zâmbet1

Uneori. Ieri de exemplu. Am vorbit cu cineva și conversația a fost știrbă, pentru că domnia sa, domnul zâmbet nu se putea lipi pe hârtie. Fiecare mesaj pleca fără punct și virgulă. Conversația nu se putea finaliza. Dintr-un gest reflex, necontrolat, mingea zbura dintr-un teren în altul, deși fiecare dintre noi era în căutarea punctului. Un scârțâit afon ciuntea cumva ultima jumătate de e-mail. Mesajele plecau neîntregi și se întorceau la fel, șchiopătând obosite, nefinisate. Nu era ton, nu era zâmbet și zgura ieșea printre litere. Încercarea de conversație și cuvintele se strecurau greu, aride, uitând să ducă mesajul complet la destinație. Un zâmbet ar fi rezolvat problema. Se spune că o fotografie face cât o mie de cuvinte. Un zâmbet face cât o conversație. Și uneori e mai plin de miez. Atunci taci vorbele, le zâmbești doar. E mai simplu, mai corect, mai deslușibil.

Zâmbetul, monedă de schimb ieftină și neprețuită te scoate din multe. Odată era să iau amendă, dar domnul zâmbet și-a făcut datoria. Nu v-am spus? Mergeam la bibliotecă de acasă și totdeauna o luam în dreapta. Era un drum bătut, știut pe de rost. Doar că o dată, venind din direcția opusă, am luat-o la stânga. Riro-riro poliția după mine. Ooops! Polițistul m-a întrebat politicos de ce am luat-o pe sens interzis, iar eu cu toată sinceritatea i-am spus că nu am văzut semnul. Jur că nu-l văzusem. Și m-a iertat „doar de data asta”. Semnul era, cât Casa Poporului și scria mare să vadă și ultima blondă de pe planetă, că între orele 67uy-yhi98 stânga e INTERZIS…

Dacă se întâmplă să gafez, ori să zic ceva mai nedigerabil, lipesc un zâmbet și cuvintele pică pe moale.

Altă dată, am dus înapoi la magazin un obiect care, în mod normal nu se returnează și pierdusem și bonul. Iar la Customer service era o creatură dură, un fel de bau-bau sec (cred că era de genul feminin). Dar zâmbetul și-a făcut datoria. I-a șters nu-ul din dotare și mi-a spus la fel ca polițistul, adică „doar de data asta…”

Sigur, zâmbetul nu trebuie exagerat. Nu e uniformă. O hă-hă-iala continuă, sau un zâmbet-clown lipit pe bot nu vor avea efect. Trebuie dozat și folosit ca un ingredient miracol, fix acolo unde trebuie.

Ieri am avut nevoie disperată de unul. Nu de emoticon, ci de căldura lui de soare. Pentru că printre cuvinte știrbe, am observat o pată mică de sânge, demn ascunsă de cel cu care vorbeam.