Pretențioasă și mofturoasă: eu. Așa am fost și când m-am măritat. I-am spus da, abia după o serie de nu-uri. Iar da-ul a venit la pachet cu o listă de condiții. Una dintre ele a fost ca niciodată, dar niciodată să nu-mi ia de ziua mea cratițe, oale, ori alte produse casnice.

Casa noastră este împărțită în două departamente distincte, fiecare patronat de un director general. Primul e condus de el, inginerul, născut inginer, cu simț practic și fiecare pas bine cântărit. Responsabilitatea lui este punerea în aplicare a ideilor mele. La al doilea sunt titulară eu, furtună, născută furtună, creativă și grăbită. Sunt responsabilă cu ordinea în casă, bucătăria și firește… ideile.

Fără a fi obsesie,  curățenia este foarte importantă pentru mine. Nu pot să funcționez dacă e praf, ori Feng-Shui-ul personal e zăpăcit de jur împrejur.
În plus am senzația că numai dacă eu pun mâna ies lucrurile ca la carte. Foarte rar îl las pe el-ul meu să mă ajute, mai ales că avem ritmuri total diferite. Pe scurt mă încurcă.
Inginerul meu e dotat cu toată răbdarea din univers: se organizează, își calculează planul de bătaie, citește instrucțiunile de folosire cu atenție etc. La mine răbdarea lipsește din inventar.

Cum nu concep să fiu sclava casei, cu o mână pe coada cratiței și cu cealaltă pe mop, dar nici nu vreau să fac compromisuri în ceea ce privește curățenia, am tot felul de strategii care să reducă la minim timpul destinat gospodăririi casei.
Una, esențială, este menținerea zilnică a curățeniei. Praful nu e doar inestetic, dar și foarte periculos pentru sănătate. Poate să conțină tot felul de bacterii și viruși, adică monștri minusculi care atacă organismul.
O alta ar fi utilarea casei cu tot ceea ce tehnica modernă îmi poate furniza. Însă oferta pieței fiind destul de generoasă, trebuie mare atenție la raportul calitate-preț, reclamele putând deruta uneori. Aici recunosc că el studiază terenul.
Aliat de bază ne este “magazinul MarketOnline.ro” de unde am și cumpărat mai multe produse.logo_marketonline_mic1[1]Frumos și liniște în casa noastră, organizare fără cusur până pe 1 Martie, când toată liniștea existenței mele a fost crunt zdruncinată de… mărțișorul primit.
Ce dorești de mărțișor? Sigur că un ceva drăgălaș cu fir de mătase alb-roșu.
De data asta, mă aștepta o cutie mare, frumos împachetată cu o fundă imensă. O presimțire nu prea bună mi-a îngustat ochii, ca și cum tocmai aș fi mușcat dintr-o lămâie, însă diplomată fiind, mi-am păstrat zâmbetul, doar „calul de dar nu se caută la dinți.” Am desfăcut ambalajul, fără prea mult chef și am descoperit… un aspirator. Un aspirator???

El, neobservând dezamăgirea mea, a început să să-mi vorbească entuziasmat despre „aspiratoare profesionale” și tehnologia lor avansată: „Este exact ce ai tu nevoie. Rohnson Aquatech este un aspirator de ultimă generație, extrage praful și murdăria în recipientul de colectare, iar filtrul HEPA reține 99,99% din particulele mai mari de 0,3 microni şi un consum de energie  de 1550W, având cea mai stabilă putere de extracţie”.  
I-am oprit discursul ingineresc și i-am zis s-o ia pe românește: „Curățarea cu acest aspirator este mult mai eficientă decât cu unul obișnuit, datorită tehnologiei inovatoare de filtrare prin apă. Uită-te puțin la instrucțiunile de folosire!”

Am luat broșura, doar ca să nu-l refuz, dar când am deschis-o, pe prima filă, lipit stângaci, cu o bucată de scotch era timid un ineluș cu-o pietricică cristalină, o tentativă de primăvară, înveselit de firul alb și firul roșu…
Aproape mi-au dat lacrimile, iar el m-a luat în brațe zâmbind: „Ai crezut c-am uitat?”

Așa mă ia prin surprindere inginerul meu. Cu surprize strategic construite, inteligent mascate, care-mi demonstrează cu fiecare prilej că în casa noastră ordinea celor două departamente funcționează perfect.

Mărțișorul meu a fost perfect ascuns într-un cadou practic, care m-ar fi scos din multe încurcături când, presată de timp, îmi terminam treaba abia când musafirii sunau la ușă.
Am încercat inelul și, fericită, l-am pus pe Rohnson Aquatech R144  să „cânte”. Noua mea „jucărie” curăță impecabil.
Cu așa aspirator, câștigătoare e sănătatea.

Articol scris pentru SuperBlog 2016.

 

rohnson[1]