Ia-ți iarna car și vara sanie, sau investește acum pentru a economisi în viitor.

Jurnal de lucru:
Ianuarie:
Fericire maximă. Yeeei!!! Ne-am cumpărat casă frumoasă. Cam veche, ce-i drept, are patruzeci și cinci de ani… cam multișor de lucru-n ea. Dar e bine repartizată, se întinde pe două nivele spațioase și are  geamuri imense. Însă principala ei calitate:  e a noastră. Yuppiii!

Februarie.
A venit prima factură. Șoc. Să leșinăm, nu alta. Sume astronomice, zici că deținem palatul Buckingham. Nejustificat de multă energie dusă pe apa sâmbetei… Iubim confortul, urâm risipa, deci se impune să luăm măsuri de îndată.

În primul rând trebuie să descoperim unde e „buba” casei. Am realizat că avem nevoie de un specialist care să identifice zonele cu pierderi de căldură, sau cu infiltrații ridicate de aer. Soluția am găsit-o prin Enermed Impex SRL. I-am contactat  imediat și am  stabilit primul pas: un audit energetic, menit să determine caracteristicile termice și energetice ale casei. Am fost plăcut surprinși de profesionalismul de care firma a dat dovadă prin componența echipei, formată din auditori energetici atestați gradul I Avizez.

Tot februarie

S-a făcut o scanare termică a casei cu o cameră de termoviziune, determinându-se astfel distribuția temperaturii pe suprafața construcției. În urma auditului ni s-a prezentat un raport detaliat cu rezultatul analizelor efectuate, dar și soluții recomandate pentru reabilitarea clădirii, atât economic, cât și tehnic. Cireașa de pe tort a fost prezentarea fotografiilor, care au arătat nu numai pe unde se pierde căldura, dar și locuri pe unde mucegaiul ar putea să iasă cuceritor la suprafață. Cum ar spune badea Gheorghe: e “cool” să vezi zonele “hot” ale casei.

bloc-nereabilitat-termografie1-300x184[1]

Martie – Aprilie
Sugestiile primite în urma auditului le-am concretizat în mai multe investiții.
Am schimbat centrala, de tip „dinozaur”, care consuma voinicește și instalațiile termice, apoi am ridicat gradul de izolație în pod. Am pus uși termoizolante la intrări (două, plus ușa de la terasă). Din fericire geamurile mari și multe sunt termopane. (Am fost norocoși, pentru că ar fi fost o sumă destul de rotundă, la cât de multe geamuri avem). În urma termografiei am descoperit că doi dintre pereții exteriori aveau o pierdere masivă de energie, așa că s-a procedat la o mai bună anvelopare a întregii case.

După terminarea lucrărilor de renovare, am dorit un certificat energetic pentru a vedea unde ne situăm. Reabilitarea termică a construcției s-a concretizat în îmbunătățiri energetice majore astfel încât la final am obținut un certificat energetic clasa A, (categoriile energetice variază de la clasa A – ce presupune un consum de energie de până în 125 de kWh/m2/an, la clasa G – ce presupune un consum de energie de peste 820 kWh/m2/an. bloc-reabilitat-termografie2-300x184[1]Cu alte cuvinte prima arată cel mai scăzut consum de energie, iar a doua arată… gaura în buget, adică risipa termică). Certificatul energetic este valabil timp de zece ani. Nu avem nici o intenție să ne vindem casa acum, dar e bine de știut că fără acest certificat nici nu am putea. În 2007 s-a instituit în Uniunea europeană legea prin care locuințele trebuie să fie auditate energetic în vederea obținerii certificatului energetic, act necesar construirii, vânzării, sau  închirierii locuințelor. În România aplicarea legii s-a amânat până in 2013. Privind tabloul general realizăm că este o măsură excelentă pentru îmbunătățirea calității vieții în ansamblu.logo_Avizez-ENERMED-IMPEX-SRL[1]

Suma de bani cheltuită a fost substanțială, însă comparația vechilor facturi de utilități, cu cele noi, după reabilitarea termică, ne-a făcut să batem din palme fericiți: eforturile ne-au fost din plin răsplătite. În urma lucrărilor de renovare, casa noastră nu e doar mai frumoasă și mai modernă, cu un confort termic sporit, dar și mai valoroasă din punt de vedere financiar.

Investiția noastră de acum nu doar că ne protejează pe viitor buzunarul, dar e o contribuție la sănătatea mediului. Noi vrem să ne țină mult și bine planeta albastră și să o păstrăm… verde. Energia nu e un sac fără fund, trebuie să consumăm cu grijă, doar cât avem nevoie. De aceea ne-am gândit să ne orientăm din start și cu achizițiile pentru casă, așa că am cumpărat aparatură electrică și electrocasnică din clasa de eficiență energetică A+++ . Am pus în toate camerele becuri ergo-economice (LED), în fața garajului lumină cu senzori, iar în grădină lămpi cu lumină solară.

În plus am început să fim mai atenți la rutina noastră zilnică și am înțeles cât e de simplu să salvăm energie prin lucruri extrem de simple: să stingem becul în camera în care nu stăm, să încărcăm telefoanele și laptopurile doar pe timp de zi și le scoatem din priză imediat ce s-au încărcat (obișnuiam să le lăsăm toată noaptea) și să oprim aparatele când plecăm de acasă, pentru că ele consumă curent electric chiar și în stand-by.

E vremea să trăim verde și frumos, să economisim pentru calitatea vieții noastre.

Articol realizat pentru SuperBlog Spring 2016.

pret-certificat-energetic[1]