autumn-beautiful-british-columbia-canada-canadian-autumn-canadian-fall-Favim.com-54726[1]

Azi am pus de-un pic de sâmbătă. Una coaptă, spumos revărsată peste obrajii și umerii încă dezveliți de sărutul verii. Eu – ciocolată cu lapte.

Am pus de-un pic de sâmbătă, îmbibată bine cu octombrie, foșnind elegant, colorat prin pădure…

Am pus de-un pic de sâmbătă mustind de dor. Că toamna mi-e sinonimă cu dorul, de pe vremea când acumulam sfârșituri de veri și lăsam casa bunicilor, ca să merg la școală: elevă, studentă și apoi profesoară. Am crescut așa, cu vara în buzunar, ca și cum ar fi fost bunul meu personal. Iar când aici, în Canada am început să lucrez și vara, mă trezeam prost dispusă și îmbufnată, ca și cum mi s-ar fi făcut o mare nedreptate: Unde mă duc? Doar e vară!

Mi-e toamnă și îmi vine în minte „casa-dinainte” a bunicii. Vreau doar cinci minute acolo, cât să-mi umplu plămânii cu parfumul sfânt de arome amestecate: mobilă veche și covoare țesute, aerisite bine în grădina cu pruni, mirosul de pâine coaptă al bunicii și gutuia. Veșnica și galben-pufoasa gutuie, tronând împărătește, din toamnă până înspre primăvară pe dulapul trainic din lemn de nuc.
Mușcam cu poftă din carnea tare a fructului, râzând obraznic, cu gura până la urechi, când cei mari îmi spuneau c-o să-mi rup dinții. Nu i-am rupt și în continuare mușc cu aceeași poftă din gutui acre cu gust de copilărie, cu gust de acasă…