images (3)
Cu postarea asta mi-o iau. Dar asta e, îmi asum ce zic. E părerea mea. Nu e un pamflet.

Emigrând am realizat că am lăsat acasă pronumele personal de politețe. Care by the way mă calcă pe coadă. Habar nu am de ce. Poate pentru că nu consider că respectul se ascunde în spatele a câtorva litere. Pentru că relațiile interumane aici se desfășoară extrem de civilizat între canadieni, care își spun pe nume chiar în condițiile în care, într-o conversație unul are 20 de ani și celălalt 80.

Să te adresezi cuiva pe nume șterge bariere, creează apropiere. Mi se pare stupid să spui cuiva dumneavoastră din principiu. Arunci o distanță inutilă și gratuită. Asta mai ales când primul, ți se adresează cu pronumele personal persoana a doua SINGULAR.

Mă refer în condiții de blog, că Slavă Domnului, locuind aici, unde și românii au aceeași mentalitate, nimeni nu se prea dumneavoastrează, doar generațiile vechi care țin la etichetă și firește că le respectăm cu drag dorințele. Însă chiar și unei persoane aflate la o vârstă venerabilă, dacă îți cere să îi spui pe nume, îi spui, frate, că nu ți se blochează rinichii. Eu așa procedez.
Respect cu forța?
– Zi-mi pe nume!
– Vai, dar nu pot… adică la vârsta dumneavoastră matusalemică îmi sar molarii dacă spun.

Da, știu! Sunt condiții de protocol unde mergi la costum și cravată. Dar în inventar avem creier și flexibilitate și ne putem plia după situație.

Am cunoscut la un moment dat o doamnă care, în ciuda faptului că suntem de aceeași vârstă îmi spunea dumneavoastră. Emigrante amândouă, ea prietenă cu buna mea prietenă D. Cică nu putea să-mi spună pe nume, pentru că predam română băiatului ei și avea ea un x față de profesorii de română.
Săraca, nu mi-a fost niciodată simpatică. Mai avea ea un x. Era soția preotului. Deci cineva în comunitate. Deci o dumneavoastră.

Între timp lucrurile s-au schimbat, nu ne-am văzut niște ani. Ea a divorțat. Ne-am ciocnit zilele trecute la alimentara. M-a strigat fericită PE NUME și am pălăvrăgit vreo jumătate de oră. Nu știu ce s-a întâmplat cu ea. Dar nu mai suferea de pronume personal de politețe.
Și chiar am râs amândouă. Și era chiar simpatică…