Tags
afine, bunica, caise, clătite, copilărie, dulceață, gem, gutui, gălbenele, mușcăți, paparude, ploaie, zmeură
Căldura mi-a topit și gândurile. O vară umedă, cu gust muiat și fierbinte. Doamne, cât de dor mi-a fost de ploaie! Visam cu ochii deschiși cântec de paparude. Iarba pe gazon se usca încrâncenată într-o disperare galbenă de fân. Doar mușcatele nu păreau a avea nicio treabă. Și nici gălbenelele. Rezistente flori! De aceea nimeni nu le cântă nicio odă. Nicio mireasă nu-și alege buchet din gălbenele. Sunt un fel de țărăncuțe nesofisticate, ce nu știu folosi cuțitul și furculița. Se mulțumesc cu puțin și își înmulțesc cu generozitatea sămânța sănătoasă.
Am ieșit un pic pe balcon (ce minune că are casa asta balcon, deși am comentat ironic atunci când l-am văzut, că ce, adică, ai nevoie de balcon la casă) și era caldul ăla cleios ce ți se prelinge pe toată epiderma și te alungă la răcoare, în casă.
Spre seară a început să țârâie neserios, așa, fără chef. Am mutat ghivecele din balcon spre marginea balustradei, să prindă stropi de ploaie. Să simtă sărbătoarea udă. Sărbătoare H2O. Să le dau iluzia că se destrăbălează la bal, că-s flori de câmp, libere, nu soldăței roșii, înghețați, precum Queen’s Guard, în ghivece frumoase de balcon.
În primele secunde a venit capricioasă, abia atingând pământul, apoi s-a năpustit nebună și a pleznit dramatic tot ce putea atinge. A ținut așa toată seara. Am oprit muzica să aud ploaia. Să nu cumva să se furișeze și să plece, când nu-s atentă. Am adormit pe bătăile ritmice din geam și tot așa m-am trezit. După masă, șiroaiele spălau încă străzile și acoperișurile, iar în casă era bine.
M-a apucat chef de ceva pașnic și am făcut, din trei ouă, clătite. Nu îmi plăceau clătitele în copilărie. Exista un război constant între papilele mele gustative și multe, foarte feluri de mâncare. Aluatul lipicios, umplut cu gem, nu mă inspira deloc. În schimb îmi plăcea tehnologia lor și, deși mama nu mă punea să gătesc, clătitele erau excepție de la regulă. Mi se părea artistic să pun o jumătate de polonic de sos albicios și apoi, cu dexteritate, să învârt iute fundul tigăii încinse până când era acoperită toată suprafața. Apoi să urmăresc cu atenție când e gata și s-o întorc pe partea cealaltă.
Îmi pierdeam interesul când trebuia să pun gemul, iar de mâncat… nici să mă bați.
Mă aflam la un restaurant de fițe, în primul an de la terminarea facultății, invitată la un fel masă festivă, cu un grup de colegi, profesori și ei. La desert ne-au adus clătite flambate cu înghețată și frișcă, iar când eu am refuzat, s-au uitat la mine ca la o extraterestră: „Serios? Nu-ți plac clătitele?”
În timp, gusturile mele au început să se deschidă și azi îmi plac până și clătitele. Ce n-aș da să fiu mofturoasa de atunci?
Azi ploua strașnic și vedeam prin geamul de la bucătărie cum gălbenelele își întindeau botul rotund spre stropi.
Am făcut iute materialul de clătite și l-am pus în frigider vreo două ore. Abia apoi le-am copt. Le-am rulat cu dulceață de zmeură și caise, rețeta lui Daniel din Quebec. De când știu rețeta asta nu ne-am mai atins de alt soi. Am spălat și câțiva pumni de zmeură și afine și le-am așezat acolo. Am lăsat câteva clătite goale, să le pun la cuptor cu cașcaval, mai târziu, să fie mâncate calde, cu iaurt sau smântână.
Zi de august cu ploaie, clătite și gălbenele. Total nepretențioase, precum gustul din bucătăria bunicii. Bucuria vieții vine din simplitate. Casa dinainte a bunicii, unde gutuile impregnaseră povestea multor ani în lemnul dulapurilor și în pereți. Acolo e paradisul meu și uneori mă vizitează așa, ca o boare, din nimic, pentru că locuiește în amintirile mele.
Clătite. Dacă ar fi flori ar fi gălbenele, sau poate gălbenele ar fi clătite, dacă s-ar hotărî într-o zi să devină ceva dulce, ceva făcut în doi timp și trei mișcări, într-o zi de august cu ploaie adevărată.
Clătitele au fost una din slăbiciunile mele din copilărie, iar mama ni le făcea nu numai ca desert, ci și ca mâncare de bază la prânz. Nu conta cu ce erau umplute: brânză, dulceață, cartofi, varză sau doar presărate cu zahăr tos. Ale tale arată mai mult decât delicios! 🙂
LikeLiked by 1 person
O fi specificul zonei voastre? Una din cele mai bune prietene ale mele se trage din Maramureș, de pe lângă Baia Sprie. La ea am mâncat tot felul de combinații, cu carne tocată, cu ciuperci, cu cașcaval. De fapt rețeta clătitelor cu cașcaval și smântână de la ea o am. Mama face doar cu dulcețuri ori urdă și mărar.
LikeLiked by 1 person
Imi aduc aminte o discuție între mama si vecina noastră care refuza categoric sa-i faca clătite soțului deși gatea mai tot timpul. Motivul? “Păi asta nu mănâncă 2-3 trebuie sa-i fac cel putin 50!!!!” Eu nu mănânc multe si raspund la invitatie pozitiv……
LikeLiked by 1 person
Mie îmi place să le fac în continuare. Așa că ești invitat la clătite virtuale. 🙂 Condiția e să plouă.
LikeLiked by 1 person
Mulțumesc! Mie imi plouă deja…în gură!😉
LikeLiked by 1 person
😊 Am lăsat un mesaj la tine. Era în moderație. O fi în spam?
LikeLike
Nu am nimic in spam! M-am grăbit să mă uit nu cumva sa te fi răzgândit și să aștept ploaia degeaba!
LikeLiked by 1 person
Nu văzusem eu aprobată tentativa de poezie. 🙂
Nu mă răzgândesc. Oferta e valabilă. Ploaie să fie! 🙂
LikeLike
Eu m-am săturat vara asta de ploaie cât pentru șapte veri de-acu încolo. Cât despre clătite…yummyyy!
LikeLiked by 1 person
Eu am dus dorul ploii. Când e vreme frumoasă parcă nu îți arde să stai la gătit. 🙂 Da, în România știu că a fost o vară foarte aiurea.
LikeLiked by 1 person
O vară nebună de tot.
LikeLiked by 1 person
Interesant titlul tău. Cumva mai altfel. 🙂
Clătitele taare bune sunt atunci când ziua mai are nevoie de încurajări, îndulciri, adăugiri sau oricând. Vara asta nu prea a fost vară, dar dacă ne bubuie de-acum canicula poate ne-om sătura de soare și căldură, că niciodată nu suntem mulțumiți cu ceea ce avem. Să ai o zi faină tare, Em!
LikeLiked by 1 person
Aici a plouat doar cu soare. O căldură umedă cum de mult nu îmi amintesc să fi fost, așa că ploaia a fost o bucurie.
Când e prea cald nu prea mă trage ața să coc nimic, desertul e clar, înghețata.
Titlul m-a pocnit așa, pe model furculision. 🙂
LikeLiked by 1 person
😀
LikeLiked by 1 person
Arată minunat şi sunt convinsă că sunt delicioase. Dar aluatul din care ai copt cuvintele mi-a umput sufletul de arome! M-ai întors în timp şi mi-ai mângâiat amintirile.
LikeLiked by 1 person
Sunt bune-bune, mai bine n-ar fi, că-s ispită calorică, iar eu mă mișc nu de când port ciubotă-n miez de vară. 🙂
Mă bucur că ți-am stârnit amintiri, au o energie pozitivă parfumată și aduc ceea s-a construit în noi cândva.
LikeLiked by 1 person
Am auzit că ați avut parte în Canada de ploi bogate. După zilele fierbinți, asemenea ploi sunt o binecuvântare, când nu vin cu vijelii și alte probleme. Simți cum natura „râde” de bucurie, sub picurii răcoritori de ploaie.
Cât despre clătite… deja îmi „plouă în gură” de poftă, așa de bine arată. Un adevărat festin al gusturilor bune.
Numai bine îți doresc și zile frumoase, dragă Em! 🙂
LikeLiked by 1 person
A venit cam cu năbădăi ploaia. Eu am aflat abia ieri că au fost ceva inundații. Însă atunci când a venit m-am bucurat fantastic. A venit după o perioadă lungă și fierbinte. Când a început parcă sfârâia peluza.
Weekend frumos să aveți!
LikeLiked by 1 person
Reblogged this on My Blog.
LikeLiked by 1 person
Mulțumesc, Alioșa!
LikeLike
De prin câmpul cel cu flori
Au ieșit două viori
Și cântară partituri
Cu parfum de prăjituri.
Vântul, fiind mai tare-n glas,
Câțiva nori a mai atras
Mai sus cu un semiton
Decât linia de ison.
Apoi… ce să vă mai zic?
De spus n-ar mai fi nimic,
Mai degrabă de gustat,
Căci din versu-nmiresmat
S-ar fi înfruptat deodată,
Bucuroasă, o mușcată.
Ei, dar gata cu concertul,
S-a isprăvit și desertul,
A plouat cu drag de viață,
Cu-amintiri și cu dulceață.
Iscusit ai gătit scrierea, am gustat-o până la ultimul punct. Apoi am zis să mulțumesc pentru masă. 🙂
LikeLiked by 1 person
Eh! Ăsta e regal. Ai venit la desert cu niște cadouri ca la Crăciun. Minune trecerea ta pe aici. Mulțumesc tare mult! Păi la așa meseni, vin în fiecare zi cu bunătăți. 🙂
LikeLiked by 1 person
Mă simt bine primit,
Gânduri o să mai trimit.
Compoziție aromată,
Scriere asezonată…
Mmm…mai poftesc și altă dată. 🙂
LikeLiked by 1 person
Oh! Frumos! Gazda te așteaptă cu drag, în prag. 🙂
LikeLiked by 1 person
Pingback: Miercuri clătitănzi — Sweet & Salty – andone_liliana@yahoo.com