1

Vezi tu? Despre Cuba ori alte țări calde aș putea vorbi la nesfârșit. Aș avea și poze destule să-mi susțin argumentele albastre ori calde. Asta a fost o vacanță statică. Îmi plac mai puțin vacanțele statice. Mă știi: dor de ducă și lipici la mers. Însă de data asta am citit mult. Mult mai mult decât alte dăți. Lectura mi-a astâmpărat nevoia de cutreierat. Am avut cu mine „temă de casă” cărțile pentru distincția anului – Itaca și câteva cărți noi și vechi din Ro. După luni de zile petrecute în RO, în primele zile nici nu puteam intra in vacation mood.

5Dar cartea mi-a fost balsam și muncă și grijă. Am citit și făcut observații pe text și a fost bine. O zi a plouat. Am tras cu ochiul la ocean din vârful patului, îmbrățișându-mi computerul. Și m-am minunat cât de mult vorbește apa. Câte nuanțe îmbracă. Cum își dizolvă linia orizontului când e pe bune cu cerul, de zici că-i una, ori când, dimpotrivă, își marchează scurt și bleumarin teritoriul.
De data asta am fost la Cayo Coco. A doua oară în viața mea când ajung în insula cubaneză și a treia oară în Cuba. O vacanță altfel. Cu mult citit. Scris, dar nu prea mult. Zici că muza mea locuiește acasă, pe strada mea cu nume Departe. Glumesc. Care muză când eu scriu după dictare?

6

De cum am pus piciorul Jardine Del Rey am simțit aerul cald cum se scurge pe sub hainele prea groase (deh, plecasem dintr-un Toronto de congelator) și văzut zâmbetele brunete de Welcome to Cuba!

Sigur că, după ce am scăpat de bagaje primul drum a fost să vedem oceanul. Prima întâlnire cu întinderea turcoaz e ca un pumn primit în figură. Dar e de bine. Te năucește.

13

Va urma!