Am început să mă trădez pe mine însămi… Fără să îmi dau seama… Mereu am scris, mereu am avut buzunarul plin cu vorbe și verbe. În liceu eram poeta clasei, în facultate vorbele din buzunar se îmbinau cu verbele, se presărau cu prepoziții și conjuncții… mai câte-o interjecție și mă plasau în top. Poezie, proză (recunosc că nu m-am atins niciodată de teatru)… mereu mi s-a spus: ”Tu trebuie să scrii o carte, trebuie să publici”… Am lăsat să-mi treacă pe lângă ureche această frază, gândind că-s pline bibliotecile de cărți mai mult, sau mai puțin deștepte, că lumea citește CARTEA clasică tot mai puțin și, deși visătoare și cu capul în nori, am o doză de om practic și o intuiție spre ceea ce e funcțional în lumea noastră.
Blogul e o anticameră a cărții (eventuale) dar și o scuză pentru a scrie. Lumea te citește (sau nu), dar e o portiță către alți ochi, alte minți, alte păreri… Știți și voi curcubeul de bloggeri care populează acest spațiu mic, zic eu, pentru cât e de aglomerat. Intrând aici primești păreri, cercetezi alte teritorii unele geniale, care te lasă fără cuvinte, altele șugubețe, pline de umor, unele sărace dar obraznice, chiar abjecte, altele lamentabile cu suflete șifonate și murdare care-și etalează neputința și cerșesc milă.
Oh, ho, ho, lista e luuuuuungă, dar vestea bună e că poți să alegi. Dai, sau nu dai FOLLOW.
Blogul te responsabilizează pentru că te expune. Te expune altor minți, altor păreri, care îți plac sau nu. Care te ridică, te coboară, te ignoră, sau îți dau cu parul… depinde de caz, de situație. Și foarte puțin de tine. Pentru că se poate întâmpla concomitent ca unul să-ți ridice statuia, iar altul să-ți dea cu parul.
Motiv pentru care, fără să vreau, am început să mă cenzurez. Și cenzurându-mă, să mă trădez. Să îmi vină să scriu ceva, după care să îmi zic:” Nu, nu se poate… o să par într-un fel… x, sau y o să spună, sau o să gândească…”
Și-atunci mi-au venit în minte cuvintele Adelinei (prietena mea dragă cu cayenne pepper în buzunar, necesar ce-i drept la zamă ):
” Scrie cât timp îți face plăcere, ia pauză când simți că devine rutină și nu te sinchisi prea tare de numărul vizitatorilor! Cei care vin cu drag vor fi mereu aici, oportuniștii sunt doar în tranzit”.
Vorbele trebuie să curgă așa cum vor, fără stavila vreunui ochi critic, sau vreunui cuvânt deranjant venind din virtual. Așa cum izvorăsc ele din mintea și rutina mea zilnică, din gândurile și întâmplările care îmi guvernează viața. Fără să îmi pese prea mult dacă azi ies prea cârlionțate vocalele, mâine prea roz consoanele, sau poate albastre.
Și fără nici o legătură cu ce-am spus mai sus, poate doar cu abdicarea cenzurii vorbelor:
Vin acasă! E oficial parafat și ștampilat. Iau o porție de Românica. Văd Clujul meu natal și Sibiul drag… Prieteni, rude, mirosul de acasă… Nu-i vorbă că și peste o lună, când mă aduce avionul înapoi, tot acasă mă va aduce. Dar, ca să-l citez pe tata: “ În Canada sunt de toate, în afară de mamă și tată”… și bunică, mai adaug eu. Drept zis, pentru că avem mica noastră Românie aici, cu toate ale ei… iar eu am chiar mai mult. V-am povestit de gutuiul meu ștrengar și tufele de liliac (de proveniență grădina părintească) aduși pe furiș, ascunși printre bagaje. Rodesc și ei, ca mine în țara frunzei de arțar… Și asta nu e tot, am și farfuria cu margini albastre, iar în mijlocul ei un cocoș și o găină… Bunicul îmi povestea “Punguța cu doi bani” și-mi arăta eroii din poveste pe farfuria aflată atunci pe perete în casa bunicii, printre multe alte farfurii frumos încondeiate. Și dac’a spus bunicul, așa e! Iar eu când am venit, mi-am adus poveștile cu mine. Păi nu-i firesc? Sunt multe și mărunte și n-ar putea fi altfel, că de-aia a vrut Doamne-Doamne să mă nasc în România, dar să trăiesc peste ocean. Și-am încălecat pe-o șa… sau poate pe-o mătură… N-are importanță… 🙂
Foaie verde de albastru…
04 Tuesday Nov 2014
Posted Amalgam
in
E adevarat ca scrisul te responsabilizeaza, iti impune o oarecare cenzura. Uneori imi pare rau ca n-am ales sa scriu sub pseudonim, mi-ar fi fost mai usor sa strig tot ce ma macina, sa injur cum imi vine uneori la gura uitand ca sunt, chipurile, o doamna, sa emit judecati de valoare pe care sa nu fiu nevoita sa mi le asum… Dar nu mi-e felul sa supar pe cineva cu intentie si nici sa improsc cu venin, e viata asta si asa destul de plina de rautati si fara sa mai arunc si eu cu ele. Eu scriu doar de placere si incerc sa aduc putina placere si celorlalti, dar nu astept laudele nimanui si accept chiar si pietrele; o parere impotriva e mai buna decat nici o parere.
Si oricat de minunata ar fi Canada (si am auzit ca e!) tot e buna din cand in cand o portie de Romanica!Cand pendulezi intre doua lumi cred ca ajungi sa le apreciezi mai bine pe amandoua.
Zbor placut pana acasa! Ai vrea tu pe matura, sa nu platesti bilet! 🙂
LikeLiked by 1 person
Ha, ha… asta-i bună cu mătura… 🙂 să știi că aș vrea una sa pot calatori pe gratis.
Mie mi-e drag în ambele locuri și nu exclud ca la un moment dat să trăiesc în Romania.:) Nici eu nu as arunca cu rautati, cenzura mea era relativ la teama (prea mult spus) de a nu fi suficient de buna in scris. Dar până la urmă am deschis blogul tocmai pentru plăcerea mea de a scrie 🙂 Multumesc pentru urari! 🙂
LikeLiked by 1 person
Cred ca toti cei care au un blog, scriu pentru ca le place s-o faca. M-ar mira sa aflu ca exista careva care s-o faca din masochism. Iar in ce priveste cenzura, atita timp cit exista reguli, va exista cenzura. In momentul in care regulile, codurile, standardele si etaloanele vor disparea, atunci se va putea vorbi de lipsa autocenzurii. De fapt, daca e sa fim absolut onesti, de multe ori ne cenzuram pentru a atrage atentia si a epata, nu pentru ca ne-am dori-o cu inversunare.
Trecind la cei ce ne citesc, situatia e destul de complicata, in virtual. Cu toate astea, e un risc pe care ni-l asumam. Recunosc insa ca exista momente in care-mi venea sa-l las dracu de blog si de tot si sa-mi vad de altele.
LikeLike
Departe de mine gândul de-a incălca regulile (doar așa un pic pe highway o mai calc când mă grăbesc, și mă cam grăbesc) 🙂 . Autocenzura se referă la subiecte despre care aș scrie, dar le tai nesocotindu-le suficient de importante pentru ochii și urechile unor personaje, sau texte pe care nu le simt destul de bune, literar vorbind 😦 . Plăcerea mea de-a scrie a fost butonul de pornire al blogului meu și pare-se că am pus în plan doi acest lucru
😦 (la mine mă refeream într-un moment de sinceritate bloggeristică). De aceea am hotarât abolirea autocenzurii, am dat liber la subiect și predicat. 😀 M-am întors în timp când, la intrarea mea în blogosferă m-am simțit ca-n fața pomului de Crăciun. 🙂 Cât despre complicații virtuale merită toate, de dragul prietenilor pe care i-am descoperit aici. 🙂 O seară minunată Papa!
LikeLike
Nu, temele alese nu le-am cenzurat niciodata. Pot sa scriu din placere numai ce vreau eu sa scriu, nu ce vor altii sa citeasca. Cui nu-i place, poate schimba blogul 😉
LikeLike
Despre asta era vorba in propozitie 🙂
LikeLike
Ar fi greu să nu ne cenzurăm deşi da, e un fel de “trădare” asta. Ne trădăm pe noi în numele unor reguli pe care uneori nu le înţelegem.
să te bucuri de zilele petrecute acasă! Poate bem o cafea la Sibiu… 😉
LikeLike
La mine cenzura era atat de mare ca devenise blocaj, de aceea am hotarat sa scap de ea… Sigur ca nu ma refeream la ceea ce tine de bun simt si de regulile normale pentru ca aceea e firesc sa ne coordoneze.
La Sibiu voi sta din pacate mai putin de 24 de ore, si vin in scop administrativ. Din pacate am pierdut acolo niste oameni dragi (in decursul anului acesta) care au schimbat ceea ce era o rutina pana acum. E de fapt primul an in care nu voi sta la Sibiu, pentru ca un camin s-a spulberat 😦 prin disparitia celor care il locuiau. De asemenea, desi aici sofez zilnic, in Romania nu conduc, asa ca in ziua respectiva va fi cineva care ma va duce unde trebuie sa ajung ( rude, notar). Complicat… de-ale vietii…. Iti multumesc mult pentru gandul bun 🙂
LikeLike
Să-ți fie zborul lin și șederea în România cât mai benefică! Poate aduci niște sirop de arțar în schimbul magiunului de prune. Că e vremea conservelor și a revederilor! 🙂
LikeLike
Multumesc mult Petru! 🙂
LikeLike
daca vi acasa…da-ne de veste…poate bem toate o cafea la sibiu…(ne intalnim la juma’ de drum) o sa fii fericita sa vezi romanica, o sa plangi ca-ti e dor oricat de bine ar fi in alta “casa”” noua, o sa-ti umpli sufletul de frumos din jur…si cand vei avea de aface cu primele institutii publice si cu injuraturile din trafic …..o sa sti sigur ce bine este sa vii …in vizita..!! DOAR !!
LikeLike
De fiecare data e o bucurie, pentru ca intalnesc oameni dragi si pentru mine Romania e acasa, cu bune si rele. Din pacate o sa am de-a face cu institutiile statului si mi-e groaza de experienta asta, trebuie sa imi fac pasaport romanesc. Am de rezolvat niste chestiuni administrative si desi am dubla cetatenie, ei nu accepta pasaportul meu, ca act oficial… si cum nu am buletin trebuie sa imi fac pasaport romanesc (ceea ce mi se pare absurd, dar ma conformez). De condus nu conduc in Romania, ceea ce imi face intr-adevar mai greoaie deplasarea, pentru ca sunt dependenta de altii. Vin o data la doi ani si de fiecare data timpul se dovedeste insuficient pentru ca am foarte multe neamuri si multi prieteni. De fiecare data e un maraton de intalniri si mancare. Ai dreptate, nu poti fi obiectiv cand vii doar in vizita… Iti multumesc mult pentru vorbele tale 🙂
LikeLiked by 1 person
O vreme am preferat să public doar fotografii. Mi-era teamă de cuvinte, mai bine spus de reacția pe are ar putea-o declanșa în alții, de imaginea pe care mi-aș putea-o dezvălui astfel. De multe ori m-am gândit că mi-ar fi fost mai ușor să scriu sub o identitate ascunsă, m-aș fi cenzurat mult mai puțin. Blogul meu este, practic, accesibil familiei, prietenilor, colegilor de serviciu, elevilor, păriinților acestora, tuturor celor care mă cunosc. Pe de altă parte, nu pot să neg că nu scriu doar pentru mine, nu e doar o descărcare cu rol terapeutic, scriu pentru toți aceștia. Simt nevoia să îmi strig durerile, speranțele, bucuriile, altfel decât printr-o conversație directă, uneori. În anii de studenție, un profesor ne spunea că niciun autor de jurnal nu scrie doar pentru el, undeva, acolo, ascunsă, există convingerea/speranța că și alții îi vor citi confesiunile 🙂 . Da, mă autocenzurez de multe ori, dar sub o identitate falsă cred că aș renunța definitiv la scris, nu m-aș mai simți eu însămi, aș simți că strig în gol, că vorbesc de una singură. Toate cele bune și drum bun spre acasă! 🙂
LikeLike
Cu totii ne autocenzuram de multe ori, e mai greu cand cenzura se transforma in blocaj… De acord cu ceea ce spui tu, asa gandesc si eu… si cu parerea emisa de profesorul tau.:)
Iti multumesc pentru urari 🙂
LikeLiked by 1 person
Buna dimineata, stimata “S ” !
Si-ai incalecat pe-o sa
si ne-ai vorbit asa frumos,
incat citind, cafeaua mea
s-a racit de tot ! 🙂
Adelina a pus punctul pe ” I” si pentru asta, daca-mi permiti, o felicit respectuos ! 🙂
Domnia Ta, chiar ca ar trebui sa publici o CARTE caci BUNICUL si BUNICA iti vor fi mereu MUZA
iar amintirile spuselor domniilor lor inca din vremea copilariei, farfuria cu flori albastre, gutuiul si liliacul dusi pe furis in Canada imbinate cu dorul de ” ROMANICA ” , iti vor calauzi gandurile sa se astearna pe hartia din care, va iesi tot ” Amintiri din copilarie ” dar nu cu semnatura autorului povestii ” Punguta cu doi bani ” ci a Domniei Tale !!! 🙂 🙂 🙂
Vestea ca revii in TARA pentru o anumita perioada,ma bucura si mi-ar face o deosebita placere sa fac parte din cercul de bloggeri invitati la CLUJ sau la SIBIU pentru schimb de opinii si o cafeluta rece si amara ! 🙂
Decolarea sa-ti fie lina, cerul limpede, zborul linistit ,aterizarea fara emotii , ziua frumoasa iar revederea cu cei dragi, plina de bucurii !!! 🙂 🙂 🙂
Ma bucur ca am avut onoarea sa ne cunoastem virtual iar dialogul cu Domnia Ta, imi face placere si-mi incarca organismul cu energia atat de necesara varstei mele
http://aliosapopovici.wordpress.com/2014/02/12/
Iti multumesc
pentru vizitele si comentariile facute pe modestul meu blog ! 🙂
Toate cele bune ! 🙂
Cu stima si respect,
Aliosa.
LikeLike
Aliosa, iti multumesc mult pentru cuvintele atat de frumoase pe care chiar nu le merit. Eu vin cam la doi ani in Romania si parintii mei vin si ei cat de des pot. Din pacate de fiecare data cand vin in Romania e un maraton, pentru ca provin dintr-o familie mare (eu nu am decat un frate) dar mama are patru frati, asa ca am o multime de veri, prieteni etc. Desi aici conduc mult, in Ro nu am curaj. Cu siguranta ca in timp m-as obisnui, dar pe asa scurta perioada nu are sens 🙂 . Asa ca mereu depind de cineva. Desi mi-ar face placere sa ma vad “face to face” cu prieteni virtuali cu care am atat de multe in comun, nu cred, ca va fi posibil din cauza ca nu voi avea timpul fizic necesar. Asa ca nu este nici o intalnire organizata 😦 eu am mai multe de rezolvat, in fine e complicat. Sper sa reusesc pentru ca nu stiu cat de repede se misca anumite institutii. Voi vedea… eu oricum sunt optimista 🙂
Cat despre amintiri da, am multe amintiri frumoase, intamplari interesante si imi face placere sa le scriu, Iti multumesc mult pentru indemn. De cate ori merg in tara vorbesc mult cu bunica si am intentia sa scriu si despre viata ei. E unul din cei mai frumosi oameni pe care ii cunosc, De fiecare data cand plec plange, convinsa ca ma vede ultima oara. Mi se rupe sufletul de dragul ei.
Frumos clipul cu Nicola, multumesc de asemenea.
O zi buna! Sava 🙂
LikeLike
Si eu iti multumesc frumos pentru raspunsul sincer dat ! 🙂
Ai perfecta dreptate ! 🙂
Indiferent cat ai sta in tara, nu ai timp nici sa-ti vezi toate rudele, prietenii si fostii colegi de scoala, liceu, facultate, srviciu, daramite sa te mai intalnest si cu ” prietenii virtuali ” ! 🙂
In comentarii am gasit postarea cuiva care-ti propunea sa va intalniti” la o cafeluta ” 🙂
si de aceea ” am sarit ” 🙂 si eu ca un copil ………………..
Stiu toate astea de la FIICA mea martitata in ITALIA care, atunci cand vine acasa, NU STIE cu cine sa se intalneasca mai repede mai ales ca plecam cu totii si undeva la o statiune sau locatie deosebita
http://aliosapopovici.wordpress.com/2011/09/27/
htt://aliosapopovici.wordpress.com/2013/11/17/
pe care vroiau s-o vada si ginerele si nazdravanul meu de nepotel EMANUEL
http://aliosapopovici.wordpress.com/2013/09/13/
Cele spuse despre BUNICA ta, m-au induiosat si reamintit atat de buna mea BUNICA cat de de miloasa mea MAMA , Dumnezeu sa le odihneasca in pace ! 😦
Petrece mai mult timp cu BUNICUTA ta caci in ochii ei blanzi esti raza ei de Soare ce va straluci chiar si dupa apusul ei………………
Chiar daca nu ai comentat despre incurcata noastra politica romaneasca, comentariul tau mi-a facut placere iar ziua, chiar daca-i rece si cetoasa aici in ” Padurea Nebuna ” mi se pare mai calda si mai frumoasa ! 🙂
Eu ma multumesc chiar si cu un SALUT caci venit de foarte departe ( TORONTO )
de la o fiinta atat de iubitoare de frumos, bunici, parinti si prietene, ma face sa ma simt mult mai bine ! 🙂
O zi frumoasa si REVENIRE placuta in ROMANIA sa-ti vezi BUNICA, parintii, fratele, rudele ,prietenii si fostii colegi ! 🙂
Cu simpatie,
Aliosa.
LikeLike
Multumesc mult, Aliosa. Mi-e draga, foarte draga familia mea (ca la fiecare dintre noi) si sunt extrem de mandra de fiecare in parte. Am avut norocul sa ma nasc intr-o familie unde e foarte multa dragoste, cu oameni deosebiti. Cunosti ce inseamna sa ai un membru al familiei plecat, chiar daca Italia e la o ora de zbor de Romania 🙂 Multumesc inca o data pentru toate cuvintele tale bune, pentru informatiile impartasite (ai o familie foarte frumoasa 🙂 ) si-ti trimit o frunza de artar sa-ti coloreze ziua 🙂 Sava
LikeLike
Scrisul este o fotografie clasica a sufletului cuiva, a unor situatii sau lucruri pe care ochiul nostru le-a remarcat la un moment dat, sau un cumul de impresii launtrice care si-au erupt existenta in cuvintele si stilul specifice fiecaruia. Ca scriem din realitate, ca descriem stari sau pura fictiune, ceva din noi particularizeaza blogul nostru. Ajungem sa citim pagini si sa fim onorati ca am poposit pe drumul de munte si-am baut din apa de izvor, pura, transparenta, racoroasa a inimii cuiva.
Ne oprim asupra unor bloguri, ne simtim simplu trecatori prin lumea altora, care nu e neaparat rea, dar nu e aproape de cautarea noastra. Atunci, le respectam dreptul de a scrie ce doresc si cum doresc, dar nu le devenim sfatuitori… Imi amintesc de indemnul lui Ion Creanga din prefata la amintiri.
Eu ma bucur ca te-am descoperit cand pareai psiholoaga de serviciu, dar venind mai aproape, esti dulce, esti sarata… (intelege cine poate). Inca mai am de parcurs un drum deja trasat pe blogul tau, cu placere pasesc inainte!
LikeLiked by 1 person
Îți mulțumesc că m-ai descoperit și m-ai lăsat să te descopăr. Îți mulțumesc că mă citești, că pătrunzi printre rândurile mele… 🙂
LikeLiked by 1 person
Cel mai bine e cand e reciproc, recunosc acest fapt. Da, sunt cateva persoane pentru care stau si noapte sa le citesc. Tu esti una dintre acele persoane…
LikeLike