Duminică și micul dejun. Și fuga la telefon și țac! Poză la ochiurile care se prăjesc în tigaie. Ochiuri pe care le faci frumoase, cu albușul pătruns și gălbenuș moale. Apoi răzuiești cașcaval, când sunt gata. Și cașcavalul se topește cuminte, intimidat de fierbințeală. Tai roșii proaspete pe care râșnești sare roz de Himalaya. Apoi așezi simetric, lângă ochiuri, fâșii de bacon, pe care te-ai învățat să-l faci șmecherește, la cuptor. Îl scoți din grăsimea încinsă și-l lași să se odinească în paper towel, să transferi în hârtie grăsimea, iar el să rămână apetisant și crocant.
Ai croissante, care se îneacă în moalele pastelat din farfurie. Yummy!!! Ai făcut și banana bread, peste care ai aruncat un pumn de nuci prăjite în prealabil și ți-a ieșit délicieux, deși e doar o banală banana bread, cuminte și sănătoasă, făcută din trei banane prea coapte. Râșnești cafea Zavida, și-o pui în filtru. În bucătărie miroase divin și zâmbești, gândindu-te cât ești de culinară și cât de împletită e mâncarea cu poezia, pentru că, după micul dejun, care e de fapt un soi de brunch, trântești vasele în mașina de spălat și scrii. Și uiți de tine printre litere și iubești și lăcrămezi și tu nu mai ești tu. Ești total dizolvată în Word și-n întâmplarea de-a fi roaba cuvântului pe care-l adori. Și afară e soare. Sunt explodate geamurile, dar nu te păcălește. E soare cu dinți ascuțiți de Dracula și e frig și-ți place. Plimbi prin casă cafeaua în cana neagră adusă din Las Vegas cu o inimă roșie, cam kitchoasă, dar dragă. O săruți încet și tainic și pasional.
Ce dulce e weekendul, deși nu ai pic de zahăr în ceea ce înghiți. Mai târziu îți iei totuși niște afine mari și o tabletă de ciocolată neagră, cu mentă și iar te gândești la cât de bună e cafeaua și zâmbești, conștientă că exagerezi cu epitetele. Dar asta simți, chiar dacă ești cam ciudată, pentru că te fac fericită niște banale ochiuri, ce te duc cu gândul la galbenul florii de soare, plus o ceașcă de cafea și o felie de banana bread cu nuci prăjite. Cam ieftin ești tu fericită, și râzi. Dar ce contează?
Și-ți amintești ziua aceea când, studentă fiind, ai furat meseria preparării ochiurilor perfecte: cu albuș bine făcut, cu gălbenuș moale și leneș, deschis doar și numai și total papilelor gustative. În ziua aceea erai la mătușa ta și ea ți-a făcut ochiuri. Că așa a vrut, deși gătitul pentru tine era o perfectă inutilitate la ora aceea, că erai ocupată să fii artistă și îndrăgostită și visătoare și romantică și ușor eterică și cam ciudățică. Un soi de vis care nu prea știa unde era localizată bucătăria în casă. A găti se traducea în prozaic și nu te pasiona nici măcar activitatea de a mânca. Trăiai poezie și erai hrănită cu de-a sila. Cu toate acestea te-a fascinat ritualul făcut în jurul aragazului de ea, mătușa, care ți-a așezat în față ochiuri perfecte, descântate și respectate, cu mișcări grațioase și artistice, cu o alchimie delicată. Ai asistat vrăjită la fiecare mic gest din bucătăria demnă de o casă regală, curată și perfect echilibrată coloristic și culinar.
A început prin a deschide frigiderul cu gesturi de regină. A scos pe blatul lucios de bucătărie cofragul cu ouă de casă, ca pe un obiect unic și de mare preț. A aprins apoi focul și așezat o tigaie de inox, unde a turnat delicat ulei. A spart două, deși ție nici măcar nu-ți era foame. Și, când uleiul a început să cânte sfârâit, a luat o lingură și, ca-ntr-un descântec, a turnat ulei fierbinte peste ouăle ocupate. Scurt. Iar ouăle i s-au supus cuminți și s-au înălbit pe loc, ca niște flori care înfloresc la cerere. Ai privit fascinată magia. Gelatina a devenit albă și mătușa, cu o spatulă din lemn, a învârtit ochiurile. Apoi le-a luat aproape matern și așezat în cuibul unei farfurii albe, desenate cu albastru și auriu. Ai mâncat fascinată, ca și cum ai fi luat o poțiune magică. Și ți s-a părut delicios. Ajunsă acasă ai repetat procedeul. Și ți-au ieșit niște ochiuri perfecte. Ai fost lăudată și te-ai mirat. Ți-ai zis: uite mă, că nu e mare filosofie nici coada asta de cratiță.
Acum faci ochiuri frecvent pentru că te-ai prins, asta e viața. Ai înțeles că niște ochiuri bine făcute chiar pot forma un soi de branch, un soi de fericire calmă, într-o zi când afară e rece. Ochiuri și omlete, savurate în pijama, cu roșii, ardei și castraveți, treziți și ei să adulmece weekend-ul, când cafeaua somnoroasă cântă același cântec negru în dimineți. Și afară e frig. Iar tu cuprinzi ceașca cu ambele mâini și o pui lângă computer și scrii. Și te gândești că e bine c-ai făcut banana bread. Ce bine că e weekend și ai un soi de fericire singuratică, când literele curg cuminți, iar tu te uiți fascinată și te întrebi cum oare nimeni până acum nu s-a gândit că banalele ochiuri pot fi responsabile de niște fericire la farfurie. O fericire casnică, domestică, pășind cuminte în farfurie. Banale ochiuri.
Și toamnă de octombrie cu soare cu dinți ce-ar vrea în casă, tentat fiind și el de niște ochiuri perfect făcute, cu bacon și roșii, cu banana bread și cafea. Ori pur și simplu i-e dor de-o leneveală de weekend.
Şi de acum încolo, ştiu clar că poate fi poezie şi-ntr-o farfurie cu ouă ochiuri.
LikeLiked by 1 person
Poezia gustului și culorii. O poezie domestică și cuminte, rimând cu pâinea prăjită și cu roșiile. 🙂 Să știi că sunt o poezie mult mai bine realizată decât multe citite pe bloguri uneori. :)))) Nu?
LikeLike
Ouăle ochiuri? Da, sunt poezie bine realizată. Uf, stai aşa că aici mă simt şi nu ştiu ce să zic 🙄
LikeLike
Glumești? Tu ești poezie. Tu? Scrii impecabil. Știi bine cât de mult îți iubesc poezia.
Mă refeream (mai bine tăceam 😀 ) la texte pe care le văd adesea pe bloguri chinuite și fug repede de acolo. Și tu vezi uneori, sunt convinsă. Încercări, țipete, cuvinte torturate, trase de limbă și de urechi și necăjite, forțate să rimeze afon.
Și eu scriu uneori prost poezie, mă joc de-a poezia și atunci mai bine aș face ochiuri. 🙂
LikeLike
Sincer, nu a fost cerşeală de compliment. Dar m-ai bucurat extrem de mult. Cu sufletul îţi mulţumesc! Mult!
Te îmbrăţişez!
Hai să revenim la ouă. Am văzut azi o reţetă. Pune pâinea aia a ta specială în tigaie, două felii întregi, două cu o gaură în mijloc. Toarnă ou bătut în care ai pus cubuleţe de ardei şi mozzarela. lasă să se prăjească. Apoi pune peste cele cu gaură cele două întregi şi mai lasă puţin pe foc. Şi gata, că nu mai pot şi abia aştept să fac în seara asta. 🙂
LikeLike
Nu. Banana bread e prăjitură de fapt, un soi de chec. 🙂
E faină rețeta, o încerc în weekend. Mulțumesc. 🙂
Știu că nu asta așteptai, dar știu cât de sensibilă sunt și eu când mi se pare că e deși nu e și no… știi tu. Că un țep de cuvânt (care poate nici nu e) mai tare îl simt decât un câmp de complimente.
LikeLike
Da, da, da. Surori suntem la asta 😉 Şi nu mai zic, că deja ştii.
Te pup, draga mea!
LikeLiked by 1 person
Desi nu sunt un consumator de oua în general, iar de ochiuri foarte rar, acest elogiu perfect, adus ochiurilor, îmi confirma o data în plus, pasiunea si implicarea profund sufleteasca pe care o afisezi asemeni unei mantre religioase, transformând o nesemnificativa necesitate trupeasca cotidiana, într-o autentica si sfânta rugaciune de multumire, satisfactie si placere, care îmbie si tenteaza cititorul gurmand, aproape obligândul, cel putin sa guste din aceasta reteta genial exprimata în cuvinte.
Am citit si recitit de dimineata aceasta evocare a ochiurilor “perfect facute” însa eu m-am multumit doar cu “banana bread si cafeaua” îndulcita si cu un pic de lapte.
Am savurat însa cu placere acease CUVINTE din articolul superb de marketing si publicitate facut micului dejun, ochiurilor traditionale si bananelor banale, bread occidentale. 🙂
Merci pentru consistenta acestor cuvinte gustoase, aromate si consistente !
O saptamâna sublima, cu bucurii si pace divina în Suflet, draga Em !
LikeLike
Mulțumesc, Iosif! Foarte frumos răspunsul tău. Nu fac publicitate să știi, pur și simplu așa mi-a fost toana și bucuria să scriu despre ele. :))) Așa am eu bucurii mici și simt să scriu despre ele câteodată.
Zi frumoasă îți doresc!
LikeLike
Apetisante “creații” culinare. Simplu, dar strălucești 🙂
LikeLiked by 1 person
Simplu și bun. Liniștea micului dejun de weekend e sinonim cu fericirea câteodată. Când îți iei răgaz să observi. 🙂
LikeLiked by 1 person
Un ochi ce poate fi simplistic,
Tu l-ai vazut, facut artistic.
Un timp la cratite-n bucatarie,
Ne-arati ca e prilej de bucurie.
Si cred ca totul e gustos,
Dar mai presus ai scris asa frumos.
Un fapt in general banal,
Ai reusit sa-l creionezi genial.
LikeLiked by 1 person
Foarte inspirat, Mihai! 🙂 Îmi place tare mult! 🙂
LikeLike
Nu se poate…Mâncare. Şi tu, Brutus? 🙂
LikeLiked by 1 person
😀 Și eu? A mai apucat pe cineva pe-aici vreo criză culinaro-poetică? 😀
LikeLike
Abia am așteptat să fie azi să savurez două ochiuri de ou. Ieri, când mi-ai făcut poftă, nu se putea. Nu spun de ce. Poate mă vor inspira și pe mine, așa cum ți-au făcut ție ouăle tale. Te pup.
LikeLiked by 1 person
Cred că, la modul în care scrii, te poate inspira pe tine și coaja de la ouă. Eu nu mănânc ouă decât dimineața, așa că, dacă ar aș fi fost tentată aș fi așteptat cuminte. Te pup și eu. 🙂
LikeLike
Este perfect!
LikeLiked by 1 person
Multumesc. 😊
LikeLiked by 1 person
Pingback: Banal — Sweet & Salty http://savatoronto.com – „Ingerii sunt spirite inaripate, prietene cu spiritul tau inaripat.“
Super inspirational! Good job  . Incearca si blogul meu la inceput de drum, poate iti va placea. Mult noroc in continuare !
https://crisiul.home.blog
LikeLiked by 1 person
Mulțumesc. O să intru. Promit. Sunt un pic, sau mai mult super solicitată acum, dar ajung. Succes!
LikeLike