Am ințeles că-s cam ciudată. Dacă mama zice…
Am făcut o comandă de cărți. Expedierea fiind încurcată de sărbătorile cu liber, cărțile au ajuns în absența mea. Am lăsat mamei în camera mea suma exactă spunându-i că o să vină, bla-bla-bla. Zis și făcut. Așa cum am prevăzut curierul a ajuns în absența mea. Am vorbit cu mama să iasă, cu ei să le confirm. Toate bune și frumoase până la plată. Eu lăsasem suma exactă. Cumpărasem cinci cărți și suma era terminată în șaizeci și doi. Omul a fost ofensat că i s-a dat suma exactă spunând că el e poștaș și nu umblă cu mărunțiș. I-a vorbit pe un ton nu tocmai politicos mamei. Am auzit prin telefon vocea lui ofensată și un „doooooomnă!”. Eu m-am indignat că mama e mama. Că mi s-a părut nedrept.
Culmea este că, după ce a plecat individul, mama m-a certat. PE MINE. Că adică cum las eu suma exactă, că în România nu se plătește așa, că se rotunjește suma la-la-la. What??? Da.
Deci, dacă ai o factură cu o sumă, trebuie să o rotunjești. În sus, firește. Nu pricep rolul banilor mărunți pe care, i-am luat de peste tot împreună cu bonul, fără să mă uit la ei și fără să știu că nu-mi aparțin. Dohhh!
Habar nu aveam că mărunțișul e… facultativ. În sus.
Rar umblu cu cash în Canada, unde se plătesc facturile după citire, nu interpretare. Sigur că sunt locuri unde dai ciubuc, în cazurile în care sunt implicate servicii, dar dacă iei pâine și lapte… No! Ce eram eu confuză cu cifrele înainte, ce ghiveci am în cap că nu pricep banii vechi…
Românul e născut poet, până și cifrele sunt interpretabile, metaforice.
Fir-ar ea de sumă exactă!
Fir-ar ea de sumă exactă!
22 Thursday Aug 2019
Posted Întâmplate sau nu...
in
Cîtă dreptate ai…! Dar nu prea ai cu cine să ai dreptatea asta la noi.
LikeLiked by 3 people
Uite așa o ciudățenie devine normalitate. :))
LikeLiked by 2 people
Care numai de noi depinde s-o trecem înapoi la “ciudățenii”, netransmițînd-o din generație în generație 🙂
LikeLiked by 1 person
Să știi că acum 18 ani când am emigrat nu era așa. Mi s-a părut ciudat pentru că eu sunt omul regulilor. Mi se pare normal să le respect.
LikeLiked by 2 people
Să știi că ai dreptate și aici. Privind retrospectiv, într-adevăr curierii, cărora oricum le plătesti transportul prin suma finală, aveau “pe vremuri” mărunțiș la ei, pentru rest. Azi – greu.
Cît despre postaș, încăpățînîndu-mă eu ani de zile să nu-i las ciubucul lunar pe care i-l lasă toate mamele și pensionarii din bloc, am ca urmare anual cîteva alocații pierdute după care trebuie să umblu, deoarece numai pe ale mele uită mereu să le lase la vecini cînd nu-s în București…
LikeLiked by 1 person
Știi tu cum e. Cu o floare nu se face primăvară. 🙂
Și individul acesta avea o voce foarte indignată: cum adică să lași suma fixă?
Caragiale e contemporan. Se pare. 🙂
LikeLiked by 1 person
Ca un fost “Curier Urgent” vreme de 5 ani, pot confirma ca spaga pentru curier, eu un must have. Altfel nu e bine 😏. Coletul intarzie si livrarea e amanata, ajung in 5 minute poate fi 5 ore… si tot asa 😀.
Si nu, facturile nu se rotunjesc, mai ales ca pe acelea le platesti la un ghiseu. Aici e vorba de o livrare la domiciliu unde cumva se creaza o relatie sau antipatie intre curier si client, bazata pe prezenta sau lipsa spagii.
LikeLiked by 2 people
Frate, dar să știm și noi! Mi-am luat-o de două ori, de la curier și de la mama. Normalitatea mea nu-i anormală, ori anormalitatea de aici e normală. Complicat! Oricum, eu aspru pedepsită că am lăsat suma exactă. !?!@$%#@
De alfel, tot eu, plină de bune intenții și fericită că omu’ cu pricina nu tre’ să se chinuie să dea rest. 😀
LikeLiked by 1 person
Turcii, care au carat de la noi o multime de lucruri sute de ani, ne-au învățat si niste obiceiuri “bune”. Ne-am deprins cu pesches, ciubuc, bacșiș.Vezi daca ai stat mai puțin pe acasă începi să pierzi o parte importanta a vocabularului roman, iar suma exactă nu se mai foloseste contemporan decat in matematica sau contabilitate. Peste tot in rest se rotunjeste în suuuuus.
Oamenii prin obiceiuri si reguli scrise sau nescrise creează normalitatea. În Canada orice serviciu de curierat (Cu excepția mancarii) iti aduce pachetul si iti cere cel mult o semnatura si s-ar uita bizar la tine daca ai incerca sa-i dai ceva în plus. În România daca obiceiul e sa dai, anormal e sa nu dai. Asa ca trebuie sa joci după muzica.
LikeLiked by 1 person
Perfect de acord cu tine. Doar că aveam în căști altă muzică. 😀
LikeLike
Citind și comentariile constat că eu am dat numai peste băieți buni. De fiecare dată mi-au dat rest până la ultimul bănuț, fie că a fost vorba despre 1 leu, fie despre 50 de lei. 😀
LikeLiked by 1 person
Și eu până acum, se pare. Dar orice are un început. 🙂
LikeLike
Normalitatea este o regulă într-o perpetuă redefinire.
Pe de altă parte, de aceea este așa de mic salariul pentru anumite “profesii”, pentru că este luat în calcul și ciubucul aproape universal oferit/primit. Numai că, poate pentru a confirma normalitatea mai sus amintită, contribuțiile “benevole” denumite ciubuc nu se și impozitează asemeni salariilor.
LikeLiked by 1 person
De acord. Doar că e faza aceea cu bordeiele și obiceiurile. 😀
Cum bordeiul meu principal e în altă parte mă adaptez din mers. 🙂
LikeLiked by 2 people
Eu plătesc cu cardul mai tot timpul în offline, doar la piață plătesc cash că nu au POS. Pentru comenzile online plătesc de ani de zile exclusiv cu cardul pentru că unii curieri îmi par de o nesimțire crasă…
LikeLiked by 1 person
Ăsta a fost unul dintre ei, chiar dacă mamei mele i s-a părut că avea dreptate. Am înțeles faza cu bacșișul, dar cred că nu e obligatoriu. Bine faci că plătești cu cardul. Cred că e cea mai bună alegere. 🙂
LikeLike
Este 🙂 i-am convins și pe ai mei, mai greu, dar am reușit!
LikeLiked by 1 person
Foarte bine! 🙂
LikeLiked by 1 person
Vezi de ce plătesc eu cu cardul tot, inclusiv comenzile pe Libris? Chit ca pe mine mama nu ma cearta, îmi spune zâmbitoare( dar pe tonul ala care are setat un buton de nu comenta, pe care îl știu din copilărie) , “vezi ca i-am dat eu postaritei atata în plus, ca a urcat săraca trei etaje cu coletul tau…”
Bună dimineata sau noapte buntă, Em, ca nu știu pe ce fus orar ești zilele astea😘
LikeLiked by 1 person
Da, a fost așa o chestie ciudată. Și amuzantă. A la Caragiale. Absurdul normal. 🙂
Te pup și îți doresc o zi înflorită!
LikeLike
Folosesc des curierii. La fiecare colet (sunt cam grele) dau 10 lei în plus pentru urcat un etaj. Mă știu toți și nu vreau să am probleme. Sorry.
LikeLiked by 2 people
Mi se pare ok atâta timp cât e alegerea ta. Dar tipul a fost obraznic, ca și cum i s-ar fi tăiat un drept. Nu mi-a plăcut cum i s-a adresat mamei. Tonul. 🙂 Și mai tare m-a uimit reacția mamei. 🙂
LikeLiked by 1 person
Mama ta (ca și mine) știe obiceiurile. Greu să reziști când ai nevoie de curieri 😦
PS Așa-i că la restaurant nu te deranjează să plătești în plus? Care-i diferența? Aprecierea serviciului se face din portofel, din păcate.
LikeLiked by 1 person
Nu mă dernjează deloc și nu m-ar fi deranjat nici aici. Ce m-a deranjat a fost obligativitatea gestului. Anormalitatea și absurditatea mea să las suma de pe factură. Auzi dom’le ce tupeu pe capul meu (rimează 😀 ) să las ceea ce era scris! M-a deranjat tonul ironic pe care respectivul l-a folosit față de mama.
LikeLike
Eu am fost la cumpărături și aveam de primit 15 bani rest. Din reflex mi-am deschis compartimentul de mărunți, așteptându-l cuminte. Doamna de la casă mi-a dat bonul și mi-a spus La revedere. Au trecut câteva secunde până am realizat că asta a fost tot. Că de rest nici vorbă. Era trecut pe bon, e drept 😁
Eram singură cu copiii și nu am mai zis nimic, am iești cât de repede am putut din magazin, dar nu mi s-a părut corect. Tot timpul zic, dacă mie îmi lipseau 15 bani nu puteam cumpăra, dar rest nu se dă?
LikeLiked by 1 person
Da, nu suma în sine e deranjantă. Așa i-am zis și eu mamei, că no’, aici suma „jenantă” a fost 62 de bani. Dar dacă nu am fisă de 50 nu pot lua cărucior la Kaufland de exemplu. În Canada, vorba lui Mihai, s-ar uita în x să le rotunjești. Dar practica largă formează obișnuința. 🙂 Te pup, se pare că ai ajuns acasă.
LikeLike
Eu am întotdeauna pregătit ceva in plus pentru curieri. Nu-i corect, dar unii dintre ei nici nu se deranjează să-ți livreze, dacă știu că nu primesc nimic. Apare pe site-ul lor că s-a incercat livrarea și nu ai fost găsit. Marchează asta de doua ori și dau retur coletul. Neplăcut mai ales pentru vânzător, pe care îl încalță cu dublul costului expediției. Așa că liniștea mea merita doi- trei lei in plus…
Unora le las de drag- sunt politicosi, săritori, îți cara pachetele grele până unde ai nevoie, te anunță din timp că vin să livreze. Ca peste tot, omul sfințește locul….
LikeLiked by 1 person
Uite, pe mine asta mă indignează până la cer. Cum să nu livreze? Trebuie să accepte ca bonus bacșișul, drept mulțumire a clientului, adică să facă viața mai bună. Da, ca peste tot omul sfințește locul, dar bine ar fi respectat omul.
LikeLiked by 1 person
Pentru unii bacșișul are rol de disciplinare. Vreau – nu vreau, lucrez cu toate firmele și încerc să-mi fac viața mai comodă. Așa e, bine ar prinde puțin respect, dar dacă nu l-au învățat de acasă, nu am soluții salvatoare….
LikeLiked by 1 person
Oh, aș face fix la fel. 🙂 Nu-s deloc o justițiară. Am prea multe de făcut, n-am eu timp să schimb lumea. Dar m-a mirat ceea ce mie mi s-a părut cu fundu-n sus. 🙂
LikeLike
Eu le las de obicei curierilor diferența până la suma rotundă, nu mai mult de 10 lei. Mai ales că stau la etajul 4. Unii mă sună de jos, de la intrarea în bloc, să cobor (dacă sunt electrocasnice mai grele), iar eu îi rog să urce ei până la mine, deci mă simt oarecum obligată. Știu, e datoria lor, dar e al naibii de greu să urci până la 4, mai ales dacă mai ai și greutate. 😆 Eu abia mă urc pe mine. În zece ani încă nu m-am obișnuit :D. Și da, în România e un obicei bine împământenit să lași ceva în plus, indiferent de serviciu. De exemplu, comanzi geamuri sau uși (eu sunt după o recentă renovare, asta îmi vine în minte acum), plătești factura la firmă, vin băieții să ți le instaleze. Dacă nu le dai ceva și lor, se uită la tine ca la ultimul om, ba mai stai și cu frică să nu îți facă pagubă când vin a doua oară. Ultimul exemplu: am dat covoarele la spalat, mi le-a luat de la ușă, mi le-a adus la ușă, i-am dat zece lei în plus. Pentru mine nu e mare lucru, dar vezi omul mulțumit, pleacă zâmbind, te salută politicos. 🙂 Nu mi s-a întâmplat totuși să îmi ceară ei, dar uneori citești asta în priviri. Cum le dai ceva, li se luminează fața și te tratează altfel. Nu e normal, e chestie de mentalitate etnică, dar…
LikeLiked by 1 person
Așa cum mai ziceam pe undeva, nu am nimic împotrivă. Dar nici nu m-am gândit. Chiar am fost foarte fericită că las suma exactă să nu stresez bietul om să dea rest. Mama nu a apucat să se uite că am sunat și i-am zis să iasă repede că e mașina în fața casei. Acum știu. 🙂
Oricum ce nu mi s-a părut ok a fost atitudinea. Mă gândesc că or fi și oameni care nu își permit să dea. Și atunci? Sunt tăiați de pe lista de servicii?
Cu toții acționăm după obișnuință și mi s-a părut bizar. 🙂
LikeLiked by 1 person
Da, ce-i drept, mie nu mi-a facut niciunul observație sau vreun reproș. Fratele meu, în schimb, le lasă mereu suma exactă. Uneori îi plătesc eu coletele. Generația tânără. Mai e o speranță. 🙂
LikeLiked by 1 person
Am emigrat acum 18 ani. E drept că exista pe atunci doar poștă… dar… ce să zic? Mă conformez. 🙂
LikeLike
Curierul maica-mii e mai cumsecade. 🙂
LikeLiked by 1 person
Poate și mama ta e mai cumsecade decât mine. 🙂 Glumesc. Pun pariu că majoritatea sunt oameni OK. 🙂
LikeLiked by 1 person
Obicei cu rădăcini vechi. Și nu doar de pe vremea fanarioților (cei mai mari ciubucari), ci chiar mai demult. Vorba cuiv a de mai sus: „un obicei al locului”! Dar mai e o treabă: una este să-i dau eu ceva, din plăcere, pentru că a fost prompt și amabil și alta este să pretinzi sau să condiționezi serviciul tău de această „atenție”. Pentru că sunt și unii care cer de la obraz, fără nicio rușine!
Probabil că ți se pare ciudat. Ești de atâția ani într-o țară cu altă civilizație și mentalitate…. Pe aici…. miroase a Miorița! 😀
LikeLiked by 1 person
Da, așa este. Mereu am avut o jenă în a da ceva cuiva, pe vremea când trăiam aici, gândindu-mă că fac respectiva persoană să se simtă aiurea. 🙂 Da, Miorița avem. Și Caragiale e veșnit contemporan. 🙂
LikeLike