
Sunt sigură că te-ai aflat și tu, dragă prietene, într-un avion gata de decolare, așa cum sunt eu acum. Ai făcut check-in la zborul pentru Canada. Te-ai așezat la locul tău, după ce ai fost scanat, măsurat, trecut prin tot felul de filtre cunoscute sau mai puțin cunoscute. Ai pierdut multe ore prețioase chiar înainte de a începe zborul propriu-zis, zborul celor opt mii de kilometri interpuși între cele două acasă ale tale.
Ai avut și tu sufletul împărțit în două jumătăți perfect egale, strânse ca o lămâie de tristețea despărțirii „până data viitoare”, dar bucuros, în același timp, că te întorci la cuibul tău, în țara ta adoptivă, unde ai decis să trăiești.
Poate că în escala de patru ore, în care aveai intenția să citești ori să lucrezi, s-o fi lipit și de tine vreo doamnă emoționată, bucuroasă „că mergeți și dumneavoastră la Toronto”. Poate ai luat-o cu tine, muiat de licărul acela de disperare și recunoștință, înduioșat de teama pe care i-ai citit-o în ochi: dacă se pierde? Dacă nu se descurcă? Ai acceptat-o lângă tine, cu gândul că așa fac toate mamele de copii care au emigrat în Canada. Mame care nu știu engleză și le tremură sufletul în ele în fața aventurii uriașe a drumului. Dar trec munții și norii, își înving teama de zbor, știind că la capăt de drum sunt puii lor. Poate și tu ți-ai schimbat planurile și, în loc să citești, ai ascultat poveștile despre cum se descurcă copiii doamnei în țara străină. Și te-ai uitat la fotografiile ei, neinteresante pentru tine, dar atât de valoroase pentru ea. Imagini asemănătoare cu ale tale și cu ale tuturor românilor emigranți.
Căci părinții vin la noi atât cât pot, cum pot, aducând pe lângă țuica și poate alte bunătăți românești care-ți plac, toată emoția copilăriei și tinereții tale. Și-ți mai aduc ceva. Bucuria imensă care-ți udă ochii atunci când poarta se deschide și tu îi îmbrățișezi în aeroport, simțind în părul și hainele lor parfumul acela de drag și de departe. De acasă.
O bunică a venit la nepot. Nu știa nici engleză. Și nici n-a avut noroc de vreun călător cu suflet mare care să o îndrume pe românește. „Cum te-ai descurcat bunică?” a întrebat-o nepotul. „A venit la mine o doamnă tare cumsecade, doamna Cuzmi. Și mi-a adus și de mâncare, și băutură. N-am înțeles ce zicea, dar zâmbea tare frumos și de câte ori vorbea cu mine zicea cuzmi”. (Era stewardesa care spunea excuse me).
E drept că avioanele zboară în ambele direcții, iar dorul nostru este mult diluat acum, pentru că atât comunicarea cu ai noștri, cât și deplasarea sunt mult mai ușoare. Însă o undă de nostalgie toți purtăm în buzunare. Nu mai e ca pe timpuri, când românii erau puțini și singurul mod de a putea afla vești de acasă era clasica scrisoare, care făcea săptămâni până la destinație.
Am fost întrebată de curând dacă dorul de casă, dacă dezrădăcinarea, mă face să scriu românește. Și-am spus din tot sufletul că nu. Rădăcinile noastre sunt natante. Noi am devenit cetățeni universali. Cei de pe pământ îmi sunt aproape. La o aruncătură de băț, chiar dacă aruncătura aceea măsoară 8000 de kilometri. Dorul e unul singur. Pentru cei care-au plecat în alte dimensiuni. Atât. În rest, trăim un firesc în care învârtim fusul orar.
Un pic din primăvară mea și cel mai recent articol din Observatorul de Toronto, unde, de ani de zile, am o rubrică permanentă, care mi-e tare dragă.
O primăvară senină ve doresc!
A voastră
Em Sava
O primăvară senină, Em! ❤️☀️🌷
LikeLike
Mulțumesc mult, Bianca! Înflorită să fie și a ta!
LikeLiked by 1 person
Mulțumesc mult, Em! Te îmbrățișez cu inima! ❤️🌸❤️
LikeLiked by 1 person
Îmbrățișări și de la mine.
LikeLiked by 1 person
Cu siguranţă articolul nu mi se adresează, fiindcă de zburat n-am zburat decît cu imaginaţia şi în vis. Ambele delicioase, e adevărat, dar complet imaginare. Şi din cîte constat, nici nu mi-aş dori vreodată un zbor real pentru care aş fi scotocit mai rău decît un criminal de rînd. No, ma’am. 😉
Altfel, doamna Cuzmi e… mortală. Numai că nu se mai cheamă simplu ‘stewardesă’, fiindcă nu-i corect pulitic – acu’ cică-i ‘însoţitoare de bord’. Cu cît mai multe cuvinte în ‘titlu’ cu atît e mai… Să fie la ei, acolo!
Apropo, au voie cu ‘ţuică şi alte bunătăţi româneşti’ prin vamă? Parcă ştiam că e no-no, oficial. Mnoh, ce-mi bat eu capu’. Măcar aici, în ţară, de-ar mai ajunge ţuica şi pe la nevoiaşi. 😛
Hai, că mai e un pic şi vine vara. Sau măcar… verişoara. 😛 😆
LikeLiked by 2 people
Da, țuică e voie, de fapt orice băutură alcoolică doar să nu depășească un 1,1 l spirtoase sau 2 l de vin. Mâncare nu e voie (excepție ciocolată ori alte chestii împachetate).
Eu am zburat cât pentru mai mulți la un loc- anul ăsta am numărat în total 13 zboruri cu avionul (dus întors – numărul e fără soț că drumul dinspre Ca l-am făcut în 2022) și anul nu e nici la jumate. Nu e plăcut să fii scanat și nici să pierzi timpul de așteptare, escală etc. dar cu toate te obișnuiești. Eu am cu mine cărți și laptoul și am mereu ceva de făcut.
Îmi place primăvara lungă canadiană pentru că florile din grădină sunt mult conservate și e un fel de dialog al lalelelor care se închid și deschid după temperatură. 🙂
Nu știam că se zice „însoțitoare de bord”. Hmm…
O vară frumoasă îți doresc și eu!
LikeLiked by 2 people
Aha, deci e cu limită la octanice. La mîncare ştiam. Eh, e doar cu titlu informativ oricum.
Zburătăcirea e chestie de principiu la mine. Nu pot tolera să fiu “vinovat pînă la proba contrarie”, iar asta nu se aplică doar la zboruri ci la orice. Heh, unu’ ca mine îşi permite să aibă principii! 🙂
Primăvara pe aici e o ploaie interminabilă de vreo două luni după care vreo două sptămîni de vară şi gata, a venit toamna. Pff! La mine nici lalelele nu mai înfloresc, au considerat că nu e cazu’ să-şi mai bată capu’. 😀
Parcă e ‘flight attendant’ dacă nu mă înşel. Ei, poate n-or fi toate la fel… 😛
Sănătate şi spor la treabă! 😉
LikeLiked by 2 people
Ca totdeauna, poveștile tale au farmec și-un sâmbure-ascuns sub cuvinte, dor sau odor, ca să nu mai amintesc de parfumul de floare-n culoare.
Să-ți fie călătoriile liniștite și viața-nflorită în raze de soare!
LikeLiked by 2 people
Mulțumesc din suflet, Mugur!
O primăvară-bucurie îți doresc!
LikeLiked by 1 person
Em, ce dor mi-a fost! De rânduri aşa cum le scriai când nu aveai atâtea pe cap. De blog zic, altfel scrii şi picuri miere pe suflet pe unde poposeşti.
Să îţi fie frumoasă şi blândă primăvara! Cu împliniri!
LikeLiked by 1 person
Mulțumesc mult draga mea! Tare mi-e dor de timpurile acelea frumoase. Primăvară cu bucurie să ai!
LikeLike
Bună,Em.! 🙂
Cum PRIMĂVARA este pe sfârșite 🙂
iar VARA astronomică bate la ușă 🙂
nu-mi rămâne decât să-ți urez
o VARĂ cât mai frumoasă 🙂
și să te informez că și eu am fost plecat de acasă 🙂
iar motivul îl vei găsi de vei vrea și vei dori , pe :
Un sfârșit de săptămână pe placul Domniei Tale ! 🙂
Alioșa .
LikeLike