Fernando moare. Știe. Și el și Fernanda și cele două fete ale lor. Toată familia, toată strada știe.
I-am cunoscut în aprilie, când ne-am mutat aici și mi-au fost dragi din prima secundă, pentru că, oarecum, sunt versiunea portugheză a părinților mei. Ne-au adoptat înainte să ne dumirim care, cine, ce, cu o căldură atât de intens părintească, cum nu s-a întâmplat vreodată să vină din partea unor străini.
Fiica lor cea mare mi-a spus ieri că tatăl ei era până de curând un „social butterfly”.
Am citit în ultima vreme multe postări cenușii, printre rânduri fiind prezentă aproape după fiecare literă doamna cu coasa. Într-un fel sau altul… era acolo.
Ce poți să spui unui om aflat pe prag, pe acel prag? Mai contează vorbele, florile din grădină, anotimpurile și ziua, ori noaptea? Morfina, asistenta care vine de două ori pe zi, medicii umiliți de neputință… Dicționarul își schimbă brusc configurația. Cuvintele se preling printre rânduri, se topesc, ori se sparg în cioburi ascuțite, sau cu iz de lacrimă.
Citeam la un moment dat, și-mi pare rău că nu-mi amintesc exact citatul, că liniștea sufletească a omului e dată de faptul că, deși știe că va muri, nu cunoaște momentul în care se va întâmpla. Dar dacă-l știe?
Thomas, un bun prieten, artist plastic, făcea voluntariat la HopeSpring, un centru destinat bolnavilor de cancer. Avea o clasă de pictură, unde veneau oameni de vârste, diagnostice și stadii ale bolii diferite. Povesteau și pictau.
Într-o zi a venit la clasă o fată, o femeie tânără:
”Nu știu dacă era frumoasă. Avea ochii mari, chipul palid și era foarte tăcută. Când m-a privit am simțit că se uită prin mine. Picta incredibil. Folosea doar galben. Nuanțe de galben. Dar refuza să-și expună tablourile, deși ale ei erau cele mai frumoase. Le sfâșia cu meticulozitate de fiecare dată. Aș fi vrut s-o întreb de ce face asta, dar nu îndrăzneam. Ochii-i ardeau intens pe fața cu nuanțe de chimo-terapie. O perucă îi ascundea creștetul văduvit de păr, iar pe buzele-i cărnoase era înșurubată tăcerea. O tăcere impusă. Cu toții îi respectam tăcerea, deși printre culori se derulau trăiri, mici victorii asupra bolii, ori dimpotrivă, pași înapoi.
Într-o zi a vorbit și sufletele tuturor au născut boabe de rouă galbenă, pentru ca iarba chihlimbarie din tabloul ei să crească. Timpul s-a împiedicat de povestea ei, iar boala s-a scurs ca de obicei prin tuburi galbene pe foaia albă de hârtie. Când la sfârșit, și-a rupt pictura, am aplaudat cu toții, iar ceilalți cursanți i-au imitat gestul. Au sfâșiat cu meticulozitate bucățile de boală, fâșie cu fâșie.
După un timp n-a mai venit la curs. Mă întrebam…
Dar am văzut-o întâmplător după vreun an. Nu mai avea perucă. Nu mai avea nevoie. Nu m-a recunoscut… N-am îndrăznit s-o tulbur, s-o întreb dacă mai pictează galben…”
E trist pe strada noastră înflorită.
Omul, cu toate că ştie că, inevitabil sfârşitul e moartea, doreşte ca aceasta să fie într-un viitor cât mai îndepărtat.
LikeLike
E firesc să dorim lucruri bune și frumoase. Când vine o nenorocire ne gândim: de ce eu? de ce mie? Și vine la un punct în viața fiecăruia. Nu ocolește nici o ușă.
LikeLike
E greu să ne uităm în ochii celor care nu mai au speranțe. Am cunoscut și eu astfel de oameni și mi-au rămas în minte chipurile lor, mai mult sau mai puțin resemnate.
LikeLiked by 2 people
Așa este. Nu știi ce să spui. Nu ai ce să spui.
LikeLike
Terapia prin artă e minunată și folositoare. Un weekend cât mai plăcut !
LikeLike
Este. Arta purifică. Un week-end minunat și ție!
LikeLike
Mi-au dat lacrimile de la acel galben…
LikeLiked by 2 people
Și mie. 😦
LikeLiked by 2 people
cum se traduce „social butterfly”? nu sunt convinsa ca am prins nuanta, sweety…
ultimul fragment l-ai pus intre ghilimele pt. ca e povestea lui Thomas sau e un citat?
si de ce nu mai avea nevoie de peruca?
procesez cam greu azi, sry, sweety. 🙂
de moarte nu scapa nimeni, asta e singura ns. certitudine. deci- cu deci, ca-s aroganta acum- nu-ti poate fi teama de ceva inevitabil; e un dat cert in tot ce poate cunoaste omul pana la acel moment, ca sa fiu si ironica. frica aia organica, viscerala in fata sfarsitului vietii e a carnii- instinctul de auto-conservare care tipa dupa inca o zi, macar.
dar trebuie- cu trebuie acum, ca obligativitate conjugata la fiecare persoana- sa te temi de durere, prostie si ,mai ales, de a lasa timpul sa curga pe langa tine. daca moartea nu e negociabila, viata ai datoria sa alegi sa o traiesti, in toate optiunile ei- limitate, asa cum sunt. a te crispa cand inca esti viu ca odata si odata vei crapa e ca si cum ai sta cu un loz castigator in mana si nu cheltui nimic gandindu-te ca banii se vor termina si, anticipand finalul, esti trist si nefericit.
boala( incurabila ) ca si batranetea , decrepitudinea organica si mentala, care este si ea o maladie cronica cu accente acute, uneori letale sunt incomparabil mai greu de indurat decat moartea care, in aceste conditii, devine o eliberare.
„Moartea este un fenomen simplu în natură. Doar oamenii îl fac înspăimântător.”
pana una alta, cat suntem vii, hai sa alegem alte subiecte de conversat, asa, de la o tastatura la alta, sa ne bucuram de viata, sweety. 🙂
LikeLiked by 1 person
Am vrut neapărat, nu știu de ce, să folosesc acea sintagmă folosită de fiica lui. Am simțit că-l caracterizează. Social butterfly e o persoană extrem de sociabilă, prietenoasă, în centrul evenimentelor, petrecerilor. Chiar și acum două-trei luni era plin de vervă. Ne-am vizitat din primele zile și nu-ți pot descrie casa caldă de oameni gospodari. Un fel de ardeleni portughezi… 🙂
2. Da, e povestea lui Thomas cât am putut să o redau de fidel. Credeam că se observă din structura frazei. Scuze pentru neclaritate.
3. E bine că nu știi cum e cu peruca. În timpul chimo-terapiei, la anumite tipuri de cancer pacienții își pierd părul pe durata tratamentului, care de obicei se întinde pe durata a mai multor luni. După terminarea medicației părul crește la loc. Thomas a văzut-o pe fosta lui elevă după un an, fără perucă pentru că deja avea păr.
Îmi place propunerea ta optimistă. Sigur, e bine să privim răsăritul. De câte ori putem. 🙂
LikeLike
Da! Acum te văd clar, printre tuşele triste şi cenuşii ale cuvintelor neputincioase în faţa implacabilului.
Lui Fernando nu pot decît să-i doresc eliberarea cît mai rapidă din ghearele durerii şi suferinţei – e singurul lucru uman, acum cînd lupta a fost deja pierdută.
Ţie şi celorlalţi apropiaţi lui – împăcare sufletească.
LikeLike
Nici nu știu ce să zic. Îmi doresc să se petreacă un miracol și să fie așa cum l-am cunoscut acum câteva luni. Familiei lui îi e cumplit. 😦
LikeLiked by 1 person
Dacă aş fi crezut măcar pentru o secundă în miracole, acelaşi lucru l-aş fi dorit şi eu – pentru el, pentru ei toţi. Dar fiindcă nu – şi în clipa asta aş vrea să mi se dovedească irefutabil că greşesc! – am ales the next best thing. Cu inima strînsă. Tu ştii.
LikeLiked by 1 person
Știu, dragă prietene. 🙂
LikeLiked by 1 person
LikeLike
Trist şi dureros în acelaşi timp. Am avut în familie oameni în aceeaşi situaţie. I-am privit fără nicio putere, cum suferă, cum se chinuie, cum încearcă să-şi păstreze zâmbetul pentru apropiaţii lor, iar apoi i-am văzut cum pleacă. Boala e cel mai mare duşman al omului, din păcate.
LikeLike
Neputința e cea mai grea povară….
LikeLike
Of.
LikeLike
:(((
LikeLike
E greu. Eu am trecut prin asta cu maica-mea si tot nu cred ca as sti ce sa spun altora in situatia asta.
LikeLike
E foarte greu, așa e…
LikeLike
fernando nu are nevoie de cuvinte… ci ce impreuna simtire…
ar trebui sa invat sa pictez… chiar si in galben…
LikeLike
Să nu pictezi doar galben. Sunt atât de multe culori, cu și mai multe nuanțe…
LikeLike
uneori, doamna M vine și ți se așează la masă. în casă. pe suflet. și te așteaptă. așteaptă mai ales să-ți înveți lecția.
eu cred că oamenii care mai au puțin de trăit simt asta. important este însă ca dincolo de simțire să faci din ultimele clipe o bucurie. e nevoie de curaj, de tărie și de înțelepciune să accepți senin asta. majoritatea dintre noi reacționăm anapoda… atât ca om ce va pleca, cât și ca om ce va rămâne.
LikeLiked by 2 people
E o lecție tare grea. E chiar firesc să fie atâția corigenți aici… 😦
LikeLike
Rămâi fără cuvinte. Trist, extrem de trist…
LikeLike
Prea trist… uneori nici n-ai nevoie de cuvinte. Ci doar de lacrimi care se înnoadă în bărbie.
LikeLike
Ce text, făi, Savo!
Rămâi fără vorbe, fără aer…
Pentru binele nostru/meu, al cititorilor/citioarei, lasă-ne să credem că fata aia care pictează în galben nu există. E doar o plăsmuire a minții tale de scriitor. Perfect.
LikeLiked by 1 person
Îmi pare rău, oricât de dragi mi-ar fi cei care mă citesc, nu pot să spun că fata care pictează în galben e doar o plăsmuire. Poate că azi nu mai pictează. Ori poate că a scos tubul de galben din paleta de culori cu care pictează. Sau poate că-și pictează tablourile printre îngeri.
Nu ne putem ascunde cu capul în nisip ignorând culoare galbenă.
Iar dacă te-am lăsat o secundă fără vorbe, îți mulțumesc. 🙂
LikeLike
Buna SavaToronto !
” E trist pe strada noastra inflorita ”
poate fi un inceput de superba poezie
mai ales ca VIATA ne e daruita
de Dumnezeu cu mare bucurie
sa fie din plin traita ! 🙂
VIATA nu este impachetata cu fundite multicolore ,
dar continua sa fie un CADOU de care trebuie sa te bucuri ! 🙂
Oricat de bolnav ar fi OMUL,
chiar daca stie ca i se apropie sfarsitul
se tine tantos ca POMUL
ce tinde sa atinga zenitul ! 🙂
Iar tu, tanara DOMNITA,
ai de la bunul DUMNEZEU un mare har
si ai putea scoate de sub penita
o CARTE de POVESTI cum n-ai habar ! 🙂
” Tarziu “, nu e niciodata
de scris sa te apuci
caci tu, minunata fata
sigur, te descurci ! 🙂
O saptamana frumoasa iti doresc
din inima-mi plapanda
si permanent te poftesc
sa intri-n casa-mi virtuala blanda ! 🙂
Cu stima si respect,
Aliosa.
LikeLiked by 1 person
Îți mulțumesc mult Alioșa. Sensibil ca de obicei. Mi-a plăcut tare mult cum ai spus:
” Viața nu este împodobită cu fundițe multicolore, dar continuă să fie un cadou de care trebuie să te bucuri.” Așa este. Uneori descoperim acest lucru în modul crunt al luptei pentru a nu o pierde. În rest suntem nemulțumiți de tot ce e în jurul nostru, cerem mai mult, suntem veșnic nemulțumiți și căutători: vara de frig, iarna de cald… 🙂
Mi-e dragă casa ta virtuală, dar uneori citesc și zâmbesc fără să pot comenta (politica și sportul, ori evenimente care se petrec acasă, nu prea pot avea un punct de vedere.)
O săptămână frumoasă! 🙂
LikeLiked by 1 person
foarte frumoasa poveste! iti atinge sufletul.
LikeLiked by 1 person
Da, din păcate e așa de trist! 😦
LikeLiked by 1 person
Am inceput sa citesc povestea de aici acum vreo saptamana si pe la mijloc am renuntat. Cam pe acolo unde eroina isi rupe tablourile galbene. Mi s-a parut ca va deveni tot mai trista. Azi mi-am facut curaj si uite ca s-a luminat pana la final. Si cred ca fara sa realizezi ne-ai invatat o lectie 😀 “If you’re going through hell keep going” 🙂
LikeLiked by 1 person
Minunile există, chiar și în cele mai disperate cazuri. Dar trebuie să crezi în ele ca să trăiască. 🙂
LikeLiked by 1 person
Hm, note to T: dream even more than you already do! 😀
LikeLiked by 1 person
🙂
LikeLiked by 1 person
Mda… foarte trista povestea.
Ma intreb de ce fata rupea picturile…???
Si totusi ii placea galben…
Cu siguanta tablourile ei sunt mai pastelate.
Dar imi pare rau de Ferbando… cu siguranta.
LikeLike
Fata vizualiza boala în galben… era un simbol. Așa știa să lupte cu boala. Scotea suferința pe hârtie, apoi o sfâșia, o rupea în bucăți mici.
LikeLike
Nu am cuvinte sa exprim ce simt dupa ce am citit postul asta…
LikeLiked by 1 person
Draga mea, Fernando s-a stins… Azi e petrecut de cei dragi….
Eu am aflat vestea fiind în Ro. A rezistat mult mai mult decât au prevăzut medicii. Cred că dragostea Fernandei și a fetelor lui i-au prelungit șederea pe acest pământ. Viața 😦
LikeLiked by 1 person
Pacat! Imi pare rau sa aud. Dumnezeu sa-L Odihneasca!
LikeLike
😦
LikeLike
Eu nu mă feresc de povestile triste. Prefer sa le scriu, să le topesc in chihlimbarul cuvintelor, să le pictez în galben, caci oricum oameni care nu vor intelege că viata nu e doar despre veselie le vor sfâșia galbenul sufletului.
Ai scris de parcă ai pictat cu galben, sfâșietor de frumos…
LikeLiked by 1 person
Sunt povești triste, care fac parte din viață. Nici eu nu mă feresc să le spun, dar văd cumva cum oamenii în general fug de ele. Ca și cum s-ar molipsi. Ca și cum dacă-ți astupi urechile, ele nu există. La un punct din viață, pe porțiuni mai scurte ori mai lungi, cred că toți facem cunoștință și cu culoarea galbenă. Totul e să sfâșiem fiecare desen, să punem pe foaie ceea ce ar putea sfârși lipit de sufletul nostru. Te pup, Adriana mea! 🙂
LikeLiked by 1 person
..și eu cu drag, subscriu ultimei idei…in totalitate, de fapt intregului text, dar am vrut sa subliniez ca e bun indemnul tau..
LikeLiked by 1 person
Așa nu ne ia pe nepregătite… galbenul. Cred că am învățat această lecție de la canadieni. Sunt extrem de diferiți de noi ca mentalitate. Oameni minunați.
LikeLiked by 1 person
…imi pot doar imagina…
LikeLiked by 1 person
Am scris extrem de puțin despre ei, acum realizez. Dar trebuie să o fac. Câte lecții de viață am primit. Sunt oameni extrem de buni (firește că sunt și printre ei excepții) care nu au avut nevoie de șmecherii. Au evoluat firesc. Nu „nevoia” i-a învățat ci educația. Se vede și se simte.
LikeLiked by 1 person
..frumos ce spui. Si …interesant..
LikeLiked by 1 person
A fost prima impresie, iar acum, după aproape 16 ani trăiți aici e o convingere. Iar comunitatea românească e incredibil de mare.
LikeLike