Sâmbătă… M-am trezit zâmbind de prea mult soare. E dimineață și mi-e bine… Soarele a intrat printre jaluzele și perdele, până la mine în pat, pe sub pijama și pe sub pleoape. Îmi place răsfățul lui și mă întind ca o pisică somnoroasă. Dormitorul alb e o capsulă de lumină și căldură la aproape opt dimineața. E o senzație de fericire absolută. Soarele mă iubește și protejează. Mă preling fără zgomot în bucătărie să-mi fac apa cu lămâie, apoi mă întorc în pat. Mi-am luat telefonul să văd ce e nou… ce s-a mai întâmplat „în timp ce eu dormeam”. Sunt conectată cu România și-mi place să mă trezesc în zgomot de furnicar: mesaje, e-mailuri, postări, comentarii. Lumea e activă, pentru că acasă e ora prânzului.
***
El e mai leneș. Ignoră soarele și țăcănitul unghiilor mele pe tastatură. E parte din rutina dimineților de sâmbătă și-i place să mă audă. Se trezește mult mai târziu. Se uită cu un ochi la mine pe genul „n-ai somn?” Zâmbesc, dar degetele mele își continuă dansul. „Citește ce-ai mai scris.” Citesc. Râde… Știe că mă joc și-i place. Râdem.
***
Peste o jumătate de oră sunt în aceeași poziție, doar că am pus și muzică. Soarele și moliciunea patului și țaca-țaca, unghiile mele pe tastatură. Îmi aduce cafea și biscotti cu ciocolată. Răsfățul meu de sâmbătă dimineață. Îmi beau cafeaua în pat.
Mă uit la ceas… E aproape 10. Mă rup cu greu… mă îmbrac și ies la jogging.
***
Zona în care locuiesc e liniștită, cu personalitate, ruptă parcă de orașul și țara în care trăiesc. Majoritatea vecinilor mei sunt europeni în vârstă, ce păstrează cu sfințenie obiceiurile vechi, aduse cu ei în momentul emigrării. De multe ori am sentimentul că locuiesc într-un sat în România. Grădinile par surori, cu straturi de legume aliniate soldățește și pomi fructiferi. Oamenii sunt gospodari, nu au timp de animăluțe de companie, sau barbeque. Eu, cu frica mea de câini, total nejustificată, sunt liniștită, pentru că pot să alerg fără stres. Știu că e doar Chihuahua din vecini, care nu e niciodată afară (o lasă liberă în grădina din spate) apoi un Golden Retriever bătrân și încă un simpatic, nu știu ce rasă, cu o față fioroasă, dar care șade în poziție umană. Când îl văd mă pufnește râsul.
***
Pe strada mea gospodinele sunt neobosite. Au dispozitive ciudate în grădină pentru întins rufele, pe care le pun albe și scrobite la vedere, ca niște drapele mândre ale familiei. La început mă priveau ciudat: „cum adică alerg eu pe stradă? Am eu timp de asta? În loc să curăț grădina, sau să fac mâncare, sau să șterg praful, sau să orice… în casă?”
Acum îmi zâmbesc cu drag. Ne-am obișnuit unii cu alții. Eu cu obiceiurile lor super domestice, ei cu cineva care nu își dedică neapărat viața gospodăriei.
Vecinii mei stau în grădină de dimineața până seara. Au flori frumoase pentru că știu fiecare secret al grădinăritului și legume sănătoase pentru că observă fiecare mic strănut al roșiei. Dimineața, pe stradă miroase a pâine de casă, sau a zacuscă, sau a salsa. Gospodinele sunt albinuțe. Indiferent la ce oră ies, le văd zumzăind în stupul propriu, care lucește de curățenie și ordine. Și poartă toate un fel de uniformă. Un fel de mini-capot înflorat fără mâneci, care se termină sub buzunare.
Quasimo mă fluieră de câte ori mă vede. La început m-am speriat. Își bagă două degete în gură și scoate un șuierat puternic. Îl văd și-mi face cu mâna. Nu aude cu o ureche și nu realizează ce poluare sonoră face cu șuieratul lui de bună dimineața. Sunt așa de drăguți vecinii mei harnici. Uneori mă trezesc cu ei la ușă cu pizza de casă, ori smochine proaspăt coapte, ori salsa caldă încă. E un chin să crească smochine din cauza climei diferite. În timpul iernii îngroapă în pământ pomii, să nu înghețe, iar primăvara îi scot la soare și lumină. Și sunt ditamai smochinii.
Multă muncă pe strada mea. Doar eu am timp să scriu și să alerg.
File de jurnal – azi
17 Saturday Oct 2015
Posted File de jurnal
in
Ce frumoasa e sambata ta.
LikeLiked by 1 person
De unde știi? Eu am vorbit doar de prima parte a dimineții? 😀
E drept că toate zilele sunt frumoase, doar noi nu avem puterea întotdeauna să vedem asta. 🙂
LikeLiked by 1 person
Ai dreptate. Astept sa imi spui si despre ziua de sambata.
LikeLiked by 1 person
Sigur. Data viitoare. 😀
LikeLiked by 1 person
Iar noi să ne delectăm cu ce scrii tu. 🙂
LikeLiked by 1 person
Hai la o cafea! Și un biscotti… :)))
LikeLiked by 1 person
Serios că vin…virtual! Și aduc și-o prăjitură! 🙂
LikeLiked by 1 person
Tu vino real, dar prăjitura mai bine să fie virtuală. 😀
LikeLiked by 1 person
paine si zacusca de casa in Canada? intr-un oras al Canadei? deja is perplexa!! :))
cat de pitoresc tre’ sa fie…
iar tu ai timp… de altele. 😛 🙂
LikeLike
Dap. Și salsa și multe altele. Și e Canada și e Toronto, dar eu am o bănuială că strada mea a ieșit în afara timpului și spațiului. E o zonă cu personalitate, după cum spuneam. 😀
LikeLike
cu personalitate… 😀 da’ e frumos asa? mereu, in textele tale, io poftesc la ceva. 🙂
sweety, tu stii sa faci zacusca? 😛 stii la ce ma gandeam? parca te vad in trening, cu castile in urechi, alergand si, tentata de mirosul bunatatilor de pe strada ta ‘ atemporala’, sa te opresti la poarta unei casute si sa ceri politicos o felie de paine calda cu zacusca.( ma ia lesinu’ numa’ cand scriu asta :)) ) sper ca acei canadieni stiu ce-i aia ospitalitate si nu-ti trantesc poarta in nas. 🙂
LikeLike
Cel mai ospitalier popor e cel canadian. Sunt minunați, au o bunătate rară, cum nu am întâlnit în altă parte. Am foarte multe exemple care te-ar impresiona. Și da, știu să fac zacuscă. Gătitul e una din pasiunile mele. Pe fb am câteva postări de la o tentativă de concurs culinar. Aș fi vrut să postez și aici, dar îmi era că fac… ghiveci. Fac o zacuscă foarte bună, pentru că nu îmi place cea din comerț, unde găsesc și variantele românești. Iar dacă aș cere o felie de pâine cu zacuscă, aș primi cu siguranță 🙂
LikeLike
cel mai bland si iubitor de natura… 🙂 desi vecinii lor, mult mai ancorati in realitatea pragmatica si extrem de grabiti sa-si puna visurile in realitate( una dintre ele, cea a pastilelor albastre) ii desconsidera si stramba din nas considerandu-o retarzi.
pe mine padurile lor ma fascineaza…
puteai sa pui, ce, si ghiveciu’ e bun. 🙂
LikeLiked by 1 person
Vecinii lor sunt atât de diferiți, în funcție de statul pe care-l locuiesc. Iar „desconsiderarea” e o legendă, o glumă mai mult, de fapt relațiile sunt mai mult decât cordiale.
Să știi că mă gândesc să îmi deschid un al doilea blog cu diferite rețete și diete. Dar timpul dac-ar fi de cauciuc. Mie nu-mi ajung niciodată 24 de ore într-o zi. 🙂
LikeLike
Munca înnobilează – s-o dăm săracilor, dară! 😀
LikeLike
Hai, măi răutăciune, că n-am zis că eu nu muncesc. 😀
Dar mă organizez pentru toate. Se numește eficiență. Nu-mi petrec viața între bucătărie și grădină, că am și altele de făcut. Dar când trec pe-acolo o fac cu folos. Gătesc bini di tăt. Am o mulțime de martori. Parol. 😀
LikeLiked by 1 person
Bine, bine, te cred pe cuvînt! 😛 😀
(a dracu’ pielea pe mine…!)

LikeLiked by 1 person
😀
LikeLiked by 1 person
În povestirea ta e chiar ca „acasă”. Într-un loc asemănător aș putea sta. Evident, ca parte a celor ce-și îngrijesc grădina, nu ca alergător. Eu am fugit dintr-un Paris cosmopolit și ultra elegant, ba chiar din Londra cea bățoasă cu DLR-ul ei cu tot șerpuind printre mijlocelul multinaționalelor, ca să mă ducă pe malul Tamisei vis-a-vis de încântătoarele grădini ale Insulei Câinilor. Acolo totul era prea „de-a gata” pentru gusturile mele. Dar locul pe care îl descrii e mai umanizat și mai locuibil.
LikeLiked by 1 person
Așa este. Chiar îmi dă sentimentul de „acasă” strada asta foarte atipică pentru ținutul canadian. Îmi iubesc grădina, dar e în competiție cu alte lucruri dragi mie, așa că îi acord bucățica de timp obligatorie, mult mai redusă decât ai mei vecini. 🙂
LikeLike
Citit, plăcut! Atmosferă destinsă, locuri linistite, oameni sociabili!
Și o mică lectură tare frumoasă despre toate astea 🙂
LikeLiked by 1 person
Mulțumesc, Nora! Așa este: strada mea e un loc foarte liniștit într-o metropolă neliniștită. 😀
LikeLike
Ma bucura jurnalul tau. De fapt, acum realizez ca desi vorbesc uneori despre franturi din zilele mele, sau momente din ele, nu am folosit niciodata cuvantul jurnal. Am ramas cu imaginea smochinilor ingropati in pamant. Grea treaba și grija cu care traiesc asteptand-i sa revina la viata. Pfui
Eu cred ca impletirea asta a rasfatului și a treburilor casnice e secretul continuitatii. Meritam sa respiram a relaxare, dar sa nu ne incrancenăm cand ne ocupam de treburile casnice. Ador sa gatesc, mi se pare grozav sa poti face cu mâinile tale orice poftesti, inclusiv zacusca. Am făcut acum vreo cinci zile, aveam un pachet de vinete coapte și ardei capia la fel. Tot nu avea gust de vară, dar mie mi-a plăcut și varianta asta ad-hoc. Salut coltul tau de lume. E mare lucru sa traiesti intr-un loc in care simti ca esti de acolo. Stiu asta pe pielea mea. Zi faina sa ai!
LikeLiked by 1 person
Mulțumesc! E o chimie nu doar între persoane ci și cu anumite obiecte, locuri. Simți un ceva…
Și la mine rubrica asta e oarecum mai nouă. La un moment dat, pur și simplu „s-a cerut”. Și parcă mi-e dor să mai completez.
Săptămână frumoasă și mărțișoare de suflet din suflet! 🙂
LikeLike