Mă străduiesc să nu judec. Scanez, fără să vreau, și lupt să-mi alung gândul. Mă surprind furând imagini. Unele cu oameni, pentru că au desenate trăiri. Și nu pot să nu le fur. Fețe anonime. Oameni frumoși. Toți oamenii sunt frumoși. Pentru că toți știu să râdă. Tot ce e sănătos e frumos, îmi spunea bunica. Așa este.
Prin 2003 ne-am cumpărat casă în K. un oraș aflat cam la o sută de kilometri de Toronto. Eram fericită. Casele sunt frumoase aici, iar a noastră, fără să fie mare, avea o construcție interesantă. Din față părea cu un etaj. Din spate cu două, pentru că basementul era de fapt un parter ce dădea în grădină, iar grădina fără gard, într-un parc. Un mic colț de paradis verde, ascuns într-un cartier cochet, pe o stradă cu circuit închis (un court).
Ne-am mutat iarna și a fost primul an în care am avut colindători, canadieni cu Christmas carols la ușă. Organizatorii colindului, Joe și Mary Anne aveau să ne devină cei mai buni prieteni pe tărâmul patriei arțarilor, dar atunci nu știam asta. O avalanșă de căldură, un bun venit într-o comunitate mică, foarte ușor colorată, pentru că în afară de vreo două familii de croați și încă o familie de români, toți erau canadieni. Și toți se cunoșteau între ei. Mulți veniseră la ușă cu ceva dulce de ronțăit și de bun venit.
Eram curioasă tare să cunosc românașii din vecini. Pe vremea aceea eram implicată până în dinți în comunitatea românească și nu concepeam să nu știu tot ce respiră românește în jur. Dar cumva, nu se întâmpla niciodată să ne ciocnim de ei.
Și a trecut și iarna magic luminată cu zăpadă ca-n țara lui Moș Crăciun, apoi ne-a inundat primăvara cu atâta verdeața și ciripit de păsărele, cum nu credeam că e posibil într-un oraș. Parcul din spatele casei înnebunise de vegetație, iar grădina răsărea în fiecare lună cu surprize culoare, pentru că cei dinaintea noastră fuseseră niște nemți cu drag de grădinărit, nu ca noi.
Cunoșteam majoritatea vecinilor. Nu și pe misterioșii români, care, printr-un concurs de împrejurări ciudate, nu ne ieșeau în cale nici din întâmplare. Eram curioasă, dar îmi era jenă să mă duc la ușa lor.
Într-una din zile însă m-am întâlnit cu ea la cutia poștală. Era o bucureșteancă foarte prietenoasă, cam de aceeași vârstă cu mine. Mi-a povestit cu lux de amănunte întreaga ei viață, deși ne vedeam pentru prima dată. Am uneori acest efect asupra oamenilor, sau poate că unii simt nevoia să-și deșarte sacul și mă nimeresc eu acolo.
Eu mă deschid greu, extrem de greu. Așa mi-a dictat viața, așa mi-e firea. Habar nu am. Dar poate că nu toată lumea dorește reciprocitate. Pentru unii e suficientă o ureche care să-i asculte, o gură care să le dea un sfat și încredere.
Ea mi-a povestit că e a doua soție a soțului ei și că el nu suportă românii. Că ne-au evitat în mod sistematic, pentru că avuseseră multe experiențe negative de-a lungul șederii lor în Canada, cu compatrioții. (Mulți români, de fapt, se plâng de același lucru.)
Ea își dorise mult să ne cunoască, dar firește că nu putuse să treacă peste voința soțului.
Mi s-a părut nedrept ca un om care nu știe nimic despre noi să ne pună o etichetă, fără să ne dea măcar o șansă și, deși foarte rar mi se întâmplă, mi-a devenit antipatic.
Cu ea mă întâlneam des, pentru că venea mereu pe la noi. Am vizitat-o și eu de câteva ori, întotdeauna în absența lui. Locuia la trei case de mine. El avea job în Mississauga și ajungea foarte târziu.
Mă obișnuisem cu ea așa. Mi se mai plângea de el, îmi spunea că deși îi place carnea, mănâncă pe ascuns, pentru că el e vegetarian și nu suportă nici măcar mirosul. În mintea mea se creionase imaginea lui. Nici nu-mi mai doream să îl cunosc..
Apoi a venit toamna, apoi a venit iarăși iarna și a început să ningă. Strada noastră era parcă desprinsă dintr-o poveste, feeric împodobită cu luminițe de Crăciun. Singura casă întunecată, distonând cu strălucirea colorată din jur, era a prietenei mele cu soț antipatic. „Trebuia el să fie altfel decât restul lumii”, am gândit eu cu malițiozitate și am comentat cu soțul meu. Însă, într-una din zilele următoare, ea a venit înspăimântată să ne spună că el e grav bolnav. „Își revine” i-am spus, încurajând-o, având încredere în vârsta lui.
În ciuda regimului de viață foarte sănătos, el nu se simțea prea bine. Doctorița de familie, româncă și ea, îl programase la un specialist. Însă, într-o seară, cu mult înainte să ajungă la doctorul cu pricina, durerile insuportabile îi făcuseră să sune la 911 și, ajuns de urgență la spital, descoperiseră un diagnostic cumplit, o boală în fază terminală. Și, cu toate că era în puterea vârstei, nu a reușit să învingă boala. Așa că în altă zi ea a venit la noi să ne spună că el nu mai e.
Mulți ani au trecut de atunci. Însă și acum mă simt vinovată, când mă gândesc că l-am judecat. Fără să știu ce se petrece în casa aceea. I-am pus o etichetă văzând că singura casă unde nu s-au aprins luminițele e casa lor. L-am judecat fără să îl cunosc. Fără să bănuiesc că-n spatele ușilor e instalată boala, că-n încăperile întunecate pândește neființa. Că luminițele nu au putere să se aprindă, pentru că flama lor e bolnavă. Pentru că nici o sărbătoare nu se poate aprinde într-o inimă care pleacă.
Vedem oameni. Îi cunoaștem. Poate că prima impresie ne zgârie. Poate că tăcerile lor, ori refuzurile lor ne fac să îi pictăm așa cum noi credem. Poate că vorbim incitați de ceea ce nu înțelegem. Și judecăm…
Însă de prea multe ori nu vedem ceea ce se petrece după o ușă de suflet. În spatele unui ochi care se chinuie să zâmbească, deși poate că-n curtea lui au poposit umbre cu care el se luptă și nu are putere să ceară ajutor.
O poveste reală cu tâlc, frumos spusă, chiar dacă e dureroasă. Instinctul de a-i judeca pe cei din jurul nostru, după indiciile care ni se oferă, ne e caracteristic și e greu să-l înfrânăm. Nici eu sau alții în locul tău nu am fi făcut altfel, deci nu te judeca și condamna acum pe tine.
LikeLiked by 1 person
Mulțumesc pentru cuvintele tale. E greu într-adevăr să ne biruim natura, iar părerile de rău nu mai au importanță câteodată.
LikeLiked by 1 person
Nu este inventată de mine, dar ades spun că judecăm fără măcar să încercăm să înțelegem. Cred că aici este cea mai mare greșeală pe care o facem.
Tristă povestea.
LikeLiked by 1 person
Judecăm pripit. Ne grăbim. Tragem concluzii. Închidem uși pentru că ne supărăm ca văcarul pe sat. Călcăm suflete și nici măcar nu avem habar. 😦
LikeLike
În înșiruirea ta de mai sus, există unele lucruri omenești, greșeli pe care le facem majoritatea dintre noi. Dar ar trebui să nu închidem uși și să nu călcăm suflete. Ar trebui să dăm dreptul la a doua șansă, dacă vrei, așa cum ar trebui să facem loc și îngăduinței. Și ar mai fi să ne gândim că noi înșine putem trece (sau chiar am trecut) prin astfel de stări, mai aparte. Și eu am avut ani în care n-am pus luminițe de sărbători, dar nu am fost nici mai bun, nici mai rău în acei ani, ci doar într-o anumită stare.
LikeLiked by 1 person
În România e mai nouă moda cu luminițele, așa că nu cred că a fost o catastrofă. Dar aici e diferit. Sigur că nu înseamnă nimic, sau prea puțin. Eu dau a doua șansă, și a treia și a cincea. Nu suport să știu că cineva suferă din cauza mea. Prefer invers, dacă există zona asta de preferință. Însă gafez și e posibil să fac rău fără să îmi dau seama. De aceea cred în sfânta comunicare, pentru că interpretarea ne joacă de multe ori feste urâte.
LikeLike
Din păcate, judecarea semenilor fără să știm mare lucru despre ei, vine cumva spontan. Nu-mi place să judec, dar mă trezesc de multe ori că o fac, de prea multe ori… Ai scris, ca de obicei, tare sensibil, vedeam casa ta și grădina frumoasă și îmi devenise brusc antipatic omul acela ursuz.
LikeLiked by 1 person
O facem involuntar. Poate că asta e firesc. Însă când ajungem să discutăm aspectele, când clasăm noi lumea după preferințe, cred că aici greșim.
Am povestit cu ochii minții acele zile. De fapt s-a întâmplat într-un noiembrie.
LikeLike
O poveste tristă, spusă cu multă sensibilitate.
LikeLiked by 1 person
Mulțumesc mult. Da, e o poveste tristă, pentru că avem senzația că lista cu oportunități nu se sfârșește niciodată. Dar unele uși se închid. Pentru totdeauna.
LikeLiked by 1 person
Majoritatea oamenilor iau viitorul for granted. Nu se gândesc cât de fragilă ne este existenţa şi au impresia că totul va dura la nesfârşit. Uită că avem un început şi un sfârşit. Cel puţin în această existenţă (dar aici e o altă discuţie). Iar sfârşitul poate fi peste 50 de ani sau mâine.
LikeLiked by 1 person
Am scris câteva postări cu acest subiect: ceea ce avem e doar clipa. Trecutul e amintire, iar viitorul e… în viitor. 🙂
LikeLiked by 1 person
Şi eu am mai scris.
LikeLiked by 1 person
Sensibilă şi importantă lecţie. Judecăm şi fără să vrem, poate că asta-i calea simplă, drumul scurt spre a înţelege ceva ce face notă discordantă cu micul nostru univers.
Am sorbit fiecare cuvânt.
LikeLiked by 1 person
Poate că asta e calea. Însă nu e una ușoară. Poate că e imposibil să nu judecăm, dar să nu condamnăm. Să nu punem imediat etichete pe ceea ce nu înțelegem.
Mulțumesc din suflet, draga mea!
LikeLiked by 1 person
există un principiu care spune cam așa: nu judeca oamenii după comportamentul lor. 🙂 și mai există un principiu pe care eu îl aplic cu încăpățânare: în fiecare om există o lumină.
acuma, eu cred că simți vina aceasta pentru că omul a avut un final trist, o boală urâtă. cum era el de fapt? cine era? un om care a fost iubit de soția lui, care a iubit, care a trăit, dar care- undeva în adâncul lui- nu s-a iubit pe sine.
știi, drama noastră cea mai mare, ca oameni, este că nu știm să ne iubim pe noi. și dacă te uiți cu atenție, avem tendința de a judeca acele comportamente care nu ne plac la noi. 😉
LikeLiked by 1 person
Psi ne asemănăm. Și eu cred în om și în lumina din el. Am spus cu alte ocazii că mă pot împrieteni cu oameni care sunt, poate, ușor rejectați de alții. Pentru acea lumină.
De acord și cu iubirea asta față de noi. Nu ne pricepem deloc, mulți dintre noi. Eu mă recunosc deficitară aici. 🙂
LikeLiked by 1 person
Prima impresie contează foarte mult și de multe ori e cea mai bună dintre toate. Dar aici v-ați făcut o impresie fără să vedeți omul, adică o impresie despre un personaj fictiv.
LikeLiked by 1 person
Se spune că șansa primei impresii o ai o singură dată. De multe ori e cea bună, însă au fost și excepții care au infirmat prima impresie.
LikeLiked by 1 person
Eu consider ca e absolut firesc sa judecam functie de datele pe care le detinem. Nu-i cred pe cei ce spun ca nu au o parere anume despre ceea ce aud si vad. Ar fi inuman, pentru ca de aceea avem capacitatea de-a receptiona si judeca informatiile primite. Tot asa un nenorocit iti poate lasa, initial, o impresie buna sau foarte buna. Partea pozitiva a acestui proces e ca parerile sau judecatile initiale nu-s batute-n cuie. Ele se pot schimba, functie de noile informatii receptionat. Revenind la povestirea de mai sus, as spune ca parerea ta despre el nu era de loc deplasata, avind in vedere ca sotia lui ti se plingea. Evident ca exista si posibilitatea ca ea sa fi exagerat, dar nu vad de ce faptul ca o persoana da coltul, il absolva de greselile facute in timpul vietii. In fond el aflase de boala respectiva cu putin inainte de-a-l executa.
LikeLiked by 1 person
Îi raportăm pe ceilalți la noi și îi judecăm în funcție de ceea ce noi suntem. Nici eu nu cred că e posibil să nu avem păreri. Însă când vorbim de alții, când îi blamăm pentru ceea ce noi credem, când punem etichete, greșim. Zic eu.
Da, ea mi se plângea. Erau probleme care o deranjau. Însă a suferit foarte mult, pentru că îl iubea. Iar boala l-a secerat în două-trei luni.
LikeLike
N-as zice. Nu e functie de ceea ce suntem, ci functie de modul nostru de gindire si de scara valorica pe care o acceptam. Asta nu inseamna ca noi suntem ceea ce propovaduim. Nimeni nu cred ca e asa cum intelege ca trebuie sa fie.
Etichete punem chiar daca nu le pronuntam. Dar din moment ce le-am gindit, sunt puse.
Ce sa mai zic? Odihneasca-se-n liniste, ca oricum nu vad cine sa-l mai deranjeze 😉
LikeLike
La asta mă refeream, la modul în care gândim. La mobila care e în mintea noastră. Când nu corespunde cu ce credem noi, avem deja un semnal de alarmă.
Noi? Suntem suma a ceea ce credem noi despre noi plus ceea ce cred alții. Dar și aici dă cu virgulă, pentru că unii sunt prea încrezuți, alții dimpotrivă, nu au suficientă încredere în sine.
E firesc să avem o părere, respectiv o etichetă, dar e greșit să ajungem să bârfim.
LikeLike
Daca a birfi e sa-l povestesti pe careva fara a inflori, a exagera si a omite, atunci cred eu ca e OK. Bine ar fi sa i-o fi spus si lui in prealabil. Daca insa minti cu un scop anume, pe seama cuiva, mi se pare a fi detestabil.
LikeLiked by 2 people
Deși interpretabil, eu cred că a bârfi e atunci când vorbești despre cineva la modul negativ, tu nemulțumit fiind de icsul ori igrecul respectiv. Să-i spui în față merge doar când sunteți prieteni. Însă de prea multe ori râdem de cineva, ori îl catalogăm într-un anumit fel fără să știm de fapt ce se întâmplă cu adevărat. Tragem concluzii pripite. A minți și înzorzona lucrurile mi se pare, ca și ție, detestabil.
(Scuze că îți răspund așa de târziu).
LikeLike
Frumoasă poveste, suntem oameni și ne place să judecăm să ne facem impresii greșite mereu!
LikeLiked by 1 person
Poveste de viață… Suntem uneori superficiali în a trage concluzii. Dacă avem răgaz, de multe ori revenim la impresia inițială și o schimbăm sau nu. Dar se întâmplă să trecem mai departe. Pur și simplu.
LikeLiked by 1 person
Ea,nu ti-a mărturisit ca ele este bolnav,tu de unde sa ști! Mai sunt pe lumea asta si oameni ursuzi. Ar fi fost frumos sa se apropie de voi si el. Impresia ta a fost corecta.
LikeLiked by 1 person
Ea mi-am spus în prima secundă. Devenisem foarte apropiate. A fost un șoc pentru toată lumea. Și o plecare foarte rapidă.
Mi-a părut rău după…
LikeLike
Te cred. Greșim,uneori, atunci când etichetam oamenii fără sa știm ce se ascunde, in spatele aparentelor. C’est la vie!
LikeLiked by 1 person
Da. Exact: C’est la vie!
LikeLiked by 1 person
O poveste trista frumos depanata. Un adevar de viata intteresant expus pentru a fi judecat. Asa cum spunea cineva mai sus, e foarte normal sa judecam pe baza informatiei primite. E gresit sa etichetam un neamt, un negru, arab, tigan sau chinez doar pe baza informatiilor larg raspandite despre o rasa sau etnie. Lumea se conduce dupa reguli, si trebuie sa iei decizii in functie de situatiile in care te afli sau de informatiile care ne sunt oferite de alte persoane. Suntem judecati si noi la randul nostru, si prima impresie conteaza. Uneori informatiile ulterioare pot schimba asta in bine sau rau, dar de multe ori nu exista a doua sansa. Important este ce fel de decizii iei pe baza informatiilor acumulate. Nu e corect sa afectezi viata unei alte persoane pe baza unei prime impresii, dar e foarte firesc sa te apropii sau sa te pastrezi la distanta de o persoana in functie de primul impact.
Nu mi se pare nimic nefiresc ca ti-ai facut o opinie, si cred ca majoritatea ar fi facut la fel. Faptul ca nu a existat posibilitatea ca acel barbat sa-ti schimbe opinia, nu inseamna ca daca ar fi fost in viata si sanatos ar fi procedat altfel.
Asteptam povestiri mai cu dor de viata, altfel isi schimba lumea prima impresie depre tine. Nu ca advarurile triste nu fac parte din viata noastra, dar ne-ai obisnuit cu umor si lucruri pozitive.
LikeLike
Sunt și salty uneori așa cum e viața: sweet & salty. Mă bucur că îți plac povestirile vesele, însă uneori îmi place să folosesc și tonuri de gri.
Mulțumesc mult pentru opinie. Și pentru impresie. 🙂
LikeLike
Am cunoscut oameni care, atunci când sufereau, indiferent că era vorba de o suferinţă fizică şi psihică, voiau doar să fie lăsaţi în pace până când lucrurile reveneau la normal – dacă reveneau. Alţii, dimpotrivă, căutau cu obstinaţie compania altora, probabil pentru a uita sau a trece mai uşor peste situaţia respectivă.
Fiecare om are felul său propriu de a reacţiona la suferinţă iar faptul că uneori avem tendinţa de a pune a prioric etichete celorlalţi este cel puţin la fel de uman. Rămâne ca, ulterior, împrejurările să ne demonstreze dacă am avut sau nu dreptate. Uneori e mai bine să nu fi avut.
🌹
LikeLiked by 1 person
El s-a îmbolnăvit mult după ce ne-am mutat noi pe stradă. Cam la doi ani după. Și s-a stins în două trei luni după ce a aflat diagnosticul. Într-adevăr, când am văzut lipsa luminițelor el era bolnav.
LikeLike
Eu te citesc cu lăcomie pentru că-mi place cum spui, cum redai poveştile. Desigur că nu pot să trec nepăsătoare pe lângă tema pe care o abordezi. Acum mă pregătesc să merg la oglindă, să-mi dau două perechi de palme si nu mă voi întoarce de acolo nespovedită. Am o prietenă cu care mă amuz pe seama soţului ei. Stă ca o “murătură” toată ziua (soţul, nu ea) şi se crede deţinătorul adevărului universal. Şi ea este plină de ifosele lui, până peste cap. Acum mă gândesc că, Doamne fereşte, de i se întâmplă ceva, va trebui să mă adun, ca să o pot consola pe Corina. Apoi, oameni suntem! Vorba ceea: nu este nuntă fără plâns, nici înmormântare fără râs.
LikeLiked by 1 person
Asta e esența: oameni suntem și greșim cu toții, iar dacă din greșeli învățăm este perfect. Unii ne facem mult prea multe probleme, alții sunt mai nepăsători. Și timpul trece. Și toamnele se succed. 🙂
LikeLiked by 1 person
Nu întodeauna putem fi atenţi la clipă, că poate ar putea fi ultima. Mai cred că ar fi prea trista viaţa, dacă ne-am cântări mereu reacţiile. Dacă simt durerea unui om, suferinţa lui, chiar dacă, în vremuri bune, am mai făcut o glumă pe seama lui, sau l-am judecat, cred că mă pot considera un om bun.
LikeLiked by 1 person
Nu trebuie să o conștientizăm, ci să o trăim. Să nu ne amânăm bucuria, să nu ne proiectăm în MÂINE fericirea. Să nu punem deoparte bunătățile pe care le aduce viața. 🙂 Nici filozofi nu putem fi „admirând” drobul de sare, că poate se dizolvă. 🙂
LikeLiked by 1 person
Cea mai frumoasă poveste pe care am citit-o vreodată despre a judeca și despre etichete.
Mulțumesc, EM, mulțumesc!
LikeLiked by 1 person
Mulțumesc mult. Te îmbrățișez! 🙂
LikeLike
Bună Em.! 🙂
– Oare, mai contează azi în lume ” Prima IMPRESIE” ??? 🙂 🙂 🙂
Zi faină ! 🙂
Alioșa ! 🙂
LikeLiked by 1 person
Contează și prima impresie. De foarte multe ori e decisivă. Zi frumoasă să ai! 🙂
LikeLike
Dacă tu ai spus atât de frumos tot ce ai spus ce rost are să mai divaghez și eu despre prima impresie și etichetele pe care le atribuim în necunoaștere de cauză?!?
Să fii bine, și veselă, și… așa cum te știm, de aici, Em! 🙂
LikeLiked by 1 person
Chiar dacă citesc file de viață fără o cromatică sărbătorească uneori, eu văd viața în lumină de soare. Chiar și când plouă. 🙂 Ca și tine.
LikeLiked by 1 person
Frumoasa poveste!
LikeLiked by 1 person
Mulțumesc mult și bine ai venit la mine! 🙂
LikeLike