Dacă azi, pe planeta albastră, ar cădea netul definitiv, ar trebui să ieșim din casă, indiferent de vreme. Străzile ar fi pline de oameni de toate mărimile și culorile care ar privi copaci și frunze și ochi. Alți ochi.
Copiii ar alerga jucându-se v-ați ascunselea.
Cafenelele s-ar aglomera cu introduceri în povești de dragoste și s-ar înmulți librăriile, pentru că brusc individul, sufocat de capitalul de timp crescut peste noapte în buzunar, și-ar cheltui foamea și setea de vis pe foi de hârtie de pe care ar culege semne mici și negre, ori le-ar planta el însuși cu gând de sămânță.
În case ar crește pe pereți rafturi pe care s-ar odihni cotoare colorate și fiecare noptieră ar conține cel puțin o carte.
Ar fi nesănătos pentru planetă, pentru copaci, pentru producătorii de tuș negru.
Ar fi și extrem de non-business, pentru că hârtia e mult mai ieftină decât telefoanele, tabletele și computerele. Deci economia lumii ar scădea simțitor.
Oamenii ar circula după hartă, doamna antipatică de la GPS fiind scoasă la pensie, fără drept de apel.
Poștașului i s-ar face regulat declarații de dragoste și cereri în căsătorie. Ar fi salvator de suflete, transportator de vești bune și rele, de aceea din când în când ar fi împușcat și pus ca semn de carte.
În restul timpului însă ar fi declarat eroul necunoscut cu mii de kilometri desenați pe talpa pantofilor sport și, firește, rege de planetă.
Dacă azi ar cădea netul, ne-am scrie scrisori pe hârtie, ne-am privi în ochi și am avea existențe rotunde, ca niște jocuri de șah neîncepute, fără pioni pierduți.
Dacă azi ar cădea netul, lumea ar fi brusc mai responsabilă, mai bună, mai neinformată. Mai bogată și mai săracă.
Dacă azi ar cădea netul, oamenii s-ar trezi brusc, goi, dezbrăcați de adăpostul ecranelor.
Căderea netului, Paradis ori Infern?
Mă crezi sau nu, mi-am pus şi eu această întrebare de câteva ori. Da, internetul ne ajută în multe privinţe, dar ne distruge viaţa în mult mai multe, pentru că tindem să devenim asociali în viaţa adevărată, în timp ce devenim tot mai dependenţi de viaţa virtuală. Extraordinar de pertinente toate lucrurile scrise de tine. Eu mi-am mai pus o întrebare: să încercăm să ne imaginăm cum ar fi viaţa pe Pământ dacă, din cine ştie ce cauze, nu ar mai exista energie electrică. Cred că mulţi oameni, enorm de mulţi, ar pieri, pentru că nu ar mai avea capacităţile de a supravieţui în natură. Nu mai dezvolt subiectul, poate o faci tu, cu talent, cândva.
LikeLiked by 2 people
Exact așa sum spui. Balanța se schimbă în favoarea virtualului. Fără curent electric ar fi într-adevăr o tragedie. Ar fi victime. Multe. Lumea nu mai știe să trăiască fără curent electric. S-ar reduce drastic populația globului pământesc. Așa cred.
LikeLiked by 1 person
Şi eu. O zi cât mai frumoasă.
LikeLiked by 1 person
Curge atât de lin şi de cald textul tău încât poate fi transformat în balsam de suflet, în poţiune magică.
Totuşi… eu nu pot fi atât de optimistă. Cred că dacă-ar cădea netul, lumea ar încremeni în neputinţa sau neştiinţa de a face următorul pas.
LikeLiked by 5 people
Mulțumesc mult, Potecuț’. Ar încremeni în neputință câteva minute, ore, zile. Dar cred că și-ar reveni și ar privi înainte, ar construi altceva. Ar privi în sine și în afara ei. Poate că ar durea-o ochii în lipsa ecranelor, dar s-ar obișnui până la urmă și cu lumina realității. Cred. 🙂
LikeLiked by 1 person
Daca azi ar cadea netul….
Pentru oamenii naivi si visatori ca noi, ar fi o oportunitate.
Pentru aceasta planeta, ar insemna sfarsitul lumii.
Din pacate, in acest moment, in toate privintele suntem dependenti de tehnologie.
De internet, de calculatoare.
Bancile, utilitatile (apa, curent electric)…..nu stiu ce domeniu mai functioneaza acum fara o retea.
Asa cum este construita societatea civilizata, fara internet probabil ca lumea nu ar rezista 24 de ore.
LikeLiked by 2 people
Cred că lumea e mai puternică decât pare și ar da din coate, ar găsi soluții. Ar fi un dezastru din toate punctele de vedere, pentru că suntem într-adevăr dependenți de tehnologie, însă nu cred că ar fi sfârșitul. 🙂
LikeLiked by 1 person
Bună Em.! 🙂
Sincer, dacă ar CĂDEA internetul pentru mine ar fi
” PARADIS ” 🙂
căci, știind că NU ar cădea din VINA mea,
NU aș suferi deloc mai ales că aș AVEA mai mult TIMP pentru MIȘCAREA zilnică în aer curat , pentru FAMILIE ( nepoței) citit CĂRȚI noi sau RECITIT pe cele pe care le-am CITIT în clasele primare șamd ! 🙂
Cu siguranță ar fi ” INFERN” pentru cei DEPENDENȚI de INTERNET cât și pentru
MANIPULATORII de profesie și ONG-urile TRĂDĂTOARE de NEAM și ȚARĂ care ,prin anumite rețele de socializare CHEAMĂ mulțimea în stradă să PROTESTEZE chiar și împotriva MĂRIRII pensiilor, salariilor
și a REDUCERII impozitării venitului de la 16 % la 10% ………………….
În rest, SĂNĂTOȘI să fim căci, cu sau fără INTERNET,
VIAȚA merge înainte,
COPILULUI îi cresc măselele de minte,
OMUL îmbătrânește,
iar la colț, MOARTEA pândește !!! 😦 😦 😦
Alioșa .
LikeLiked by 1 person
Tu ești pozitiv Alioșa. Genul de om care se bucură de om și de tot ce-i oferă viața. Sunt convinsă că ai găsi soluții în orice situație. Sănătoși să fim, vorba ta, cu net sau fără net.
O zi minunată să ai!
LikeLike
SĂNĂTATEA fizică este cea mai bună dintre toate câte pe lume se-ntâmplă ! 🙂
Dar SĂNĂTATEA MORALĂ e grav afectată de ……………….
http://www.tematic.ro/adevarul-despre-miscarea-rezist-resist/
Un sfârșit de săptămână frumos , Em.! 🙂
Alioșa ! 🙂
LikeLiked by 1 person
Weekend frumos, Aliosa! 😊
E perfect când cele doua se îmbină.
LikeLike
O duminică plăcută, Em.! 🙂
Alioșa ! 🙂
LikeLiked by 1 person
Săptămână cu soare și căldură, dragă Alioșa! 🙂
LikeLike
Ar fi o mare nebunie. Dar oamenii întotdeauna au găsit soluții.Luam drumul codrului. Importanta este hrana si apa, ele funcționează fără internet. Ar fi o selecție naturala.
Mi-a plăcut mult articolul.
LikeLiked by 1 person
Și mie mult răspunsul tău. Omul e supraviețuitor prin definiție și ar găsi soluții. La început i-ar fi greu, apoi s-ar putea să descopere că viața fără net îi place mai mult.
LikeLiked by 1 person
Am fi mai umani.
LikeLiked by 1 person
Hi ! Chiar azi am cumpărat un stilou, un stilou adevărat, nu știu ce păcatele mele mi-a venit, n-am putut să mă dezlipesc de vitrină, eram magnet pe stilou.
Buuuun, da și dacă “pică” netul, io cum te găsesc? !
Ba da, chiar și așa scriu o scrisoare o agăț de un norișor, găsesc io unu, și scriu pe el maree : destinatar EM…
Sigur cade plicul pe horn ☺
LikeLiked by 1 person
Sigur. De asta am zis că suntem și bogați și săraci. Mă gândeam la cei cu care suntem pe aceeași lungime de undă și pe care nu am fi avut altfel șansa să-i cunoaștem. xoxo
LikeLiked by 1 person
Ar fi superb ! Nu s-ar mai cenzura Adevarul dintr-un clic de tasta, iar cei putini care ar supravietui acestei catastrofe, ar fi oameni autentici iubitori de semeni,nu roboti lipsiti de valorile sentimentale, masini,sclavi ai sistemului înselaciunii planetare ! 🙂
O zi superba, draga Em !
LikeLike
Realizezi că nu ar fi nevoie de acel click pentru că limitele geografice nu ar putea fi trecute. Și nu doar ele. 🙂
LikeLike
Si nu ar fi superb ?! Decât relatii fulger la distanta, mai bine linistiti si fericiti cu omul drag fata înfata. ‘Netul a distrus umanitatea si caracterul valorilor autentice, curate sfinte, transformând generatia tânara (si nu numai) într-un soi de clone, avatari înselatori fara înfatisare, sau cu masti iluzorii, false, înselatoare, menite sa duca sufletele la pierzare.
Cei ce constientizeaza pericolul “înselatorului sarpe virtual” nu sunt afectati sufleteste si sentimental, însa acestia sunt constienti de pericolul pierderii de TIMP în lumea virtuala cunoscându-si identitatea si radacinile si originile ceresti, dumnezeiesti, atemporale…
O duminica sublima, draga Em’
LikeLike
Recunosc, de indicatiile doamnei de la GPS mi-ar fi dor 😆 Hrana si apa sa avem, restul le refacem! Seara frumoasa! 🙂
LikeLiked by 1 person
Doamna de la GPS când deschizi gura și vrei să vorbești și ea: keep left! Și iar deschizi gura și ea din nou: KEEP LEFT! și tu ești pe banda din stânga dară. Și…. 😀
Așa este, refacem, reinventăm, la nevoie ne reinventăm. Seară frumoasă și ție! 🙂
LikeLiked by 1 person
Paradis! Și ai scris cel mai bun articol pe care l-am citit pe wordpress până acum.
LikeLiked by 2 people
Wow! Mulțumesc mult. Bifez Paradis și eu. 🙂
LikeLike
Ar fi prea complicat să ne schimbăm dintr-o dată opțiunile. Dar cred până s-ar remedia situația, am zăbovi mai mult în fața televizorului și a jocurilor electronice. Năravul nu dispare așa ușor. 😉
LikeLiked by 1 person
Năravul nu dispare ușor și omul obișnuit cu binele nu se poate întoarce la mai puțin bine. Așa este. 🙂
LikeLiked by 1 person
Mi-am cumpărat de curând două pixuri cu vârful subțire, de 0.5 mm, cu gândul la rotringul de pe vremuri, cu vârful de 0.3, cu care-mi placea atât de mult să scriu. Cu el am încropit primele versuri, cu el mi-am scris unele însemnări, amintiri astăzi.
Dacă ar pica netul, ar fi un dezastru, unul real. Dar asta nu m-ar împiedica să citesc din nou cărți pe hârtie. Dar nu aș mai putea comunica deloc cu unii dintre prietenii virtuali, cărora nu le cunosc decât o adresă de poștă electronică. M-aș cuibări mai des în sânul naturii, poate cu cartea în brațe, așa cum făceam altădată, poate cu gândul hoinărind pe plaiuri doar auzite sau descrise în cărți, construind eu însumi peisaje potrivite închipuirii mele.
Poate că, peste mai mulți ani, îmi va pica în mână o carte scrisă de Em, pe care mai întâi aș frunzări-o, apoi m-aș așeza temeinic pe citit.
LikeLiked by 2 people
Ce frumos! Mi-a plăcut mult finalul, trebuie să recunosc. 😉
Eu nu am pierdut niciodată un prieten în real, însă în virtual mi s-a întâmplat. Culmea e că am suferit real, nu virtual. 🙂
Ar fi un dezastru, însă uite, eu am uitat să scriu. Adică degetele mele nu mai au dexteritatea din trecut. S-au îndrăgostit de tastatură. 🙂
LikeLike
Ar fi mai întâi un dezastru. Unii ar înnebuni, netul (și doar el) fiindu-le…`viață`.
Apoi, cu durere, s-ar cerne toate, iar oamenii s-ar reobișnui să se privească-n ochi. La-nceput cu lacrimă, cu stângăcie, cu spaimă, iar mai apoi cu zâmbet.
Cred că am reînvăța să ne zâmbim unii altora. Fără falsul emoticon.
LikeLiked by 1 person
Exact. Așa cred și eu. Omenirea s-ar reinventa puțin, după ce și-ar vindeca rănile nevirtuale în urma pierderii virtualului. Și ar zâmbi. Fără emoticon. 🙂
LikeLike
Ar putea fi ambele, alăturate, îngemănate, completându-se sau, dimpotrivă, annulându-se…, dar tu să ai o zi minunată, dragă Em! 🙂
LikeLiked by 1 person
Cred că la un punct ajung să se excludă. 🙂
Le ținem alăturate, completându-se. Le folosim. Problema apare când ne transformăm în prelungiri ale computerului. 🙂
Zi frumoasă, draga mea! :*
LikeLiked by 1 person
crezi că (mai) știm să ne privim în ochi? 🙂
LikeLiked by 1 person
Ar trebui să reînvățăm. Prea ne-am obișnuit să privim în ochi ecranul. 🙂
LikeLike
unii… să nu generalizăm, doar unii. iar ceea ce astăzi poate părea un rău, va fi (sunt sigură) o meserie nouă mâine, neinventată acum. 🙂
e bun internetul, dar ca în toate e bună măsura.
LikeLiked by 1 person
Nu am vrut să generalizez și nu îl blamez. Dimpotrivă. Până la urmă e o necesitate. Măsura este în toate de acord. Dar cum explicăm străzilor unde sunt copiii și cărții că nu e doar un hobby?
LikeLike
cartea poate fi și pe internet, chiar și este deja. doar profesorii nu-s pe-acolo, să inducă dragul de ea, cu metodele lor anacronice. eu așa cred. 😀
LikeLiked by 1 person
Un profesor nu poate fi înlocuit. Copilul nu are discernământul să culeagă ceea ce e valoros. Nici adultul uneori.
Lumea citește mai puțin, se plimbă mai puțin. Omenirea se grăbește pentru că aceleași 24 de ore trebuie să le împartă la prea multe. Grăbită fiind, devine superficială. Culege fructele de la baza copacului, unde efortul e mic spre inexistent. 🙂
LikeLike
un profesori învechit trebuie înlocuit. 😀 părerea mea de om care se lovește de astfel de oameni de o vreme, oameni care nu coboară din turnurile lor, care nu văd că generațiile evoluează și că informația, așa cum o oferă internetul, este cu totul altfel decât acum 30 de ani. dar mai cu seamă oameni care nu văd frumusețea copilului… și asta e trist.
LikeLike
Mă gândeam eu inițial să scriu „un profesor bun”. Un profesor adevărat nu poate fi nici învechit, nici supărat, nici enervat nici obosit. Un profesor trebuie să se dizolve în dascăl în prezența învățăcelului, indiferent de vârstă, și să-l ghideze. Internetul este fără îndoială o sursă valoroasă de informație și nu numai, e la îndemână. E o tavă cu tot ce vrem să ne luăm: educație, divertisment, informație, știri etc. Însă nu înlocuiește umanul. 🙂
LikeLiked by 1 person
perfect de acord. 🙂
LikeLiked by 1 person
Cred că singurul lucru ce s-ar modifica ar fi frecvenţa cu care am interacţiona efectiv unii cu alţii. Nu cred că am zâmbi mai mult sau ne-am încrunta mai mult, nu cred că am fi mai buni sau mai răi ci am fi exact aşa cum suntem acum. Internetul şi tehnologia nu schimbă natura umană ci schimbă modul acesteia de a se manifesta în diferite situaţii.
Dependenţa de tehnologie ar deveni dependenţa de altceva, probabil de poştaş. 😀
Totul s-ar desfăşura mai încet, poate nu neapărat mai bine sau mai rău dar, cu siguranţă, am simţi altfel timpul, mai dilatat. Am trăi mai mult pe unitatea de timp.
Nu ar fi nici mai rău şi nici mai bine; după şocul iniţial, omenirea s-ar adapta rapid pentru că asta facem de când ne ştim: ne adaptăm continuu, inclusiv la noi înşine.
🌹
LikeLike
Eu cred că am fi mai buni, sau mai firești privind omul în ochi. Unii dintre noi acționează cu mai mult curaj ascunzându-se după un ecran. Din punctul de vedere al relaționării, netul a complicat lucrurile și conceptul de socializare. A șters granițele geografice, e drept, însă a și izolat.
Din celelalte puncte de vedere da, ar curge totul încetinit. Dar până la urmă unde ne grăbim? 🙂
LikeLike
Lumea parcă era mai simplă și mai frumoasă fără internet. Dar lumea evoluează și noi trebuie să o acceptăm cu lucrurile noi care vin. Frumoasă postarea ta și foarte adevărată.
LikeLiked by 1 person
Acceptăm. Și ne bucurăm că trăim în epoca internetului. Cât de bogați suntem având realitatea înconjurătoare plus geografia în buzunar… În același timp însă ne drămuim mai greu timpul. Netul ne fură. Și atunci revine ipoteza mea. Dacă într-o zi ar cădea netul… 😀
LikeLiked by 1 person
Am trăit și fără net. Călătoream eventual la Budapesta, Praga, Moscova. Dar când fiul meu mi-a făcut cadou un laptop HP, s-a întâmplat în Silicon Valley. De mult nu mai folosesc pixul, dar am mai publicat și cărți pe hârtie. Cred că merg bine cele două formule ale civilizației și culturii.
LikeLiked by 1 person
Și eu. Cred că merg bine și că suntem norocoși că am avut privilegiul să le cunoaștem pe amândouă. Ai publicat în țară sau în State?
LikeLike