Mă întreb cum poți să nu fii clișeu când te naști, iubești și mori, exact ca fiecare individ dinaintea ta, din dreapta ta, din stânga ta?
Cum poți să nu fii clișeu când durerea a durut și înainte de tine și altul a țipat înainte ta? Când toți oamenii, care au fost, sunt și vor fi, au iubit, iubesc și vor iubi? Când toți au râs, râd și vor râde?
Cum să nu fii clișeu când toate femeile au născut, au fost arse pe rug de trădare și au îmbătrânit dizgrațios într-o zi de toamnă? Toate.
Dragostea se repetă la infinit și roata se reinventează în fiecare luni a săptămânii, iar soarele răsare zilnic. Și luna. E și ea.
Cum să nu fii clișeu când ți-e foame și sete și a ai doi ochi cu gene pentru strecurat lacrimi?
Cum să nu fii clișeu când ploaia plouă și avioanele zboară, iar florile revin tot păpădii și margarete în fiecare an?
Cum să nu fii clișeu când toate vorbele s-au spus și toate cărțile s-au scris, iar ochi oricum nu am cât să cuprindă tot?
Fac poze cu nemiluita, apoi îmi încarc memoria telefonului și laptopului pentru că fiecare dintre ele are o poveste la care nu pot să renunț. Dacă te uiți la mine în telefon nu vei înțelege în ruptul capului de ce am cinci poze cu aceeași floare. Doar că fiecare rază de soare spune altceva și nu pot și nu știu la care să renunț. Clișeu.
Pădurea mă inspiră. Eu o inspir. Îmi umple plămânii și inima și-mi odihnește ochii obosiți de exces de ecrane. Îmi place natura. Obositor îmi place și o iau cu mine acasă în telefon. Azi eram pe pod și un zgomot ciudat m-a făcut să mă opresc. Nu știam de unde vine. Dânsul ronțăia. Nu prea civilizat, fără cuțit și furculiță, fără să țină gura elegant închisă între înghițituri.
Și după toată poezia răsăritului și-apusului de soare. După petale și artă și sărutări și râs, viața se răsucește brusc obosită, ca o surcică ruptă-n două de omul obișnuit. Cel care nu vede nuanțe și spune scurt și clar într-un mesaj întins pe-o bancă.
Asta-i pădurea mea, ori parcul meu azi, la sfârșit de iunie. Nu-mi aparține, dar e a mea pentru că o iubesc, așa cum ale mele și ai mei sunt prin iubire cei și cele pe care îi păstrez în inimă și îi dețin pentru că sunt a lor.
Humber – Toronto – 26 iunie 2018
Fain text, faine poze! Obiceiul cu multe poze la aceeași floare îl am şi eu…
LikeLiked by 1 person
Mulțumesc, Ana! Și nici tu nu le ștergi decât atunci când nu mai ai încotro? 😀
LikeLiked by 1 person
Absolut! Şi atunci foarte selectiv, doar pe cele care seamănă prea tare. Uneori nici nu le şterg, mi le scoate fiică-mea pe stick.
LikeLiked by 1 person
🙂
LikeLike
Se spune ca, sclavagismul a fost abolit în lumea întreaga. Oare asa sa fie ? Ori a fost o mare înselaciune a celor ce conduc în lume masele prin tehnologia comunicarii la distanta, prin filozofii si teorii politico-religioase oculte mondiale,utilizând cele mai sofisticate si paradoxale tehnici de vârf ale (dez)informaticii, prin care manipuleaza constiintele slabite de grija zilei de mâine, furând TIMPUL si facând din fiinta normala, naturala numit om inteligent, un robot TELEcomnandat de la distanta, servitor inconstient al unui sistem tainic, TOP SECRET, care bombardeaza prin sistemul informational fals, mintile vulnerabile, nefericite fapturi ce nu cunosc adevarata IUBIRE NECONDITIONATA,SACRIFICATOARE, FARA PREJUDECATI de orice natura, singura ARMA INVINCIBILA ATEMPORALA prin care omul muritor poate învinge moartea si Locuinta mortii, asemeni Fiului omului Hristos.
Politica si religia L-au rastignit pe Domnul Vietii, tintuindu-L pe cruce, însa EL este Adevaratul si UNICUL Rege si Domn al pamântului si al cerului, nu presedintii marilor puteri ale “Fiarei”,nici “profetii mincinosi”, nici “omul faradelegii”…
https://actu.orange.fr/france/rencontre-d-une-longueur-inedite-entre-emmanuel-macron-et-le-pape-francois-magic-CNT0000014pK6w.html
LikeLike
N-am găsit nici o palidă legătură în ce am zis eu și ce ai zis tu. 🙂
LikeLike
Cliseu ! 🙂
LikeLiked by 1 person
Ha, ha, ha! Asta a fost excelent!
LikeLiked by 1 person
S-or mai fi scris toate candva dar noua ne place sa le mai citim odata (si) de la tine.
LikeLiked by 2 people
Oricum nu eu le scriu ci ele pe mine. 😀
Și mi-e de ajuns ce ai spus tu. 🙂
LikeLike
Totul se repetă și nu tocmai. Evoluția e lentă, dar există. Soarele de azi nu e cel de anul trecut. Diferența e inexprimabilă, dar nu insesizabilă.
Iar clișeul e doar o formă fără fond. Clișeul, în sine, nu are sens.
LikeLiked by 1 person
O fi diferit? Sau e același jucând v-ați ascunselea cu noi și păcălind copacii ca la rândul lor să amăgească păsările călătoare? Să nu plece. Să nu vină iarna. Să fie un tablou cald în pasteluri cu albastru de Voroneț.
LikeLiked by 2 people
Nu e același. Moare și el încet, deși incomparabil mai încet ca noi.
LikeLike
Suntem clisee, dar de fiecare data in alt prezent. Ce frumoasa-i viata! 😀
LikeLiked by 1 person
Așa credem noi, că e alt prezent, însă doar butaforia e schimbată. E o veșnică primăvară și o veșnică vară și o veșnică toamnă, pentru că iarna e punctul. Da, viața e frumoasă! 🙂
LikeLiked by 2 people
🙂 Si Iarna e punctul slab? Daca totul e vesnic, asa mi se pare. 😀 Sa ne fie viata frumoasa in continuare!
LikeLiked by 1 person
Totul e veșnic cu excepția noastră care ne repetăm fără a fi aceiași. De aceea iarna omului e punctul propoziției și al frazei. Acesta e adevărul. Dar viața e minunată așa cum ai spus. 🙂
LikeLiked by 1 person
O particularitate a textelor tale e aceea că, de nenumărate ori, îmi iau, pur şi simplu, vorbele iar atunci am senzația că, orice aş spune, e palid față de ceea ce simt citindu-le.
Citesc textele tale mult dincolo de cuvântul scris, într-un alt plan, ce include toate simțurile.
Pictezi cu vorbe iar tablourile tale sunt de o frumusețe indescriptibilă.
Cuvintele tale mi-au pătruns în suflet şi s-au cuibărit acolo, unde vor şi rămâne.
🌷
LikeLiked by 2 people
Mi-ai scris prea frumos așa că-mi voi scoate pălăria. E greu de răspuns unui asemenea comentariu. Nu știu ce să zic. Îmi dai voie să tac? 🙂
LikeLiked by 1 person
Viața are variante (nuanțe) mai multe chiar decât jocul de șah. Fiecare așa-zis clișeu are o particularitate a lui, care-l deosebește în ochii celui menit să observe diferența. Răsăritul de azi nu se va repeta întocmai niciodată, pentru că nici noi nu vom mai avea aceeași dispoziție.
LikeLiked by 1 person
Are nuanțe, e drept. Însă nuanțează aceleași răsărituri repetitive, oamenii se bucură la răsărit și plâng la apus. Alți oameni, aceleași sentimente. Din nou și din nou. 🙂
LikeLiked by 1 person
Mie-mi place să fiu clişeu. Îmi place să mă amestec printre alte clişee pe două picioare şi să-mi permit luxul de a fi eu atunci când iubesc, orice aş iubi, când admir şi când visez.
Mi-a plăcut mult textul tău!
LikeLiked by 2 people
Frumoasă interpretare. Și mie îmi place să fiu clișeu. De fapt nici nu cred că avem opțiunea de a alege. 🙂
LikeLike
Idemmm, Em! Poţi să crezi că un apus, sau mai nou un răsărit, e tras în numai puţin de 20 poze? Şi nu din momente diferite, ci acelaşi. Mda, cum ne-am mai adunat…
LikeLiked by 1 person
Tu faci niște poze wow! Chiar ai ochiul format și prinizi fix secunda aceea când natura nu e atentă. Și ce e mai frumos decât spontaneitatea culorii pure? 🙂
LikeLiked by 1 person
Simplitatea ei, asta mă fascinează. Şi e atât de complexă… În plus, fiecare poză are povestea ei. Mulţumesc, Em!
LikeLiked by 1 person
E complicat sa fii simplu. 😊
LikeLike
Ooo, da. 😁
LikeLiked by 1 person
Cândva, fotografiile se făceau mai întâi pe un… clișeu. Așa că putem spune despre un clișeu că reprezintă un instantaneu din viață. Poate fi o semnificație a cuvântului așa de des folosit.
Altminteri te-aș întreba: doar 5 instanțe ale unei flori? Dar ce-ai zice de 10 sau 15?
Eu nu șterg nicio fotografie făcută, ci toate merg în memoria computerului sau în memorii alternative, de tipul HDD extern sau CD/DVD. Fiecare instantaneu reprezintă simțirea mea din acel moment. Cum aș putea renunța la simțirile mele?
LikeLiked by 1 person
Dar le mai găsești? Eu fac multe și, crede-mă, sunt atât de frumoase, sau cel puțin așa le văd eu. Doar că de fiecare dată când ies văd alte și alte imagini. Uneori le găsesc și le fac imediat poveste ca să fiu sigură că nu se pierd. Dar de cele mai mlte ori îmbogățesc doar secunda aceea când ochiul meu se lipește cu dragoste de o petală de floare, un melc sau o scoarță de copac. 🙂
LikeLike
Clisee, intr-adevar… Sa ne bucuram de timpul de expunere.
LikeLiked by 1 person
Bine spus. 🙂
LikeLike