Avea o mustăcioară mică, așa cum văzuse ea în pozele cu Hitler și niște obraji rotunzi și roz, pleznind de sănătate, ca două mere Ionatan crescute pe dealuri dospite fără grija nimănui. Era mereu proaspăt bărbierit și tuns scurt, soldățește. De fapt întreaga lui ținută trimitea cu gândul la armată. La un general de armată. Avea un ușor defect de dicție, dar respectul impus celorlalți era atât de mare, încât nimeni nu îndrăznea, nici măcar o tentativă de zâmbet, atunci când vreo silabă se mai împiedica de două, trei ori, de vreun cuvânt mai buclucaș.
Nimeni nu-l auzise ridicând vreodată tonul, însă vorbele lui curgeau grele și adânci, bine gândite și cumpătate, așa cum era fiecare lucru mic sau mare, pe care îl făcea. Nimic în pripă. Nu avea entuziasme de moment și, așa cum nu părea să se mânie niciodată, nici bucuros nu știa să fie. Nu-l văzuse niciodată râzând, doar zâmbind. Rar. Și atunci dezvelea o dantură fără cusur, la fel cum fără cusur era orice ținea de el. Totul era bine calculat. Lumea era așa cum era, cât încăpea în balanțele unui cântar.
Era văduv de mulți ani, dar nu se simțea lipsa femeii din casa ori bucătăria lui. Lucrurile erau puse ordonat la locurile lor, ca și atunci când Maria trăia.
Când se așeza la masă, singurătatea nu da semne c-ar vrea să-l însoțească.
Mânca cu poftă, dar fără grabă, tăind, cu un cuțit bine ascuțit, o feliuță subțire de slănină afumată. Apoi una de caș proaspăt de oaie. Rupea o bucată de pâine cântărită din ochi și apoi îneca în sare grunjoasă o felie de ceapă roșie. În timp ce mesteca bine combinația divină de gusturi, pregătea altă tură de pătrățele miraculos hrănitoare.
Fiecare gest părea a face parte dintr-un ritual bine știut, impecabil executat.
Suberb portret, bunicul?
LikeLiked by 1 person
Da, bunicul patern. 🙂
LikeLiked by 3 people
era o mustață tare la modă, ambii mei bunici o purtau cu mândrie și acum că spui, nu știu dacă de la război era sau de la ”moda” ardelenească. până și maniu purta o astfel de mustață, iar fotografia ta m-a dus fix cu gândul la el. 🙂 strașnic om trebuie să fi fost bunicul tău.
LikeLiked by 1 person
A fost un om extraordinar. O personalitate foarte puternică, un tip foarte deștept și un bărbat impunător. Avea peste 80 de ani și mi-l amintesc cu niște cărțoaie mari pe care le citea: Viața lui Napoleon și Darwin. Tabieturile îi erau religie. Nu îndrăzneam să mă apropiu prea mult de el, era sever cu toată lumea. Nu avea drăgălășenii cu copiii ori nepoții, comparativ cu bunicul matern care-mi spunea povești și-mi făcea toate poftele. 🙂
LikeLiked by 1 person
Un déjà vu, superb creionat. Cred ca asta era modelul barbatilor adevarati în acea perioada. Asa arata si bunicul meu dupa tata, Grigore, de o severitate si seriozitate asumata, responsabil detaliata, înteleapta, impozanta, specifica acelor vremuri framântate de cele doua razboaie mondiale care au îngrozit lumea întreaga, care au zguduit temeliile pamântului si cerului, îngrozind chiar si pe Dumnezeu de amploarea si sângele nevinovat curs pe pamântul creat de Dumnezeu pentru ca omul sa traiasca în IUBIRE, PACE,si *UNITATE ÎN DIVERSITATE* în ASCULTARE de CEL CE ESTE , ***UNICA***CALE, ADEVAR, VIATA.***ABSOLUTA***ATEMPORALA***ÎMPARATIA LUI DUMNEZEU*** !
Fii binecuvântata, în Împaratia dragostei TATALUI CERESC, draga Em !
LikeLiked by 2 people
Zi frumoasă și lină, Iosif!
LikeLike
Câtă linişte emanau şi totuşi, cât zbucium ascundeau, gesturile astea de veacuri…
LikeLiked by 1 person
🙂 “
LikeLike
Erau așezate și spuneau că sunt bine făcute, că timpul se mișcă încet și totul e trainic.
LikeLiked by 1 person
https://biblia.resursecrestine.ro/ieremia/17
LikeLiked by 1 person
I0′ (în) noul AN’
LikeLiked by 1 person
M-ai dus cu gândul la socrul meu, ardelean cumpătat ce își purta cu mândrie mustață asta, ca de altfel toți bărbații din familie(pe soțul meu l-am convins sa renunțe și cred ca asta e singurul lucru pe care socrul meu nu mi l-a iertat, deși nu mi-a spus asta niciodată). Tare mi-e dor uneori să-l mai ascult spunându-și poveștile în graiul ardelenesc care mie îmi părea o poveste în sine, dar din păcate nu se mai poate. Le păstrez însă în suflet.
LikeLiked by 1 person
Da, și bunu avea o poveste adâncă și azi îmi pare rău că am fost prea copilă să fiu interesată de poveștile lui. Ce comoară minunată s-a pierdut. Acum scriu cartea vieții bunicii mele, m-a rugat să o fac și mi-a povestit mult. Am pierdut-o pe bunica acum doi ani, mă uit prin notițe (poate ai văzut pe fb) și mi-e ciudă ca am întrebări, alerg prin istorie. Bunica nu mai e să-mi răspundă. Au plecat cu tot cu povești…
LikeLiked by 2 people
Nu știu, Em, dar cred ca toți purtam în suflet aceleași regrete. Cumva, atunci când erau lângă noi, credeam ca sunt veșnici. Acum știu ca veșnicia lor are alte unități de masura
LikeLiked by 1 person
Cu siguranță. Și s-au pierdut povești atât de frumoase și de complete.
LikeLike
No ca mi-au dat lacrimile . Si pe bunicul meu il chema tot Ioan si tot cu mustata. A murit cand avea Becca 3 luni, adica luna asta face 11 ani de când a plecat acasa la Tata. Eram foarte apropiati si încă îmi lipseste exact ca în prima zi.
LikeLiked by 1 person
Oamenii nu pot fi înlocuiți, dar rămân amintirile și șansa că au fost în viețile noastre.
LikeLiked by 1 person
Ce frumos și emoționant l-ai evocat pe bunicul tău, dragă Em. Și mi-am amintit și eu de buncul matern, care avea aceeași mustață mică, ca a lui Hitler, ceea ce pe noi ne amuza mult. Atâta că bunicul meu avea o privire albastră blândă, către noi, nepoții. Dar tot așa îl știu: om serios, sobru și care nu prea agreea „râsul fără rost”. Alte generații, alt stil de viață… Dar imaginea lor ne-a rămas întipărită ca o icoană.
toate cele bune, dragă Em! 🙂
LikeLiked by 1 person
Chiar icoană a rămas imaginea bunicilor care au plecat rând pe rând, cu toții, ducând cu ei și lumea lor. Zi frumoasă și zăpadă de săniuș Sarei! 🙂
LikeLike