Nu știu alții cum sunt, vorba lui Creangă, dar eu observ cu majuscule niște fenomene în peisajul literar românesc contemporan, niște fenomene care, cel puțin mie, îmi zgârie retina uneori. Nicio carte/articol care se respectă nu ar trebui să vadă lumina tiparului înainte să fie bine scuturat de un corector bun, nu doar cu gramatica și stilistica la el, dar și cu viziune asupra textului.
Nu mă refer la textele penibile cu greșeli gramaticale flagrante unde trebuie făcută operație pe cord deschis.
Îmi pare rău, însă, când citesc o carte bună ca structură, cu o poveste bine închegată și „voce” credibilă, dar care pierde multe puncte din cauza unor greșeli mascate, ca să zic așa, de însăși frumoasa limbă românească. Și știu că pe termen lung, la competiția care există pe piață, o carte de genul ăsta se va îneca încet și sigur, lăsând loc scrierilor impecabile din toate punctele de vedere.
Cititorul nu va pune degetul să spună ce nu e bine și unde nu e bine, dar mentalul lui va înregistra scârțâiala scriiturii, ca niște note false într-o partitură și autorul respectiv va pierde teren. Mult teren. Pentru că atunci când nu trăiești o carte, ci o citești, automat descalifici textul.
„E ok cartea, dar…” Ați auzit asta de multe ori. Nu-i așa?
Sunt câteva aspecte care dau fluență, aspecte extrem de importante, care fac diferența dintre o carte bună și una care e doar ok. O carte bună va circula, indiferent de marketingul care i se face ori nu i se face. Știți de ce? Pentru că sursa principală e folclorică, adică cea orală, vorba care circulă din gură în gură. Când ceva ne place ori dimpotrivă nu ne place, simțim nevoia să spunem. Facem reclamă pozitivă ori negativă. Sigur că în zilele noastre marketingul ajută, însă nu poate da valoare, oricât de meșteșugit ar fi el. Adică vinzi o dată zăpadă la eschimoși, dar mai cumpără ei a doua oară?
- Cea mai frecventă problemă pe care am observat-o în cazul multor cărți contemporane este nerespectarea regimului verbal. Deși corect din punct de vedere gramatical, textul de multe ori e un ghiveci de imperfect, perfect compus, mai mult ca perfect etc. Dacă timpul verbal nu se „asortează”, fluența lasă mult de dorit. Cititorul nu va ști să pună degetul pe „buba” textului, dar va lua cu greu în mână a doua carte a aceluiași autor.
- Am citit texte bune în care păcatul zonei din care ne tragem își spune cuvântul ad litteram. Fără să fim conștienți dăm o tentă regională textului. Autorul nu realizează acest aspect care, iarăși, din punct de vedere gramatical este corect. Însă din nou, scriitura pierde puncte importante.
- Dacă unele texte sunt sărăcuțe, adoptând un limbaj simplu, chiar simplist, altele abundă în figuri de stil coborând la fel de tare ștacheta ca primele. Entuziasmul spumos al autorului face uneori ca textul să arate ca un brad de Crăciun supraîncărcat de globuri multicolore și sclipici.
- Fraze prea lungi. Când pornești de la Ana și ajungi, nu la Caiafa, ci la vecinii vecinilor Caiafei, e clar că nu ai luat trenul care trebuie.
- Lipirea unor cuvinte pretențioase care se potrivesc în peisajul scriiturii ca nuca-n perete. Imginați-vă textul ca un material. Să zicem mătase. Nu ai cum să împodobești o rochie de mătase cu niște cuie. Chiar dacă-s de inox. Chiar dacă strălucesc.
Un corector bun va observa nu doar aceste aspecte, ci multe altele. Eu am amintit azi doar câteva, ascunse, care scapă pe ușa din spate a gramaticii. Este esențial ca textul vostru să fie văzut de un alt ochi avizat. Pentru că noi suntem subiectivi cu textele noastre și creierul citește cuvântul corect, chiar dacă s-a strecurat un typo ori repetiții supărătoare. Avem în minte imaginea din spatele cuvântului, nu instrumentul din față care e propoziția.
Eu fac corectură și scriu în același timp, dar am nevoie ca textul meu să fie văzut și de un alt ochi și de multe ori mă minunez cum nu văd la mine ceea ce la un text străin îmi sare în față ca o vestă portocalie de „nu calcă trenul”.
Cartea nu doar că vă reprezintă, dar înglobează în sine atât de multă muncă, încât merită lustrul fin și final al corectorului. Îi datorați asta cărții voastre și vouă.
Absolut adevărat.
LikeLiked by 2 people
Total de acord 🙂
LikeLiked by 2 people
Ce ne facem când, din păcate, nici corectorul nu-şi face treaba în totalitate? Dacă autorul pune virgulă între subiect şi predicat (cineva care se respectă nu ar trebui să facă asta, dar parcă se îndesesc cazurile), măcar corectorul ar trebui să observe şi să – evident – corecteze. Din păcate, am văzut că, la ora actuală, cărţile ies cu tot mai multe greşeli, de parcă nimănui nu-i mai pasă de nimic. Lehamitea românească încep să cuprindă toate domeniile.
LikeLiked by 4 people
Am specificat că trebuie un corector bun, nu cineva care se autointitulează corector. În cazul fiecărei meserii există profesioniști și lor trebuie să ne adresăm. Am corectat și eu un volum al lui Mihai Maxim, după ce fusese corectat la o editură… nu mai știu cum se numește. Așa, în fiecare meserie sunt unii care se dau ce nu sunt. De curând circula pe fb știrea despre „medicul” italian cu opt clase. 🙂
LikeLiked by 4 people
Reblogged this on Trufe și Aguride and commented:
Un ajutor necesar
LikeLiked by 1 person
Mulțumesc! 🙂
LikeLike
Aia cu regionalismele….. “io” 100%. haha. Dar scuza mea e ca nu scriu carti 😛
LikeLiked by 1 person
Tu folosești regionalisme pentru că ești simpatică și dau notă umoristică textului. Și e perfect așa. 🙂
LikeLike
Fata mea, io scriu cum vorbesc. LOL Nu o fac intentionat, ca sa ”dea bine” sau sa fie textul mai amuzant. Vorba americanului, “what you see, is what you get”. Cam asa io.
LikeLiked by 1 person
Nu mă gândeam că scrii să dai mai bine, ci că ai mai multe mooduri, dacă vrei. Eu am mai multe „voci”, depinde în ce colț de pat mă trezesc dimineața. Iar când scriu mi se rupe de impresia pe care o fac. 🙂 Și io vorbesc și scriu așa dar când sunt bine dispusă. 🙂
LikeLiked by 1 person
Nu pot decât să-ți dau dreptate.
Norocul meu că nu scriu cu intenția publicării unei cărți.
Neșansa că, totuși, scriu pentru un public, mai mult sau mai puțin extins.
Dar mă tratez, nu neapărat cerând ajutorul unui corector, deși recunosc, mi-ar prinde bine.
LikeLiked by 1 person
Mă bucur că ești de acord cu mine. Cât despre publicare niciodată să nu spui niciodată. 🙂
LikeLiked by 1 person
Am văzut cazuri în care editura e cea care face erori, iar dintr-un text corect scris și trimis spre publicare, te trezești cu greșeli frecvente și elementare.
LikeLiked by 2 people
Exact asta am făcut și eu. Cineva mi-a dat să corectez o carte după ce trecuse de corectura editurii. Menționez că serviciul era plătit editurii. Cartea era plină de greșeli elementare. Povestea foarte bună, domnul oltean deci cartea era pur și simplu sufocată de perfectul simplu.
O editură bună va face și o corectură de calitate pentru că se asigură că cel care se ocupă de asta o face profesional.
LikeLiked by 2 people
Da, foarte util articolul. O carte înseamnă o ştachetă foarte ridicată, chiar nu te poţi prezenta în faţa cititorului aşa, oricum, că deh, ai impresia că eşti scriitor.
Cititorul e de cele mai multe ori foarte avizat şi e un fel de jignire asta .
LikeLiked by 3 people
De acord cu tine. În plus o carte este o construcție sofisticată. Am văzut cazuri de autori care se plâng că nu li se vinde cartea, criticând cititorii din ziua de azi, venind cu tot felul de băunuieli de ce. Am citit și am văzut și… nah! Ideea este că nici nu acceptăm critica decât la modul teoretic. Și cred că de multe ori nici nu știm să o facem.
LikeLiked by 3 people
Vrei sa fii corectorul meu? 😊 Sau cel puțin “celălalt ochi”?
Mare dreptate ai!
LikeLiked by 1 person
Sigur. Îți pot spune când văd ceva.
Am scris textul în urma propriilor observații. Prima carte în care timpurile verbului se luptau chinuite, m-a șocat. Autoarea confunda la greu mai mult ca perfectul cu perfectul simplu. Suna precum creta pe tablă. M-am mirat cum a putut publica așa.
Eu am fost ruptă o perioadă de România. Din 2015 m-am reconectat și am văzut ce vedem cu toții pe piața literară românească. 🙂
LikeLiked by 2 people
Da! Și eu le văd, deși nu am studii de specialitate. În scrierile mele încerc să mă corectez mereu. M-au durut mult (tu știi asta) când mi se reproșa că nu sunt impecabilă. Am ales să mă expun și să evoluez. Să învăț pe parcurs. Așteptarea perfecțiunii mi se părea prea lungă. Urlă scrisul în mine. Însă orice intervenție de bună credință îmi face bine, mă ajută. Așadar, îți tare mulțumesc!
Te îmbrățișez!
LikeLiked by 2 people
Blogul e un exercițiu. Eu așa îl văd. O joacă. Când publici cred că e mult mai mare responsabilitatea.
Sunt cărți proaste care apar din orgoliul autorului. Acelea nici nu intră în discuție. Dar sunt cărți foarte bune cărora le lipsește ceva, asemeni prințesei în rochie de bal care e descalificată pentru că poartă teniși. Și atunci corectorul îi dăruiește pantofii de lac asortați și imaginea devine, așa cum spui tu, impecabilă.
Toți învățăm și ne șlefuim iar reproșurile sunt aiurea. O intervenție bună, un sfat, o discuție în privat, nu trântită cu orgoliu în public, cred că sunt benefice oricui. Te pup
LikeLiked by 2 people
Pingback: Recomandări duminicale 17/02/2019 – Illusion's Street
Mulțumesc! Cred cu tărie în acest lustru vital pentru carte. 🙂 Din punctul de vedere al corectorului o carte este exact ca o față: înainte și după machiaj. 🙂
Din punctul de vederea la autorului la fel, nu aș avea curajul să trimit o scriere la tipar înainte de-a fi văzută de un alt ochi avizat, chiar dacă prin mâna mea trec cărți ale altor autori.
LikeLiked by 1 person
mi s-a întâmplat demult, cândva, să mi se ceară o părere legată de un text care urma să facă parte, așa se zicea, nu știu, dintr-un roman. și problema cea mai mare a dezlânării artistice erau timpurile care se strângeau de gât prin fraze. pentru că mi s-a cerut părerea (nu am să mă supăr, te rog mult să-mi atragi atenșia) mi-am spus-o. rezultatul? astăzi sunt banată de acea persoană. 😀 😀 😀 evident, nu s-a supărat…
cât despre manuscris… (e) eu sunt la a nu știu câta mână de văzut, revăzut, re-re-revăzut. plus ochii unui bun prieten care este cel puțin la fel de fixist ca și mine. dar sper să ajungem la luminița finală. (o editură care s-ar fi arătat interesată de publicarea mea – și la care deocamdată am zis pas- mi-a lăsat mie în sarcină alegerea textelor, a formatului și corectura, ceea ce nu mi se pare chiar ok, dpret pentru care îmi caut alta).
LikeLiked by 2 people
Orgoliul celui care nu greșește… Știu cum e. Am trecut prin ceva asemănător, tot așa o persoană care mi-a cerut ajutorul și, când am pus degetul pe rană și i-am explicat, a fost surprinsă și foarte iritată. De fapt aștepta laude.
De acord cu tine, trebuie altă editură pentru că autorul și editorul trebuie să formeze o echipă.
LikeLiked by 2 people
mno, mă bucur că suntem de acord… mai caut. editură zic. 🙂
mulțumesc!
LikeLiked by 2 people
Cele mai multe edituri românești sunt, de fapt, niște tipografii și cam atât. N-au bani pentru salariul unui corector. Autorii vin cu stick-urile gata scrise, uneori gata paginate, se conectează la mașină și…gata tiparul. Vine lipită coperta, deobicei într-o culoare (sepia…) ca să nu coste. Greșelile aparțin de-acum înainte autorului, îl privește chestia asta. Cu pachetul de cărți sub braț își împarte opera pe străzi, la cunoscuți. Gratis. De unde calitate? Doar autorul e de bază.
LikeLiked by 2 people
Corectitudinea e responsabilitatea autorului, nu a editurii. Tot așa cum educația unui copil e responsabilitatea părintelui în primul rând și abia apoi a școlii. Eu nu pricep orgoliul acesta nou al românului de-a fi autor. De fapt toate sunt afacerisme. Sunt edituri mici care, vorba ta, sunt mai degrabă un soi de tipografii de calitate îndoielnică și e cel care vrea musai să fie publicat, să-și vadă el numele odihit pe o copertă.
De fapt nici nu cred că ai cum ă oprești genul acesta pe care îl descrii tu. E o marcă probabil a lumii în care trăim.
LikeLiked by 2 people
Orice activitate creativa umana, rational-sentimentala, constienta/inconstienta nascuta în gândul unui om, exprimata în cuvinte, vocal sau scris, ori executata (materializata) manual, considerata de “experti” geniala, mediocra sau rea, a fost, este si va fi atemporal, mai devreme sau mai târziu, CARTEA DE VIZITA a celui ce a initiat-o.
S-a constatat dealungul istoriei omenirii, ca doar generatiile viitoare, sunt în masura sa aprecieze si judece obiectiv, justa valoarea sau nonvaloarea unei lucrari, în functie de utilitatea, rezistenta, evolutia si exigentele vârfului “piramidei” sistemului mondial, în care fiecare din cei peste 7 miliarde de oameni, care traiesc si activeaza pozitiv sau negativ pe Terra, o fac pentru supravietuire, spre binele maxim exclusiv al celor care nu fac nimic, (NEUTRI) doar asista si urmaresc în taina evolutia si luptele atemporale dintre Lumina si întuneric, dintre bine si rau, facând legi si intervenind insesizabil “tainic” doar pentru a mentine un echilibru relativ si efemer, între cele doua tabere, forte antagoniste. Zic si eu…neavizatul. 🙂 ))
O zi superba, draga Em !
LikeLiked by 2 people
Eu cred că un lucru bun e apreciat de la începuturile lui. Sigur că timpul cerne și ce e valoros rămâne. 🙂 Zi frumoasă, Iosif!
LikeLiked by 1 person
E o marcă a lumii a treia, nu și a Americii de Nord. Tipografii ăștia eventual îți paginează catea, dublând prețul. Corectură – nici vorbă. Ei sunt agramați.
LikeLiked by 1 person
Nu am experiența lucrului cu cartea aici, însă la noi, la români, e destul de haotic.
LikeLiked by 1 person
Concuzia finala ar fi ca, în aceasta dimensiune a perceptiei 3D suntem doar niste monede de schimb al celor ce trag sforile din umbra, un produs de schimb mai valoros sau mai putin valoros, pe care “ei” îl exploateaza dupa cum doresc, facând reguli, decrete si legi prin care “ei” stabilesc valoarea acestui “produs” cotându-l la bursele de valori ale traficului si comertului international, mentinând o cotatie de un echilibru îndoielnic, în care “marfurile” cu adevarat pretioase si valoroase, sunt alterate de abundenta “produselor” inutile care se degradeaza stocate în depozitele Terrei.,
LikeLiked by 1 person
LikeLike
Reblogged this on Cronopedia.
LikeLiked by 1 person
Mulțumesc!
LikeLike
Cu prețuire!
LikeLiked by 1 person
Aveti un articol deosebit si ineresant!Imi place foarte mult!
LikeLike
Multumesc mult!
LikeLike
Foarte bine punctat! Un articol util!Multumesc!
LikeLiked by 1 person
Ma bucur mult că îți place
LikeLiked by 1 person