Știți ce mie se pare mie interesant? Că cele mai frumoase recenzii le-am primit de la cei care au făcut o introducere argumentată despre cum ei nu pot face recenzii.
Cea mai proastă mi-a fost făcută pe un blog consacrat, unde doamna cu pricina bag mâna în foc că nu a trecut de prolog, că habar nu avea despre ce e cartea. De la început la sfârșit a vorbit de nepoței și bunicuțe și copilărie și apa-n piuă.
Dar despre blogurile care fac recenzii la foc automat (când a face o recenzie este o uriașă responsabilitate) promit să vorbesc altădată.
Potecuța a citit „Ana” și mărturisesc că am așteptat cu emoție să ajungă la ea. Mi-am dorit atât de tare să citească ea cartea asta. Special ea. Și, cu cât timpul trecea, mă gândeam că nu va mai ajunge la Potecuța, că entuziasmul sigur s-a diminuat și s-a stins încet. Că poate s-a vorbit prea mult despre Ana și s-a săturat lumea și de mine și de Ana mea.
Surpriza a fost mare. Când mi-a spus că o are pe noptieră, m-am emoționat de-a dreptul. Iar recenzia m-a îmbrățișat pur și simplu. Așa că iau recenzia și o așez cu mare grijă aici, în cutia mea de comori.
„Știți cum fac copiii atunci când sunt extrem de entuziasmați de ceva şi vor să povestească totul dintr-o singură respirație şi ar spune, dacă-ar putea, câte cinci cuvinte dintr-o dată, să nu piardă timp, să împartă cât mai repede bucuria lor cu ceilalţi, să-i vadă minunându-se, să-i vadă zâmbind şi aprobând, să-i vadă pur şi simplu fericiţi? Aşa sunt eu acum. Şi cred că ştiţi deja că nu mă pot preface nici măcar de dragul cuvântului.
Mă sugrumă emoţia şi cumva mă bucur că am în faţă o tastatură, nu o portavoce, chiar dacă aş vrea să existe o variantă în care eu să vorbesc, precum acei copii, şi scrisul să se înşire singur, la fel de repede. Mă bucur că nu o am, aş rămâne fără grai din cauza nodului din gât. Şi va trebui să încerc să mă temperez în scris, să dozez entuziasmul, să opresc ploaia de cuvinte care picură pe buze, direct din suflet, să pot pune punct, să nu scriu totul dintr-o suflare.
V-am mai spus, şi nu doar o dată, că eu nu ştiu să scriu recenzii. Şi nici nu aş fi dispusă să încerc. E mare lucru să poţi face asta. Necesită, pe lângă multe altele, o oarecare detaşare. Pentru ca textul tău despre o carte să poată fi numit aşa, trebuie să reuşeşti să dai dovadă de o doză, fie ea și foarte mică, de obiectivitate, iar mie asta-mi lipseşte cu desărvârşire, mai ales atunci când încep să-i respir filele. Deci ceea ce veţi citi în rândurile de mai jos nu e recenzie.
În primul rând, pentru că Ana scrisă de Em Sava nu e o carte. Îi spunem aşa pentru că, la un moment dat, „toate trebuiau să aibă un nume”, dar ea e istorie şi viaţă, e miros de pâine caldă şi de pământ care rodeşte, e urlet şi e scrâşnit din dinţi, e strâns din pumni şi e privire ridicată înspre rugă. Şi e, mai mult decât orice, câte puţin din noi, din fiecare. Pentru că-n ea ne sunt strămoşii şi între rândurile ei ne sunt rădăcinile.
Ana este acea poveste care nu poate fi povestită decât, eventual, de o bunică ce-şi leagănă nepoţii pe picioare. Altfel nu poate fi nici explicată, nici rezumată, nici spusă. Ana se simte şi se trăieşte.
Deşi se citeşte uşor, datorită stilului extrem de aerisit şi graţie talentului autoarei (pe care-l ştiam de pe blog şi din „Paşi”), mie mi-a luat mai mult decât aş fi vrut sau decât aş fi crezut. Pentru că fiecare pagină m-a făcut să mă opresc, să-mi amintesc, să revăd, cu ochii de adult, ceea ce auzeam, fără să înţeleg, pe uliţele satului bunicilor mei, în special în zilele de duminică, atunci când oamenii se adunau la porţi, în timp ce câmpurile pustii îşi trăgeau sufletul, şi puneau la cale zile de mâine, judecau vieţi, şi condamnau alegeri.
Acolo am auzit prima dată despre copiii născuţi din flori şi, asemeni Anei, când l-am văzut pe uliţă pe acel copil, l-am privit cu un soi de admiraţie, imaginându-mi că a fost găsit între trandafiri sau margarete. Am înţeles repede că nu e ceva de bine, se vorbea cu ură, se suduia şi se şoptea, ca şi cum ar fi fost ceva care, spus în gura mare, s-ar fi lipit de cel care o spune. Cum se fereau să spună numele „necuratului”, aşa vorbeau şi despre el.
Vorba dulce și toate regionalismele de care mi-a fost atât de dor m-au ajutat să mă transpun pe una dintre băncile alea şi să las povestea să curgă. Şi, Doamne, cum curge prin vene povestea asta și prin câte stări m-a trecut!
Am avut de multe ori impresia că Maria e întruchiparea unui popor întreg, al nostru, nu e doar o femeie, nu poate fi doar un om. Duce Maria cu ea, din copilărie până în adolescenţă, atâta gingăşie şi dulceaţă, câtă e-n toată limba asta a noastră în care râdem şi plângem, în care-am învăţat despre icoane şi Dumnezeu şi-n care am strigat-o prima dată pe mama. Şi duce şi durere şi duce şi răni, cum au tot dus, secole întregi, oamenii de pe pământurile astea care au rodit și lacrimi și patimi. Şi are Maria asta şi-o dârzenie cum am învăţat noi prin cărţile de istorie că ar fi avut toţi strămoşii noştri şi aşa cum greu ne e să ne imaginăm măcar că s-ar fi putut duce în acele condiţii și în acele vremuri.
Te face să te chirceşti de durerea ei, să strângi şi tu pumnii să-i fii aliat în lupta cu toată lumea şi cu toată viaţa, să-ţi duci mâinile la gură, de teamă şi de disperare, dar şi să-ţi pleci ochii a ruşine de toate câte te-au făcut să plângi şi să crezi că eşti învins, realizând cât de mic era de fapt acel lucru în faţa căruia ai fi fost dispus să cedezi.
Ai vrea să poţi intra în Sava, satul ăla cu oameni din două neamuri, aşezaţi „ca sâmburii unei nuci”, cu două biserici şi două limbi vorbite, dar un singur fel de a se bucura şi de a suferi, de a spera şi a respecta legi nescrise, reguli care stigmatizează pe oricine îndrăzneşte să le încalce.
Să intri acolo, să le strigi, să le explici, să îi rogi. Dar, mai mult decât orice, ai vrea să poţi să o iei pe Maria-n braţe. Să nu mai fie atât de singură-n disperarea ei.
Şi când crezi că durere mai mare nu mai poate fi, apare Ana, copilul cu tot cerul în privire, care îţi rupe bucăţi din suflet cu felul ei de-a înfrunta o lume despre care nici n-a apucat să înveţe prea multe, dar care o pedepseşte ca şi cum ar fi adus cu ea toate păcatele acelei lumi, pentru singura vină de a se fi născut. Se poartă Ana cu lumea asta de parcă ar fi simţit încă din pântecele mamei ei câtă nevoie are de blândeţe şi de lumină, de vorbă bună şi de chip senin. Dar lumea nu înţelege şi lumea nu are loc de căldură. Sau nu a ei.
Şi o iubeşti pe Ana şi din nou simţi nevoia să o aperi, aşa cum ai fi făcut şi cu mama ei. Şi te învaţă ea să iubeşti, să răspunzi urii cu zâmbet pe faţă, tăind însă cu privirea, să râzi şi să te bucuri, să visezi şi să speri. Şi să duci dureri şi să răzbeşti. Să înduri şi să nu spui nimănui Să ierţi şi să mai faci un pas.
E o carte pe care am ţinut-o la piept după ce-am citit ultima filă. Nu am putut-o lăsa. Am simţit nevoia să fac asta, ca şi cum aş fi îmbrăţişat o Marie şi o Ană şi, odată cu ele, şi toată viaţa lor care n-a reuşit să le învingă.
Vă rog să o citiţi! Nu e recomandare, e o rugăminte. Îmi veţi mulţumi, ştiu asta, deşi nu aştept mulţumiri. Şi nu mie. Lor, că au știut să ridice privirea atunci când nimeni nu ar fi crezut că se mai poate. Şi că prin asta ne dăruiesc nouă un alt motiv de a privi puţin altfel, mai plini de încredere poate, spre mâinele ce va să vie. Şi lui Em. Pentru cum a dat glas acestor vieţi. Și pentru că ne-a dăruit suflet între coperți.
În satul care se vede în poză, lângă carte, un sat aşezat tot într-o căldare, ca şi Sava, dar mai mică, în două familii diferite, înrudite prin cununie, naşi şi fini, s-au născut, la diferenţă de puţini ani, două fete cu acelaşi nume. Mai lung puțin, dar alintate la fel: Ana.
Bunicii lor, când vorbeau despre ele, spuneau fiecare că „Ana noastă a zis, Ana noastă a făcut… Ana voastă ce-a făcut?”. Erau, pe rând, Ana noastă și astfel le-a și rămas numele acolo. Ana noastă ăsta era mai mult decât un alint. Era iubire și era dulceață cum numai bunicii știu să ofere și să arate.
De acum, deși Ana e a lui Em, pentru că ne-a dăruit-o nouă și pentru că eu am simțit-o așa cum n-am mai simțit de ceva vreme o carte, va fi a treia Ana noastă și așa va rămâne în sufletul meu.
Em, mai mult decât mulțumesc nu pot să mai spun. Am vorbit serios când am spus că o iubeam pe Ana înainte să o citesc. Acum parcă e parte din mine.”
Mulțumesc, Potecuță dragă!
Știi, Em… m-am simțit vinovată și te rog să mă ierți că a durat atât. Știam că aștepți un semn și nu îmi era bine să știu asta. Dar așa a fost cu toată nebunia asta și cu veșnica mea problemă cu poșta.
Cu puțin egoism, spun că mă bucur că acum am reușit. E ca și cum ai un desert bun și amâni plăcerea deși eu nu am amânat intenționat.
Eu sunt tot în Sava. Am încercat să iau altă carte, nu pot încă să ies de acolo. Citesc și mă gândesc la ele. Mă gândesc încă la Maria, mă gândesc la Ana, mă gândesc la nucul ăla. Vei râde, dar mă gândesc la ce i-aș fi spus eu Anei dacă i-aș fi fost prietenă…
Nu e o carte care se termină cu ultima filă. Iată, sunt zile întregi de când am terminat-o și eu tot pe ulițele alea sunt. Așa că mai stau puțin, nu mai pot citi altceva acum.
Niciodată scrisul tău nu va fi prea mult și oricând voi fi prezentă să te citesc și oricând voi aștepta cu emoție scrisul tău. Nu se poate să scadă entuzismul meu și nici al celor care îți iubesc cuvântul.
Îți mulțumesc pentru căldura și dragul pe care le-am simțit vorbind despre mine! Iar m-ai emoționat!
LikeLiked by 3 people
Cum să te simți vinovată? Eu aștept cu drag să apari oriunde pe hârtie (vezi? Am fost înțelegătoare și nu am insistat cu proiectul SIoNo 🙂 )
Te îmbrățișez cu drag om frumos!
LikeLiked by 2 people
Ştii cum desenează copiii oameni? Linie lungă la gât şi tot linii peste tot şi un cerc. Aşa arăra începutul poveştii mele. Nu am putut, Em. Chiar nu am fost în stare să scriu nimic. Am fost paralelă cu tot. 😳
Te pup, draga mea!
LikeLiked by 1 person
Draga mea. Consideră că sunt picătura care găurește stânca: pic! 🙂
Nici nu forța, pentru că fructele se coc atunci când trebuie. Nu va fi (sper) singurul proiect de acest gen. Vei face când și cum vei simți. Eu nu știu când, dar sunt ferm convinsă că se va întâmpla. Și nu leg de vreo editură această întâmplare (prea puțin contează) ci de tine. 🙂
LikeLiked by 1 person
Te îmbrăţişez şi îţi mulţumesc! Te simt aproape şi contează mult asta!
LikeLiked by 2 people
Așa este, cu sufletul a scris Potecuța ca o adevărată ardeleancă ce este 🙂 . Abia aștept să vină vremea să-i țin prima ei carte pe noptieră! 🙂
Mă gândeam Em, mă gândeam la ce ai zis în articol acum de “recenzii” care-ți pică greu. Eu nu sunt scriitoare, nu sunt nici recenzor sau critic literar, dar încerc mereu să mă pun în pielea omului știi și mă gândeam așa, dacă eu aș scrie o carte și vine cineva și, sub pretextul că-mi face recenzia cărții, dă cu bâta-n baltă și dezvăluie mai mult decât trebuie. Dacă cineva povestește efectiv ce n-aș vrea să se povestească? E greu… îmi pot imagina ce ai simțit atunci. Nu știu exact, dar îmi pot imagina… 😦
LikeLiked by 2 people
Îţi mulţumesc frumos, Florina!
LikeLiked by 1 person
Florina și recenzia ta a fost minunată și extrem de muncită. Și extrem de bine filtrată prin suflet și emoție.
Am fost binecuvântată cu ambele cărți să fiu răsfățată de cei care m-au citit. E bucuria scrisului și vă mulțumesc! Te îmbrățișez!
LikeLiked by 2 people
Cum să mă supăr, Em, doar nu sunt copil mic 🙂 doar am simțit din schimbul de comentarii căldura ta 🙂
Vreau să te rog, însă, să scrii cândva un articol și despre “recenziile” care fac mai mult rău decât bine de care ai pomenit la început că eu zic că e tare util și poate oamenii aceia vor înțelege să se lase de “meserie” și să se apuce de altceva.
Cărțile biografice (mai ales) sunt ceva special, e suflet mult pus acolo și e important când cineva scrie despre ele, cum o face, nu doar să trântească idei și citate. Deci, când ai tu timp, revino, te rog, cu un articol de bune practici, ceva, și completăm și noi prin comentarii, chiar e necesar! Te îmbrățișez și mă bucur mult că Potecuța mi te-a prezentat! 🙂
LikeLike
Nu m-am gândit că te-ai fi supărat. Oare ce am zis? 🙂 Oops! Asta-i când fac prea multe chestii deodată.
Promit să revin cu un articol pe tema asta. Nu știu cât va fi de util, însă am observat că foarte multă lume s-a sesizat. Și eu mă bucur tare că ne-am „întâlnit”.
LikeLiked by 1 person
Limba română ne zăpăcește de cap. Păi eu cam zis ce am zis că tu ai început…” Florina, și recenzia ta…” Păi cum să mă supăr eu că o lauzi pe Potecuța când noi toți o lăudăm 🙂 🙂
Da, mă Em, trebuie neapărat un arricol cu recenziile alea că avem nevoie de mai multă educație în domeniul ăsta și tu, ca scriitoare, poți pune clar punctul pe I. Îl așteptăm cu drag ca niște elevi ascultători! 🙂
LikeLiked by 1 person
Da, da… limba noastră cea fără voce în spate. Nu făceam comparație, ci mă bucuram cât de răsfățată sunt cu atâta cuvânt bun pentru Ana mea. Subliniam. 🙂
LikeLiked by 1 person
Știu… ha-ha 🙂
LikeLiked by 1 person
Eu la Em nu pot da like la articol, la Potecuța pot și la alți bloggeri, dar la ea nu pot deloc, habar n-am de ce…
LikeLiked by 1 person
Draga mea, simt like-ul tău chiar dacă nu e materializat în steluța aceea. 🙂
LikeLiked by 1 person
Aş fi curios să citesc recenzia acelei doamne care “n-a citit decît prologul”. Măcar aşa, ca dovadă de imparţialitate. Am eu o chestie personală care mă rîcîie de ceva vreme – fără legătură cu tine şi creaţiile tale – şi aş vrea să văd dacă se confirmă sau nu. Sper totuşi să nu fie pe FB, că acolo nu intru.
LikeLiked by 1 person
E pe un site foarte popular în realizarea recenziilor, nu pe FB. Însă, pentru a fi imparțial, ai nevoie de două lucruri: să citești cartea (pe care ți-o dăruiesc cu drag) și să citești și recenzia cu pricina. De asemenea ți-o pun la dispoziție, însă nu aici, nu îmi plac conflictele de niciun fel. Am aceeași adresă de e-mail. Am pus-o la vedere inițial. Sper că ai reușit să citești. Deci, dă-mi de știre unde vrei informațiile.
P.S. Mi s-a aprins beculețul. Vezi că ți-am scris.
LikeLike
Prologul este despre o fetiță la bunici. Restul cărții nu. 🙂
LikeLike
S-a rezolvat.
LikeLiked by 1 person
P.S. Văd că în josul paginii îi conferă totuşi cărţii 9/10 deci nu pare a fi o recenzie rea. 😉
LikeLiked by 1 person
Dă notă mare cărții, eu dau notă mică recenziei. Și sunt convinsă că toți cei care au citit cartea și recenzia au avut aceeași reacție. Am scris aseară o postare un pic mai completă despre asta. 🙂
LikeLiked by 1 person
Da, am văzut, iar Diana a spus cam tot ce era de spus.
LikeLiked by 1 person
❤
LikeLiked by 1 person
Mulțumesc!
LikeLike