Am primit recenzii excepționale. Îmi sunt extrem de dragi, așa cum îmi sunt și autorii lor. Sensibilitate, talent, trăire…
Mărturisesc că de ceva vreme, aproape imediat după ce a plecat tata, am primit una care… cum să zic? Era diferită. O să vedeți de ce.
Nu i-am dat importanță. De fapt am și uitat de ea până zilele trecute.
La vremea aceea m-a uimit, așa cum mă uimesc multe în România plaiului cum dor. Nu voi înțelege în veci pururi cum oricine poate să facă orice. Fără pregătire. Fără școală. Doar cu numita școala vieții. Am promis că scriu despre asta, dar la pomul lăudat să nu vii cu sacul, spune-o vorbă românească. Așa și voi, nu vă așteptați la prea multe de la acest articol. E părerea mea strict personală și la fel de subiectivă. Mă voi lega de cel mai apropiat exemplu pe care-l știu: al meu. Nu voi da nume pentru că sunt destul de bleagă să nu vreau războaie. Adică am pățit eu mai multe și nu m-am inflamat, ce să mă tulbur de la o recenzie (să-i zic recenzie?) care nu spune nimic?
Pe scurt, un blog nu știu cât de popular, dar bine făcut din punct de vedere al site-ului, care se ocupă oficial de recenzii și are și un nume sonor, a trimis editurii un mesaj în care cerea „Ana” în vederea, nu-i așa, unei recenzii. Am fost întrebată dacă sunt ok, am zis da, sigur. Ca o paranteză, eu nu prea îmi găsesc nu-ul în vocabular.
Ideea e că atunci când am văzut recenzia m-am scărpinat cu mâna dreaptă la urechea stângă, întrebându-mă de ce oare doamna cu pricina n-a vrut să citească Ana mea, că lumea zice că-i mișto.
A lălăit-o luuuung, dar extrem de scurt, ca pe un ceai de zahăr ars cu multă apă și n-a zis nimic. A citit coperta și prologul. Despre asta bag mâna-n foc.
În fine, treaba ei. Eu sper că n-a citit prea multă lume textul respectiv care, nu mă înțelegeți greșit, e de bine. E de foarte bine, dar nu e de mine. Adică e de mine, că zice ce am făcut și dres eu în viață (că scria pe coperta patru) dar nu-i despre Ana mea.
Cine citește compunerea cu pricina e clar indus în eroare.
Exemple:
„ Ana este bunica noastră a tuturor. Este acea bunica care ne citea povești seară de seară și care ne-a învățat viața simplă de la țară.” – spune doamna cu pricina. Nu!!! Țip eu. O fi Ana bunica mea, deși aș prefera să descopere asta cititorul singur, dar în carte ea e… pam pam! Nu zic.
„Presară printre paginile cărții sale regionalismele copilăriei noastre.” mai spune printre altele și iarăși mă uit cruciș, gândindu-mă câți dintre cititori au avut parte de o copilărie gâdilată de regionalismele din Ardealul secolului trecut. Dacă vă spun că nici eu nu le știu pe toate, că am săpat…
Ce e o recenzie? Scurtă prezentare cu comentarii sau aprecieri critice asupra unei opere literare, științifice, zice dex-ul.
Aprecieri critice nu înseamnă că desființezi opera, ci că o analizezi. Că și aici am dat de bai odată. Am zis eu într-un context că ar fi frumos și educativ să facem critică literară și niște cucoane au sărit pe mine că ce-am cu ele, ce vreau eu să critic…
O recenzie este, ca să spun mai plastic, ca viermele din cârligul undiței. Trezești interesul peștișorului. Îl prinzi. Metaforic vorbind. Nah! Nu sună bine faza cu viermele, dar înțelegeți ce vreau să zic.
Ideea e să analizezi tema, contextul cultural/politic/istoric în care a apărut cartea, genul, specia, curentul literar căruia îi aparţine. Personajele, structura narativă etc. Îți poți susține argumentele cu citate din carte, cu trimiteri în literatura română sau universală.
Adică ai ce face la o recenzie, dar trebuie să îndeplinești două condiții mari și grase:
– să citești cartea cu atenție și, poate, creionul în mână.
– să ai o cultură, măcar aproximativă, ca să poți plasa undeva opera, să poți să raportezi ce citești la niște valori, să faci niște comparații etc.
A! Și să nu povestești cartea că e ca și cum ai spune poanta finală de la film, când toată lumea e în suspans, mai e un sfert de oră până se termină filmul și tu hăhăi și zici: la final ea moare și el fuge cu banii.
eu zic, sau poate au zis-o altii, ca e greu de ucis un scriitor. iti admir eleganta si subtilitatea din cuvinte. ma gandesc ca prima reactie dupa ce ai citit recenzia a fost:”pe bune?!”, ca sa nu zic:”oh, shit!”. abia astept sa o citesc pe “Ana”. cu drag!
LikeLiked by 1 person
Recenzia e laudativă. Doar că doamna recenzor habar nu are despre ce e cartea. E pe genul: vorbim ca să sune. 🙂 Și eu îmi doresc să o citești! Chiar îmi doresc. 🙂
LikeLiked by 1 person
Motivul pentru care am renunțat la două colaborări cu un site de carte (nu cu cel citat de tine, m-a mâncat și am căutat pe google) e că mi se cerea să citesc pe bandă rulantă. Ba chiar am fost anunțată că voi fi scoasă din echipă dacă nu voi tremina de recenzat o carte 1000 si ceva de pagini, cartea era o antologie a lui D.H. Lawrence și conținea: 3 romane și o serie de nuvele. Convenisem de la început că voi recenza fiecare roman, treptat… Ba chiar între unul și altul am mai scris și alte recenzii. Și evident, trebuiau recenzii cât mai scurte și simple. Așa că eu mi-am terminat de prezentat cartea (că recenzat nu poate fi) și mi-am strâns jucăriile.
LikeLiked by 1 person
Probabil că graba, aglomerarea, mulțimea cărților care vin avalanșă e o problemă pentru ele. Dar de ce fac recenzii? Care e scopul? Să demonstreze că nu sunt în stare să facă? Am avut curiozitatea să frunzăresc mai multe… aceeași reacție. Niciuna nu m-a convins. Dimpotrivă, am văzut că nu există un criteriu de selecție. Concluzia pentru fiecare carte prezentată la ei e pur subiectivul: îmi place. Deci nici atragerea cititorului nu mi se pare un obiectiv atins.
Tu ai recenzii excelente. Dar nu se pot face la foc continuu. Ai nevoie de timp și de… muză. 🙂
LikeLiked by 1 person
Ideea e că la multe dintre site-urile mari, recenziile conțin și link-uri de afiliate marketing. Altele vor strict să arate editurilor că pot publica un volum mare de recenzii în timp record. De aceea se merge pe cantitate, de aceea am renunțat.
Mulțumesc mult pentru aprecieri, fac și eu ce pot. Recenziile bune iau timp și trebuie să ai și o anumită stare să le faci, cel puțin în cazul meu. Uneori nici nu recenzez anumite cărți și asta din mai multe motive. Primul e că în acel moment nu pot face o recenzie justă cărții (pentru că sunt ocupată cu altele la muncă – așa cum am pățit când am citit Pescarul Nimicului, de exemplu) iar atunci le menționez totuși într-un jurnal de lectură astfel încât cititorii mei să știe totuși că recomand acea carte și nu vreau să treacă prea mult timp până să fac asta. Ori poate nu am rezonat cu acea carte. 🙂
LikeLiked by 1 person
Da, comerțul omoară cultura. viteza tihna și așa mai departe. 🙂
Te înțeleg, nu poți mereu rezona. Uneori ai, pur și simplu, alte așteptări. Pe mine din toată treaba asta ce mă deranjează e lipsa de corectitudine. Când sunt evidente anumite lucruri și… dar mai bine tac, e dimineață și sunt multe și frumoase și pozitive în față. Te pup
LikeLike
Da, hai să nu ne stricăm ziua 🙂
LikeLike
Afirmația că « Ana este bunica noastră, a tuturor, … cre ne citea povești » este o mare aberație pentru că sincer, oricât mi-aș Iubi eu bunicele că am copilărit la țară, nu-mi permit să le comapr cu Ana. Or fi avut și femeile astea greutăți și nenorociri, dar au fost cât de cât în limitele normalității, pe când la Ana totul e la superlativ, ea e excepțională că d-aia e personaj de carte, unul din ce în ce mai iubit, are o viață ca de om sfânt, am mai spus-o.
E o mare responsabilitate. Desigur că mai faci și greșeli că uite eu, abia după ce am fost întrebaă într-un comentariu, a scris de unde poate fi cumpărată cartea și or mai fi și altele, însă e Trist să afirmi neadevăruri.
Și aia cu regionalismele, păi ce Ardeal e Moldova și Banat e Bărăgan, tocmai de aia sunt regionalisme că sunt zonale, de acolo… Ai toate motivele să te superi, dar, lasă că sper să fie excepția femeia aceea.
LikeLiked by 1 person
Exact, Florina! Tu ai făcut o recenzie foarte frumoasă și documentată. Foarte mult mi-a plăcut. Ți-ai luat timp, suflet și te-ai așezat la masă pentru a face un lucru de calitate. Ai atins ce era de atins, ai transmis emoție și n-ai scos voalul… miresei. 🙂
Când scrii despre ceva la repezeală citind iute două trei surse superficiale, riști să tragi o carte necâștigătoare.
LikeLiked by 1 person
Of, Em. Ce păcat că a fost întâmplarea asta. Dar cred că e caz izolat. Sper asta. Cel puţin, din ce ştiu eu, din ce-am citit despre Ana, ăsta e în umbră. Sper şi eu să nu fi citit prea multă lume.
LikeLike
Da, a fost izolat și probabil de aceea mi l-am și amintit. Doamna cu pricina vorbește la superlativ de Ana, doar că n-a citit-o. 😀
LikeLiked by 1 person
Pingback: Cu peste un deceniu în urmă… – Creațiile și recreațiile mele