
Vârsta nu-i decât o cifră. Și a toamnei și a verii. Tot cifră e. Azi a fost frig și din punct de vederea al zgribulelii personale a fost prima zi de toamnă. Mi-a fost frig cu ceva ploaie și destul de înnorat. Nu-mi pasă ce zice calendarul. De dimineață am simțit clar mirosul ei pregnant, ușor crispy. Toamnă.
Am trecut prin oraș – dusă de nevoie – că n-aș fi ieșit din casă nici cu pistolul la tâmplă. Nu că mi-ar plăcea în mod deosebit să stau acasă, deși, să nu mă înțelegi greșit, ador camera mea și casa mamei mele (da, vezi? nu mai zic a părinților mei).
Deci zic că-mi place acasă și mă bucur de Yogi și Sauga (nu în primul rând, că mama e firește pe piedestalul gândurilor și dragostei mele românești), dar n-aș fi ieșit pentru că am de lucru mult. Volumele SIONO se cer duse la tipar, se cer înflorite copertele, se cer citite rândurile de ochi curioși. Și sunt splendide. Firește că am preferințe: ador anumite texte, altele îmi plac mai puțin, dar e unică perspectiva. E ca și cum ai așeza un obiect în fața unor pictori și fiecare l-ar reda în felul lui. E incitant. E interesant. E curios.
Am început de la Ana și am ajuns la Caiafa. Am trecut prin centru și era frig și erau culori îmbibate de lumină. Iar lumea se grăbea să viețuiască pe la joburi. Terasele stăteau la pândă. Iar eu, pentru că am trecut prin centru, am fotografiat o mâță roșcată și o terasă goală, dar cu cărți într-un geam (detaliu important) și mi-am văzut de ale mele. 🙂
Ca o observație personală (a câtea? 🙂 ) văd că mă apucă pofta de scris pe măsură ce se răcorește afară. Bine, chef să scriu am tot timpul, însă la rece cuvintele dau pe dinafară ca o dulceață fermentată într-un borcan la care i-ai scos capacul și iese șuvoi, de te minunezi cum ditamai monstrul a șezut cuminte-acolo.
Altă observație ar fi că lumea nu prea are timp de poezie. E o fază a omenirii foarte puțin poetică. Lumea țipă că nu vrea poezie, că nu e timp de poezie pe pământ. Editurile sunt asaltate de poeți care plîng că România nu-i vrea. Librăriile spun în șoaptă: „Nu poezie. Poezia nu se vinde. Ne pare rău. ” Nu le pare, dar e formula standard a umanității. Masca diplomației și a refuzului. Poezia e pusă pe hold pentru generații viitoare. E o fază.
Mușcăm din ea pe ascuns când emoția ne strânge de gât. Când ne împușcă lacrima ori ne lovește săptămâna chioară. Aia cu zâmbet tâmp când oamenii toți sunt buni și frumoși. Poezia e nebunul de pe tabla de șah.
Facem jogging și ne pliem la realitatea unui septembrie 2020. Simetric.

Poezia e nebunul de pe tabla de șah… Asta a sunat frumos, dar ce tristă constatarea că lumea nu prea are timp de poezie. Mă temeam de asta. Adică observasem eu însumi. Am o prietenă în orașul meu natal care își dăruiește cărțile pentru că nu i s-au vândut. Poezie… Într-o vreme oamenii își notau versuri prin caietele lor. Învățau poezii pe de rost. Le recitau. Nu mai e compatibilă poezia cu starea de incertitudine? Cu alergarea continuă? Cu imprevizibilul? Eu nu cred! Îți trebuie un timp să mai și respiri. Și când tragi aer în piept, umple-l cu oxigenul versului!
LikeLiked by 2 people
Bună prescripția ta medicală. Oxigenul versului de tras în piept. Îți dai seama ce fericită, ori liniștită, ar fi lumea dacă poetul ar fi regele pe tabla de șah? 🙂
LikeLike
Sau regina. Eu adoram nebunii ori de câte ori jucam șah în copălărie, iar șahul a fost mereu jocul meu preferat. Poezia… e profundă, trebuie citită pe îndelete, rumegată bine, nu e ca proza și nu e pentru oricine. Îi respect enorm pe cei ce scriu bine poezie și sper să vină vremea când eu însămi să-i pot dedica timp… mai mult timp, s-o simt!
LikeLiked by 1 person
Eu îți doresc succes în orice intreprinzi. 🙂
LikeLiked by 1 person
Mulțumesc la fel, Em, ce bine cu toamna asta, mai găsesc și eu timp de mine. Spor!
LikeLiked by 1 person
Cred ca la o astfel de terasa m-as aseza oricat de frig ar fi. Doar sa imi clatesc ochii cu imaginea cartilor si cu focul muscatelor.
Mi-ai reamintit ce dor imi este de Cluj si de anii aceia in care a umbla cu o carte in mana sau a sta la o terasa doar sa citesti si sa bei o cafea nu era decat o imagine obisnuita a cotidianului, care nici macar nu te indemna sa iti opresti privirea. Ciudat ar fi fost sa nu te intalnesti cu asa ceva.
Zi frumoasa si cu spor, Em!
LikeLiked by 1 person
Era ora 9 dimineața. În Piața Muzeului. Pe vremuri nu existau terase acolo. Acum sunt multe. Frumos organizate, tenante.
Clujul e frumos. Are culoare diferită la fiecare oră. Iar mâța e de acord cu mine. Zi cu bucurie și ție!
LikeLike
Cred ca sunt 3 sau 4 ani de cand nu am ajuns la Cluj. Se schimba mereu. Poate pentru sufletul meu, parfumul anilor de atunci va ramane unic, dar frumusetea orasului, noua sau veche, nu poate fi negata.
LikeLiked by 1 person
Și eu caut Clujul de altădată în cel actual. Îl iubesc și văd cu bucurie ce e bun, mă întristează ce e mai puțin bun, dar revin la el cu aceeași dragoste.
LikeLiked by 1 person
Tristă constatare! Lumea nu ştie cât de frumos ştie poezia să facă din timp care trece, timp de trăit?
LikeLiked by 1 person
E o realitate. Din fericire poeții sunt generoși. Se supără poate, își varsă amarul în cuvinte și așteaptă cuminți câte generații vor vrea să treacă.
LikeLiked by 1 person
Em, eu m-as bucura dacă, undeva pe viitor, ne-ai spune mai multe depsre partea asta teoretică a poeziei, de exemplu, în cartea ta cu Fluturii și frunzele, fiecare dintre poeziile cuprinse sugerează ideea din titlu? Sau cum își face un scriitor clasificarea poeziilor că bănuiesc că a trebuit să alegi dintr-un teanc scris de-a lungul vremii, nu?
Tu, fiind și profesoară cred că înțelegi perfect lucrurile astea și mi-ar plăcea să scrii un articol, l-aș citi cu mare interes. Când ai timp, desigur… 🙂
LikeLiked by 1 person
Florina, să știi că am făcut cum am simțit. 🙂
Faptul că am terminat Literele e o întâmplare. Majoritatea foștilor mei colegi nu au nimic în comun cu scrisul. Nici nu cred că există o rețetă, decât ce ți-am mai spus: dragostea pentru el, pentru scris, și exercițiul.
LikeLiked by 1 person
Mă gândeam așa că probabil poeziile sunt sortate: alea despre natură într-o parte, alea de dragoste și tot așa, știi… Da, ai dreptate, și profesorii mei erau doar profesori, nu și scriitori. Trebuie să ai vocație, cum ai tu, să simți chemarea aia… 🙂
LikeLike
Le-am sortat un pic, pentru că tematica e foarte diversă și unele: ala-bala-portocala, chiar sunt ala-bala. Acelea le-am pus în final fiind mai neserioase. 🙂 Dar scriind după „ureche” m-am trezit că am vreo opt nouă poezii despre toamnă, ceva iarnă și primăvară, iar vară deloc. 🙂 Așa că mi-am răsfirat toamnele printre altele. 🙂
Eu mi-am organizat volumul cum am simțit. 🙂
LikeLiked by 1 person
Binecuvântari eterne, prin dimensiunile Luminii Divine sublime, elevate, perene si supreme, draga Em !
LikeLiked by 1 person
Mulțumesc, Iosif!
LikeLike
Suprbă, terasa pe care ai ales-o! Cu ,,mâța” ei, cărțile, cu florile acelea de la balcon, cu tot!
Poezia este frumoasă, doar că noi suntem prea închiși, pentru ea! Sperăm să reușim să o facem, în timp, și în fața versurilor minunate!
LikeLiked by 1 person
Poate e și prea mare oferta pentru cât timp și disponibilitate avem. Nu știu. Zic. Încerc să găsesc o explicație. 🙂
LikeLiked by 1 person