Cu toții suntem copii. Oamenii nu cresc niciodată, chiar dacă fețele și trupurile lor spun altceva. Copilul stă ascuns într-o buclă de nor, sub inimă, și se teme sau se bucură, dă din palme ori se miră.
Iubim lumea copilăriei. E paradisul din viața noastră. Și, pentru că noi am pierdut-o, mușcând din mărul maturității, o ocrotim pentru puii noștri. În preajma celor mici suntem mai buni, îi tratăm cu un soi de respect, ca pe niște mici sărbători, pentru că lumea lor este mai curată. Grija și ocrotirea noastră se manifestă în toate alegerile pe care le facem pentru ei. Tot ce e mai bun pentru puii noștri. De mici le cultivăm obiceiul cititului, le selectăm activitățile, hrana, lectura.
Am observat un lucru: chiar și în familii în care adulții nu (prea) citesc, ascunși sub marea minciunică – nu am timp, copiii sunt îndemnați să citească. Nu cred că există copilaș care să nu aibă cărți. Poate nu există bibliotecă în casă, dar copilul are, cu siguranță, cărți de basme, cărți alese cu grijă, să fie pozitive, să dea bună dispoziție și învăț celor mici.
Și, pentru că e vorba de copii, azi anunț cu bucurie prima apariție editorială SIONO pentru cei mici: Aventuri cu Io și Ma și Povești pentru copii isteți, de Ileana Vlădușel.
Narațiunea talentatei timișorence e ca un fuior de miere, autoarea transformându-se într-un Creangă contemporan, ce scrie despre năstrușnicii Iosif și Matei ori povestește sfătos basme magice, pline de miez. Prima parte a cărții, Aventuri cu Io și Ma, este dedicată celor doi băieți – nepoții ei, care descoperă lumea sub oblăduirea dulce a adulților. Fiecare zi e o fereastră deschisă spre viață, iar lecțiile cresc în dificultate pe măsură ce universul lor se lărgește și cuprinde mai multe elemente. Nu întotdeauna deznodământul este fericit, dar, cu siguranță, concluzia se concretizează într-o învățătură. Lumea Ilenei Vlădușel este una a copilăriei absolute, populată de personaje aflate la marginea miraculosului. Animalele (câinele, capra, pisica, cloșca, șoricelul, etc.) sunt năzdravane și spun lucruri copiilor, folosind un limbaj doar de ei înțeles, primesc nume și sunt adevărați parteneri de joacă, așa că cei doi nu înțeleg uneori de ce necuvântătoarele nu trăiesc în casă cu ei. Ludicul și oniricul se împletesc, iar scriitoarea simte că, prin intermediul celor doi copii, atât de diferiți ca structură, a primit un bilet de intrare pe poarta copilărie, făcându-se părtașă jocului ori înțelegând gândirea naivă și curată a micuților.
Partea a doua, Povești pentru copii isteți, cuprinde un număr de cincisprezece basme, în care magia este în împărăția ei. Personajele sunt fabuloase și au puteri supranaturale, dar, în același timp, poartă trăsături umane, astfel încât, fiecare sfârșit de poveste este o lecție, o învățătură adresată micuților. Este de remarcat oralitatea stilului și căldura emanată de fiecare rând, siguranța condeiului în creionarea lumii magice, construite de scriitoare cu o jovialitate savuroasă. Finalul este de fiecare dată pozitiv, pentru că binele învinge întotdeauna și copiii trebuie să tragă concluzii sănătoase. Lumina este poleiala umană valoroasă care domină umbra și pe care fiecare copil trebuie să o perceapă. Basmele urmează structural formula clasică, binecunoscută, însă Ileana le recroiește pentru copilul contemporan, având modelul propriilor nepoți. Formula atemporală „a fost odată ca niciodată” este schimbată și raportată la esența familiei: „Au fost odată, demult, tare demult, pe când bunicuța era copil și bunicul alerga desculț prin praful drumului să se joace…”
Basmele Ilenei sunt atât de frumoase, că-ți trezesc un zâmbet sufletesc și se înscriu pe aceeași linie cu cele ale Fraților Grimm ori ale lui Hans Christian Andersen.
Cartea este în curs de apariție la editura SIONO.
Coperta este semnată Sasha Segal.
Grafică interioară, Răzvan Aricescu și subsemnata.
Corectură Issabela Cotelin.
Cafea și copilărie
04 Wednesday Aug 2021
Posted A fi scriitor, Amalgam
in
Chiar e deosebită, Ileana are o înțelegere anume a stării de copil, pe lângă farmec, fapt pentru care cartea ei, pentru mine cel puțin, se deosebește de alte cărți colege de “breaslă” 🙂 Sper să aiba succes pe măsură!
LikeLiked by 1 person
Și eu îi doresc mult succes. E foarte drăguță cap-coadă. 🙂
LikeLiked by 1 person
E clar că am aterizat pe planeta greşită. 🙂
LikeLiked by 1 person
Finalul este de fiecare dată pozitiv… în basme. Deci, stai liniștit, ai aterizat pe un tărâm anormal de normal. 🙂
LikeLiked by 1 person
În basme, da. Grozăvia e că am crezut că şi în viaţa reală e la fel. Naivitatea asta m-a ucis…
LikeLiked by 1 person
Toți am crezut, până n-am mai crezut.
LikeLiked by 1 person
Cîte s-ar putea spune pe tema asta… Dar nu vreau să-ţi stric prezentarea de carte. Mi-aş dori doar ca toate lucrurile bune şi frumoase prezentate copiilor în basme, poveşti şi alte cele să rămînă valabile şi în realitatea ce-i va cuprinde pe neştiute. Uite mostră supremă de naivitate…
LikeLiked by 1 person
Ar fi ideal. Acum optimistul va zice că bine că există și atât, pesimistul va spune că e o mare păcăleală și amarul ar trebui mușcat de la început. Depinde din ce parte privești cifra 6. Sau o fi 9? 🙂
LikeLiked by 1 person
Un hedonist ar putea spune că perfecţiunea ar fi… un 69. 🙂 Dar ce e viaţa pînă la urmă…
LikeLiked by 1 person
“Cafeaua” copilariei mele a fost în cea mai mare parte, doar de ‘cicoare’, din fericire întotdeauna cu lapte, Sunt convins ca în povestile din aceasta carte, “copiii bunici”, au o mult mai mare oportunitate de a oferi nepotilor “bauturile” preferate cu sau fara adaos de lapte, dupa preferinte si dupa etate.
Mult succes în continuare pe calea cuvântului scris tie, si tuturor celor activi prezenti în Siono si autorilor ce-si aduc creatiile literare, îmbogatind lumea cu valori sufletesti si spirituale !
LikeLiked by 1 person
Cafeaua e bine să stea departe de copii, dar să ne aducă nouă bucurii copilărești. Mulțumesc mult pentru urări!
LikeLike