E zece seara. Mi-am pus un pahar de vin roșu și mi-am adus laptopul sus. De obicei nu scriu la ora asta. Nu sunt o pasăre de noapte a scrisului. Dar o mulțumire caldă îmi curge prin vene, deși sunt obosită. Însă e oboseala dulce a trupului forțat să conducă într-un trafic nebun și să facă mii de pași într-un mediu nu neapărat prietenos.
Azi am fost la cumpărături. Nu sunt deloc fan shopping. Dimpotrivă. Mă plictisește înfiorător drumul prin magazine, agresivitatea aglomerată de produse, de oameni, de reclame, de prea mult din prea de toate, direct proporțională cu o lipsă de timp covârșitoare. Nu-mi place la mall. Nu am răbdare. Nu văd noutățile. Am senzația că sunt aceleași j-de mii de produse ca anul trecut și acum cinci ani și acum zece ani. Mi-e silă de strategiile de pescuire ale firmelor, de așa-zisele ieftiniri și mai ales de produsele care promit viață veșnică și tinerețe fără bătrânețe. Frecție la un picior de lemn sunt toate. Nu cred în ele, nu mă pasionează, nu mă interesează. Nu cad în plasă. Nu cumpăr tâmpenii, nu cred în miracole comerciale, nu am timp. Nu am chef.
Însă… Pentru că există un „însă”, atunci când trebuie, sunt ca Greuceanu. Mă dau de trei ori peste cap și mă activez. Începe vânătoarea. Nu e chestie de shopping, e chestie de duel, de întrecere, de cel mai bun să câștige. Ambiț, dom’le, cum ar zice, presupun, nenea Iancu.
Sigur că nu iau nimic pe gratis, însă reușesc să fac cumpărături fenomenale. Să găsesc cea mai bună calitate la cel mai bun preț. Lucruri rare, lucruri frumoase, lucruri de calitate, lucruri care ajung la inimă.
Activarea mea în super-erou al shopping-ului are câteva etape și ceva strategie. Mă informez. Nu știu cum, dar niște motorașe, care nu funcționează în restul timpului, se turează la maximum și dintr-odată reușesc să petrec ore în șir la magazine. Și să rezist!!! Să studiez produse, să verific, să pipăi, să calculez și… Bingo!!! Să găsesc lucrul potrivit pentru fiecare membru al familiei mele, pentru fiecare prieten. Și, în general, pentru fiecare persoană vizată de lista mea. Că lucrez cu liste. Cu itinerar clar, cu număr de km până la magazine, cu un GPS bine instruit ca să investesc bunătate de timp cu măsură.
Iubesc perioada aceasta premergătoare Crăciunului. Agitația fericită. Cumpărăturile imense, intense, colorate. Acel happiness bubble împrăștiat în aer, muzica de Crăciun care se aude oriunde: în mașină, în mall, în benzinării. Bucuria umană manifestată în pachete și pachețele. Chiar și aglomerația de pe autostradă și din mall-uri. Cozile de la casă…
Ador bucuria umanității, pentru că lumea se oprește – vorba vine, se oprește, că e mai activă ca niciodată – cu gândul la cei dragi. Sigur că după Crăciun cozile de dat înapoi produse sunt și mai mari decât acum, fețele sunt lungi și fleșcăite. Dar ce contează? Carpe diem ne scrie pe frunte. Trăim momentul. Câteva zile sunt magice. Facem pauză de la probleme. Le punem un pic deoparte și ne îmbrăcăm în culorile sărbătorii, ne împodobim casele înăuntru și afară, iar orașul clipește magic în becuri colorate și Christmas Carols.
Îi răsfățăm pe cei dragi, ne răsfățăm și pe noi, ne bucurăm de prilej să ne colindăm, să ne revedem, să ne îmbrățișăm. Să ne iubim poate mai mult. Nu! E greșit. Nu ne iubim mai mult, doar că pe fundalul religios ne celebrăm și noi iubirile noastre mici de oameni cu pui, de pui cu părinți.
Vin sărbătorile…
Nu stiu de ce si de când, însa expresia atât de frecvent utilizata la scara planetara “carpe diem”, îmi pare un altfel de a spune “dupa mine potopul”,ceea ce mi se pare extrem de daunator în societatea contemporana, în care competitiile în toate domeniile, dimensiunile si aspectele perceptiei vietii, se etaleaza cât mai vizibil si stralucitor, pe toate ambalajele produselor inteligentei si maiestriei omului contemporan (homo sapiens sapiens).
Sa-ti fie viata zilnic sarbatoare,
indiferent de aspectele exterioare.
În Suflet bucurie, pace si iubire,
inima înpodobita în Lumina, fericire…
LikeLiked by 1 person
Iosif, așa și este. Cred că e o marcă a vremii și vremurilor în care trăim. Posibil o explicație a șubrezeniei societății. Greu să nu observăm.
Îți mulțumesc și îți întorc urările! Zi frumoasă!
LikeLike
Nu inteleg nici eu dorința de a colinda prin magazine, iar la mall, intru de două ori pe an, sau nici atât.. Mai ales în perioada asta. De obicei cumpăr cu mult timp înainte lucruri nu neaparat scumpe, dar putin altfel. Sau imi pun mintea și mâinile la treaba.Dar sunt obiecte care nu pot fi luate decat acum. Si daca am intrat în vreun magazin unde se vand ornamente de sezon, m-ai pierdut. Ca nu mai ies decat greu de acolo, cu un consum uriaș de vointa (si ajutată cu geñerozitate de sotul meu care nu înțelege cum poti sa treci de n ori pe lângă un stand, fără să te hotatasti)
Dar pentru mine, asta înseamnă spiritul sărbătorilor: bucuria de a aduce un zâmbet pe față celor dragi!
LikeLiked by 1 person
Asta cu pusul mâinilor la treabă e splendidă. Pentru că și eu am primit de la tine o surpriză pictată. Bucuria este specială când știi că cineva drag a făcut ceva special pentru tine.
Exact așa simt și eu, bucuria celor dragi e cel mai frumos ornament de sărbători.
LikeLike
Am senzaţia că trăim pe planete diferite. Poate că, într-un fel, chiar aşa şi este. Dar fiecare trebuie să ne trăim viaţa aşa cum ne-a fost ursită, nu putem schimba nici măcar nuanţa lentilelor ochelarilor – unele gri, altele roz…
Să-ţi fie cald şi bine!
LikeLiked by 1 person
Sunt convinsă că fiecare om trăeiște pe propria-i planetă. Nu doar delimitată geografic, dar chiar și din proprie perspectivă. Spre exemplu fiecare dintre noi trăim pe altă planetă decât vecinul. Deși locuim pe aceeași stradă, în același cartier, deci ne conturăm în aceeași zonă socială. Dar modul de a recepta viața e diferit. Ce avem în comun sunt vânturile și furtunile care bat la toate ușile. Cât despre ochelari. Depinde de dioptrii 😉
LikeLiked by 1 person
Tocmai am citit cîteva versuri despre stele şi revenind aici m-a lovit gîndul că poate stelele şi planetele se înţeleg atît de bine între ele doar datorită faptului că sînt atît de îndepărtate una de alta; apropierea prea mare le distruge inevitabil. Oare aşa să fie şi cu oamenii, cel puţin unii dintre ei…?
Percepţia asupra realităţii e într-adevăr diferită, unică fiecăruia, ceea ce ne face unici. Cu toate astea, realitatea însăşi e unică, indiferent de percepţiile noastre, şi are caracteristici identice, vizibile celor cu percepţii asemănătoare. Da, valurile, vînturile, furtunile sînt parte din unicitatea realităţii şi percepţiile nu pot modifica nimic – doar acţiunile pot face asta.
Gata, că intru în altele grele şi se strică spiritul sărbătorilor. Pentru mine e simplu: n-am bani – nu ies din casă. Am “familia” lîngă mine – chit că-s cîţiva bolnavi – aşa că e în regulă. Vorba ceea: se putea şi mai rău. 😉
LikeLiked by 1 person
O fi unică, dar dacă percepția noastră este diferită suntem robii subiectivismului. Știi faza cu șase care e văzut nouă din direcția cealaltă. 🙂
Îți doresc mult bine, dragă prietene și mângâieri „familiei”. Eu cred că sunt norocoși că au nimerit la casa ta de om bun, iar tu ești norocos că-ți dăruiesc dragostea lor.
LikeLiked by 1 person
Era o vorbă, poate nu mi-o amintesc chiar corect dar zicea ceva de genul “you can’t know a person until you walk a mile in their shoes”. Din păcate noi nu ne prea permitem – sau nu vrem, sau nu ştim cum, sau… – să umblăm la figurat cu încălţările altora, de aceea nu le înţelegem punctele de vedere, percepţiile, experienţele personale etc. Pînă nu aducem cît mai multe asemenea percepţii şi puncte de vedere la convergenţă pentru a analiza şi deduce cît mai corect realitatea absolută, nu vom fi decît – aşa cum spui – robii subiectivismului. Un număr abstract de persoane, dar nu un grup – ceea ce e o mare diferenţă, findcă un grup are întotdeauna ceva anume, ceva comun, care-i leagă. Şi ar mai fi multe de spus.
Cred că aici, acasă, în grupul pe care mă chinui să-l ţin aproape, fiecare primeşte ceea ce oferă; e un cerc de dragoste şi încredere. Cel puţin atîta vreme cît avem cu toţii ce mînca. Altfel instinctul de supravieţuire preia controlul şi fiecare îşi caută propria metodă de supravieţuire, Nu ştiu cît de norocoşi sînt copilaşii mei într-un mediu atît de precar din mai multe puncte de vedere. Dar orice ar fi, ei sînt prioritatea.
Mulţumesc pentru gîndurile bune!
LikeLiked by 1 person
Sufletul pus în alegerea cadourilor le face de nepreţuit! Şi la tine se simte asta şi în rândurile de aici.
LikeLiked by 1 person
Așa este. Pentru că și un cadou are personalitate. Poate fi fără mesaj, fără chef și interes. Impersonal. Doar să umple un gol. Sau poate fi cumpărat chiar pentru destinatarul surprizei.
LikeLike
N-am mai fost la shopping de vreo doi ani. Recunosc că acum, citind articolul tău parcă mi-e dor de-o tură de mall, de aglomerație, de reclame, de muzica de Crăciun ce răzbate din difuzoare. Cadourile le cumpăr on-line sau de la magazinele locale, micuțe, unde stai mult până doamna cu mâinile zbârcite împachetează și pune funda adecvată, timp în care-ți povestește de toate, c-o voce blândă, liniștită.
LikeLiked by 1 person
Am lipsit o vreme din zonă. Da, e nebună vremea pe care o trăim. Eu am fost la vânătoare de cadouri, apoi în Spania – la fel. Foarte aglomerat.
Sărbători cu bucurie îți doresc, draga mea!
LikeLiked by 1 person