Azi e de floare. Mi-a venit să scriu despre flori din mai multe motive: că-mi plac florile (cui nu-i plac?), că am plantat și eu perioada aceasta. Unele au fost bine-crescute și au ieșit corespunzător, arătându-mi din timp frunzulițele. Altele mai discrete au fost sacrificate, confundate fiind cu buruienile, aruncate și apoi jelite. Că am văzut macul lui Dragoș și mi-am amintit de pozele cu flori, făcute recent. Că am o relație specială cu ele zilele acestea.
Puișorii rătăciți printre sutele de turiști la Lincoln Memorial nu sunt flori, dar nu le-am rezistat. M-au lăsat să mă apropiu, însă când am intrat prea mult în zona lor de confort au plecat ofensați, legănându-și caricatura de codiță în bazinul ornamental cu fântâni arteziene.
Nu intru în simbolistica florilor, sau culorilor, ori a zodiacului floral. Favoriții mei sunt trandafirii galbeni și freziile. Îmi place mult și liliacul, dar el face parte dintr-o altă categorie. Mai e o floare pe care mama o numește ca pe mine, pentru că la ei în grădină înflorește în perioada zilei mele de naștere. Am plantat-o și eu, doar are valoare sentimentală, deși aici crește un pic altfel și mai târziu. E frumoasă (doar e floare), însă are un nume urâțel, o cheamă Lupine. Oi fi și eu un pic lupină? Mai degrabă mielină, că nu prea sunt carnivoră, mai mult pasc. 😀
Cu siguranță are și un alt nume. Voi îl știți?
Lupinus albus – Lupin alb sau mediteranean.
Lupinus luteus – Lupin galben sau niprală.
Lupinus mutabilis – Lupin peruvian sau andin.
Lupinus angustifolius – Lupinul cu frunze înguste sau australian
Lupinus hirsutus – Lupinul albastru sau păros.
LikeLiked by 1 person
https://ierburiuitate.wordpress.com/2014/06/04/lupinele/
LikeLike
Deci am scris corect: Niprala! Ok 😀
Parcă sună mai bine, are iz indian 😀
LikeLiked by 1 person
Hai că mi-ai spus niște nume mai frumoase. Astea sunt și mai urâte decât Lupine 😀 Eu îți spuneam să-mi dai informația frumoasă, cea cu niprala sau cafea… (latina câh! – oricum am făcut mai multă latină decât prevede legea că am făcut și în facultate) 😀
LikeLiked by 1 person
Mi-am facut de lucru si am cautat pe internet detalii despre floarea in cauza. Pare ca ea se prezinta in multe culori, iar numele si-l ia dupa starea de spirit pe care o poarta in straie. Vrei tu un nume nou… unul cum nu a mai fost, dar sa fie totusi usor de pronuntat…
Lunubias ???
LikeLiked by 1 person
Mulțumesc că „ți-ai făcut de lucru”, eu nu m-am gândit să caut prea mult. Acasă e numită ca și mine. M-a uimit numele, neobișnuit la o floare. Mă gândesc, că o fi rudă cu Gura-leului cu care seamănă oarecum… :)))
LikeLike
Ei ruda!!! Cand Gura leului se va asemana cu lupoaica bautoare de cafea…
LikeLiked by 1 person
Eu cred că, dacă cercetăm s-ar putea să descoperim că se înrudesc. Nu știu dacă tu ai văzut în realitate ambele flori, dar au anumite trăsături comune. Ar putea fi și o eventuală explicație a numelui.
LikeLike
Am un vecin evreu, specialist in genealogie. I-am facut o cafea tare. Acum lucreaza la inrudirea celor doua. Scuze, cauta sa vada dacaaaa sunt rude.
LikeLike
Te-ai gandit vreodată să nu te gândeşti la flori, fiindcă despre ele este vorba…fără să le dai un nume, doar să le PRIVEŞTI ca şi cum le-ai vedea pentru prima dată ?! Fară să ştii că trandafirul este trandafir, sau garoafa garoafă…Fără să mai pui între tine si ea un spatiu aflat într-un simbol, într-un nume.
Multi oameni ratacesc în căutarea lui D-zeu numindu-l astfel…sau altcumva. Fără acest spatiu D-zeu este floare si…invers.
LikeLike
E nedrept să le dăm nume. Ai dreptate și aici. Doar că noi, oamenii avem nevoie de cuvinte, prea multe uneori. Și partea ciudată e că nici măcar nu ne ajung să ne înțelegem, în multe situații.
Florile sunt viață. Bucățele de viață cu personalitate. Ele ne observă, ne acceptă sau nu, iar uneori refuză să trăiască sau să se dezvolte în anumite medii.
Trandafirul! Dacă diseci cuvântul și-l pui sub lupă, realizezi că numele nu e atât de frumos, atât de armonios și parfumat precum floarea. Prea multe consoane și acel „r” repetat, care rupe și durizează cuvântul. Când vedem florile le receptăm culoarea, le absorbim senzorial…
LikeLiked by 1 person
Exista in lume nenumarate legende despre aparitia trandafirului, despre capatarea diferitelor culori, despre felul in care si-a castigat spinii, etc.
O legenda greceasca spune ca trandafirul ar fi fost destinat sa fie, inca de la nastere, cea mai frumoasa floare. Zeita florilor, Chloris, a creat trandafirul din trupul unei nimfe moarte, foarte draga ei, si a vrut ca noua floare sa nu aiba pereche pe lume. De aceea, i-a convocat pe ceilalti zei ca fiecare sa-i daruiasca cate ceva din atributele lor: Dyonissos i-a daruit parfumul ametitor, Cele 3 Gratii i-au dat stralucirea, veselia si farmecul, Zephyr, vantul de primavara, a dat la o parte norii pentru ca Apollo sa lumineze si sa-l infloreasca. La urma, Ares, zeul razboiului, i-a dat in dar spinii, pentru ca floarea sa isi poata apara frumusetea.
Trandafirul, ca floare a dragostei, trebuia sa fie asociata si Afroditei. Unele povesti spun ca trandafirul a aparut odata cu zeita frumusetii, din spuma marii, inconjurand-o ca o ghirlanda.
Alte legende spun ca trandafirul s-ar fi nascut dintr-un suras al lui Cupidon, iar spinii ar fi, de fapt, sageti metamorfozate ale zeului-copil.
Un mit hindus arata ca doi dintre marii zei s-ar fi certat odata pentru ca nu se puteau pune de acord cu privire la cea mai frumoasa floare din lume. Visnu prefera trandafirul, iar Brahma, care nu vazuse niciodata o asemenea floare, prefera lotusul. Cand Visnu i-a aratat pentru prima data un trandafir, rivalul sau a trebuit sa fie de acord ca nici floarea de lotus nu il putea intrece.
Despre spinii trandafirului, Zarathustra spune ca acestia sunt inventia diavoleasca a spiritului raului, Ahriman.
O legenda romaneasca spune cam acelasi lucru: Dumnezeu a creat trandafirul, iar diavolul i-a facut spinii.
LikeLiked by 1 person
Wow! Mulțumesc! Minunate legendele. Și eu cred că e o floare unică, de fapt e floarea mea preferată, cel galben. Nu știu de ce, dar cel mai mult vibrez la cel galben. 🙂
LikeLiked by 1 person
Si eu…
LikeLiked by 1 person
Mie îmi place crinul (Lili), pentru mireasma lui deosebită și eleganța lui. Am auzit că unii nu-l suportă și chiar se tem de el.
LikeLiked by 1 person
Pe la noi se spune că crinul (imperial) ar fi “floare de mort”, adică gen flori care se duc la o înmormîntare. Nu-i de mirare ca unii să se teamă de el, atîta vreme cît superstiţiile încă au un rol major în cultura românească. 🙂
LikeLike
Floarea regilor! 🙂
LikeLike
Mie îmi plac la nebunie varietăţile Lupinei şi nici nu-mi pasă cum se numesc atîta vreme cît bucură ochiul. 😉 Vreau şi eu nişte seminţe/răsaduri/whatever, că prea e pustie grădina mea după ce se trec narcisele şi lalelele. 😀
LikeLiked by 1 person
Și mie îmi plac, dar când le-am auzit numele mi s-au părut nedreptățite. 😀
Îți arunc niște semințe… mi-e că vor cădea în ocean 😀
Abia aștept să crească, le-am depistat deja, dar sunt acum de mărimea unui trifoi. 😀
LikeLiked by 1 person
What’s in a name…? 🙄
Momentan stau cuminte, că deja am înghesuit prea multe în puţinul spaţiu liber pe care-am reuşit să-l obţin. Azi am stat pînă la 21:30 în grădină săpînd şi apoi plantînd stînjeneii. Mi s-au înmuiat amortizoarele la puntea din spate. XD
Da’ las’ că scap eu de crăci şi putregaiuri cîndva, atunci să te văd cum tragi cu praştia s-ajungă seminţele pînă aici! 😛 😀
LikeLiked by 1 person
Bravo!
Nu te baza pe skills-urile mele la tras cu praștia. 😀
LikeLiked by 1 person
Aoleu, atunci lasă, că nu vreau să rămîn fără geamuri! XD
LikeLiked by 1 person
Cred că ești mai în siguranță dacă nu încerc 😀
LikeLiked by 1 person
Definitely. 😀
LikeLiked by 1 person
Știi tu ce știi 😀
LikeLiked by 1 person
LikeLike
Numele nu e urât, mie îmi plac lupii, dar culorile vesele ale florilor nu mă duc cu gândul la acest animal. Parcă știam că li s-ar mai spune și cafeluță(e).
LikeLiked by 1 person
Ciudate nume pentru o floare. Cu sens foarte practic. Și mie îmi plac câinii, prin extensie lupii. Dar, vorba ta… nimic în comun. 🙂
LikeLike