Acasă e un substantiv cu minim doi protagoniști. Definiția mea.
Acasă e o propoziție simplă cu subiect și predicat. Eu coc la cuptor atribute, iar tu le complementezi pe fiecare și le pui simetric pe pereți, după ce le-am desenat cu portocale. Eu decorez casa construită de tine după planul nostru. Cu ferestre largi să ne iubim pe lumină. Să-mi vezi ochii. Să-ți văd zâmbetul. Să scriem toată ziua litere.
Acasă e o frază. O transform eu din când în când în propoziții labirintice, udate de oceane unde m-ai dus tu. Lăcrimez la cascade (îți amintești în Brazilia când am plâns de fericire că Dumnezeu m-a sădit om pe pământ ca să-i ador măreția?)
Acasă devine o fraza cu propoziții secundare, înșiruite nu prea cuminte într-un draft de principală. Tu spui că sunt cea mai cea de pe pământ. Dar ești îngrozitor de subiectiv. Până la urmă calitatea mea e că sunt iubita ta cu verbe auxiliare.
Azi ninge. Și chiar de mă grăbesc uneori, mă uit la liniștea ta și-mi potrivesc pasul după pasul tău. Să nu-ți fie frică! Pentru că eu sunt tu. Și tu ești eu.
O revenire asupra dualului singularității… sau la sungularitatea duală dacă vrei, că nu știu unde să încadrez mai bine. Dar totul este trecut prin sita frazeologic-propozițională, care așează “acasă” în propriul tipar, greu de definit și totuși atât de ușor de exprimat. Cuvintele tale curg precum un pârâu de munte, zglobiu aparent, dar în fond cu o mare stabilitate parfumată.
LikeLiked by 2 people
E o mare stabilitate, așa este. Unul din sinonimele cuvântului „acasă” este stabilitatea. Dar am eu siguranța că tu ești una dintre persoanele care înțeleg ce spun eu. Cred că tu cunoști bine definiția cuvântului acasă. 🙂
LikeLiked by 1 person
profundă gramatica ta! 🙂 eu sunt tu și tu ești eu…
LikeLiked by 1 person
Sunt cele două elemente obligatorii pentru temelia noțiunii de acasă. 🙂
LikeLiked by 1 person
“Acasă” în depărtări e mai “acasă” decît în locul unde respiră şi strămoşii.
Acel acasă de acolo e mai profund, mai rotund, mai plin chiar dacă vă are numai pe voi.Si e luminos căci voi veţi fi strămoşii.
LikeLiked by 2 people
Se spune că bărbatul construiește casa și femeia o transformă în acasă. Unde ți-e relaxarea și liniștea, unde te simți bine, acolo e acasă. Indiferent cât de aproape sau departe ești de locul în care te-ai născut.
LikeLike
La lecția asta, despre substantivul acasă, regulile trebuie să fie mai maleabile. Eu mă simt acasă chiar dacă sunt singur și chiar dacă locația se schimbă adesea. Oi fi având sânge de migrator. 😉
LikeLiked by 2 people
Sunt maleabile, firește. Am specificat că e definiția mea. Tu ești un om atât de organizat în tot ceea ce faci, că acasa ta, cu siguranță e cu mult mai acasă decât multe altele.
LikeLiked by 1 person
Lecţia asta de gramatică are mai mult suflet decât limba noastră verbe.
LikeLiked by 2 people
Oh! Ce frumos mi-ai spus. Te îmbrățișez!
LikeLiked by 1 person
Chiar dacă în vorbirea populară românească se spune ca :
” NICĂIERI nu-i ca ACASĂ ” 🙂
după mine,ACASĂ este acolo unde te SIMȚI bine ! 🙂
Sărbători divine , Em. ! 🙂
Alioșa 🙂
LikeLiked by 1 person
Acasă e unde ți-a sufletul. Eu așa cred. Sărbători vesele cu bucurie, Alioșa! 🙂
LikeLike
Paşi potriviți sau, uneori, nu tocmai, care duc, în cele din urmă, în singurul “Acasă” ce poate exista, acela din interior.
Restul…
🌷
LikeLiked by 1 person
Acasă nu e o noțiune concretă. Îl simți, nu îl atingi. E aroma cafelei, zgomote familiare, miros de omletă dimineața de sâmbătă. Acasă are ca sinonim liniște și răsfăț și relaxare.
LikeLiked by 1 person
Acasă nu se poate localiza geografic. Acasă e privirea cu sclipiri de stele, acea privire de recunoaştere, inconfundabilă prin ceea ce exprimă, care luminează totul în jur.
Dar văd că din nou mă faci să-ți spun că ai dreptate… şi nu, n-am o problemă cu asta 😂
🌷
LikeLiked by 1 person
Și eu îți voi spune la fel: ai dreptate.
Se pare că ne-a apucat concomitent conjugarea verbului „a avea dreptate”. 🙂
LikeLiked by 1 person
Păi tell me something new, no… 😊
🌷
LikeLiked by 1 person
Superb text scris la superlativ ! Dar totusi, idealul definitiei ar fi…TREI ! 🙂
“Si daca se scoala cineve asupra unuia, doi pot sa-i stea împotriva; si funia împletita în trei nu se rupe usor.”
Mult succes si fericire amândurora, în toate aspectele vietii tridimensionale !
LikeLike
Mulțumesc Iosif! Mă bucur că ți-a plăcut textul meu.
LikeLike
Am citit textul tău pe nerăsuflate, dimineaţă, înainte să merg la serviciu. Nu am avut timp să comentez dar o fac acum la o oră târzie din noapte. Când am văzut titlul am crezut că citindu-l voi învăţa cum să pun virgulele astea pe care le arunc după cum respir. Am rămas fara cuvinte. Un acasă atât de trăit nu mi-a fost dat sa cunosc. Mă bucur pentru “acasa” al tau pe care aş vrea să-l divid în fărâme mărunte pentru a-l trăi fiecare suflare. O zi, o noapte liniştită!
LikeLiked by 1 person
Îți mulțumesc mult pentru ceea ce spui. De fapt tu parcă presari zahăr pudră când vorbești. Mă emoționezi. Te pup!
LikeLiked by 1 person
Iau dulceata din vorbele tale. Dupa ce te citesc, mi-e usor sa fac si versuri. Ma inspiri. Te pup si eu.
LikeLiked by 1 person
Ești minunată și te iubesc.
LikeLiked by 1 person
Te pup.
LikeLiked by 1 person
Acasă e acolo unde îți spune inima!
LikeLiked by 1 person
Așa cred și eu. Poate să fie pe un vârf de munte, într-un cătun uitat de lume ori într-o metropolă impresionantă. De fapt locația fizică e un detaliu care chiar nu contează. 🙂
LikeLiked by 1 person
O definitie demnã de o absolventã de Litere si o iubitoare a lor. Frumos si cald!
LikeLiked by 1 person
Cred că gramatica o aplicăm și în viață. E un cod de legi de bun simț. 🙂 Îți mulțumesc mult că ai simțit/vibrat/înțeles lecția mea. 🙂
LikeLike
Atât de pline de emoţii îţi sunt cuvintele încât reuşeşti a ni le transmite cu uşurinţă. Mi-ai stârnit dorul de poveşti, de poveşti frumoase şi adevărate. 🙂
LikeLiked by 1 person
Mă bucur că te-am stârnit. Iubesc cuvântul tău. Să ai o zi minunată!
LikeLiked by 1 person