E greu să scrii. De fapt să scrii nu e greu. Personajele își fac drum și loc pe pagina ta de caiet cu foi albe. Metaforic caiet, că nu mai știu să scriu cu mâna. Pixul scrie urât. Nu eu. Degetele își găsesc locul pe tastatură. Magnetic. Să scrii e ușor. Curge de la sine. Mental vreau să zic. Personajele se dau de-a tumba în mintea ta și cad spectaculos în text. Și le iubești, sau le pedepsești. Ori renunți la ele când expiră. Sunt prietenele tale. Îți populează rândurile fără nici o problemă.
E greu să le găsești nume. Mie mi-e greu să le găsesc nume. Pași e o poveste de dragoste între un el și o ea. Nu vă spun mai mult. Sunt multe furtuni și răsturnări de situații și… shhhh. Eterna poveste curge și el e El și ea e Ea. Scriitura se adună grămezi tot mai mari și ai nevoie de nume. Te atașezi de eroii tăi. Dar nu au nume. I-am tot numit provizoriu.
Am nevoie de nume pentru protagoniști. Nu mă mulțumește nimic. Am nevoie de ajutorul vostru. Spuneți-mi un nume masculin și unul feminin, care vă place.
Cine îmi dă numele acelea pe care eu le caut primește cartea din partea mea. Pași. Promit. Mă ajutați?
Robert şi Manuela.
LikeLiked by 1 person
Mulțumesc mult!!!
LikeLiked by 2 people
David şi Anamaria
LikeLiked by 1 person
Mulțumesc tare mult! 🙂
LikeLike
Nadine si Robert. 🙂
LikeLike
Mulțumesc!!! 🙂
LikeLiked by 1 person
Tudor și Clara 🙂
LikeLike
Nume frumoase. Tudor e unul din preferințele mele. Dar aș vrea ceva care să meargă și în engleză. Am uitat să specific asta. Mulțumesc mult!
LikeLike
Ioana și Cosmin.
LikeLike
Simplu curat și românesc. Îmi place. Doar că eu aș vrea ceva care să meargă și în engleză și în română. Mulțumesc! 🙂
LikeLiked by 1 person
Mai am o variantă (de fapt la aceasta m-am gândit prima oară, ar fi trebuit să-mi ascult intuiția)….Sonia and David 🙂 David are ceva din….cuceritor, iar Sonia un pic din femeia fatală 🙂 Acum, dacă personajele tale sunt departe de cum le-am văzut eu….uneori….asta e altă poveste.
Gând bun, Em!
LikeLike
Îmi place și varianta asta. 🙂
Fiecare femeie are ceva din femeia fatală. Așa cum fiecare bărbat e din când în când cuceritor. 🙂 Când e flama dragostei aprinsă e ca becul când se aprinde filamentul. 🙂
LikeLike
Eu am o anume slabiciune pentru povestea lui Timur Lenk, tatal lui Gengis Khan…asa ca numele de barbat Timur are o anume rezonanta pentru mine. Ca si Alexandru, de altfel…😊.
Pentru fete, evident Luana.
Cred ca am o problema cu personajele de legenda si istorice… 😊
Spor la scris!
LikeLiked by 1 person
Evident că ai o slăbiciune pentru Luana. E rotund și misterios, e exotic și înflorit în același timp. Timur e foarte masculin. La Alexandru m-am gândit și eu, cu varianta Alex, însă nu m-am putut decide…
LikeLiked by 1 person
Sophie și Lucas… pur și simplu astea mi-au venit 🙂
LikeLike
Sunt muzicale. Așa e. S-ul vibrează romantic. Mulțumesc. Mă gândesc…
LikeLike
Cu drag :*
LikeLiked by 1 person
Acum, dupa umila mea parere, mai conteaza si istoria personajelor. Orginea lor. Un arab are un nume, un asiatic altul, europenii…..
LikeLike
Aș vrea nume scurte, rezonante, care să meargă ș i în română și în engleză. Care să rimeze unul cu altul. Să fie pereche. Să nu fie comune. Să se potrivească protagoniștilor Pașilor. Vezi? Multe pretenții. De aceea mi-e greu să decid. 🙂
LikeLiked by 2 people
Pe el îl “văd” Mircea sau Ştefan. Iar pe ea Mara sau Amalia.
LikeLike
Mulțumesc mult. Rezonante nume. 🙂
LikeLiked by 1 person
E greu tare. 🙄
LikeLiked by 1 person
Să știi că e. 🙂
LikeLike
Daniel și Mirela.
LikeLike
Mulțumesc! 🙂
LikeLiked by 1 person
Tu știi cel mai bine cum ar trebui să sune cele mai potrivite nume în „muzica” textului, așa cum l-ai simțit, gândit și scris tu. Idei sunt multe. Îmi place și ideea de a rămâne El și Ea. Ce mai contează niște nume?
Mult succes! 🙂
LikeLiked by 1 person
Revin cu un mic comentariu vesel. Zilele trecute am râs cu lacrimi, când o cunoștină de-a mea, profesoară pe undeva, pe la țară, a citit cu stupoare în catalog un nume…nemaipomenit! „Prichindel Giuvaeru Romel”!!!! Și nu e glumă, chiar așa îl chema pe copil. 😀
LikeLiked by 1 person
E mare lucru numele. Cu personajele e ca și cum ai alege nume pentru copii. Vrei să se potrivească, să fie deosebit. Te gândești la o mie de aspecte.
Amuzantă lipsa de imaginație a unor părinți, ori dimpotrivă, excesul de imaginație. 🙂
LikeLiked by 1 person
Să știi că așa am pornit la drum. Fără nume. Însă la un punct s-au complicat drumurile, au devenit stufoase și cei doi au început să aibă nevoie de identitate. Dar am realizat că e foarte greu cu numele. 🙂
LikeLiked by 1 person
Cu gandul la Rebreanu, iti zic Adam si Eva.
LikeLiked by 1 person
Mulțumesc! E vorba de personajele din Pași. 🙂
LikeLiked by 1 person
E greu sa te gandesti la un nume care sa defineasca un personaj despre care nu stii inca nimic, dar am incercat!
LikeLike
Când ai timp citește te rog Pașii. Am încredere multă și-mi doresc opinia ta. La fel de mult. 🙂
Așa îi vei cunoaște.
LikeLiked by 1 person
Asa voi face!
LikeLiked by 1 person
Nu stiu care e background-ul personajelor prea bine…
Depinde cred de personalitatea pe care o au in tot textul.
Pe fata as numi-o Diana, ca in Panza de paianjen de Cella Serghi, si pentru faptul ca multe femei superbe au purtat acest nume. E unul simbolic, cred eu, pentru feminitate.
Pe barbat l-as numi Alin, un nume ce se traduce prin “a alina”, “pretios”, “nobil”. Adica ma duce cu gandul la un barbat aranjat, stilat, puternic dar si tandru. 🙂
LikeLiked by 1 person
Mi-ai dăruit numele cu poveste. Îți mulțumesc. Dacă citești capitolele anterioare (chiar postarea anterioară e unul din capitole) îți poți face o idee. Îmi place mult cum i-ai definit. 🙂
LikeLiked by 1 person
Ma bucur ca iti plac! Spor la scris 🙂
LikeLiked by 1 person
Mulțumesc mult! 🙂
LikeLiked by 1 person
–
LikeLike
Iris şi Vlad. Ea, o sensibilă şi o melancolică, el un mix de masculinitate, putere şi romantism.
LikeLike
Mulțumesc, draga mea! Îmi place cum i-ai definit. 🙂
LikeLiked by 1 person
Cu drag! Am urmărit PAŞI şi aşa îi văd eu. 🙂
LikeLiked by 1 person
Te pup, veselie! 🙂
LikeLiked by 1 person
După cum ţi-au mai spus şi alţii, cele mai potrivite nume sunt cele pe care le simţi tu potrivindu-se. Le simţi izvorând din întâmplări şi din replici, din tot textul. Le simţi corelate cu dragostea, aşa cum e ea pentru tine.
Eu, dacă aş începe să scriu acum o poveste de dragoste, mi-aş numi personajele Bianca şi Mihai. Dacă ar fi vorba de doi români, desigur.
LikeLike
Frumoase nume. Aș vrea să meargă și în engleză numele mele. Mulțumesc mult!
LikeLiked by 1 person
Mi-ai lipsit, dragă Em. Eu le–aș da numele acelea ancestrale, de la începuturile lumii… Adam și Eva. 😀 Știu că nu sunt foarte originală, dar iubirea tot cam de atunci își are rădăcinile, din ele își trage seva. Cartea o vreau, neapărat, dacă va cuprinde scrierile acelor pași. Nu țin să o primesc în dar. Zi faină să ai, spor și inspirație! 🙂
LikeLike
Mulțumesc mult, draga mea! Îmi lipsește și mie rutina mea. Sper să mă întorc cât mai curând la ea. Interesantă și plină de miez propunerea ta. Te pup! 🙂
LikeLiked by 1 person
Citind comentariile observ că a mai avut cineva aceeași idee. Ce să-i faci, de unde atâta originalitate?!?… 😀
LikeLiked by 1 person
În ciuda faptului ca-mi stergi comentariile, te mai sicanez un pic cu divagatiile mele spunându-mi si eu umila mea parere…oricum ti-am citit pasii, atât ai tai cât si ai camionagiului… 🙂
Sam(son) & Dalila
LikeLike
Exact asta e problema. Divagațiile. Am primit comentarii frumoase de la tine și le-am apreciat, dar am primit și răutăți, care descalifică omul acela înclinat spre zbor cu care te lauzi. Răutăți pe care nu le pot accepta. Te-am zărit de-a lungul timpului pe diverse bloguri în diferite posturi.
Scriu. Nimic altceva. Cine caută o gaură de cheie aici, o caută degeaba. Cine caută controverse și lupte, iarăși caută degeaba. Nu mă voi lansa în polemici. Spre deosebire de multi dintre voi, eu nu am spus aici nimic despre mine. Pot fi femeie sau bărbat, pot avea 20 sau 80 de ani. Pur și simplu nu contează. Sunt o voce și atât. Scriu și atât. Nu place? E simplu. Sunt atâtea butoane la telecomandă.
Aveți de spus ceva legat de scriitură? O critică? Mă bucur să o primesc. În rest… voi scrie despre viață așa cum o văd.
De când am blogul am primit cele mai frumoase cuvinte, dar și cele mai intense jigniri. Fiind doar un ecran în fața voastră, am senzația că de fapt voi, cei care faceți asta (din fericire extrem de puțini la număr) de fapt vă priviți în oglindă.
Am niște zile grele acum, chiar poftă de divagațiile tale și ale altora ca tine nu am chef. Nu port dușmănii sau supărări, dar decât să plângă mama… știi continuarea.
Știi care e culmea? Pe mine nu mă interesează nimeni. Nu m-am băgat în seamă cu niciunul dintre voi, cei care se simt chemați să dea lecții. Care lecții?
LikeLike
Da, stiu, sunt vinovat am fost si voi fi mereu, pentru ca unii nu suporta sa vorbesc de Dumnezeu. Stii si tu cine sunt aceste personalitati, pe care dealtfel niciodata nu le-am jignit, doar poate am fost interpretat de ei gresit.
Oricine ai fi, eu apreciez si citesc cu drag ce scrii, iar daca pin comentariile unora, subtile, sunt atacat normal si logic sa raspund ironic, fara sa jignesc prin cuvinte vulgare.
Merci pentru acceptare si întelegere.
Poti sa stergi acest comentariu, sa nu supar fanii despre care spui ca i-am jignit.
Sa auzim numai de bine, pace, liniste, Lumina si iubire !
LikeLike
Mie îmi plac numele Vladimir şi Poliana, dar nu ţi le propun. Poate te ajută să derivi ceva de acolo. O şi faină!
LikeLike
Mulțumesc mult, draga mea! O zi frumoasă cu soare! Sper să-l ai și tu, aici e o zi atât de însorit-primăvară. 🙂
LikeLiked by 1 person
Alex şi Odete.
Din cîte am înţeles, pe dincolo se cam folosesc prescurtările.De aceea am zis Alex.Dar numele întreg e mai frumos.Alexandru.E rotund, frumos, întreg,descriptiv.Nu pentru că e al meu, căci n-a fost folosit niciodată în forma asta, deşi mi-am dorit.Doar diminutive şi tot aşa este şi acum cînd nu se potriveşte vîrstei.E drept că cei care îl folosesc sînt de aceiaşi vîrstă cu mine şi ne cunoaştem de cînd eu eram Săndel, iar el Puiu sau Pilu sau…
Deci, Alex şi Odete sau Alex şi Iohana sau Alex şi Cristina sau Alex şi Mira sau…
Sînt sigur că vei găsi cele mai potrivite nume pentru eroii tăi.Nume care să-i reprezinte, care să-i explice.
Succes!
LikeLiked by 1 person
Îmi place mult rezonanța numelui Alexandru. Mulțumesc mult pentru propuneri. 🙂
LikeLike
Un Paște fericit, cu sănătate și numai bucurii, dragă Em! 🙂
LikeLike
Sărbători cu bucurie, Alex! Paște fericit și un iepuraș colorat și darnic Sarei! 🙂
LikeLike
Am citit cu mare bucurie.
Am ramas la Adam si Eva. Vad ca a mai avut cineva opinia asta si a motivat-o intr-un fel foarte convingator. Prima poveste de iubire, primul pacat…
Daca nu aveai alte personaje cu nume nu mi-ar fi displacut nici ideea cu o initiala in loc de nume. Lasai libera imaginatia cititorului. Dar cum ceilalti au nume e obligatoriu sa aiba si ei.
LikeLiked by 1 person
Tare mă bucur că ai citit. Așa a fost și ideea mea. Cu inițiale, doar că adunându-se personaje mi s-a părut că am prea multe inițiale. Și, așa cum spui nu merge ca protagoniștii să aibă inițiale și personajele secundare nume. E oricum subiectul deschis. 🙂
Să ai sărbători frumoase, draga mea! Te pup!
LikeLiked by 1 person
Multumesc! Asemenea si tie!
LikeLiked by 1 person
Dacă El și Ea nu-ți sunt de ajuns… atunci Em și Alex.
Eu nu m-am gândit niciodată, citind textul, că eroii au nevoie de nume. În fond, povestea e atât de universal posibilă, încât amândoi pot avea orice nume le-ar da în gând cititorul.
Ideea cu inițiale e interesantă și merită chibzuit la ea. Dă și o notă de autentic, poate ei chiar există în realitate și nu trebuie compromiși! 🙂
Sărăbători colorate, Em!
LikeLike
Exact asta a fost traiectoria. Ca să vezi! Ochiul tău de scriitor. 🙂
La început a fost el și ea, apoi inițiale, apoi Em și Axel (nu Alex). Am mai primit de altfel sugestia 🙂 , dar comentariul a fost abject, jignitor și surprinzător venind de la cine a venit. Și m-a mâhnit profund.
Deși nu datorez nimic nimănui și nu îmi afișez viața personală aici și nici date din culisele scriiturii, așa ca o transmisiune în direct dintre prăjituri și drob și friptură, adică din bucătăria mea (și nu e metaforă 🙂 ) voi spune totuși că, adunându-se prea multe personaje, am considerat că poate fi prea complicat pentru cititor, să vadă atâtea inițiale. Am optat la început pentru Em și Axel. Soțul meu însă, care e cititorul meu numărul unu și-mi dă idei de multe ori și ia pulsul textelor, mi-a sugerat că nu e bine Em și Axel. Spre deosebire de mine el are simțul realității mult mai accentuat. Mi-a spus că vor fi unii care vor confunda lucrurile și… așa a fost.
Cât despre autentic, vezi tu? Îmi place să scriu la persoana întâi singular (tot de tehnica autenticității ține).
Mint scriind așa? Nu e până la urmă scriitura o întreagă fabulație? Pe cine mint? Pentru că eu scriu pentru mine, fără să chem sau să mă adresez cuiva anume. Avem oare o datorie față de cel care citește să spunem culoarea părului, mărimea cupei de la sutien și culoarea lenjeriei de pat?
Îți mulțumesc mult pentru sugestie.
Să ai sărbători frumoase și veselie în casă! Și un iepuraș colorat cu surprize. 🙂
LikeLike
” Vorba lunga, saracia OMULUI ” 🙂
Emilia &Alexander !!! 🙂 🙂 🙂
Aliosa ! 🙂
LikeLiked by 1 person
Mulțumesc mult, Alioșa! 🙂
LikeLike
Personaj feminin:Malia
Personaj masculin:Aron
LikeLiked by 1 person
Mulțumesc mult, Miriam!
LikeLike