Gura lumii s-a născut la sat. Și nu în orice sat, ci în cel românesc tradițional. Și se transmite, ca Miorița, pe cale orală, prin viu grai, din generație în generație.
Sunt oarecum imobilizată și am timp de scris. Timp am, dar chef nu. Eu mi-am zdrelit piciorul, iar muza și-a zdrelit limba. Când nu am timp de scris, Niagara inspirației îmi curge prin minte. Acum nimic. Ioc. Nada. Nothing. Rien.
Mă uit la un serial tâmpițel, dar pozitiv și mi-am instalat pe telefon două jocuri idioate, pe care tot zic că le șterg, dar să mai iau un nivel. Sparg bule și omor prăjituri. Și, pe lângă faptul că imi arată seturile (e un fel de X-0) unul dintre ele, mă și laudă când primesc puncte: Amazing!!! Excellent!!! Să îmi inducă ideea că sunt exepțional de deșteaptă că am găsit un șir de trei steluțe ori inimioare. Când mă joc mai mult, jocul mă condiționează. Trebuie să mă logez cu fb-ul sau să cumpăr cu o sumă infimă niște „vieți” ori niște inimioare. Când văd mesajul mă rușinez că fac așa ceva. Sigur că nici nu mă loghez ca să mă fac de minune, să vadă și alții ce fac eu, iar să cumpăr mi se pare și mai stupid. Dar prostia asta se încarcă singură și după o vreme iar mă joc.
Filmul e simpatico-neserios. Sunt faze haioase, dar ce îmi place e diferența catastrofală dintre americani și români.
Subiectul: o famile gay (o polițistă și o directoare de liceu) cresc împreună cinci copii. Patru sunt adoptați, unul, B. provine din fosta căsătorie cu un polițist a polițistei. Detaliu important.
Cele două mame fac față cu brio tuturor situațiilor, mai mult sau mai puțin grave, prin care copiii, în majoritate adolescenți, trec.
Hotărârile, corective uneori, sunt luate de părinți, care, în funcție de copil, pot fi doi, trei sau patru.
Primează interesul copilului, indiferent de repercursiunile posibile asupra vieții ori relațiilor adulților. În planul doi este clar creionată fericirea adultului. Și estompat, la distanță, e cadrul societății în care trăiește această familie. Societate imediată, formată din vecini, colegi, bunici – părinții celor două. E un tablou palid, cu elemente care nu deranjează viața protagoniștilor. Când se închide ușa, casa e populată de o familie care trăiește firesc și e formată din suflete. Când se deschide, societatea oferă în primul rând respect familiei care adăpostește și educă cinci copii, zbătându-se în probleme cotidiene și abia apoi o ușoară dezaprobare din partea unei minorități nesemnificative. Dezaprobarea însă este civilizată, exprimând mai degrabă niște convingeri diferite de ale cuplului format din cele două mame, decât condamnarea acestora.
La noi, la români pe primul plan este societatea, morala, regulile scrise și nescrise. Pe al doilea plan tot societatea. Și pe al treilea și pe al cincilea.
Declarativ e și la noi fericirea copilului. Însă, din păcate, doar la nivel declarativ. Că așa trebuie. De ochii lumii.
În realitate copilul e carne de tun. E folosit de foștii parteneri ca muniție. Și nu doar. În marea majoritate a cazurilor, copilul e setat de părintele care a obținut custodia împotriva celui care e mai puțin prezent în viața lui. De ce? Pentru a câștiga. Copilul? Nici vorbă. Pentru a câștiga dulcele rol de victimă. În muntele lui de egoism părintele, titular să-i zicem, se vrea frumos coafat și aranjat în ochii societății. Iar asta presupune ca celălalt să iasă cât mai ciufulit.
Copilului i se fură dreptul de a avea doi părinți.
Am realizat că termenul gossip nu are nimic în comun cu ceea ce numim noi bârfă. E din aceeași familie lexicală, dar diferența e aceea dintre un cuțit de plastic bont și o katana. Oh! Sfânta bârfă românească!
Eh! Imaginați-vă scenariul acesta transpus în plan mioritic: ea, polițista, divorțează de polițistul ei soț, îndrăgostită fiind de frumoasa și mulatra directoare de liceu cu care se și căsătorește. Și e fericită. Soțul, polițistul nu o împușcă, nici măcar n-o înjură, ci rămân în relații de prietenie și iau decizii în trei (pentru că se cosideră toți trei părinți) atunci când vine vorba de prezentul și viitorul lui B.
O să ziceți că-i mai prost ca Garcea. Nu e. Nația asta digeră altfel, trăiește altfel. Boala e doar boală, nu-i ridică statui de neputință. Iar când o poveste se termină, o lasă să se ducă. Culmea e că rămân prieteni cu foștii, pentru că nimeni nu deține pe nimeni.
Și nimănui nu-i pasă dacă vecinul are capră, câine sau pisică, dacă e iarba verde-n curtea lui, ori crește bolovani. Oamenii trăiesc simplu și, foarte important, își acceptă aproapele. Așa cum este. Iar societatea nu are rolul de ceaslov strivind muște.
Da, sunt româncă. Dar de multe ori aș vrea să fiu un pic, un pic de tot americană. V-am zis. N-am chef să scriu. Dar asta nu înseamnă că n-o fac.
Acolo e alta planeta…aici e Purgatoriul…aici, cred, si cea mai fasaita basina trebuie analizata…mentalitate ortodoxa si de creier sters…Si aici sunt oameni cu mintea deschisa, insa sunt minoritari….cum sa faci civilizatie cand inca sunt oameni care intreaba daca ” muieti is posmagii?” Uof…m-ai atins la corason…ieri as pleca si mor de ciuda ca nu am facut-o cand puteam si am avut ocazia…patriotismul imi scade o data cu inaintarea in varsta.
LikeLiked by 5 people
nu eu am despartit cuvantul analizata 😁
LikeLike
Așa este. Tot mai mulți sunt cu mentalite deschisă, însă e drumul lung și greu. Să știi că am avut impresia că lucrurile s-au schimbat mult în România din 2001 de când am plecat. În iarnă am avut șansa să stau patru luni în RO și să mă lovesc de sistem în toată splendoarea lui. Am condus pe străzile Clujului, am fost cu ai mei la spitale, am avut nevoie de măria sa, funcționarul statului în diverse ipostaze și să știi că am ajuns la o concluzie amară: lucrurile nu s-au schimbat decât cosmetic. Sunt clădiri frumoase, mall-uri, lumea nu mai mănâncă ciorbă la prânz acasă, ci la food court etc, etc, etc. Dar esența e aceeași.
Nu vreau să crezi că mă plâng de România, că mi-e dragă, sunt româncă și toate amintirile îmi sunt acolo. Și nu am vrut să plec. La mine a fost un concurs de împrejurări că trăiesc aici. Dar nu pot să nu văd prin comparație.
LikeLiked by 1 person
Pai nu ne plangem, constatam…Este vorba de mentalitate…Tragem catee est, nu catre vest…din pacate!
LikeLiked by 1 person
Minorităţile mereu au vrut (şi au şi cam reuşit) să fie semnificative …
LikeLiked by 1 person
La care minorități te referi?
LikeLike
Fără conotaţii, doar o tuşă la “o ușoară dezaprobare din partea unei minorități nesemnificative” …
LikeLiked by 1 person
Da, oamenii sunt cum sunt…
LikeLike
Foarte greu se implementează civilizația occidentală într-o societate ca a noastră, în care prejudecățile sunt sprijinite fățiș de biserică și politicienii populiști. Încă un motiv pentru tinerii noștri să rămână în străinătate după ce-și termină studiile.
LikeLiked by 1 person
Cred că e greu să trăiască așa chiar și cei care trăiesc afară. Pentru că genetic au tatuate aceste tare naționale. Sigur că se estompează, iar copiii, fiind educați după sistemul țării în care locuiesc au șansa să fie mai permisivi. Și e bine așa.
LikeLiked by 2 people
Ai făcut o analiză perfectă, ca de obicei, asupra unui tipar comportamental care ne afectează într-o măsură ucigător de mare.
Există o “zisă” care cred că e tipică pentru noi: gura lumii doar pământul o astupă. Mi se pare îngrozitoare, atât prin semantică dar şi prin implicații însă trebuie să recunosc că e dureros de reală. Să zicem însă că nici măcar asta nu e problema. Problema apare atunci când “gura” asta reuşeşte să influențeze comportamente, să distrugă inițiative, să dărâme moralul şi să arunce în derizoriu o sumă întreagă de realizări muncite din greu, să facă tabula rasa din ceva care ar fi trebuit să fie bătut, vorba aia, în cuie.
Negativismul pe care gura asta a lumii reuşeşte să îl inducă unor caractere e ceva înspăimântător, pentru că atunci abia vine revelația faptului că respectivii trăiesc doar pentru propria imagine proiectată public şi nu pentru ei înşişi, ca şi cum ar fi expuşi într-o cuşcă din sticlă în Piața Mare a oraşului.
Scopurile proprii nu mai există, eforturile au fost făcute în van, totul se duce de râpă, ras din temelii de “ce va spune lumea?”
Iar “lumea” e fericită când reuşeşte să distrugă ceva. Pentru ca “lumii” nu-i plac realizările altora. “Lumii” nu-i place binele altora. “Lumea” se comportă ca o turmă de maimuțe turbate, pândindu-l pe cel slab pentru a-l călca în picioare atunci când e căzut. În existența ei jalnică, “lumea” năruieşte vise, distruge edificii, calcă cu bocancii peste suflete şi minți apoi se apropie şerpeşte şi-şi susură veninos falsele compătimiri în spatele cărora se ascund rânjete satisfăcute.
Prea vehement? Posibil, însă mi-am luat supradoza de “lume” şi mi-a ajuns până peste cap. 🙂
Desigur, există excepțiile…
LikeLiked by 1 person
Prea lung comentariul mă tem 🙂
Spuneam ca mai există şi excepțiile, nu întotdeauna vizibile, pentru că asta e ironia: tot ceea ce e excepție rămâne discret în spate şi nu-şi bagă nasul acolo unde nu trebuie. Cred că pe ăştia trebuie să-i căutăm atunci când avem îndoieli. Sunt ei greu de găsit, dar merită. 🙂
🌷
LikeLiked by 1 person
E foarte bun comentariul tău. Așa este. Gura lumii e un termen negativ. Deși, culmea, lumea e formată din indivizi minunați. Nu? Fiecare bun în sine și deținător de adevăr abslout. 🙂 Fiecare cunoscând manualul cu norme de ce e bine și ce e rău. Și „gura lumii” e termen intraductibil, la fel cu „dor”. Un termen teribil de românesc.
Nu vreau să fac reclamă la nici o nație, dar nici să îmi bag degetele în ochi să nu observ diferențele nu pot.
Da, există excepțiile, dar de obicei sunt discrete și cu bun simț. Din păcate legea e făcută de cei cu gură mare și un adevăr absolut înțeles strâmb, în interesul lor. Căci cine nu e ca ei, e împotriva lor. Nu-i așa? 🙂
LikeLiked by 1 person
Nu cumva tocmai coliziunea dintre atâtea adevăruri absolute e cea din care rezultă un minus cât toate zilele? Cât despre ceea ce numeşti “manualul cu norme”, cum poate fi unul singur în condițiile în care fiecare din cei la care ne referim deține propriul adevăr pe care vrea cu disperare să-l impună altora, la pachet cu sus-numitul manual? 🙂
Cât despre cine face legea, mă tem că trebuie să te contrazic (na, o dată se întâmplă şi asta! 😊). Ăştia nu fac “legea” decât pentru cei slabi, care nu se pot hotarî în ce direcție s-o ia şi sunt fericiți să fie purtați de mânuță prin viață, ca nişte copilaşi târâți pe aleile unui parc. Patetic.
🌷
LikeLiked by 1 person
Încă ceva: am constatat, din proprie experiență, că toate “sfaturile” venite via “gura lumii” sunt oferite pe principiul “aşa aş face eu, deci aşa e bine”, dar aici apare o singură, mare problemă: indivizii respectivi, odată puşi în acea situație pe bune, încep să dea din colț în colț şi se dezic instant de propriul adevăr absolut precum şi de manualul cu norme, iar dacă-i întrebi de ce nu-şi aplică lor înşişi recomandările făcute altora, încep să pufnească şi să bage nişte motive de râsul curcilor. Cam câtă ipocrizie poate să încapă într-un singur om?
Şi da, pentru că autosuficiența, orgoliul exacerbat şi, în ultimă instanță, prostia absolută, cosmică, e ceea ce îi caracterizează, a-i contrazice înseamnă aprioric că eşti inamicul lor implicit.
🌷
LikeLiked by 1 person
De-aia suntem o naţie de nefericiţi. Că nu ştim să trăim strict pentru noi, trăim pentru alţii.
LikeLiked by 2 people
Ai zis perfect. Exact asta facem. Și ne raportăm mereu în direcția greșită. Ne complicăm existența cu pasiune. 🙂
LikeLiked by 1 person
Se întâmplă să am ceva rude prin Estados Unidos… Din câte am înțeles, atmosfera de pe acolo, unde trăiesc ei, nu seamănă deloc cu cea de prin serialele de genul. Dimpotrivă, e aproape mai tradiționalistă decât la noi. Stau mai prin Sud, ce-i drept.
LikeLiked by 1 person
Eu sunt in State si nu sunt deacord cu afirmatia asta 🙂 E drept ca eu sunt si in Cali, care este probabil cel mai liberal stat impreuna cu New York. Discutia ar fi mai complexa si are si mare legatura cu background-ul si cu educatia persoanelor. Dar, in general americanii sunt chiar foarte open minded.
LikeLiked by 1 person
De acord cu tine.
LikeLike
Eu nu pot să vorbesc decât prin prisma expereienței personale și ce pot să spun e că americanii/canadienii sunt mult mai relaxați din toate punctele de vedere. Au un spirit mai pozitiv și o mai mare iubire față de aproape. O putere de acceptare a omului de lângă ei, așa cum este el. Nu doar că locuiesc în Canada din 2001 dar am și umblat continentul ăsta din greu, deci am o experiență bogată. Serialele arată exact viața și mentalitatea lor.
În România fiind am auzit de multe ori spunându-se că americanii sunt proști și am sezisat de multe ori un dispreț față de ei. Inexplicabil pentru mine. Ai observat cât de repede noi, românii aplicăm apelativul prost aproapelui nostru?
Am divagat, dar asta mi-a venit prin minte. Tot după o expereiență personală când încercând să străbat hățișurile birocrației notariale am avut nevoie de un act. Legea interpretabilă. Notari, avocați, funcționari, toți au avut un singur lucru în comun: și-au făcut prost colegul. „Ăla nu știe, e prost”. 🙂
Sunt româncă, le avem și noi bune și rele, dar punem de multe ori prea multă pasiune în ce nu ne privește. Chiar și aici pe blog uneori. :)))
LikeLiked by 1 person
Mda, acum o oarecare distanță critică față de americani o are întreaga Europă unită, de care ne-am lipit și noi ca scama.
Există două popoare față de care românii au în general respect și simpatie: nemții -care sunt de-a dreptul adorați în România- și, interesant, sârbii, cărora le apreciem calitățile de buni gospodari, dar mai ales curajul și determinarea (au c….e, cum se zice); de soarta românilor din Serbia ne pasă mai puțin, se pare.
LikeLiked by 1 person
Așa cum ți-am spus, e vorba de experiența personală. E o vorbă: nu pot vorbi onest decât la persoana întâi. 🙂
LikeLike
Iar simt ca printr-un mecanism căruia nu i-am dat de capăt (și nici nu ma grăbesc prea tare sa o fac☺️) ai transcris aici gândurile mele. Și eu ma lovesc zi de zi de “sfânta bârfă” mioritica., generata de faptul ca fiecare pare sa știe totul despre fiecare, sau măcar lasă să para ca e asa, trecând totul prin filtrul strâmb al gândirii personale, fără sa se obosească o clipa măcar, sa se pună în locul celuilalt. Pentru ca înainte de a-mi spune ce îl doare și de ce a venit la mine, uneori chiar înainte de a da binețe, aud vocea celui din fata mea : “da’ ce are X? Apoi cum sa nu se îmbolnăvească dacă… și dă-i, și dă-i…cu o verva demna de o cauza mai buna, în spatele căreia simt teama ca reușesc cumva sa strecor și eu o vorba prin care sa opresc tirul cuvintelor mai mult sau mai puțin moralizatoare din care aflu fără sa vreau și ce-au macat catelul și pisica.
Și uite asa ma felicit eu ca în urma cu niște ani, când fiica mea m-a anunțat ca pleacă la cealaltă margine de continent, am răsuflat doar mai adânc și mi-am spus în gând “numa’ șezi blând și taci, ca e viata ei și nu a ta”, în timp ce o întrebam cu un glas mic “cu ce sa te ajut, fetito?”
Și vorba Anei, simt cum patriotismul meu nu se mai bate asa tare cu pumnii în piept “eu de aici nu plec!”
LikeLiked by 1 person
Am fost în România în iarnă, am stat un interval mai lung și așa era cum spui tu. Ai mei aveau probleme de sănătate. Toată lumea le dădea diagnosticul și îmi spunea ce să spun doctoriței, ce medicamente să prescrie. Serios? Am zis cu năduf: cred că-s singura proastă într-o țară de deștepți, pentru că mă duc la medic să îmi spună ce să fac nu să îi spun eu. 🙂
Avem noi niște trăsături genetice clar scrise în noi pe care le ducem și peste hotare. Însă când trăiești aici și vezi diferența te întrebi: oare de ce ne complicăm fără sens viața?
LikeLiked by 2 people
mi-ai dat subiect de carte… ms mult
LikeLiked by 1 person
Mă bucur mult. Aștept să citesc.
LikeLiked by 1 person
Pe mine m-au dezamagit crunt oamenii. Romanii astia care se dau batuti de soarta mai tot timpul. Aia de se vaita ca-s nedreptatiti sa fie asociati cu tiganii. Aia de abia aseapta sa gaseasca “bube” tarii ca sa argumenteze emigrarea. EI bine, toti acestia au un sange un nationalism profund pe care nici macar nu-l realizeaza. Cand e vorba de altii, gen negri, arabi, chinezi, ei bine, toti “altii” merita cuvinte “duioase”. Gen maimute, nespalati. Genul asta care te face sa te intrebi multe.
LikeLiked by 1 person
E un proces firesc să fim dezamăgiți și să dezamăgim. Nu e firesc să fim asociați cu țiganii. Pentru că suntem români.
Iar cei care găsesc bube țării ca să-și argumenteze emigrarea, cred că o fac pentru a-și obloji propriile răni. Ca să se convingă ei pe ei că au procedat bine. Părerea mea.
Emigrarea nu e ușoară. Nu cred că un om nomal poate să o facă și să nu fie afectat. Nu e ușor nici să pleci din țară și să trăiești în altă țară. Și e greu să te și reîntorci. Sunt regrete, oricum ai proceda. Cei care dăruiesc epitete celor care nu sunt la fel cu ei nici măcar nu merită să facă parte din discuție.
LikeLiked by 1 person
Ideea e ca taman cei ce se plang ca altii ii asimileaza cu tiganii, taman ei ii jignesc pe altii facandu – i maimute
LikeLiked by 1 person
„Că voi egalitate, dar nu pentru căței”, cum ar spune Alexandrescu. 😀
LikeLiked by 1 person
Cei ce “pasc turmele” pe pamântul mioritic, si nu numai, sunt “pastori” bine retribuiti de turmele slabite, adormite, înfometate si însetate de ADEVAR, împrastiate, dezbinate si izolate de “lupii” la fel de înfometati de carne si însetati de sânge, prin tufisurile lumii de unde “behaie” neputincioase lipsite de apararea Bunului Pastor…
LikeLike
Diferențele de mentalități sunt clar diferite. Vorbim de „două lumi” destul de divergente. Ceea ce ai subliniat cel mai bine, este faptul că românii se raportează mult la „gura lumii”, la societate, la ceea ce aceasta impune… tot prin oameni. Despre convingerile moral-religioase, nu vorbesc. Acestea pot fi tabuu-ri de nezdruncinat și nu e vorba de minte deschisă sau de prejudecăți. Oamenii au credințele lor, principiile lor în care s-au pomenit de generații și generații și în care cred. Și aceste alegeri trebuie respectate. La fel de bine cum trebuie să-i respecți și să-i accepti și pe cei care gândesc…altfel. Nu poate impune cineva, ceva, celuilalt! Dar să ne purtăm civilizat…. aici e problema la care românii au multe corigențe. Bunul simț și buna creștere sunt tot mai în suferință, de la an la an. Iar cei din generația bunicilor noștri nu erau așa! Undeva lucrurile s-au stricat și nu dau semne de îndreptare. Și tocmai aici cred că e cheia rezolvării multor probleme din societatea românească.
Numai bine și o zi frumoasă! 🙂
LikeLiked by 1 person
Ai perfectă dreptate. Ai pus punctul pe i foarte argumentat. Eu nu aduc în discuție convingerile individului, ci libertatea lui. Există un set de reguli social-morale la care toți, sau majoritatea, ne raportăm. E firesc să respecți niște legi, să ai o educație și să educi la rândul tău. Însă exact cum ai spus, buna creștere și bunul simț țipă de multe ori la noi.
Avem o vorbă noi, că nu dormim de grija altuia. Și așa e. Fiecare ar trebui să aibă însă o singură preocupare: grădina și iarba și capra proprie. Nu a vecinului. 🙂
Zi frumoasă!
LikeLiked by 1 person