Ți se întâmplă uneori să te împiedici de un obiect care nu rimează cu nimic din casă? Eu da. Nu știu de unde am mâța asta și, cu toate că am o casă mare, nu am putut-o plasa pe nici un perete fără să risc să-i compromit feng shui-ul. Casei, nu mâței.
Nu se potrivește cu nimic. E un tablou vechi, copia ieftină a unei lucrări semnate de un necunoscut. De nenumărate ori am avut intenția să renunț la ea, pentru că nu are nici un fel de valoare. E o reproducere cu o ramă solidă din lemn, potrivită nuanțelor cuminți, ruginii ale întregului. Cumințenia se oprește însă la culorile desenului. Mâța, gen Disney, cu niște ochi disproporționați, are o privire incredibilă de iubește-mă chiar dacă fac tâmpenii. Ar fi de ajuns privirea, însă pictorul vrea să fie sigur că mesajul e clar, așa că așează demonstrativ la bază o ceașcă spartă și o conservă, de pește, goală. E o mâță rebelă strecurată printr-un gard de lemn ca rama tabloului vechi.
Am pus-o pe un dulăpior, rezemată de perete, ascunsă pe jumătate de rafturile bibliotecii din birou. O văd de fiecare dată când deschid jaluzelele și îi zâmbesc. Se uită la mine mustrător. Nu știu ce vrea. Să fie iertată odată pentru gafa aceea imortalizată de o pensulă ghidușă? Zâmbesc.
Am devenit de curând iubitoare de pisici. Nu am crescut cu animale în casă. Mâța era o individă care trecea adesea prin zonă, se freca de picioare și se ducea în treaba ei. Nu deranja, nu se voia deranjată. Copil fiind nu m-am jucat cu pisici. Câinele voia atenție. Dădea din coadă și lătra cu personalitate până îl răsplăteai. Pisica ignora totul cu superioritate și o ignoram la rându-mi. Credeam că nu-mi plac pisicile pentru că sunt infidele și pierd mult păr.
Prima care mi-a atras atenția a fost Red. Se numea așa pentru că era un ghem obez, roșcat, cu doi ochi verzi, inexpresivi. A fost prima pisică pe care am văzut-o în lesă. Era priponită în fața casei și se uita cu jind la jumătatea de metru la care nu ajungea. Obișnuia să mă fixeze cu ochii ei inexpresivi când îmi luam mașina. Mă opream și o mângâiam consolator. Într-o zi a scăpat de lesă și mi-a lăsat un cadou. A pus în fața garajului un șoricel. Dar calul de dar nu se caută la dinți și trebuie apreciat gestul, nu valoarea cadoului, așa că mi-am continuat sesiunea de mângâieri. Eu mângâiam, ea torcea și periodic mă exaspera cu câte un cadou. Într-o zi a venit și mândră și mi l-a pus la picioare. „Bucuria” mi-a fost auzită de tot cartierul.
Apoi, după ce ne-am mutat în Toronto, o pisică din vecini a venit ață la mine, pe model personalitate de câine. Pe asta aș fi luat-o acasă. O văd des. Vine la mine hotărâtă de fiecare dată, ca și cum noi două am fi prietene de când lumea. Face parte din categoria animalelor care, dacă s-ar apuca să vorbească, nu te-ai mira.
Se întâmplă uneori să te împiedici de un obiect, care nu înseamnă nimic, dar într-un fel să fie parte și el din universul tău. Ți se întâmplă?
În cabinetul meu printre maldăr de hârtii, cărți de specialitate, și obiecte medicale, am un raft cu jucării, adunate de pe te miri de unde. Micuții întra, sun un saru’mana grăbit, și se duc fix acolo mutând parțial conținutul raftului pe canapeaua de consultații. Decibeli mustrări ai parintilor”ce faci, nu ai voie” trec ne agăți în seama. Câte unul su întoarce și impunând sfidător aerul cu un degețel arata spre mine ” ba da, a zis ca pot” Din când în când, jucăriile mele își schimba proprietarul, lăsând în loc lumina unor ochi fericiți de copil. Una singura nu am lasat-o niciodată sa plece. E un pisoi mare de plus, cu ochelari. Rosu. Nu știu de unde îl am. Dar sta acolo, fără în față cu mine, gata sa spargă tăcerea dacă zic ceva de culoarea lui. Știu, pisicile nu sunt roșii, dar s-a lipit ciudat de sufletul copilului din mine și de multe ori a trebuit sa fiu un negociator “dur” și sa dau în schimbul lui alte 3-4 jucării.
Raftul meu e într-o continua schimbare. Doar mâțul acela cu o culoare nepisiceasca continua sa fie acolo, sfidător la trecerea timpului și la faptul ca demult, când Leo, birmanezul meu rasat, învățat cu libertatea vieții la tara, s-a hotărât brusc sa plece undeva pe o stea fără nume, eu am decis ca nu-mi(mai) plac pisicile.
LikeLiked by 5 people
Ce poveste ai făcut și tu. Am îndrăgit pisoiul tău roșu. Cum să nu? Pisicile pot fi ce culoare vor ele. Iar a ta e specială tare. De aceea stă cu tine. Se spune că pisicile își aleg stăpânii. Și pe tine te-a ales pisica roșie. Era firesc să fie roșie, să fie specială și ea. 🙂
LikeLiked by 1 person
Astăzi, la plecare, i-am mângâiat năsucul și pot sa jur ca mi-a zâmbit, deși eu știu ca pisicile nu zâmbesc nici măcar în desenele animate. E clar ca e un pisoi special 🙂
Zi cu bine, Em!
LikeLiked by 1 person
Te pup și să ai zi/noapte frumoasă!
LikeLike
sincer e superbă, fabuloasă și aparte, oricât de ieftină este. poate că împiedicatul de ea are legătură cu pisicile muzei, cine știe? 😀 😀 😀
LikeLiked by 1 person
Este. Nu-i așa? Personalitatea ei trece prin pânză și pensulă și timp. De fapt asta a reușit artistul să surprindă. Și a făcut-o bine, zic eu. 🙂
LikeLiked by 1 person
Dar cui nu i se intampla?! 😁
LikeLiked by 1 person
Sunt persoane care scapă de toate urgent. Prietena mea cea mai bună de aici e așa. Nu se încarcă de nimic. Nu are nostalgii. Cumpără mereu chestii, apoi face saci întregi și trimite. Iar cumpără și tot așa. Nu se atașează. Posibil însă să fie o excepție.
LikeLiked by 1 person
Posibil…trebuie luata reteta de detasare de la prietena ta…😉
LikeLiked by 1 person
Ce aș vrea! 🙂
LikeLiked by 1 person
Ohoo, şi încă cum…
Mai bine să nu fac bilanţul, m-aş îngrozi şi eu 😀
LikeLiked by 1 person
Sunt lucruri de genul acesta pe potecuțe? Ce frumos ar fi să scrii despre ele. Nu e o provocare. Dar ar fi interesant. 🙂
LikeLike
Sună bine ce spui. Îmi adun gândurile în concediul ăsta şi sper să apuc să scriu despre ele 😉
LikeLiked by 1 person
Concediu frumos, Potecuță! O să fie gol pe Poteci fără tine. Să te bucuri de fiecare secundă și să vii cu tolba plină de povești!
LikeLike
Îți mulțumesc mult, draga mea!
Nu lipsesc mult, promit! 😉
Te pup!
LikeLiked by 1 person
Nici eu nu indraznesc sa fac bilantul acestor obiecte…
LikeLiked by 1 person
Tu ești o artistă. Vin la tine toate lucrurile frumoase, iar tu le transformi cu atingerea ta magică. Tu vezi în fiecare lucru o poveste.
LikeLike
Multumesc. Si tu esti o artista. A cuvantului. Ma topesc dupa povestile tale!
LikeLiked by 1 person
Nu-mi explic de ce, însa, pâna de curând detestam si evitam pisicile (felinele în general) însa de când am realizat ca sunt vietati create pentru bucuria si amuzamentul copiilor si mamelor acestora ori al celor ce n-au partener ori l-au pierdut, am început sa ma adaptez, tolerându-le caracterul imprevizibil, dar întotdeauna ma comport vigilent în preajma lor.
Sa fii iubita de toate vietatile draga Em, chiar si de pisici ! 🙂
LikeLike
Mulțumesc, Iosif! Eu sper să nu fiu iubită chiar de toate vietățile, considerând că în Toronto e multă vegetație. Așa că o întâlnire cu un raton ori un sconcs nu e niciodată o surpriză prea mare. 🙂
LikeLike
mișto pisoiul, auzisem că se pot căuta imagini pe google, nu știu cum, n-am încercat, dar poate fi poate o metodă să găsești autorul desenului, e o reproducere ce mi-aș pune-o pe pereți, dacă afli a cui e, să zici, s-o caut
LikeLiked by 1 person
Așa ce față are? Nu mă pricep nici eu, însă ceva îmi place. Chiar și la reproducere. E o copie veche, cu… personalitate, dacă pot să zic așa. Nu merge la nimic în casă, cred că și asta îmi place. Contrastul total cu tot. Dacă aflu, promit că-ți spun. Am pus și aici și pe fb textul, poate și cu dorința ca cineva să știe ceva.
LikeLike
mersi!
LikeLiked by 1 person
Dupa cum cred ca stii deja, noi ne-am luat si mât, recent. Mr.T de ani si ani ma bate la cap sa luam pisica si eu nu si nu. I am not a cat person si gata, aveti toate animalele pe care le-ati vrut, la pisic trag linia. No….ai vazut ce linie am tras? Ca sa nu mai spun ca nu mai pot dupa el, imi vine sa-l manânc nu alta,asa mi-e de drag, asa partial surd cum e. Avem noi asa un fel de a fi de ne pricopsim tot cu animale batute de soarta. No si pisicul asta are exact privirea asta de “iubeste-ma “. Zau ca nu stiu cum de am rezistat atâtia ani si m-am impotrivit ideii de a avea pisica in casa.
LikeLiked by 1 person
E o frumusețe de jucărie-pisic ce ai tu. E scump tare. Eu cred că, dacă aș avea o pisică, m-aș apuca de cărți pentru copii. 🙂
LikeLiked by 1 person
❤❤❤❤❤❤
LikeLike
E simpatic foc tabloul. Chiar dacă nu și-a găsit încă locul prin casă. Sau poate tocmai de-aia! Iar întâmplrile cu pisici sunttare faine. Nu contează ce preferințe ai. Animalele știu „să-l aleagă pe om”!Și să-i ofere prietenia, atașamentul, gesturi de tandrețe. Și o fac sincer, așa cum se pricep ele mai bine. Zilele trecute am fost pe la mama. De când s-a dus tata, singurătatea este o mare problemă. Dar… s-a înconjurat de atât de multe animale, cu care vorbește tot timpul. Are nu mai puțin decât…15 pisoi! O adevărată herghelie! Nu s-a îndurat să-i îndepărteze, dacă tot s-au născut acolo, în curtea casei. Când le aduce de mâncare încep un cor de miorlăituri… de mai mare hazul!
Obiecte care nu=și găsesc locul prin casă? Destule! Pe unele le păstrez, pe altele… le fac cadou! Dacă cineva „remarcă” un asemenea obiect („vai, ce simpatic este…cutare!”, i-l ofer imediat și gata! Dacă nu… să mai stea acolo. 🙂
O zi faină, dragă Em!
PS Cadoul-șoricel este tot ce poate să ofere mai bun o pisică pentru persoana dragă. Renunță să-l mănânce, ca să ți-l dăruiască ție. Probabil așteaptă să te vadă cum îl ronțăi cu plăcere! 😀 De-ale pisicilor!
LikeLiked by 1 person
Foarte tare faza cu așteptările lui Red în ce privește șoricelul. M-am prins că mă iubește și e sacrificiu mare din partea ei. Când mi-a pus șoricelul lângă pantofi avea o privire convingătoare. 🙂 Sper să fi fost suficient de înțeleaptă să înțeleagă că nu avem aceleași gusturi. 🙂
Îmi imaginez bucuria Sarei cu atât de multe pisicuțe. Sunt suflete care oferă mult și nu cer mai nimic.
Și eu am același obicei. Fac cadou obiectele de genul acesta. Însă unele se lipesc totuși de casa noastră, în ciuda faptului că sunt ca nuca în perete. 🙂
O zi frumoasă, Alex!
LikeLike