Nu știu ce m-a apucat azi. Am pus mâna pe tastatură și m-am apucat să mitraliez poze și impresii despre Pași. O parte. O mică parte. Nu știu de ce am făcut asta. Nu mă pricep la reclame și nu știu să mă vând.
Poate m-am simțit neglijată. (Deși la ora asta eu sunt cea care neglijez la superlativ). Ori dimpotrivă extrem de curajoasă. Ori sătulă de atâta politic. Oricum pe FB erau postările ca mămăliga cu brânză: Gaudeamus, poze de la votare, Gaudeamus, poze de la votare și tot așa.
În fine, mi-am făcut de cap și am pus ce mi-a venit la mână, e drept că o mică parte din abundența minunată primită, așa că am nedreptățit pe cei pe care nu i-am pus. Și dacă tot am comis-o, măcar să mă înșir și pe aici.
Când ai grijă de litere e ca și cum ai așeza în pământ semințe mici. Înfloresc înțelept atunci când ai nevoie. Posibil să mă fi stimulat și versurile primite de la Ionel Anghel, poet român din Toronto care citește Pași.
„M-am apucat de citit dimineață, după ce am condus-o pe soție la GO train. Nu îmi place să îndoi pagini sau să memorez numărul paginii, celelalte semne de carte sunt in alte cărți începute… cam asta e scuza mea de nu lăsa Pașii, de a mă opri din citit. Dar a trebuit… mi s-a făcut rău, serios, pe bune! Am uitat să mănânc și să îmi iau pastilele… sunt diabetic. Acum sunt ok, iau o pauza să merg la vot și voi continua.
PS. Simt că am scris deja cartea asta în mintea și inima mea, sunt curios cum se termină povestea voastră.
PS2. Să-i spui lui Alex să nu mai fumeze in cabina track-ului…e interzis în Canada! 😁
O zi bună! A mea este!”
Dacă începi să trăiești,
nu îți crește aripi prea mari
și zboară la umbră, departe de lumină.
Altfel, te vor durea ochii, îți vor lăcrima
și îți vor uda aripile.
Cei din jurul tău vor constata cu regret
că te-ai ars zburând prea aproape de sufletul tău,
Și nu vor ști că te-ai înecat în propriile lacrimi.
„Am ajuns la 75-80% din Pași. Din păcate încep tura de zi așa că până marți nu mai pot… păși. Aseară după ce am pus jos cartea, „mi-au venit” câteva gânduri pentru Nicole și Alex”
„Când am început să citesc, să intru în atmosfera romanului ceva tot făcea click în mintea mea. M-am dumirit după ce am schimbat muzica din background de pe YouTube pe cd player… Dacă se face vreun film după Pași coloana sonoră trebuie sa fie albumul Călător prin vis al formației Vox Maris din Chicago!”
Anul trecut, dar fix anul trecut am primit vestea că Pași au ajuns în California.
„Pași” în Italia, Spania, Germania, Anglia, Franța, Belgia și nu numai. Au ajuns și în Kuwait. Recenzii, păreri, impresii, fotografii. Și cuvinte ce vin la pachet cu inimi. Câtă bucurie aduce o carte! Căci la început a fost cuvântul.
În Canada… ei bine. A fost povestea frunzei de arțar.
S-au petrecut evenimente de carte – lansare la Torofest, prezentare în Kitchener, organizată de Paulina, președinta ARTA. Am avut bucuria de a-l avea cu mine pe Vianu, criticul romanului pe care l-am cunoscut în Toronto, la mai bine de jumătate de an după ce el prezentase cartea prin țară. Am întâlnit minuni de oameni: Geta, o bucurie de om, care a venit special din London (On) să ne îmbrățișăm.
Simona a muncit enorm, intens și foarte frumos. Mi-a făcut o surpriză de proporții. realizând un traseu fotografic al Pașilor. Minune. Imagine și text.
Și impresii, impresii și inimi. Omul e întâi sentiment. Apoi cuvânt. Și abia apoi om, adică zâmbet ori lacrimă.
România e a dorului și a limbii române… cum să nu vină inimi tricolore? Cum să nu călătorească spre mine, sfidând oceanul și miile de kilometri? Doar „Pași” prin definiție fac… pași.
Fiecare literă rodește, apoi se întoarce la tine de-a dura. Literele sunt cei mai credincioși prieteni ai omului.
Zilele acestea plănuiam să fiu la Gaudeamus, promisesem unor oameni, așa cum promisesem că în vara asta public „Ana”. Doar că uneori planul de acasă nu se potrivește cu cel din târg și viața aranjează altfel lucrurile.
Când publici o carte, trimiți în lume propoziții. În spatele lor stau îmbrățișările tale, de aceea vin spre tine alte îmbrățișări și alte gânduri. La fel ca atunci când zâmbești și zâmbetul se întoarce oglindă.
Scrisul nu e mare lucru. E praf de stele personal. Și, ca tot ce e personal, poate să placă sau nu. Poate fi iubit ori dimpotrivă antipatizat. E definiția ta personală.
Dar cerne suflete și te trezești că ai aproape oameni cu majuscule, purtând același punct pe j ca tine. Ești într-o țară mică populată cu oameni aidoma ție.
Azi a fost pentru mine o zi atipică. O zi a votului. Pe FB au circulat poze cu „am votat” și cărți. Le-am bifat pe amândouă. De mâine nu mai votez și nici nu mai fac reclamă. Oricum nu mă știu. Azi am avut un impuls. Pentru că până la urmă FB e o tarabă uriașă unde lumea vinde și cumpără: de la cărți, la simpatii politice, saltele ori dulcețuri românești și… sentimente ori iluzii. E un talcioc mare. Știți jocul show and tell? Aici suntem și cartea asta o jucăm.
Sayonara!
“Pasii” sunt inca acolo, langa mine, cumva sapati in mine. Carti vin si pleaca din teancul acela de care iti vorbeam, doar Pasii raman, ca o piatra de temelie. Asteptandu-i pe Nicole si Alex, sau poate pe Ana si povestile unui sat ramas aievea doar in numele tau… Povesti dulci-sarate spuse din suflet pentru suflete indragostite de scrisul tau(si al lui Radu, pentru ca as fi nedreapta daca as uita ca Pasii sunt si ai lui)… Si pentru asta iti multumesc, Em!
LikeLiked by 1 person
Eu îți mulțumesc că îmi ești. Că trăiești în țara sufletului meu și vorbești aceeași limbă cu mine.
Așa este, chiar dacă eu m-am implicat mai mult în partea vizibilă, ca să zic așa, Pași aparțin amândurora. Am făcut o echipă excelentă. 🙂
LikeLike
Toate astea la un loc înseamnă mai puţin decât ce a însemnat cartea voastră pentru noi!
LikeLiked by 2 people
Nu pot decât să fiu bucuroasă că așa am ajuns la voi. Te îmbrățișez!
LikeLiked by 1 person
Pasii ne sunt urmati de pasii altora si altora. An Nou fericit! Am publicat si eu o carte pe Lulu.com, in anul 2019 si te invit sa o citesti…m-as bucura. Se numeste “Devoratoarea de sentimente” de Alina Moldovanu. Acolo mai am si o carte de poezii – Flori de Lotus” de Ionela Moldovanu. Ma gasesti de asemenea pe ialinascrie.wordpress.com.
LikeLiked by 1 person
Mulțmesc mult, Alina! O să o citesc cu siguranță.
LikeLike