18Am găsit un text scris de mine în vară, în țară. Am multe drafturi pentru că mă apuc de multe texte și îmi vin alte și alte idei. Îmi promit să mă întorc și textele se adună. Într-o zi o să mă transform în secretara mea proprie și personală și am să fac ordine. Într-o zi.

„Am o bănuială că duminica locuiește la noi în grădina. De acolo iese din când în când. O dată pe săptămână.

 Filosofăm, muncim, construim, ne iubim și ne urâm, ne împărțim, ne împrăștiem ca să ne adunăm și etc. etc. etc. Când totul e super simplu. Lumea se împarte în două: cei mușcați de țânțari și cei ignorați de țânțari.

De când sunt în țară primesc cărți, comand cărți. Toate scrise de autori români, majoritatea cunoscuți și dragi mie (o singură carte am ales-o spontan, fără știu autoarea, citind un feedback foarte convingător aici – Tatiana Țâbuleac). O să văd. Va fi surpriză. Cloșca cu ouă de aur sunt. Că am adunată comoara. Am bucuria scrisului Simonei Poclid (mulțumesc mult, draga mea pentru Pescar) și cea a lui Cosmin (mulțumesc tare pentru Mouelle). Nu a ajuns comanda de la Libris încă. Aștept să vină la mine prin cărțile lor Ana, Cristina, Monica și Nicoleta cu a doua ei carte. Știu că lista e mai lungă și ce nu am acum? Timp n-am. Dar deloc. Sunt prinsă până-n dinți de muncă, muncă și iar muncă, Dar vine ea vremea când voi reveni cu fiecare carte pe rând, pentru că fiecare e unică, așa, ca omul. Ce vreau eu să zic aici, în afară că mă laud că-mi iau cărți? Vreau să zic că e o bucurie cât de mult se scrie și se publică. Pentru că munca asta de Sisif și literele care curg și se șlefuiesc și se avântă, sunt parte din cultura românească contemporană.”

Și a trecut vara. A trecut și toamna și iarna. Mă rog, iarna e încă aici, dar să ne prefacem că nu mai e.  E seară de Toronto cu zăpadă. Am citit majoritatea cărților enumerate, plus altele. Voi veni cu recenzii. SIONO va fi și o tribună pentru cărțile bune, chiar și cele publicate de alte edituri.

Ce ați mai citit? Ce îmi recomandați? Ce v-a impresionat până la ultima literă? Dacă ar fi să enumerați doar trei, ori hai, fie cinci cărți citite în ultima vreme, care ar fi lista voastră?