
Mi-l amintesc pe bunu’ cum, mușcând tacticos dintr-o bucată zdravănă de dovleac copt (ludie ), zicea că nu „se există” prăjitură mai bună. Și avea un stil gospodăresc de a mânca bunu’ că-ți ploua în gură. Își aranja frumos bucatele pe masă, le tăia tacticos cu cuțitul și le aranja ca pe niște soldați cuminți, ce n-ar îndrăzni să iasă din cuvânt superiorului. Când toate erau așezate pe căprării și culori, fără niciun miez de pâine căzut anapoda pe masă, le lua pe rând, corect porționate și le băga în gură. Avea dantură perfectă bunu’ și o viață sănătoasă, cum noi nu putem avea. Mesteca încet și rar, cam așa cum ar recomanda nutriționiștii de astăzi, apoi înghițea fără grabă dumicatul. Mă uitam fascinată la întreg ritualul milităresc al mâncării și refuzam bucățile pe care mi le întindea generos. Nu știu de ce le refuzam. Pentru că teoretic nu-mi plăceau, dar eram fascinată de exercițiul hrănirii, de ordinea desăvârșită. Era bătrân, că așa îmi amintesc că-l apucasem, ori pe vremea aceea oamenii sufereau de bătrânețe mai devreme decât cei din zilele noastre. Petrecea ore multe în grădină, serile citea din Napoleon și din Darwin, iar nouă ne spunea să învățăm, că învățătura e singura comoară pe care nu ne-o poate fura nimeni.
Bunicii si bunicile sunt povestile nemuritoare, magice si miraculoase ale nepotilor, iar nepotii sunt viata, fericirea, bucuria si nemurirea batrânilor bunici, adeseori de proprii copii parasiti…
O duminica magica, sublima, binecuvântata cu bucurii, pace, fericire si Lumina Divina în Sufletu-ti frumos, alaturi de cei apropiati, draga Em
LikeLiked by 1 person
Am fost binecuvântată nu doar cu cinci bunici (am avut parte și de străbunicul până pe la vreo nouă ani, suficient de mare să-mi fie în minte creionat chipul lui) dar și cu o copilărie splendidă. Trăită în paralel în două universuri. Frumoase amândouă.
O săptămână cu bucurie, Iosif!
LikeLike
Merci ! Cu drag, asemenea ! Îmi place mult acest termen… “BINECUVÂN TATA”! 🙂
LikeLiked by 1 person
Da, și mie. 🙂 Zi frumoasă, Iosif!
LikeLike
Sa-ti fie si tie, toate zilele si noptile binecuvântate, alaturi de toti cei apropiati de Sufletul tau minunat, luminat, frumos, duios si calduros !
Mi-ar place sa adun în biblioteca inimii, toate capodoperele literale create de tine. Sunt atât de delicioase si gustoase pentru Suflet, însa nu vreau sa le mai comand prin posta, deoarece “Ana” (dragostea mea recenta) a ajuns cu “rochita” tare jerpelita si m-am întristat un pic, dar “Ea” (din fericire) nu a suferit nici o zgârietura. Multumesc pentru magnifica lectura !
LikeLiked by 1 person
Of, ce amintiri frumoase! La mine a fost buna-dragă, dumneaei îmi cocea ludăul în ler și-apoi îl rupea bucăți, suflând deasupra lor, să le răcească.
LikeLiked by 1 person
La bunica se spunea ludău, la buna se spunea ludie. Vezi? Eu vorbesc mai multe limbi. 😀
LikeLiked by 1 person
Să ne mai spui de el, Em… că spui așa duios 🙂
LikeLiked by 1 person
Nu prea am vorbit despre el. Era ca un general. Distant și corect. Cred că era singurul care nu ne diminutiva numele niciunuia. Pe cât de dulce și cald era bunicul matern (Alexandru) pe atât de închis în el era Bunu. Căci așa le spuneam: bunica și bunicu și buna și bunu. Amintiri dintr-o copilărie extrem de frumoasă și departe tare.
LikeLiked by 2 people
Câtă dulceaţă e şi-n tabloul descris de tine!
Ciudat, nu-mi amintesc deloc de dovleac copt în copilărie. Ori nu făceau bunicile mele, ori îl refuzam eu. Nu am nicio amintire cu el. Acum, recent, i-am descoperit aroma şi m-am îndrăgostit de el.
LikeLiked by 2 people
Eu m descopetit rubarbărul la maturitate. La Sibiu. 🙂 Da, e interesant că nu ai avut dovleac în copilărie. Acum cred că îți place. Eu nu găsesc aici ca cel din România. 🙂
LikeLike