„Computers are incredibly fast, accurate and stupid;
humans are incredibly slow, inaccurate and brilliant;
together they are powerful beyond imagination.” (Albert Einstein)

Parte din viața noastră, la serviciu și acasă, folosit în muncă, divertisment, ori socializare, de cei pricepuți, sau mai puțin pricepuți, indiferent că e blamat, ori lăudat, computerul este miracolul tehnologiei moderne. computers-[1]Ritmul alert al secolului în care trăim ar putea fi măsurat în scurgerea bit-ului de pe internet.
***
Făcând video-editare îmi petrec foarte mult timp în fața PC-ului, de aceea performanța echipamentului de lucru este factor esențial în munca mea.
Și, dacă în majoritatea cazurilor tehnologia IT e prietena cea mai bună, făcând posibile performanțe, care păreau SF înainte de era computerului, sunt și situații când ne poate duce la exasperare, anulând, ori zădărnicind anumite proiecte, fie datorită vreunei defecțiuni tehnice a sistemului, fie clasicei erori umane, căci „errare humanum est…” după cum adevărat grăit-au strămoșii noștri latini.

Când lucrurile nu merg așa cum ți-ai dori ce faci? Te gândești imediat la soluția: Sună un prieten. Așa a procedat zilele trecute Andra extrem de agitată, încercând să găsească cu mine soluția:computer-trouble-problems-caused-virus-hard-failure-work-52852014[1]
– Alo, buna Mara, sunt disperată! Îmi vine să urlu. Dacă m-ai vedea… în curând scot fum și flăcări ….
– Ce s-a întâmplat?
– Am probleme mari cu PC-ul. Am de făcut o prezentare și exact acum s-a hotărât să-mi facă figuri. Nu c-ar fi fost înainte Speedy Gonzales… dar acum nu merge decât dacă-l plimb. Tu știi cum sunt eu: mă bag la multe și-mi ies la mare artă, dar la tehnică sunt… pastă. Nu am crescut ca voi, cu computerul în fața nasului. Lucrez cu el de nevoie, că asta-i lumea în care trăim, dar dacă nu merge, îmi vine să-l arunc pe geam și gata. Nu e chimie între noi. Nu-l pricep, nu mă pricepe… Mă exasperează cât de încet se mișcă. Parcă ar avea două viteze: încet și deloc.
– Da, știu cum e… Am avut și eu o problemă care mi-a pus nervii în pioneze. Aveam de făcut un video și, ca să fac renderizarea (rendering), PC-ul meu avea nevoie de șaptezeci și două de ore. Șaptezeci și două de ore de râșnit… Îți dai seama?
În intervalul acesta s-a blocat de câteva ori și a trebuit să o iau de la capăt de fiecare dată. Cu greu am terminat video-ul, în mai mult de o săptămână.
Știi cum am fost? Supărată e puțin spus. Dormeam noaptea iepurește, că-mi pândeam PC-ul să nu se blocheze … Oh!!! wStress, nervi și disperare… am muncit enorm și nu am reușit să respect data limită de predare. A fost cât pe ce să-mi pierd clientul respectiv.
Atunci am zis: „Gata! Îmi iau un computer mai performant!” Și am vorbit cu un prieten bun, specialist IT, care mi-a dat o idee excelentă: un computer “custom made.”
Am fost tentată la început să-mi fac doar un upgrade, să adaug un SSD HyperX la computer.
– Mara, tu ai luat-o pe arătură, vorbești chineza! Ce-i aia SSD?
– SSD-solid state drive, este cea mai tare găselniță din ultima perioadă în materie de computere. E un component de memorie.logo_mediadot_patrat2[1] Cel mai în trend la ora asta și, prin calitățile lui vine să înlocuiască tipurile convenționale de memorie care s-au folosit până acum în computere. E mult mai rapid decât un hard disk normal. Practic ai acces instantaneu la informație. Fișierele se pot accesa  mult mai rapid. Mai pe înțeles, dacă ai sistem de operare pe SSD, e ca și cum ai aprinde focul la șemineul pe gaz, în loc să faci focul cu lemne. Înțelegi?  Crește și viteza de pornire a calculatorului, de asemenea și durata de utilizare a bateriei, pentru că e mai redus consumul de energie.
– Da, Mara, îmi place cum sună.
– Te cred. E și mult mai rezistent la șocuri, comparativ cu un disc normal. Asta datorita faptului ca SSD nu are componente mobile, spre deosebire de hard discurile normale, la care, dacă nu te porți cu ele ca și cu ouăle, imediat sare o biluță, sensi-biluță și te lasă dezbrăcat (adică ți-ai pierdut toată informația de pe el). Știi că așa am pierdut eu o grămadă de poze și documente anul trecut. L-am scăpat jos și… La revedere! Documente și video-uri au dispărut ca și cum nici n-ar fi fost. O parte-mi erau dublate, dar pe unele nu le-am mai putut recupera.
– Da. Îmi amintesc ce supărată ai fost. Și eu am pățit asta, fără să-i fac nimic. Pur și simplu Hard Drive-ul meu a murit. De unul singur. Cauze naturale. 😀
– În afară de asta, SSD urile sunt mult mai fiabile, de aceea și firmele își pot permite să ofere garanții de cinci ani, comparativ cu un an la discurile normale.
Un studiu făcut de o reputată revistă din domeniul IT arată că cel mai spectaculos salt al vitezei la un computer upgrade îl oferă trecerea de la hard disk la SSD, mult mai mare decât îmbunătățirea procesorului, sau RAM-ului.
– Mara, iar vorbești în chineză: RAM, TAM, DAM… N-AM înțeles eu tot, dar m-ai luminat un pic. Și? Ce-ai făcut până la urmă?
– M-a tentat foarte tare oferta de a face un simplu upgrade cu un SSD, dar cum computerul meu pârâia din toate încheieturile, m-am hotărât să iau decizii drastice. Așa că mi-am îndreptat atenția spre un  Magazin online. Oferta lor de a asambla pe gratis computerul, cu condiția  de a lua de la ei componentele, mi-a întărit decizia să cumpăr un sistem nou. Aici e paradisul celor care-și caută computere, sau piese pentru ele. Dacă te pasionează latura asta, odată ajuns pe site-ul lor, poți să spui “a dream come true”. În plus poți să te documentezi. Există un canal de Youtube și un forum, unde poți găsi foarte multe informații utile.11181779_1191560034193379_4769063824927517783_n-250x250[1]
În fine, am studiat toate componentele,  pentru construirea unui computer cât mai bun, dar bineînțeles că cel mai mult am analizat Oferte SSD. Nu a fost ușor, pentru că au mare varietate de produse, însă când am descoperit promoții SSD Kingston, am iești din impas. Asta a fost “No brainer”. 🙂
În fine, una peste alta, am găsit la un buget rezonabil PC-ul pe care mi l-am dorit. De fapt, pot să spun că-mi întrece așteptările: un video precum cel de care-ți spuneam, la care computerul vechi a lucrat mult mai mult de șaptezeci și două de ore, cât ar fi fost prevăzut (și nu vreau să-mi amintesc de nervii mei întinși la maxim, de rateuri și reluări) este rezolvat în trei ore de noul PC. Îți dai seama? Fă diferența!
Sfatul meu e să îți faci cât mai repede un upgrade la computerul tău. Ce zici?
– Da, Mara. Este ceea ce voi face. Altfel mă tem că într-o zi voi pune computerul în oala de ciorbă, să-l fierb și eu, nu doar el pe mine.

Articol scris pentru SuperBlog Spring 2016.