Duminică-nflorată. Începută conștiincios cu trezit la o oră rezonabilă (ce dacă-i duminică?) cu obișnuitul „te iubesc” de dimineață, servit lângă cafeaua neagră și amară băută în mașină. Da, obișnuitul și vitalul „te iubesc”. Nu, nu se demonetizează și nici nu e prea mult în fiecare zi de un catralion de ori. Că noi așa suntem. Așa funcționăm.
Kilometri cu soare și firește cafea, că cine se trezește de dimineață departe ajunge. Cine nu, înhață cafeaua și o pupă din când în când în timpul mersului. Autostradă liberă, așa că cei șaizeci de kilometri îi scuip printre roți mult mai rapid decât în timpul săptămânii. Dar gândurile se rotesc moară și deapănă cu viteză de caier nebun.
Tu? Firește că ești cu mine. Ce să faci și tu? O pacoste ai pe lumea asta, cu imaginație zburdalnică și tastatura sub nas.
Și vorbele se îmbucă piese de puzzle perfecte și râdem. Râdem cu lacrimi uneori. Nimeni nu mă amuză ca tine. Nimeni nu mă ascultă ca tine.
Nimeni nu mă iubește ca tine. Nimeni nu te iubește ca mine.
Vorbim despre aniversări și ne încurcăm. Avem prea multe. Suntem cam zăpăciți noi. Ca să scăpăm cu fața curată, decidem că fiecare zi e a noastră și suntem de acord. Ca de obicei.
Duminică-nflorată. În grădină iarba e verde-verde, că a plouat toată vara. Roșiile sunt dulci-coapte și florile pândesc curioase, înghesuindu-se să înflorească care mai de care, prin toate colțurile, într-un fel de concurs colorat. Rozmarinul e o tufă cu personalitate, deși eu îl sărăcesc constant de frunzulițe, pentru a-i transfera parfumul în bucătărie, la unele fripturi. Busuiocul e o frumusețe. Nici pe el nu-l iert pentru că omleta de week-end, pentru că bruschette, pentru că spaghetti, iar leușteanul ciorbelor se înalță ca prostul. Dacă nu-s atentă ajunge până la geamul de la dormitor. Cine mă nemulțumește? Pătrunjelul. Da, tocmai el care e în general cumsecade și ajunge invariabil în supa de pui, ori de vită, sau în salata de cartofi cu smântână. Anul acesta stă palid lângă gard, neimpresionat de tufele ierburilor aromatice bine-crescute, ori de ploile generoase. Stă ca o mimoză, cu nasu-n gardul vecinei, zici că vrea să evadeze.
Duminică-nflorată de august și noi.
Cum ai ajuns sa locuiesti in Canada?
LikeLiked by 1 person
Mă gândesc că vrei să știi ce anume m-a determinat să ajung aici. Am emigrat în 2001. Ți-am pus pe e-mail povestea în care vorbesc despre asta. O să te rog să-mi confirmi dacă a ajuns la tine și dacă a răspuns întrebării tale. Îți răspund cu drag dacă nu am acoperit întrebarea ta. 🙂
LikeLike
Nu stiu ca adresa de mail este vizibila pentru altii. Am primit mail-ul si il voi citi cand mintea mea va avea putina claritate, dupa ce noaptea se topeste si soarele rasare. Multumesc 💛
LikeLiked by 1 person
Este vizibilă pentru cei cărora le comentezi, așa cum și tu ai acces la adresa celor care îți comentează pe blog. Le vezi în Dashboard- sub author, paralel cu comentariile. Sa ai o zi frumoasă! Sper ca nu eu te-am trezit. 😊
LikeLike
Înflorată să-ți fie toată săptămâna! La fel și pătrunjelul! 🙂
LikeLiked by 1 person
Mulțumesc, Petru! E înflorată pentru că a fost o vară fantastică din punctul de vedere al grădinii. Nu am avut niciodată atât de multe flori. Pătrunjelul… nu mă bazez pe el. Am cumpărat din magazin de câte ori am avut nevoie. Vara asta trece așa, dar la anul îi voi face instructaj de muncă serios. 😀
LikeLiked by 1 person
Ce frumos ne spui tu despre grădina ta cea plină de bunătăți. Miroase de la o poștă a… România! De leuștean nici nu au auzit cei de prin alte părți, iar tu l-ai dus acolo, să-ți aducă și în bucătărie aroma de… acasă.
Frumos începeți voi o zi de duminică, cu cafea cu iubire!
Numai bine și o săptămână frumoasă! 🙂
LikeLiked by 2 people
Ai dreptate Alex. Chiar că miroase a România, iar liliacul și gutuiul care sunt aduși de acasă, zici că-s voinici de poveste, atât de bățoși și mândri au crescut. Leușteanul este exact cum spui, din România, mi l-a dăruit cineva și l-am avut la fosta casă, am adus o parte și aici și îi merge minunat. Crește așa de bine de zici că e cine știe ce plantă decorativă. 🙂
Da, cafea cu iubire e rețeta zilelor-poveste.
O săptămână cu bucurie să aveți și voi!
LikeLiked by 1 person
… şi apoi luni, cu rutina ei de dimineaţă amestecată invariabil cu cea a zilei de duminică. Cafea pupată în ritmul kilometrilor care se înşiră uneori în trei cifre şi care trec fără să se vadă în foşnet de puzzle şi râsete şi aniversări încurcate apoi descurcate net: fiecare zi e o aniversare. Pentru că e mai bine aşa.
Şi marţi, miercuri, joi… iar cercul se închide duminică, după încă o săptămână în care fiecare zi e o aniversare, cu rutina ei obişnuită de lucruri vitale dar obişnuite, care niciodată nu sunt prea multe.
LikeLiked by 2 people
Și uite așa cuvântul „rutină” își pierde semnificația și ajunge să aibă încărcătură pozitivă. Dacă lumea în general fuge de rutină, se pare că poți avea surpriza că ea să fie o bucurie.
De fapt cred că lumea asta e plină de lumi. Ca interiorul unui ceasornic. Un cerc mare în care se învârt o mulțime de roți mici. Ciudate și complet diferite. Lumea mea e populată cu siguranță de cafea neagră și amară, de cifre așezate cu grijă pe liste puse bine, atât de bine încât nu le mai găsesc și de cuvinte. Multe cuvinte scrise ori vorbite ori auzite, ori transformate în zâmbet. Și cum să conteze în aceste condiții ce nume poartă ziua? E simplu: sărbătoare.
LikeLiked by 2 people
O duminică de poveste spusă atât de frumos. 🙂
LikeLiked by 1 person
Mulțumesc! :*
Chiar de poveste a fost ieri. 🙂
LikeLiked by 1 person
Tu şi când scrii despre leuştean scrii minunat. Cum faci?
LikeLiked by 1 person
Nu e meritul meu, să știi. Leușteanul meu e o figură, zici că-mi crește în ciudă. Doar o zi dacă nu merg în grădină și își dublează frunzele. Am o bănuială că citește povești nemuritoare și e fanul lui Făt-Frumos. 😀
LikeLiked by 1 person
Bine face! Că e bun tare în ciorbă 😀
LikeLiked by 1 person
Este. 🙂
LikeLike
Dar… câteva poze?! Păi pănă-i gata vara… și ușoara “jumulire” de rozmarin și busuioc aromat… sau pus de gând “rău” leușteanului sau pătrunjelului… apoi florile.. 🙂 Sentiment plăcut de Rapsodii de Topîrceanu, tare nostim. 😀
LikeLiked by 1 person
Ai dreptate. De fapt, ca să fiu sinceră, inițial, când am început să scriu nu m-am gândit că mă voi lua de… dânșii. :)))
Mulțumesc mult, draga mea. Ne năpădește luna august și vara asta care mai are puțin de gând să stea. 🙂
LikeLiked by 1 person
Patrunjelului îi plac locurile umbroase,umede si racoroase. Poate acest ambient îl simte prin gard la vecina… 🙂
LikeLiked by 1 person
Pătrunjelul e un trădător. Are condiții minunate, plus prieteni în jurul lui. E drept că am schimbat locul plantelor aromatice în primăvara asta și dânsul protestează. 🙂
LikeLike
Chestie de adaptabilitate caracteristica întregii biosfere,inclusiv a omului,ce se încadreaza în anumite limite extreme,care nerespectate vor produce dereglari,mutatii genetice si efecte negative asupra specieilor parte a ecosistemului si lantului trofic atemporal,autoreglabil,absolut…
LikeLiked by 1 person
De acord. Și omul e tot un soi de… pătrunjel. :)))
LikeLike
O scena romantica de invidiat. O fermecatoare descriere cu umorul caracteristic, a unor asa zise banale legume. Cred ca daca ar putea citi, si ele s-ar distra si ar fi mandre de atentia acordata.
Un gand bun de luni.
LikeLiked by 1 person
Mulțumesc mult, Mihai! Și pentru gândul de luni și mai ales pentru cuvintele tale frumoase. 🙂
LikeLike
Gradina cu de toate,
Rozmarin la colt de casa
Se uita la iarba verde, deasa.
Rosiile se dau rotunde
Fata de flori mai plapande.
Busuiocul e o frumusete,
Da aroma, gust, binete.
Ascuns de un leustean gigantic,
Sta un patrunjel anemic.
LikeLiked by 1 person
Cam așa sunt să știi. Așa o să le spun: anemicul și giganticul. 😀
Foarte simpatice versurile. 🙂
LikeLike
de la gradinar la gradinar ….foarte frumos!!! La socrela nu prea i-a mers leusteanul. Io n-am pus ca nu-mi place deloc, cred ca sunt o anomalie printre romani. :p La patrunjel ii place un pamint well drained, dar care sa retina totusi moisture . Incearca sa pui niste compost, poate ajuta. Noi adaugam in toate raised beds primavara (si toamna ca stii ca io am si winter garden) perlite, vermiculite, peat moss si lime. Amestec, totul bine, bine inainte sa plantez. Eu pastrez si cojile de oua si le dau prin masina de cafea si adaug si aia . Si bineinteles gainat :p Aveti Green Acres in Canada? daca da, uite-te acolo de perlite, vermiculite si peat moss. Cred ca lime are si la Home Depot la sectia de gradinarit. 🙂
LikeLiked by 1 person
Mulțumesc de sfaturi. 🙂
Anul trecut nu am avut nici o problemă, am avut o tufă respectabilă, dar anul acesta le-am schimbat locul și se pare că pătrunjelul nu a apreciat. :)))
LikeLike
Am patit si eu cu zuchinni . Sunt vestita pt zuchinnoii mei uriasi dar intr-un an m-am gasit eu smechera sa le schimb locul. Am plantat de 6 ori. Si seminte , si rasad de la magazin si rasad de al meu. Nimic. Imi venea sa pling. Am zis never again. Zuchinni vor sta for ever and ever in locul lor. :))))
LikeLiked by 1 person
Da, au și legumele/ierburile aromatice preferințele lor. Au personalitate. 🙂
LikeLike
Bună Em.! 🙂
De-ar fi frumoasă GRĂDINA,
precum DESCRIEREA ei ,
aș săruta virtual GODPODINA,
în ciuda geloziei !!! 🙂 🙂 🙂
La Mulți Ani doamnelor și domnișoarelor din familia
și anturajul tău ce poartă numele de MARIA !!! 🙂 🙂 🙂
Alioșa ! 🙂
LikeLiked by 1 person
Primesc sărutul tău virtual în contul grădinii pentru că este o frumusețe. Anul acesta s-a întrecut pe sine. Mulțumesc pentru urări!
O zi minunată să ai! 🙂
LikeLike
Deci ai àvut o duminică înflorată, condimentată, plină de iubire şi veselie. Frumos, aşa să-ți fie fiecare zi! 😋
LikeLiked by 1 person
Mulțumesc mult, draga mea! La fel îți doresc și eu. August e înflorat și îi stă bine. 🙂 Te pup!
LikeLiked by 1 person
se duce vara, cum s-o pot opri, când nu te pot opri pe tine, cu toate că te-ncui în mine- citat aproximativ, poezia aparține de fapt carolinei ilica. 🙂
LikeLiked by 1 person
Aș ține-o captivă la mine în grădină, însă știu că iubești iarna și n-ar fi cinstit pentru fulgii de nea. Frumos vers. 🙂
LikeLiked by 1 person
adevărul este că îmi plac toate anotimpurile. chiar dacă iarna… 🙂
LikeLiked by 1 person
Și mie. Am răspuns, la o leapșă, care e anotimpul meu preferat și am zis același lucru. Da, știu că iarna ta… 🙂
LikeLiked by 1 person
Toate aromele de august, pe care le îngrijești atât de frumos și în grădina cuvintelor, să te urmeze mereu în scris… 🙂
LikeLiked by 1 person
Mulțumesc mult, Nora! Așa să fie cum spui tu și la fel îți doresc. Iubesc grădina vorbelor tale. Un august de poveste îți doresc!
LikeLiked by 1 person
Ee-hei, cine știe ce Pătrunjeliță o fi văzut el la vecina?! 😀 😀
LikeLiked by 1 person
Cred că asta e explicația. 😀 Că eu i-am oferit totul. 😀
LikeLiked by 1 person
Foarte frumosss ❤
LikeLiked by 1 person
Mulțumesc mult! Bine ai venit la mine pe blog! 🙂
LikeLike
Aromele astea minunate sa ramana si dupa ce august se va fi dus spre alte zari :)!
LikeLiked by 1 person
Da, Dorina, sper și eu să rămână prin borcane și foi de hârtie virtuală, că mai avem puțin din vară. Deja au apărut primele flori, vestitoare că vara se pregătește de plecare. Mulțumesc mult pentru cuvintele tale! 🙂
LikeLiked by 1 person
La noi cred ca vrea sa mai stea putin :).
LikeLiked by 1 person
La noi a fost o vară mai capricioasă. Cu multe ploi. Prima vară în care nu a trebuit să ud roșiile, pentru că a plouat foarte des. Și aici mai stă, dar vrând nevrând vine septembrie. 🙂
LikeLiked by 1 person
:).
LikeLiked by 1 person