România plaiului cu dor. Iar și iar. Unii veți fi de acord cu mine, alții mă veți critica și-mi veți vorbi bombastic despre România minunată cu oameni minunați și văi și munți, minunate și ele. Eu scriu fix ce văd. Și voi scrie. Nu am de gând să tac.
Am un dor cât Casa Poporului (tâmpită comparație, de fapt e mult mai mare) ori cât China (hmmm) de viața și rutina și scrisul meu și de voi și de bloguri și de prieteni și de tot ce sunt eu în condiții normale.
Sunt în țara noastră dragă de suficient timp cât să depășesc „luna de miere” a vizitatorului, când totul e bucurie, dragoste necondiționată și chefuri și mâncare și conversații lungi cu prietenii.
Să ne înțelegem: avem o țară superbă, locuită de oameni de toate felurile. Și buni și răi. Și cinstiți și corupți până-n măduva oaselor. Și frumoși și urâți. Și proști și deștepți. Și lista e la fel de lungă (nu repet comparația de mai sus).
Nu suntem nici mai frumoși, nici mai deștepți decât alții. Suntem și noi amestecați. Nu mă credeți? Stați în stradă ori în mall o jumătate de oră și priviți în jur.
Pe mine acum, în acest moment mă dor spitalele. Rău. Da, știu că sunt și clinici private. Or fi. Dar eu am ajuns la trei spitale normale. De stat. Unde mișună oameni bolnavi pe coridoare. Unde personalul medical își pune pâinea pe masă fix datorită acestor amărâți, dacă vreți, care nu-și permit luxul spitalelor private unde, am înțeles, ești tratat fantastic. Că deh! Banul vorbește…
Ai probleme de sănătate tu sau ai tăi? Nici nu mai trebuie să mergi la medic. Lumea știe tot. Ești mitraliat cu zeci de sfaturi medicale, juridice etc. Nu prea apuci să zici nimic. Ajungi să fii sfătuit ce să spui medicului (really???) ce medicamente să-ți prescrie. Ai senzația tâmpă că ești singurul prost într-o țară de deștepți.
Farmaciile sunt apărute ca ciupercile după ploaie și mulți oameni se tratează după ureche, google, părerea vecinului, ori reclama tv.
Farmaciile, bună afacere! Stai la coadă ca la supermarket. Cinci farmaciste nu fac față puhoiului de clienți, care pleacă cu plasele. Să fie și de-aia și de-aia…
Medicul e un personaj simpatic și răbdător. Aliatul tău. Slavă Domnului! Pentru că după ce treci de figura acră a recepționistei, de liftiera pătrunsă de misiunea ei sacră pe pământ, de a ridica la etajele superioare potențiali pacienți și de asistentele grăbite și nemulțumite că sunt deranjate de pacienți, te aștepți să ajungi la un semizeu-doctor care nici măcar nu se va uita la tine în nimicnicia ta de pământean ce-și permite durere. Ai senzația că parcurgi purgatoriul dantesc și fiecare cerc te duce spre alte și alte experiențe ce sfidează firescul.
Dar acolo, în fața doctorului, lucrurile revin la normalitate și umanul își recapătă valențele. Redevii om. Care vorbește cu un alt om. Care ȘTIE și care empatizează cu tine. Care te ascultă. Ochii calzi pătrund în ochii tăi și vocea te mângâie. E momentul în care toate frustrările și piedicile sistemului se dizolvă.
Însă vorba aceea „până la Dumnezeu te mănâncă sfinții”.
Clădire modernă, saloane curate. Rezervă de două paturi. Totul nou, de ultimă oră. Pacientul este adus de la operație. Ai emoții firești și ai vrea să știi când poți să intri, să ajuți, să te vadă, să-i umezești cu ceai buzele uscate de anestezic. E dus în salon.
Întrebi. Nu știi cum, când și ce. Și… întrebi.
Mare greșeală să întrebi, să deranjezi sistemul.
Ți se răspunde răstit. Un ton nervos, iritat. Cum adică nu știi? îți ceri scuze și îi explici că nu vrei să deranjezi, doar să știi… Îți dau lacrimile. Suferi.
După o vreme posesoarea vocii răstite te anunță ceva mai potolit că da, e ok să intri. Ți-e cumplit de greu, dar îi strecori în buzunar o bancnotă. Metamorfoză!!! Sub ochii tăi zâna cea rea devine umană. Ochii metalici se înmoaie în căldura și înțelegere. Vine și îi așază perna. Se uită la perfuzie. Îți spune că e schimbare de tură. Dar colegele…
Povestea se repetă.
Ești în salon și tu. La un moment dat se deschide ușa și intră o tânără. E îmbrăcată de stradă. Nu o cunosc. Se duce direct la mâinile semiadormite și îi vorbește cald. Și întreabă cum se simte și asigură că totul va fi bine. Și toarce miere cu vocea și ochii căprui mari și calzi.
Vorbesc cu ea. Încerc să-i dau ceva. Am învățat deja că vorba bună e de vânzare. Nu primește nimic. Îmi spune că e jobul ei. Că și-a terminat tura și a vrut să vadă cum se simte, înainte să plece acasă.
Apoi coboară ochii și îmi spune aproape cu jenă: „Știu cum e. Când am o problemă și ajung la spital mi se vorbește într-un fel, apoi când spun că sunt cadru medical automat mi se vorbește altfel.”
Nu o întreb nimic. E medic sau asistentă la sala de operații. Îmi vine să o strâng în brațe și să-i spun: să nu te schimbi! Să nu te saturi niciodată de oameni!
Da, zece lei. Atâta costă vorba bună.
Hârtie igienică? Un obiect inexistent în spitale.
Aveți probleme medicale? Spital de stat? E simplu sau aproape simplu (deși atât de complicat): hârtie igienică și hârtii de zece lei.
Hârtii…
Un adevărat rechizitoriu, mai ascuţit decât orice se scrie în presă. Foloseşti bisturiul fără anestezie. Cum spuneam şi cu altă ocazie: vivisecţie. 🙂
E simptomatic faptul că, la ora asta, liftierele, portarii şi paznicii de bănci sau farmacii constituie o categorie socio-profesională aparte, având conştiinţa propriei importanţe invers proporţională cu „funcţia” ocupată. Cât despre asistente… reflexul hârtiei de 10 lei e înscris de-acum în codul lor genetic; probabil că vorbim de un proces de adaptare de la generaţie la generaţie, ca la gândacii de bucătărie.
Farmaciştii au devenit nimic altceva decât nişte vânzători de tejghea, motivaţi să vândă, în primul rând şi dacă nu ar avea restricţii la medicamentele ce nu se eliberează fără reţetă, cine ştie ce-ar mai ieşi.
Pacienţii nu-şi cunosc drepturile sau, dacă le cunosc, nu fac uz de ele şi asta e o altă faţă a problemei despre care se poate scrie un volum întreg pentru că situaţia nu e limitată doar la sistemul medical.
În condiţiile astea, ce e de mirare că google sau vecinul au devenit prietenii cei mai buni ai bolnavului şi că omul ajunge la medic doar după ce a testat pe el însuşi întreaga farmacopee, uneori cu nişte efecte contrarii de te doare mintea?
Că există excepţii, asta e clar. DIn păcate, omul face sistemul, la fel cum funcţia creează organul şi, atâta vreme cât excepţiile vor rămâne doar… excepţii, mai avem de aşteptat.
Să sperăm că nu prea mult.
🌹
LikeLiked by 3 people
Chiar dacă pacienții își cunosc drepturile se tem să și le exercite, pentru că sunt, de cele mai multe ori, vulnerabili pe un pat de spital. E dureroasă neputința. Iar cel bolnav nu are putere să lupte. Uniforma asistentei devine sinonimă cu haina militară, iar pijamaua cu ținuta civilă. Forțe inegale…
LikeLiked by 1 person
Ai punctat perfect diferenţa.
Cu toate astea, cu sistemul se poate lupta, nu e nici pe departe invincibil. E greu, adevărat, însă depinde ce urmărim: îi lăsăm să-şi facă de cap pe sănătatea noastră sau îi obligăm să-şi facă meseria pentru care sunt plătiţi sau să plece acasă.
🌹
LikeLiked by 1 person
Aici s-ar deschide un alt subiect: cât de uniți suntem ca să putem schimba sistemul.
LikeLiked by 2 people
… ceea ce mă duce cu gândul la un text scris cu câteva ore în urmă. 🙂
Pe de altă parte, realitatea e că, deşi nu prea am experienţă cu spitalele, am senzaţia că, odată ajuns acolo, fiecare se are în vedere exclusiv pe sine şi nu prea îi vine să reacţioneze la atitudini total nepotrivite îndreptate spre alţii. Bine, că nu reacţionează nici la cele care îi privesc direct, ce să mai spunem de ceilalţi…
🌹
LikeLiked by 2 people
Adică un bolnav să ia atitudine când altul pune „ofranda” celor zece lei? Cred că nu de la bolnavi ar trebui să plece totuși schimbarea ci de la cadrele medicale. Să nu primească nimic. Pentru că există și o altă față a lucrurilor. În ziua de azi, dacă doctorul nu primește „cadoul” bolnavul se sperie că nu l-a „rezolvat”. Că e un semn…
LikeLiked by 3 people
Nu mă refer doar la „Parola! Zece lei, să trăiţi!” ci la o paletă întreagă de gesturi şi atitudini: adresare nepoliticoasă, atitudine arogantă, furnizarea voluntară de informaţii incomplete sau incorecte… toate astea pot genera riposte ale pacienţilor, în măsura în care nu se încalcă legea, atât verbal cât şi în scris către conducerea spitalelor. Desigur, cadrele medicale au un rol esenţial în schimbarea sistemului. De fapt, atât medicul sau asistenta cât şi pacientul trebuie sa înţeleagă că, în exercitarea actului medical, fiecare din eiare drepturi şi obligaţii ce trebuiesc respectate de ambele părţi. Abia atunci sistemul va începe să funcţioneze.
Cât despre şpagă… asta trebuie eliminată din mentalul colectiv pentru că e un adevărat flagel.
🌹
LikeLiked by 2 people
Romania nu e a mea si desi m-am ferit ca de dracu’ eu sunt a ei. Din pacate
LikeLiked by 3 people
si eu si mi-o asum😬😋
LikeLike
La capitolul flora tara sta ok, fauna e problema
LikeLiked by 2 people
Și eu sunt a ei. Nu poți scoate România din român. Și eu mi-o asum așa cum este.
LikeLiked by 2 people
Ce trist e că a trebuit să-ți amintești și această parte a României cu dor. Nici măcar noi, cei care ne trăim viața între granițele ei, nu vrem să știm de această față, o ocolim pe cât putem și căutăm soluții alternative la bolile ce ne încearcă. Numai când îi musai ne prezentăm în fața zeului Doctor, iar atunci poate fi prea târziu pentru noi. Există și din aceia care parcă au abonament de vizite și analize, ei încurajează și menținerea șpăgii, ne sfătuiesc cum, cât și cui trebuie să băgăm în buzunarele „îngerilor” și a zeilor.
LikeLiked by 4 people
Ai dreptate. Până la urmă sistemul este confecționat de oameni. Transmitem din generație în generație acest obicei mizer, al șpăgii.
LikeLiked by 3 people
eu romanca ce am vrut toata viata sa plec daaaar ba copilu’ ba barbatu’ au fost “contra” eu “doctor de romanica” pot sa-ti spun ca nu toate spitalele de stat sunt “cos de hartiiii”😬🙈
la mine este curat suntem prietenosi si respectiosi , avem aparate avem medicamente… si aproape tot ce ai patit se datoreaza ”politicilor “ din 1989 spre azi, si faptului ca sistemul medical a fost platit cu hartii de 10 lei in suma lunara de 250-400 eu/ luna .🙈🙈🙈medicii ca restul … in “hartie igienica”!!
regret exp ta in romanica asta “ medicala” cand trebuia sa te bucuri de prieteni daaar noi ne lovim de “romanisme” pe strada la finante in ministere… si sa sti ca noi ramand aici chiar ne-am straduit sa schimbam … se pare ca hotii si prostii sunt mai multi si ne biruiesc!!😘
LikeLiked by 5 people
Textul meu e o simplă fotografie. Asta am văzut, asta m-a durut, asta m-a făcut să țip. Am ajuns în trei spitale în perioada asta și din păcate m-am bătut de aceeași problemă cam peste tot. Aceea a hârtiei: igienică sau cea din care sunt confecționați banii.
Pentru medici, așa cum am spus, jos pălăria. Și mă refer la cei cu care am intrat în contact.
Ai dreptate. Finanțe, ministere, sistem de învățământ (de unde am plecat și eu) toate sunt sub semnul stresului și al interpretărilor, variantelor, al harababurii de multe ori.
Nu mă înțelege greșit. Îmi asum și eu România cu bune și rele. O iubesc așa cum este și mă amărăsc aceste lucruri.
Dacă le-aș tăcea, nu ar însemna că nu există.
LikeLiked by 4 people
nu te acuz …doamne eu sunt cea mai inversunata pe “socialul” din romanica…ptr ca am sperat ata de mult la civilizatie si democratie din 90 incoace si suntem varza,…. doar ca ne asumam si luptam in continuare !! si voi cred ca luptati de acolo de departe sunt convinsa…daaaaar ….tabloul este inca gri asa cum il vezi tu si azi
LikeLiked by 2 people
Mă doare sufletul, să știi, atunci când văd cum sunt tratați seniorii în Canada, pentru că fac comparație cu ceea ce se întâmplă aici. Am întâlnit mulți oameni extraordinari aici care se străduiesc să facă lucrurile să meargă, un exemplu e chiar și în text. Tânăra aceea care a fost în sala de operație și a venit în timpul ei (terminase programul) doar ca să asigure că totul va fi bine, să pupe o frunte chinuită la ora aceea și să dea speranță. Și crede-mă că vorbele ei au fost mai eficiente poate decât o parte din doctorie.
Îmi plac oamenii și am deschidere spre multe situații, poate mai puțin digerabile pentru alții și, în general, mi se vorbește frumos pentru că știi… efectul oglindă. Sper și îmi doresc să ne fie bine nouă, românilor. Și să se curețe odată toate rămășițele de mucegai ale trecutului.
LikeLiked by 3 people
Din pacate ai dreptate.
Gandeste-te ca exista oameni care fac meseria asta din pasiune. Putin cei drept. Dar exista marea masa care au ales sa studieze medicina tocmai pentru “ce iese”. Cum ii convingi pe ei?
LikeLiked by 1 person
Cred că asta e problema. Banul. Adică hârtia. 🙂
Cei care slujesc sfântul materialism în pofida suferinței…
LikeLiked by 1 person
Îmi pare rău că ai trecut şi înţeleg că încă treci prin asta! Sănătate multă acolo unde e nevoie de ea!
Dureros text. O durere a fiecăruia dintre noi, cei care ne-am lovit măcar o dată de toate astea şi ne-am simţit învinşi de… un sistem pe care nu-l vom putea înţelege.
LikeLiked by 2 people
Cred că e prea alambicat și labirintic. Sistemul. Nu am apucat încă să îți scriu. 😦
Mulțumesc pentru urare!
LikeLiked by 1 person
Nu știu unde ai nimerit, dar ai nimerit rău și trist.
Îmi pare rău că ai pe cineva bolnav, în familie, Em!
Toate gândurile mele bune fie cu tine!
LikeLiked by 1 person
Am cam tot nimerit de o vreme încoace. Nu spun că nu sunt și persoane inimoase, dar neghina se zărește poate mai ușor. Neghină ce nu ar trebui să existe. Nu în contactul direct cu oamenii care au probleme medicale.
Mulțumesc mult pentru gândurile tale bune. Mi le pun în buzunar. 🙂
LikeLiked by 1 person
Trist…Cuvintele sunt de prisos.
LikeLiked by 1 person
Îmi pare rău că te-am întristat.
LikeLiked by 1 person
Aceleași experiențe le-am avut și eu, în câteva rânduri. Mă aștept să se repete cât de curând. Sunt și medici adevărați oameni, dar și fel de fel de mizerii. Tatăl meu ar fi murit la Primire Urgențe, cu diagnosticul de indigestie, când el avea accident vascular, dacă nu aș fi băgat în buzunar mai multe hârtii de zece lei. Apoi schimbarea la față și de diagnostic s-a produs ca prin minune. În schimb, bunica a avut parte de un chirurg extraordinar, un om care s-a purtat exemplar și cu toată atenția, în ciuda vârstei ei înaintate. Nu același lucru l-aș putea spune despre personalul de îngrijire (asistente, infirmiere). Asta e. Aici și medicamentele se cumpără, nu numai hârtia igienică. 😦 Iar dacă nu ai un însoțitor permanent în spital, te poți considera mort.
Sănătate!
LikeLiked by 2 people
Am doar cuvinte de laudă la adresa medicului chirurg și a echipei care au rezolvat problema medicală. Însă nu la fel gândesc despre personalul medical, care de față cu medicii se comportă ok, însă atunci când sunt cu bolnavii au o atitudine superioară până când hârtia cu pricina le mângâie buzunarul. Nu toți. Sunt și oameni care își fac frumos meseria. Dar suficienți cât să nu constituie o excepție de la regulă.
LikeLiked by 2 people
In revolta ta ma revad pe mine, cu ceva ani in urma, cand am batut spitalele bucurestene alaturi de tatal meu, neinspirat sa-si rupa piciorul intr-o mirifica zi de 1 ianuarie. Nu vreau sa rememorez acele clipe, pot doar sa-ti spun ca totul e o afacere in Romania: nasterea, boala, chiar si moartea….
LikeLiked by 3 people
Când cineva drag suferă ai vrea să îi iei suferința să o duci tu. O vorbă dulce în situația asta e de neprețuit, pe când o vorbă răstită lasă răni. Sunt oameni minunați și nota zece pentru doctorul curant și echipa care a efectuat operația, cu tot ce presupune ea. Însă cei doi trei care nu sunt cum trebuie chiar lasă urme neplăcute. Mă doare din două puncte de vedere: unu că sunt ai mei în cauză și doi că pot face comparații cu un alt sistem și îmi pun întrebări. Știu că stresul și salariile mai mici ar fi un răspuns. Dar ce vină are pacientul?
LikeLiked by 3 people
Superb, realist si trist articol. L-am citit pe nerasuflate pentru ca prezinta foarte bine realitatea de la noi. O zi buna!
LikeLiked by 2 people
Din păcate…
Mă bucur mult că ți-a plăcut articolul. Cât despre realitate, sper să se schimbe. Încet și sigur. E păcat de oamenii inimoși care se străduiesc să schimbe lucrurile…
LikeLiked by 2 people
De doi ani si jumatate m-am reintors sa traiesc in Romania … si inca nu m-am acomodat.
LikeLiked by 1 person
Îmi pare tare rău. E greu să locuiești o perioadă în altă parte și să încerci să te reacomodezi. Am o prietenă care s-a întors de șapte ani și încă nu îi este ușor. Oricum suntem mereu cu dor în suflete cei plecați. Dacă suntem departe ne e dor de România, pe când în Ro ne e dor de casa făurită pe alte meleaguri. Eu sper să te acomodezi cât mai repede.
LikeLiked by 1 person
Sărut mâna, dragă Em! Îmi pare bine să te regăsesc, căci mi-au lipsit textele tale faine. Dar îmi pare rău pentru acest „gust amar” pe care l-ai încercat din plin în periplul tău pe acasă. Într-un fel mă bucur că ai făcut această „ecografie” a realităților mioritice. Venind dintr-o lume în care lucrurile sunt atât de bine încadrate în limitele normalității, nu poți să nu observi ciudățeniile, aiurelile, anomaliile și tâmpeniile de aici. Pentru cei care locuim, trăim aici, deja nu ne mai miră nimic. Ba chiar ni se par „normale”. Că…. asta e! Și o zicem cu același năduf mioritic și cu resemnare în suflet, căci…„ ce să-i faci”? Și poate tocmai din acest motiv nici nu prea schimbăm nimic. Din păcate.
Numai bine, cu drag! 🙂
LikeLiked by 2 people
Îmi pare rău că lucrurile sunt cum sunt și sper tare mult să se rezolve. Pentru că cel bolnav nu are nici o vină că sistemul e bolnav și el. Numai bine și vouă! 🙂
LikeLiked by 2 people
Locuiesc intr-un oras mic in comparatie cu Clujul si aici ma bucur sa am cam in toate sectiile spitalelor pe cineva care ma cunoaste. Acum cativa ani am dat piept cu sistemul medical, avandu-l pe sotul meu internat. Daca mergeam la el de trei ori pe zi, de fiecare data gaseam pe noptiera biletel cu ce trebuie sa cumpar. De la branula, fasa, leocoplast si toate flacoanele perfuzabile a trebuit sa le cumpar. Analizele specifice trebuia sa le ducem la un laborator privat pentru ca în laboratorul din spital nu existau reactivii necesari. Toate costau bani. Trebuia sa faca o analiza de sange pentru care plateam 400 de lei. Era necesar la fiecare internare sa cumpar o anumita perfuzie care costa 170/ flacon si erau necesare 6 flacoane. În saloane erau cate 7-8 bonavi. Paturile cu vopseaua scorojita, noptiere murdare, saltele mirosind a urina, si usile de la bai si toalete erau atat de stramte incat nu se putea intra cu scaunul cu rotile. A fost necesar sa ridic tonul la o infirmiera de m-a auzit toata dumnezeirea medicala ca sotul meu sa fie mutat imediat intr-o rezerva. De profesionalismul cadrelor medicale nu ma plang ci de complacerea lor in situatia existenta. Cum accepta ei sa lucreze in mizerie?
Acum un an am avut eu o problema de sanatate si am ajuns la UPU. Desi am inteles ca se asteapta si 6 ore, eu am fost luata imediat. S-a chemat specialistul de pe sectie, care a stat langa mine pana s-a stabilit diagnosticul si s-au inlaturat temerile pentru care am ajuns acolo. Eu am fost tratata omeneste ceea ce nu pot sa spun ca am vazut cu alti pacienti. Este adevarat ca atunci cand te preocupa propria viata, propria sanatate nu mai ai putere sa te lupti pentru altii desi nu poti sa nu observi ca sunt batjocoriti. Acum, din cat putem, ne investigam sau ne tratam la clinici private pentru ca oricum trebuie sa dam bani. Iti doresc din tot sufletul ca sanatatea sa ia loc problemelor si tu sa intri din nou pe fagasul tau fara griji.
LikeLiked by 2 people
Sunt lucruri nefirești care se petrec, Crina. Cei care strivesc sub tălpi durerea, obișnuiți cu ea, crezându-se poate nemuritori, mișună prin toate spitalele.
Și ai mei sunt favorizați din punctul acesta de vedere, din care vorbești tu. Adică au cunoștințe și nu constituie o problemă să bage nenorocita aia de hârtie în buzunare. Însă e nefiresc. E nefirească metamorfoza asistentei din acră în dulce în momentul în care buzunarul i-a fost alimentat. E nefiresc să nu fie hârtie igienică și săpun la baia salonului. E nefiresc să dai șpagă celui plătit să te facă bine. E nefiresc un ton rece, sau răstit când ești în suferință. Nefirescul se poartă. Aceeași medici sunt și la clinicile private. Spitalele la care am fost au aparatură de ultimă oră. Spitalul Clujana la care a fost internarea arată ca in Occident. Ufff… m-am pornit. Iartă-mă. O seară frumoasă să ai, draga mea!
LikeLiked by 2 people
Mi-ai amintit! Da, aceiasi medici ii gasim si la cabinetele partiulare. Ramai uluit de schimbarea atitudinii cand consultatia se face pe bani. Cu ani in urma baiatul meu a avut o fractura de ligament si desi a fost tratat in spital, pentru controale a trebuit sa mergem la cabinetul particular. Aparatul gipsat a fost scos in spital, dupa care ne-am deplasat la cabinetul particular – in alta parte a orasului- pentru consult, in contitiile in care am dat bani ca asistenta ne-a luat mai repede, ca asistentul care a scos gipsul sa fie mai delicat, ca radiologul sa ne ia peste rand, ca sa mai ajungem si la medic. O seara frumoasa sa ai si tu!
LikeLiked by 1 person
Deci vorba bună și mâna ușoară se plătește. Tristă concluzie. Până la urmă societatea trebuie să diferențieze suferindul cu bani și cel fără… 😦
Să ai o săptămână bună, Crina dragă!
LikeLiked by 1 person
Buna , Em ! 🙂
Lucrurile in ” Romania lucrului bine facut ” 😦 😦 😦
NU se vor SCHIMBA atata timp cat la conducerea TARII se vor afla TRADATORI de NEAM si TARA 😦 😦 😦 care, ” PAS cu PAS” 😦 😦 😦 lucreaza in folosul STRAINILOR si ocultei externe ce vrea ca ROMANIA sa devina ” VACA lor de muls ” iar ROMANII, sclavii lor …………..
In alta ordine de idei, iti doresc o SAPTAMANA BINECUVANTATA 🙂
si SARBATORI PASCALE LUMINATE !!! 🙂 🙂 🙂
Aliosa .
LikeLiked by 1 person
Sărbători frumoase, Alioșa! 🙂
Eu sper ca lucrurile să se transforme în bine. Românul e un suflet mare și merită tot ce e mai bun.
LikeLike
” SPERANTA moare ULTIMA ” spune-o vorba din POPOR 🙂
Pana atunci insa, tare mi-e teama c-am sa MOR !!! 😦 😦 😦
Sarbatori frumoase si tie, Em .! 🙂
Aliosa .
LikeLiked by 1 person