Obișnuiam să trăiesc curcubeu. Culori moi, nedefinite. Calde și confortabile. Și atât. Într-o zi s-au separat exact așa cum separi gălbenușul de albuș. În tonuri clare. Albastru. Roz. Verde.
Fac poze cu nemiluita. Deși parcul e aici. Nu pleacă nicăieri. În fiecare anotimp are rutina aceea minunată: pupic, cafea, culoare, căprioare, lac, lebede, pupic, verde, alb, roz violet.
Ieri a fost ziua „Pașilor”. Dar a fost și ziua prieteniei. Ziua oamenilor minunați. OAMENI. Care mi-au transformat ziua. Mi-au transformat-o-n ploaie de trandafiri. Pe unii îi cunosc, pe unii nu i-am întâlnit niciodată. Doar gândurile s-au împletit și îmbrățișat. A fost lansarea „Pașilor”. Nu am fost acolo. Oceanul se pune de multe ori în calea programului meu zilnic. Piedică se face. Nici cartea nu am văzut-o încă. Doar în poze. Nu i-am simțit mirosul de tipar crud, nu i-am mângâiat finețea paginilor.
Am primit deja feedback. În curs de:
Și după citire:
„Am terminat Paşii. Răscolitor. Am trăit povestea de dragoste alături de cei doi. Am simțit toate neliniştile, dorurile lor, am fost fericită odată cu ei. Şi mi s-a prăbuşit lumea odată cu a lor. Am terminat cartea sufocată de nodul din gât, cu ochii împăienjeniți de lacrimi. Sperând însă că lucurile se vor aşeza şi paşii îi vor duce din nou împreună. Nu sunt fan al cărților de dragoste dar voi ați reuşit să mă transpuneți într-o poveste pe care am trăit-o împreună cu cei doi, cu o durere în piept ca un bolovan. Felicitări amândorura! Eu mi-aş dori o continuare a poveştii…” (Ana G.)
„Buna! Am terminat de citit a doua zi dimineata. E un amalgam de emotii, m-ati trecut prin toate starile posibile. Am empatizat cu personajele pana am ajuns sa le dau dreptate. Scriitura voastra, in doi, se impleteste asemenea povestii celor doi. Iar radiografia institutiei casatoriei e atat de sincera si de adevarata… Ce sa zic? M-ati cucerit. Voi recomanda cartea de cate ori voi avea ocazia.” (Nouria Nouri)
Aștept cu drag păreri, recenzii, poze. Orice credeți voi. E greu să scoți o carte. E greu să-i dai drumul în lume. E greu să nu fii acolo, să o ții de mână când face primii pași. E multă muncă în spatele unei cărți ce zâmbește timid din rafturile unei librării, având alte sute de surate purtând hârtie, carton și litere.
Pașii – prezentare la lansare –
Romanul „Paşi” este o poveste de dragoste contemporană. O poveste despre viață. Despre pașii pe care destinul ți-i dictează.
Îi stăpânești? Ori te lași în voia lor?
Ce se întâmplă când pașii te duc într-un bar aiurea, unde-ți întâlnești perechea pe care nu o cauți? Deschizi ușa altei vieți? Ori te duci cuminte, liniar, pe traiectoria fixată de lege și societate?
Ce alegi? Sentimentul? Dorința? Legile nescrise ale sufletului tău? Ori regulile clare, inflexibile ale societății și moralei, devenite paturi procustiene rigide și fără sens? Ai puterea să te rupi de un trecut care nu ți se mai potrivește? Ai curaj să-ți asculți vocea interioară?
Provenind din medii profesionale diferite, eroii romanului descoperă cu uimire că femeile nu sunt de pe Venus, nici bărbații de pe Marte. Când două suflete își aparțin vorbesc aceeași limbă și sunt de pe aceeași planetă. A lor.
Întâlnirea, dictată parcă de un destin jucăuș, se petrece într-un moment limită, când blazarea unuia și nefericirea celeilalte ating apogeul. Ambii realizează că, de fapt, întâlnirea lor este o re-găsire.
Au puterea să rupă lanțurile compromisului vieții cotidiene, compromis care le asigură o iluzorie liniște? Ori aleg greutăţile şi sacrificiile unui drum care este menit să îi aducă împreună?
Dragostea lor are de înfruntat o serie de obstacole. Sunt cei doi suficient de hotărâţi să nu-şi sacrifice în continuare existenţa pe altarul compromisului? Decid oare să-şi construiască propriul drum, pas cu pas, în pofida cutumelor unei societăţi adeseori rigide, ancorată în stereotipuri, ori aleg comoditatea unui drum bine-cunoscut?
Povestea celor doi protagonişti ai romanului „Paşi” poartă cititorul printr-o multitudine de întâmplări şi situaţii, unele ilare, altele dimpotrivă dramatice, iar din roman nu lipseşte acţiunea şi suspense-ul.
Deşi distincte, planurile acţiunii romanului se întrepătrund, iar rezultatul este un întreg dinamic, cu schimbări subite de registru, cu intrigă non-liniară, care ţin cititorul în priză până la final.
Nu în ultimul rând romanul constituie, de asemenea, o introspecţie, o analiză sui-generis a frământărilor interioare trăite de oamenii obişnuiţi în căutarea fericirii.
Cei doi autori au creionat, fiecare în parte, propria versiune, oferind cititorului două perspective extrem de diferite, dar și foarte asemănătoare în același timp: cea feminină și cea masculină. Romanul are o construcție oarecum atipică, tehnica scriiturii fiind de fapt îmbinarea a două scriituri, a două voci care se întrepătrund, ori se continuă de-a lungul celor șaizeci și două de capitole.
Abia aștept să citesc romanul în întregime, pentru că am prins gustul lui din postările voastre. Și mie îmi pare rău că nu ai putut fi de față la lansarea primei tale cărți, dar sper să fie altfel la cea de-a doua.
Totuși, ecourile nu s-au stins și voi fi cu urechile ciulite pe toate sursele. 🙂
LikeLiked by 1 person
Mă bucură nerăbdarea ta și sper să îți fie răsplătită așteptarea.
Și da, Doamne ajută! să îți urmez exemplul și să fie și alte cărți. 🙂
LikeLiked by 1 person
Petru, e o carte pe care nu o poți lăsa din mână până nu o termini. Eu aşa am pățit.
LikeLiked by 2 people
Din păcate, n-am reuşit să intru în posesia ei. Dar ştiu că undeva, cândva, ea va ajunge la mine. 🙂
LikeLiked by 1 person
Acum au pornit spre librării. Eminescu, Cărturești, Humanitas. Nu știu în ce alte orașe în afară de București, dar o să aflu și voi posta. De asemenea se va găsi și pe site-ul editurii. Curând. Abia aștept să citești. Te pup
LikeLike
Superrr! Mulțumesc, Em! Și eu, revin cu impresii.
LikeLiked by 1 person
Aștept fierbând la foc mic. 🙂
LikeLike
:))) ai grijă să nu te evapori!
LikeLiked by 1 person
😀 Dacă devin nor și plou, poate mi-ar plăcea. 😀
LikeLike
Mă bucur mult pentru voi amândoi! Am fost cu gândul la paşi şi abia aştept să o citesc!
Am exclamat înainte să ajung la “explicaţie”: hei, tipa “rock” nu e Nouria? Ba da, ea e. Tare-mi place de ea! Tare, tare!
LikeLiked by 2 people
Da, ea este. Un om minunat din toate punctele de vedere. Mulțumiri Potecuță. Abia aștept și eu să o citești. Te pup
LikeLiked by 1 person
Nu o cunosc personal. Însă a reuşit să treacă dincolo de ecran frumuseţea omului 😉
LikeLiked by 1 person
Nici eu nu o cunosc personal. Încă. :)))
LikeLiked by 1 person
Em, se poate cumpăra online ?
LikeLiked by 1 person
Da. Va fi, de la sfârșitul săptămânii probabil (depinde de editură, nu de noi) pe site-ul editurii Eikon. Voi pune informația aici, cum am siguranța datelor. 🙂
LikeLiked by 1 person
Multumesc!
LikeLiked by 1 person
Astept informatii suplimentare, Chiar doresc sa-ti citesc cartea ….
LikeLiked by 1 person
O să le pun foarte curând. Va fi pe site-ul editurii și la librării. Voi anunța pe blog. Îți mulțumesc și abia aștept impresii. 🙂
LikeLike
Cartea mea este încă în Bucureşti, dar vine. Abia aştept!
LikeLiked by 1 person
Și eu, abia aștept ca ochii tăi să pășească în ritmul literei mele. Mă bucur mult că așa, prin Pași, ajung și eu la tine. 🙂
LikeLiked by 1 person
Din pași este formată Marea călătorie – unul după altul și pauzele dintre ei :).
Felicitări!
LikeLiked by 2 people
Cât de frumos spus. De fapt fiecare om e un drum, iar pașii sunt amprente. Facem pași pe alte suflete, ne lăsăm (sau nu) urmele. Destinul, Marea călătorie, Viața. Ne mișcăm. Pășim necontenit până la capăt.
Mulțumesc mult tare!
LikeLiked by 2 people
Pingback: Noutăți despre Pași | Sweet & Salty
Bună Em. ! 🙂
Îmi pare sincer tare rău că n-am reușit să particip la LANSARE 😦
dar pentru a-mi fi cât mai aproape, am dat REPUBLICARE 🙂
pe My Blog
http://amintiriamintiri.wordpress.com/2018/06/18/
Încă odată sincere felicitări ! 🙂
Alioșa ! 🙂
LikeLiked by 1 person
Mulțumesc mult, Alioșa! Vor mai fi și alte prilejuri, pentru că editorul cărții a spus că va organiza mai multe evenimente cu cartea. 🙂
LikeLiked by 1 person
Reblogged this on My Blog.
LikeLiked by 2 people
Am citit cartea “Paşi” de două ori. O dată pe nerăsuflate, iar a doua oară aproape că mi-am luat notiţe. Cartea mi-a pătruns în toate simţurile. Coperta mi-a captat atenţia vizuală, găsind eroii căţii în cele două puzzle purpurii ce se ridică prin puritatea sentimentelor lor, deasupra griului pământean. Cu fiecare întoarcere de filă freamătul celor doi protagonişti ai romanului mi-au invadat toţi porii. Mirosul de tipar, îmbinat cu picătura de cafea cu care am botezat cartea, carând-o după mine prin toată casa, m-a determinat să-mi iert neglijenţa şi să nu mă mustru foarte aspru, pentru că am găsit cel mai bun parfum intelectual de până acum. Am ascultat fiecare bătaie de tastatură ce a născut fiecare cuvânt al cărţii. Iar gustul de la dulce la amar, de la dulce la sărat al pașilor pe care destinul îi dictează eroilor să-i facă, l-am simţit şi eu pe tot parcursul citirii cărţii.
Scriitura venită de la doi scriitori mi s-a părut interesantă. Uneori diferită ca formă, alteori extrem de asemănătoare, nu o dată m-a determinat să mă întorc de la una la alta, să văd diferenţele de redare a trăirilor personajelor romanului. Am citit cartea ca pe Biblie unde se dă trimitere la diferite versete cu acelaşi conţinut, în cazul acesteia la capitole ce redau aceleaşi momente în versiuni femin-masculin. Spre deosebire de alte cărţi pe care le-am lecturat dealungul vieţii, unde imaginaţia, legată de aspectul personajelor poveştii, mi-a zburdat în voie, aici vă vedeam pe voi doi, cei de pe dosul cărţii. Poate pentru că multă vreme, pentru noi cei ce vă sorbeam scrierile, eraţi doar voci, curiozitatea de a vă cunoaşte chipurile, a cântărit mai mult decât, libertatea imaginaţiei.
Demult nu mi-a fost dat să citesc o carte cu aspect atât de îngrijit al scriiturii. Aici mă refer atât la fondul frazelor cât şi la forma lor. Poate nu sunt eu cea mai în măsură să vorbesc despre acest aspect, pentru că orientarea mea profesională e departe de lumea vorbelor scrise, dar nu pot să nu remarc o carte ce se ridică spectaculos deasupra mediocrităţii ce invadează librariile. Dacă am ceva să reprosez, nu se referă la autorii cărţii ci la editură, care nu a dat valoare prin aspectul fizic al cărţii în general. Am lucrat câţiva ani într-o tipografie şi am ochiul format cât de cât în acest sens. Dar asta nu trebuie să scadă valoarea a ceea ce reprezintă cartea.
LikeLiked by 1 person
Draga mea, m-ai emoționat cum nu pot să-ți spun. Te îmbrățișez pentru fiecare cuvânt pe care l-ai scris. Cât despre faptul că tu nu ai fi în măsură, mi se pare o glumă. Această recenzie venind de la cineva care scrie cum scrii tu, e peste cuvinte de valoroasă. Tu crezi că ține de profesie talentul? Câți autori au studii de specialitate? Extrem de puțini. Iar scrisul nu se învață nicăieri. Îl ai sau nu îl ai. Nu vreau să fac aici o teorie desre asta, despre ce cred eu și cât de aproape mă simt de tine prin prisma scriiturii. Sunt emoționată acum și nu știu ce să spun. Și când nu știu ce să spun, știi ce fac? Vorbesc mult. Așa că tac și te îmbrățișez din tot, dar din absolut tot sufletul.
LikeLiked by 1 person
Uitasem să-ți zic, am fost sfătuiți să alegem hârtia cu tentă mai gălbuie. Cică e mai de calitate și mai puțin obositoare pentru ochi. Mi-ar plăcea să-mi spui părerea ta și eventual să îmi dai niște indicații (pe mesaj privat pe fb). Bine?
LikeLiked by 1 person