Tags
accent francez, cafea, casa, casă bântuită, Holiday Inn, hotel, itinerariu, lemn, mic dejun, organic, piatră, pădure, Quebec, Quebec city, stafii, vacanța
Ce nu v-am spus e că mini-vacanța asta s-a făcut în pripă, în ultimul minut. Am dormit trei nopți în trei locuri diferite, că așa s-a potrivit itinerariului. Sâmbătă eram în Quebec City, cu ochii ieșiți din orbite ca la melc, bucurându-mă de fiecare secundă, știind că la un punct trebuie să facem check in la hotel.
Nu sunt deloc pretențioasă în ceea ce privește camera de hotel. Chiar nu sunt. Vreau doar să fie impecabil de curat, să nu fie gălăgie și să nu fie parter. Atât. Câte stele duce pe umăr I really don’t care, pentru că nu îmi petrec vacanța în cameră. Asta nu înseamnă că nu am stat în camere fabuloase ori, de două ori, în camere unde mi-a fost frică să dorm. Astea-s haioase rău și trebuie să scriu la un punct despre ele.
În general mergem la Holiday Inn, curat, frumos, fără surprize. Dar, fiind totul făcut pe repede înainte, sâmbăta aceea aveam să dormim în altă parte. Nu mi-am bătut eu capul unde. Primul semnal de alarmă a fost când am aflat că trebuie să luăm legătura cu proprietarul ca să vină să ne deschidă. Adică cum?
Când am ajuns, însă, la locație, undeva în apropiere de Quebec și ne-am strecurat pe un drumeag din șosea, printr-o pădure și am văzut casa, m-a apucat panica. A venit și proprietarul, un tip foarte prietenos care ne-a vorbit în cea mai delicioasă engleză, cu puternic accent francez. Dar eu mă uitam câș, ferm convinsă că eu acolo nu dorm. Clar nu dorm. Am cedat însă invitației super politicoase și… bine am făcut.
Ne-a făcut turul casei și prima întrebare care mi-a venit pe buze a fost da, exact aia. Dacă e bântuită. Sigur că mi-am exprimat nemulțumirea când mi-a spus că nu. Dar no’. La o casă de trei sute de ani nu era firesc și omenește să te aștepți la asta?
Trebuie să îți spun (într-o oarecare paranteză), deși cam știi, că acesta e genul de vacanță pe care îl ador. Să merg până îmi termin picioarele, să uit de foame și de sete și să descopăr locuri noi, tradiții, oameni. Așa că niște stafii acolo, ar fi fost binevenite.
Nu o să descriu casa. Pozele vorbesc în locul meu. Ce pot să spun e că am dormit acolo cum n-am dormit demult. A fost o senzație de bine, un fel de noapte în casa bunicii croșetată cu puf de nor. Uitasem geamul întredeschis înspre pădure și răcoarea aromată de noapte de vară mi-a vegheat lipsa de vise, că n-am avut timp de ele. Nu am auzit nici măcar pendulul mare si vechi, care, de la parterul casei, anunța grav si sonor trecerea timpului.
Am coborât să mâncăm, deși, spune tu, la ce mic dejun mă puteam aștepta? În afară de Daniel și de cei cazați prin camere, nu mai era nimeni în casă. Deci, totuși, or fi fost niște fantome de serviciu, responsabile cu mâncarea și curățenia…
În sufrageria casei, aranjate ispititor, ne așteptau boluri cu diferite fructe proaspete, cereale, lapte și iaurturi, un platou cu brânzeturi franțuzești, pateuri de casă, mai multe sortimente (care se combinau cu un fel de dulceață specială de pin), șase borcane cu miere de albine (prima dată când am gustat miere cu mentă), multe feluri de pâine, abia aduse de la brutăria din apropiere, croasante și banana bread atunci făcute, sucuri de fructe stoarse în dimineața aceea, trei dulcețuri de casă, atât de bune că am cerut rețeta, unt și multe altele. De asemenea Daniel pregătea ouă și clătite pentru cine dorea. Și fiecare am dorit.
A fost un mic dejun copios, delicios și… organic. În plus, nu ne venea să mai plecăm. Eram așezați la masa mare din sufragerie. Trei familii de vârste diferite, unii din Germania, unii din Quebec și noi din Toronto, respectiv România. Poveștile se amestecau cu aroma de cafea bună și cu zâmbetul lui Daniel care stătea în ușa bucătăriei. Cine știe câte generații făcuseră înaintea noastră același ritual al dragostei de om, fiind pentru câteva minute parte de familie cu niște perfect necunoscuți?
„Casa are o energie pozitivă” ne-a spus Daniel atunci când, la obișnuitul „How are you?” de dimineață, m-am trezit spunându-i că am dormit fantastic de bine. „E construită din lemn și piatră”.
Nu m-am gândit niciodată prea mult la asta. Alegi casa în care trăiești, o simți sau nu o simți a ta. Dar cu siguranță ai o chimie nu doar cu oamenii, ci și cu obiectele. Casa asta era o cloșcă ocrotitoare pentru musafirii ce-i călcau pragul. Lemnul curat, piatra puternică, miezul pădurii, se arcuiau solid peste poveștile pașilor care trecuseră pe-acolo.
Am plecat cu o mulțime de informații, cu noi prieteni și cu o bucurie fantastică. Printre punctele bifate ca extraordinare în vacanța mea, se număra și casa lui Daniel. Nici nu știu cum să definesc această experiență. A fost ca și cum aș fi locuit într-un muzeu, ori m-aș fi întors în timp, într-un timp mai bun, mai curat, nealterat de civilizație.
Aveam o inimă mare și doar o mică, foarte mică nemulțumire: la venerabila ei vârstă, de trei sute de ani, n-ar fi fost cinstit să aibă casa asta măcar un pui de stafie?
Casa arata delicios.
Ai dormit fix in casa de turta dulce a lui Hansel si Gretel. Chiar si cuptorul era inauntru sub forma semineului.
Doar ca vrajitoarea era plecata si sotul nu mananca oameni.
LikeLiked by 1 person
Nu vrei să știi ce reacție am avut când am văzut casa. 🙂 Reacție de: NU STAU AICI. :))))
Vrăjitoarea era plecată sau pedepsită să facă bunătăți și să stea ascunsă în cămară. 🙂 Chiar în căsuța de turtă dulce am dormit. 🙂
LikeLiked by 2 people
Deși ți-am mai spus, nu pot să nu mă repet: aproape că nu era nevoie de poze. Vorbele tale nasc tablouri, textele tale sunt imagini tridimensionale în care e atât de ușor să te scufunzi!
Termenul „descriptiv” nu ți se potrivește, e prea palid pentru felul în care scrii. Faci ca tot ceea ce descrii să devină tangibil. Epic.
🌹
LikeLiked by 2 people
Ăăăăăăăă. Mă tot gândesc ce să îți răspund. Nu prea am replică la cât de frumos mi-ai vorbit despre text. Chiar nu am. Mă bucur că am reușit să desenez. 🙂
LikeLiked by 1 person
Nu ai desenat. Ceea ce faci cu textele tale reprezintă artă vizuală în toată puterea cuvântului. Şi te-am lăsat fără replică! Ha! Gottcha! 😅😅😅
🌷
LikeLiked by 1 person
You’re too kind, sir!
Acu fără replică, fără replică… Am exagerat și eu puțin. 🙂
LikeLiked by 1 person
Adică momentul meu de glorie n-a ținut cine ştie cât… 😅
Speram să te las măcar o dată fără replică da’ ştii cum e cu vrabia şi mălaiul…
🌷
LikeLiked by 1 person
Într-un fel m-ai lăsat fără replică. Dar într-alt fel nu. 😀
(nu știu cum e cu vrabia și mălaiul, dar știu cum e cu capra și varza) 😀
LikeLiked by 1 person
Adică să cădem de acord că e tare greu, cred că imposibil, ca vreunul să rămână fără replică? Works for me, Ma’am.
Da’ cine-i cine din ăia patru pe care i-ai pomenit mai sus? 😁
🌷
LikeLiked by 1 person
Uite, pentru că sunt eu drăguță, te las să ai ultimul cuvânt. 🙂
LikeLiked by 1 person
Stai să-l găsesc… 😁😁😁
🌷
LikeLiked by 1 person
Te ajut?
LikeLiked by 1 person
Adică mă faci şi fazan…! 😁😁😁
🌷
LikeLiked by 1 person
Asta e căsuța din turtă dulce din poveşti!
Am înghițit în sec la descrierea micului dejun. Banana bread cu miere cu mentă aş cam vrea să gust şi eu la masa lui Daniel. Dar nu ştiu, fără pui de stafie oare are acelaşi gust? 😀
Serios acum, nu mai bine că nu au fost? Ar fi fost ele vedetele poveştii şi ar fi fost păcat. Zic şi eu…
LikeLiked by 2 people
Știi cum e. Când vezi ceva perfect, dar mai lipsește un ceva. 🙂 Mi se pusese mie pata să fie și-o stafie. Măcar una. Mică.
Deci, micul dejun a fost minunat. Eu am vrut clătite. Că sunt foarte tradiționale la ei. Toate produsele pe care le-a pus la masă au fost locale și organice. Și atât de buneeeee. 🙂
LikeLiked by 1 person
Absolut superb!
LikeLiked by 1 person
Nu-i așa? E altă planetă acolo. 🙂 Loc de încărcat baterii. 🙂
LikeLiked by 1 person
Imi caut si eu un asemenea loc…
LikeLiked by 1 person
E o liniște curată, bine conservată din timpuri, din păduri și copaci. E minunat să fii din când în când într-un asemenea loc.
LikeLiked by 1 person
Te conectezi la natura si uiti de tot. E un sentiment minunat!
LikeLiked by 1 person
Exact. Însă uneori e atât de greu să te scoți din priza… civilizației. 🙂
LikeLiked by 1 person
Confortul in sanul naturii se obtine cu multa munca. In lumea civilizata ai totul la varful degetelor. Dar o scurta vacanta departe de valtoarea civilizatiei urbane e tare placuta. E ca o intoarcere in timp.
LikeLiked by 1 person
Este exact cum ai definit. 🙂 Întoarcere în timp.
LikeLiked by 1 person
Absolut fabulos. O curiozitate: de ce ai avut reacția de nu stau aici? 😊
LikeLiked by 1 person
Pentru că prima impresie a fost dezastru. Uită-te la poza numărul trei, dar fă abstracție de restul. Asta am văzut prima dată. O casă care arăta ca un hambar. Nu știam ce mă așteaptă. Călătoresc destul de mult și sunt obișnuită cu hotelul clasic. Aici, nu semăna deloc. Deși e cotat ca hotel de 3 stele. Pe bună dreptate. 🙂 Nu mă așteptam la o asemenea experiență. 🙂
LikeLiked by 1 person
In orice caz, povestea e grozavă. 😊
LikeLiked by 1 person
Mulțumesc mult. Mă bucur că îți place. 🙂
LikeLiked by 1 person
Eu nu cred în stafii și în case bântuite, deci n-ar fi putut să mă dezamăgească locația, nici măcar în această privință. Minunată atmosferă răzbate din textul tău, dar și pozele m-au încântat. Am încercat să ghicesc care e mașina voastră. 🙂
LikeLiked by 1 person
O casă de trei sute de ani e o casă cu poveste. M-a fascinat acest lucru. Foarte plăcută gazdă și Daniel, cumva se potrivea foarte bine în decor. Dacă o cameră de hotel e impersonală, această experiență s-a transformat în obiectiv în sine. Da, mașina e acolo. 🙂
LikeLiked by 1 person
Frumuseti relative, efemere, trecatoare, ce încânta sufletul …temporal, apoi se pierd definitiv în zare, lasând în inima melancolie si…dor ! 🙂
Sa fiti iubiti si fericiti !
LikeLike
Frumusețea e nemuritoare.
Mulțumim de urare. La fel îți doresc!
LikeLike
Într-adevar este…”nemuritoare” însa, perpetuum schimbatoare, caci TOTUL este-n miscare, iar IUBIREA n-are …stare ! 🙂
LikeLike