Duminică. O dimineață superbă, ca un fresh de portocale. O zi de vară bucălată cu soare sănătos. Ne-am dus de-a lungul râului St Lawrence și am oprit de câteva ori să fac poze. Ți-am spus zona e incredibilă: Chateau Richer, apoi Sainte-Anne-de-Beaupré, orășele cochete, variante ale Quebecului la scară mică.
Povestisem cu Daniel despre biserica din sat, care era de altfel și pe lista noastră și, sigur că eu, în imaginația mea făcusem deja o ecuație simplă: sat, biserică veche de pe la 1658, deci ceva micuț. Nimic nu avea să mă pregătească pentru construcția somptuoasă a sanctuarului, ale cărui baze fuseseră într-adevăr puse pe la mijlocul secolului al XVII-lea.
Sanctuaire Sainte-Anne-de-Beaupre, primul loc de pelerinaj al creștinilor din Nord America, m-a lăsat fără cuvinte, cu respirația tăiată. Sunt anumite locuri pe pământ unde sufletul îți îngenunchează instantaneu. Și nu e vorba de frumosul construit de uman, deși talentul e strop de divinitate.
Am admirat culorile, picturile, arhitectura, capelele aflate la un fel de parter-demisol și sala mare a bisericii, la nivelul principal. Am vizitat multe lăcașuri sfinte de toate tipurile din diferite culturi, dar nicăieri nu am văzut acest tip de pictură foarte fotografică. Am atașat o poză mai jos.
Apoi am urcat dealul, unde din loc în loc, de la bază până pe culme, la marginea aleii erau grupuri statuare simbolizând Via Dolorosa. De sus aveai perspectiva Sanctuarului proiectat pe malul râului St Lawrence și vedeai aleea ușor șerpuită cu statuile de bronz în mărime naturală.
Duminică a fost din nou o zi darnică, un cadou special făcut de Timp care ne-a acordat favoarea de a nu se grăbi cu noi, așa că nu mă grăbesc nici eu și vă arăt obiectivele pe rând. 🙂
Superb leaganul, superba casa, prin simplitate.
LikeLiked by 1 person
E o simplitate căutată și casele sunt foarte vechi. Fac parte dintr-un sat de 300-350 de ani. Totul respira confort și bun gust. Și toată localitatea era în maniera asta. Inclusiv două sau trei case mai noi, erau construite tot în acest fel.
LikeLiked by 1 person
Chiar că taie respiraţia, e superbă! Şi am rămas fără cuvinte în faţa picturii. Ştii mai multe despre ea?
LikeLiked by 1 person
Așa era pictată una din capele. Toți pereții au avut scenete și personaje biblice pictate cu această tehnică. M-a impresionat fantastic. Nu știu autorul sau autorii, dar e ceva nou pentru mine.
LikeLike
Cred că ai simțit cum ți se taie respirație când dai mâna cu istoria prin astfel de dovezi palpabile. Căsuța aceea înclinată îmi pare impresionantă, chiar dacă e doar un efect fotografic.
LikeLiked by 1 person
Exact. Acela a fost sentimentul. Am foarte multe poze interesante. Și mie mi-a plăcut și căsuța și efectul. 🙂
LikeLiked by 1 person
Dpmdv.,toate constructiile megalitice si catedralele lumii, nu valoreaza mai mult decât gingasa, magica si magnifica floare superba de mac salbatic din prima poza si cea din ultima, lânga care este alaturata acea magnifica margareta.
Zile senine cu pace si bucurii în Suflet !
LikeLike
Zile senine și ție! Mulțumesc!
LikeLike
Comment ca va?
E Mare incantare in Quebec?
Cred ca sunt frumoase lucrurile pe care le-ai vazut, dar tu ai asa un talent de a povesti incat aprinzi imaginatia celui ce citeste si ne transpui intr-o lume virtuala magica.
Tu stii sa te bucuri de minunile create de Dumnezeu, de lucrurile deoasebite create de mana omului, si stii sa gasesti frumosul si in lucruri banale Sunt multi care trec nepasatori pe langa pietre prestioase fara sa le observe. Tu insa poti sa iei un ciob de sticla il cureti, il pui in contrastul si lumina potrivita, adaugi praf de stele de la tine, si ne faci sa il admiram ca pe un diamant deosebit.
Multumim pentru delectare.
LikeLiked by 1 person
Mulțumesc mult, Mihai! Da, Quebecul s-a așezat în topul listei mele de preferințe.
Ai vorbit atât de frumos la adresa mea…. m-ai copleșit și lăsat fără cuvinte. 🙂
LikeLike