Azi, când am deschis ochii am fost întâmpinată de o surpriză. Da, mărturisesc că fac parte din cei 60% (parcă ăsta e procentul) care, la prima oră, își deschid telefonul.
Uitasem. Uit toate aniversările. Nu mică mi-a fost mirare (și bucuria) să aflu că azi se împlinesc doi ani de când am făcut primul pas ca editură. Cum altfel decât prin „Ana” mea? Care și ea împlinea un an, respectiv doi, pentru că au fost două ediții și sfântu’ mai știe câte tiraje.

Să nu credeți că sunt o curajoasă. Nu sunt. Am ezitat și am dat-o cam cu inima strânsă. Aveam deja acceptul a trei edituri, bine poziționate pe piața de carte, iar SIONO, practic, nu exista.
Să dau cartea bine muncită (doi ani am lucrat – și a fost job de minim 8 ore pe zi) unei edituri no name, era similară cu aruncatul în apă fără să știi să înoți.

Da, dar noi voiam editura pentru a fi ALTFEL. Pentru noi și cărțile noastre. La fel ca atunci când ai un material care îți place și vrei să fie croit fix pe gustul și pe măsura ta.
Fără o carte, cum să pornești la drum cu o editură? Chiar dacă ideea editurii nu a fost a mea, am acceptat-o din tot sufletul. Însă nu mi-aș fi dat „Ana” pe mâinile noastre lipsite de experiență la ora aceea. Aveam o strângere uriașă de inimă…

Publicasem „Pași” (împreună cu Axel) și mă îmbăiasem oarecum din beția succesului primei cărți. Cei care ați trecut prin asta știți. Pentru mine a fost o bucurie sută la sută prima carte. Am primit cadou suflete, ca să zic așa. Oameni care m-au iubit și au dorit prietenia mea tocmai pentru că prinseseră gustul literei mele.

Acum, după ce că veneam cu o „Ana” istorică, deci aveam toate șansele să îi dezamăgesc pe cei care ar fi așteptat o literatură izbitor de contemporană, ca și în prima carte, mai porneam și cu o editură în fașă. Pentru că „Ana” a făcut cunoscută editura, nu invers.

Vă imaginați fericirea când „Ana” a explodat!
Vă spun un secret. Oricât ar fi de grozavă editura, marketing-ul și tot ceea ce poate fi făcut din exterior pentru o carte, nimic nu se compară miezul, cu folclorul, cu transmiterea pe cale orală a unei informații. Primii cititori sunt cei care dau notă. Și au dat notă maximă și au revenit chiar și cei care cumpăraseră o Ană, să ia și pentru rude și prieteni. Ne obișnuiserăm ca Ana să fie cumpărată cel puțin în pereche. Oamenii au început să o ceară în librării, așa că librăriile au fost fericite să o primească.
Atenție! O librărie e un business. Dacă nu dai un material vandabil, frumos și de bună calitate, e adio și un praz verde.

Această explozie a Anei (Nick Carabas, dragul meu canadian pe care încă nu am avut bucuria să îl cunosc, deține recordul – a cumpărat până acum 20 de „Ane”) a creat apetit pentru alte cărți SIONO.
Așa a venit rând pe rând, carte după carte, așa au urcat scara și s-au așezat frumos acolo unde le era locul: pe rafturi de librării și de biblioteci.

La SIONO avem oameni extraordinari.
E multă muncă la fiecare carte. Coperta e personalizată, e o metaforă a cărții.
Pe copertă e un fragment de analiză literară făcut de unul dintre noi. E esență, e valoros.

La SIONO e greu.
E foarte multă muncă. Nu facem rabat la calitate și sunt mulți, foarte mulți bani puși în joc.
Hârtia se scumpește, totul se scumpește.
Vremea e vitregă.

E boală, război.
Dar să ne oprim o secundă, să îmbrățișăm frumusețea celor 47 de cărți și a celor 31 de autori.
Nu știm cât va rezista lupta noastră. Dar să ne bucurăm de clipă, de cărți, de lectură, de carte. De bucuria cu file și povești.

Și textul de pe FB, surpriza mea de SIONO:

Se împlinesc doi ani de când SIONO a pornit la drum. Da! Greu de crezut că sunt doar doi.
Existența editurii se confundă cu cea a romanului „Ana”, scris de Em Sava, roman care a constituit șansa noastră, primul nostru pas pe piața de carte. Fără o carte bună, nicio editură nu poate porni la drum. Cititorii noștri au ajuns la SIONO prin rândurile unei cărți de excepție. „Ana”, una dintre cele mai iubite cărți românești, este cheia care ne-a deschis porțile spre voi, dragi cititori, spre voi, dragi scriitori, spre voi, dragi colaboratori.
Anul trecut, datorită vânzărilor masive, am scos a doua ediție – cea aniversară, primită cu la fel de multă dragoste de către românii de pretutindeni.
Azi, am împlinit 2 ani, 46 de cărți și 31 autori: Mireille ȘerbanRemus CrâșmaruIrina AlexeAlexandru DospinescuEm SavaLucia StroilaIrina-Cristina ŢenuSimona PriloganPetru RacoltaAnna TimotinPetruța PetreIrina MagierkaCosmisian AutorNicolina HalgașAura LupuOvidiu ȘtefanCristina DinuCristina CristeaIleana VladuselN Marianne AutorGabriel DinuOana StroeTheodora SavuliNicoleta BeraruCătălina StănescuCamelia SimaLucian IvanovBeatrice HoldonRadu ProdanDiana Fanea , Şerban FoarţăIssabela Cotelin.
Cărțile noastre sunt deosebit de frumoase și se găsesc în librării din întreagă țara și nu numai.
Numele SIONO înseamnă calitate, atenție la detaliu, promptitudine și, mai ales, dragoste de carte.
La mulți ani dragii noștri SIONO