Tristă. Tocmai am renunțat la programele tv. românești. Aveam cele treizeci și ceva de canale românești de mulți ani. Dar de prea multe luni nu mai am de ce să le deschid. Nu sunt toate roz acasă, știu. Dar măcar erau românești. Acum sunt invadate „fără număr, fără număr,” sau au devenit emisiuni de familie, în care prezentatorii își botează copiii (proprii, sau pe ai altora) cunună, sau participă la evenimente mondene. Știrile sunt dintr-o țară apocaliptică, iar filmele românești transmise, nu doar că datează din epoca de piatră, dar sunt date pe butonul bâlbâit. Aceleași filme revin la intervale destul de regulate.
În schimb pe post de umplutură (sper, mă îndoiesc că sunt chiar urmărite) abundă filme indiene, turcești, chinezești etc.
Iar pentru tipul acesta de rumeguș cinefil nu merită să ating telecomanda.
Tristă. Era o bucățică de Românie la mine în casă, unde reveneam cu regularitate. Iarna trecută, în România fiind, am aflat cu stupoare că lumea nu se mai prea uită la televizor. Instituția motivându-și de fapt existența prin pensionarii neatinși de miracolul internetului și a unui grup restrâns (sper) subcultural, care trăiește intens dramele lui Guță, ori ale lui Leo de la Strehaia.
Televiziunea ar trebui să fie un mijloc de informare al maselor. O voce auzită în țară și lume… Nu poate fi subordonată unui segment minor. Sper din tot sufletul că e minor. Dar dacă vocea asta își pierde autenticitatea?… „Limba noastră-i o comoară, în adâncuri înfundată”… Chiar o fi așa de „înfundată” că au acoperit-o alte graiuri mai „șucare”?
Tristă. De luna viitoare programele românești nu se vor mai auzi (deocamdată) în casa mea. Pentru că nu mai sunt românești. Nu îmi vorbesc despre „iarba verde de acasă,” ci încearcă să deformeze realitatea ce trăiește în sufletul meu și pe care o regăsesc cu drag de câte ori merg la Cluj și de câte ori vorbesc cu cei de acolo.
Televiziunea aduce știri dintr-o Românie – ghetto, rău famată, cu crime, corupție și mizerie, ori dimpotrivă cu familii care trăiesc în opulență, într-un fel de Los Angeles fake, din plastic, plantat în sufletul Bucureștiului de altă dată, cu stele hollywoodiene și sărbători adoptate gălăgios de la toate popoarele, celebrate mai ceva decât țările de tradiție.
Înțeleg conceptul modernismului lovinescian (preluat de la Tarde), care probabil se aplică aici, „civilizație prin imitație”. Dar parcă e prea mult. Prea e tot ghiveciul întregii lumi într-un singur loc.
Ori asta va fi fiind globalizarea și așa se aplică. Nu știu.
România din sufletul meu e autentică, tradițională, cu aromă de cozonac și liliac, cu colinde de iarnă la ferestre și oameni gospodari cu sufletul deschis. România mea e frumoasă și demnă. Eu de acolo vin. De pe dealul Feleacului, mândru și sub soare și sub lună. Și vara și iarna. Unde merele cresc mari, nu se prefac în portocale.
Tristă. Nu mai e nimic românesc în programele internaționale românești, așa că deocamdată renunț. Nu definitiv. Aștept să își revină.
Să fie o zi în care românii să vorbească despre români, românește.
Românește, vreau românește!
23 Friday Oct 2015
in
trebuie sa ne vedem, sa-ti explic! 🙂
LikeLiked by 1 person
nu am tv de multi ani. Consider ca e pierdere de vreme, cantitate mare de publicitate ieftina, de manevrare a maselor. Deci ciuciu educatie. Ba mai mult, profesorii la electronica au si demonstrat ca in fata tv-ului o parte a creierului intra in odihna (cea rationala) dar nici macar nu ne odihnim ca ochii si o alta parte e prea agitata de fluxul de lumini si culori si agresivitati incat …face mai mult decat bine. Ca o constatare personala din jurul meu cei cu tv ce merge continuu in casa sunt mai agresivi si mai bolnavi. Mai ales unii ce ii stiu cu 3 tv-uri in casa permanent deschise.
Vrei educatie si contact cu limba: cauta reviste online. Eu citesc cu drag decatorevista si stirile le iau de pe timesnewroman. Mai am cateva grupuri pe fb pe diferite tematici ( cusut ie de ex). Nu e bai, si acolo se cearta lumea.
LikeLiked by 1 person
„Media (sau: mediile de mase) cuprinde toate sursele/mediile de informație publice care ajung la un număr foarte mare de persoane, ca de exemplu televiziune, radio, Internet, presă inclusiv aparițiile periodice ca ziare, reviste sau foiletoane. Aceasta presupune că produsul respectiv este ușor de obținut și are un preț accesibil pentru toate grupurile sociale.” (Wikipedia)
A arunca la gunoi televiziunea națională nu e o soluție. E drept, ca individ aleg ceea ce-mi convine, dar oare e atât de simplu?
Cât despre poluarea fluxului de lumină- toate ecranele sunt la fel de „benefice”, nu doar televizorul.
Mesajul meu era altul, nu acela de a căuta contact cu limba sau disperare de educație în limba română. E drept că toată viața învățăm, dar eu consider că bazele educației mele în limba română s-au pus de niște ani. 😀
LikeLiked by 4 people
Din pacate eu am gasit multe informatii distorsionate si false in televiziunea romaneasca. Traduse prost. Documentate incomplet (sau nedocumentate). Sa mai zic de titlurile bombastice si prapastioase si stiri preponderent…negative? …. Plus distragerea atentiei de la un eveniment catre altul. Sa mai zic de un caz umanitar dintre cunostinte, au vrut sa mearga la o televiziune din asta mica sa prezinte situatia copilului si sa stranga fonduri si le-au cerut inainte…. 2 mii euro.
E drept, la tvr1 ma uit doar la inregistrarile Eugeniei Voda, eu judec televiziunea romaneasca din perpsectiva celor 3 tv-ului mergand continuu la socri sau cate 1-2 la vecini.
Am fost in situatia de a explica copilului cuvinte gen. proasta, idioata, curva etc. si nu pot sa acuz colegii ei de clasa ca au invatat-o ( nu nu, nu de la Mustafa Efe sau Burak 😀 ) dar astea au venit in vocabular dupa … mersul la socri 5 zile :D. Si ei vorbesc frumos.
Probabil or fi si lucruri bune, dar dupa 15 ani fara tv, cand ma nimeresc in fata, imi sar si ma deranjeaza cuvintele alea dure, certurile, talk show-uri cu voci care se suprapun si nu se respecta, etc. Nu mi se pare reprezentativ pentru mine si nici pentru romanii care ii cunosc. Cel mai bun exemplu e sa se asculte 10 minute din juriul The voice Australia versus The Voice Romania; sau Masterchef France contra cel romanesc. 10 minute, atat am rezistat: expresia “esti prost” nu are ce cauta in niciun vocabular. E nociv.
Cu tv contra ecrane, noile ecrane au radiatie mai mica dar nu e problema doar de sursa de lumina ci si mai ales de dinamica schimbarilor culorilor, intensitatilor etc. ( de ex. publicitatea are inserata o anumita frecventa tocmai pt a atrage privirea si a focaliza controlat, unde vor ei) iar asta duce la o excitabilitate a anumitor celule nervoase ( pe principiul asta se recomanda copiii mici sa nu fie expusi deloc, suedezii spun pana la 3 ani); plus agresivitatea presei romanesti ( ultima data am avut parte de o sinucidere in direct cu un pistol la antena 3 cred). Nu am tablete si nici mobil cu internet dar laptopul mi-e reglat la anumita intensitate si grey scale pt a nu obosi cand lucrez(dupa niste norme, vezi producatorii).
Pentru educatie recomand cursuri de la universitati mari – sunt online, si gratis, si dau si certificate (coursera, udemy, open2study). Tot ce incepui de aici ( o parte le terminai) au fost la nivel inalt.
Pentru filmele romanesti am un mare noroc: verisoara mea e in domeniu ( lucreaza la 7seri) si imi filtreaza, recomanda, da linkuri, review-uri. A facut lansarea la Aferim, inca nu l-am vazut, dar il recomanda intens… http://www.topvideohd.com/2015/10/aferim-2015-online.html
Imi dau seama ca eu pierd limba romana. Pierd treptat gramatica, topica, pierd cuvinte si sensuri, imi vin expresii in engleza si franceza inaintea celor in romana ( de fapt niciodata nu am stapanit-o bine, si vantur mereu scuza ca sunt inginera si ma pricep mai bine la fizica si unde decat la declinari si genuri). Mi-am dat seama cat de rau e de cand mi-a venit roman proaspat in birou …
LikeLiked by 2 people
Da, orice televiziune are multe „bube în cap”. Pe de altă parte nimeni nu-și face educația la tv, sunt extrem de multe instituții care-și oferă serviciile în acest sens, nu doar cele enumerate de tine. Media informează, bine sau rău… în sensul acesta educă. Nu înlocuiește școala.
Riscând să mă repet: mesajul era altul.
Iar noi suntem până la urmă suma alegerilor noastre. Nu crezi? 😀
LikeLike
Ceea ce-mi place mie e la prima tv, cand si cand, filme artistice romanesti . E o placere sa le vizionezi; cui ii place 🙂
LikeLiked by 1 person
Sunt filme românești frumoase, e drept. 🙂
LikeLiked by 1 person
Televiziunea a devenit nociva. In anii ’90 era o arma directa prin care se dirijau masele, acum, pentru ca masele trebuie sa stea linistite, e o arma ce ucide lent, atacand spiritualitatea omului.
E si normal sa fie asa, in ziua de azi nimeni nu mai are nevoie de oameni destepti, educati. Sa le vinzi obiecte fara valoare oamenilor educati e greu, iar sa produci ceva pe gustul lor e la fel de greu. E mai eficient sa produci nimicuri si sa creezi o masa care sa le inghita.
Totusi, Romania nu e cea vazuta la TV. Poate ca exista si acea Romanie, dar eu vad alta, mai ales prin satele romanesti. Tocmai de aceea, prezentarea Romaniei ca negativa de catre televiziuni cred ca se face cu scopul de a crea autodispretul. Un om care se considera fara valoare accepta usor jugul.
LikeLiked by 3 people
si de a starni invidie si ura, galceava. Asta e mesajul care mi s-a parut…. Mi-a adus aminte de principiul Divide et impera.
LikeLiked by 1 person
Sigur că nu e cea văzută la tv, sau nu e doar atât.
Dar de ce să nu fiu televiziunea română cu și despre români?
LikeLiked by 1 person
eu sunt singura de aici care considera ca romania e mai frumoasa decat la tv? si ca romanii in viata reala sunt mai faini decat cei de la tv? Asa ca de ce sa nu fie cu si despre romani dar romanii adevarati? 🙂
LikeLiked by 2 people
Televiziunea nu ne mai reprezintă pe noi ca popor, ca nație. A devenit “de nișă”, doar pentru o parte din populație.
Eu însumi, deși în țară, nu mă mai uit la televizor de mai bine de doi ani. Doar rar, pe canalele străine, ca să văd câte un film, căci și filme am început să văd mai mult prin internet.
Televiziunea nu ne mai reprezintă, a devenit ceea ce este de la bun început, o modalitate de manipulare, doar că la începuturi ne manipula în direcția bună, spre cultură și învățare, azi manipularea fiind îndreptată către uitarea originilor, a rădăcinilor. Trist!
LikeLiked by 2 people
Da, Mugur. Ai dreptate. Sunt de acord cu tine. E trist. Eu mă bucuram din când în când să aud românește în casă, să fiu la curent cu ce mai e prin țară… dar…
LikeLike
Se pare că, într-o anumită măsură, doar radio românia actualități mai este de ascultat. Încă mai reprezintă ceva pentru noi. În rest… Toți s-au adaptat la stilul celor care plătesc salariile acelor posturi de radio sau televiziune. Și dacă pentru noi, cei din țară este mai ușor, îmi dau seama cum trebuie să fie pentru voi, cei plecați departe.
LikeLike
Noi am pus programele românești în principal pentru părinți care-și petrec o parte din an cu noi. M-am obișnuit să le am și să le pun din când în când. Dar s-au degradat atât de mult an de an, încât și-au pierdut rostul și sensul.
LikeLike
Și încă ceva: Mircea are dreptate, țara nu este cea prezentată la televiziune, ci este una frumoasă, cu oameni frumoși, ospitalieri, muncitori. Dar asta știi și tu foarte bine.
LikeLiked by 1 person
Nici nu am afirmat acest lucru, dimpotrivă, am să mă auto- citez 😀
: ”România din sufletul meu e autentică, tradițională, cu aromă de cozonac și liliac, cu colinde de iarnă la ferestre și oameni gospodari cu sufletul deschis. România mea e frumoasă și demnă. Eu de acolo vin. De pe dealul Feleacului, mândru și sub soare și sub lună. Și vara și iarna. Unde merele cresc mari, nu se prefac în portocale.”
Mesajul meu se referă strict la programele românești care ar trebui să fie cu folos.
LikeLike
Știu. De aceea am și încheiat cu acel “dar asta știi și tu foarte bine”.
LikeLiked by 2 people
Sigur. Am răspuns oarecum ambelor comentarii.
😀 Știu că știi că mi-e dragă România, ca să închei cu un zâmbet. 🙂
LikeLike
Tu să mă ierți!
Am ajuns să ne spunem ofurile pe bloguri, căci în rest degeaba o facem. Ne ascultăm între noi, căci acei care ar trebui, nu ne ascultă. Măcar așa să ne mai “răcorim” nițel.
Știu, ar trebui să zâmbim mai des și mai “din suflet”! 🙂
LikeLiked by 2 people
Da, așa e. Noapte frumoasă! ori e deja bună dimineața? 🙂
LikeLike
Încă mi-e noapte, către ora 3, dar se apropie ea și dimineața.
Mulțumesc!
Iar ție, să-ți fie seara cu iz de “acasă”! Să-ți fie frumoasă ca serile de odinioară, de pe Feleac!
LikeLiked by 1 person
Nici n-ar putea fi altfel pentru că sunt româncă, indiferent unde m-ar duce pașii. Până la urmă și geografia nu e decât un detaliu. 🙂
LikeLike
Dezintegrarea naţională e unul dintre paşii obligatorii ai NWO.
Cîinii latră, ursul trece mai departe.
Sau dacă vrei politically correct: “Minorităţile are drepturi, mînca-ţ-aş, că ce, ei nu e români?!” Şi gata, ţi-a închis gura, ca şi cu evreii şi holo… grama.
LikeLiked by 2 people
Ha, ha, ha!… nu se putea spune mai bine și…. mai rrromânește. 😀
LikeLiked by 1 person
Pam-PAM! 🙂
LikeLiked by 1 person
Ăăăăă…. Pam? Îl/o cunosc? 😀
LikeLiked by 1 person
Ştiu şi eu… 🙄
LikeLike
Folosesc televizorul mai mult pentru a viziona filme, dar nu pe canalele românești – unde, după cum ai spus, se repetă la infinit -, ci pe HBO, Cinemax, TV1000, AMC, TNT. Între ele, mă uit și la știri, pentru a afla când se schimbă guvernul. 😉
LikeLiked by 1 person
Cu programele internaționale e și mai rău. Dar… asta e. 🙂
Week-end frumos, Petru! 🙂
LikeLike
Pingback: Recomandări (20) | Illusion's Street
ufff…
asa de rau imi pare pentru tristetea ta… care de multe ori este si a mea…
aseara ma vazut ultimul cartus cu sergiu nicolaescu… si prin asta am retrait ce traiam candva in romania…
recunosc insa ca de multe ori… de foarte multe ori… nu am ce sa vad la canalele romanesti de tv… si asta ma doare… doare enorm…
LikeLiked by 1 person
😦
LikeLike
de-ai sti ce bine te-nteleg, Sava… mai ales c-am revenit din România de câteva zile! n-am avut canale-ro niciodata pen’ca mi-ajungea ceea ce vedeam de câte ori merg(eam) în tara… si-apoi, “anglo-americanizarea” limbii române ma revolta si ma oripileaza la culme!!! 😦 sunt realista si lucida, asa ca ramân sceptica despre viitoru’ canalelor-ro ce-au înlocuit de ani calitatea cu… cantitatea!!!
* * *
pâna una, alta, nu fii trista, ca aia nu-s pentru tine… 😉 ai alte prioritati si urgente, ca noi toti, deci: cpau’ sus si bustu’-n fata! 🙂
LikeLiked by 1 person
Așa este! 🙂 Cu zâmbet înainte!!! 🙂
LikeLike
Tata lucreaza de peste 20 de ani in televiziune. Si de vreo 10 nu se mai uita la TV. De ce oare?
LikeLiked by 1 person
Da. Păcat… că stau așa lucrurile.
LikeLike
Trist dar din pacate adevarat ! 😦
Iti dau dreptate , te inteleg iar din partea mea,
ai dreptul sa faci ceea ce incerci sa faci ! 🙂
TELEVIZIUNEA din ROMANIA postdecembrista este SUPERPOLITIZATA si SUBJUGATA partidelor de toate culorile ………..
Ar fi atatea de spus incat mi-ar trebui o zi intreaga asa ca, ma opresc aici .
Sa-ti fie bine acolo-n Canada
Ca la noi nu stiu cum iti va fi
De avem in vedere ” CIRCariada ”
Ce se repeta-n Parlament zi de zi ! 😦
Te-astept cu drag si cu respect
Si pe modestul meu blog
Cu comentarii la obiect
Si-o foto cu-n buldog ! 🙂
O zi faina ! 🙂
Aliosa.
LikeLiked by 1 person
Sigur. Cu drag. Și mulțumesc, Alioșa!
LikeLike
Weekend placut ! 🙂
Aliosa.
LikeLiked by 1 person
🙂
LikeLike