Azi îl sărbătorim pe Sadoveanu, născut în 1880. Nu cred că am fost fan Sadoveanu de la primul contact cu scriitura lui savuroasă, de care, în timp, m-am îndrăgostit iremediabil.
Îmi amintesc de asemenea, că și elevii mei intrau în lumea Șoimăreștilor ori a Jderilor cu timiditate, forțați la început de profa de română. Pentru lumea lui calin moldovenească, atât de sfătoasă, era nevoie de o introducere și o degustare atentă și fină. Și răbdarea de-a urca pe cărările meșteșugăresc împodobite.
L-am gustat cu adevărat la maturitate, când l-am înțeles. Și am „tradus” metafora lumii lui elevilor mei, pe limba lor. Așa cum am făcut mai târziu cu Creangă aici, în patria arțarilor, când arhaismele moldovenești erau o perdea densă, imposibil de pătruns de puii compatrioților mei români-canadieni.
Dar n-am să vă vorbesc despre opera impresionantă a „Ceahlăului literaturii române” desfășurată într-o carieră de mai bine de 50 de ani. O să spun doar o știre de cancan, o poantă. Marele scriitor era foarte bogat. Multe topici feisbuciste atacă această temă: cum să faci bani ca scriitor. Vreți să aflați? Citiți Sadoveanu, dragii mei! El a reușit.
By the way! Se mai citește în zilele noastre Sadoveanu? Pe vremea mea se citea. Oare generațiile actuale mai citesc clasici români? În primăvara anului viitor fac 20 de ani de Canada, în concluzie nu mai știu cum arată programa școlară. Drag mi-a fost la catedră în România!
Legat de subiect, vă pun aici un catren compus de Păstorel Teodoreanu, dedicat maestrului:
”De ţi-ai face testamentul,
Tu să nu-mi laşi mii de franci!
Naşule, să-mi laşi obrazul,
Ca să-mi fac din el bocanci!”
Să ne amintim
05 Thursday Nov 2020
Posted A fi scriitor
in
Mi-a plăcut Sadoveanu, m-a durut mai târziu pentru Sadoveanu… Și tot l-am iubit, pentru că este un clasic al literaturii noastre.
LikeLiked by 3 people
Pentru mine scriitorii sunt niște zei. Mă feresc să le știu viețile pentru că am senzația că sunt niște dimensiuni unde nu a dreptul să fiu. Viața e a lor. Opera a noastră. Fac greșeli. Pentru că sunt în lumină sunt mai condamnați decât ceilalți.
P. S. Oare ai primit cărțile?
LikeLiked by 1 person
Am primit coletul chiar astăzi și sunt foarte entuziasmat! Voiam chiar să-ți scriu și să îți mulțumesc, în e-mail mă gândisem 🙂 , pentru că până la urmă mi-a făcut ziua frumoasă deși înainte recunosc că nu prea fusese. Aici nu e ca în matematică din fericire, plus cu minus face tot plus de data asta și acum am o stare excelentă. Le răsfoiesc, ai dreptate că fila e plăcută atât la colorit, dar și ca textură. De alaltăieri scriam cu elan când mă întorceam de la muncă, acum am o mare ispită însă 🙂 Ah! Nu numai una… 🙂
Până mă hotărăsc ce să fac, am să revin puțin la Sadoveanu. Că azi a fost 06 Noiembrie, ziua nașterii sale precum și a tatălui meu…Am citit multe păreri pro și foarte multe contra, chiar și aici dar mai cu seamă în alte părți. Erau destul de multe „voci” în cunoștință de cauză, greu de combătut cum ar veni. Și în fond, cu ce? Doar aflasem și eu cândva de această conduită comunistoidă. Iar eu am fost și sunt un anticomunist. Bun! Dar vorbim despre un colos al literaturii! Îmi place acum și mi-a plăcut dintotdeauna. De copil… Nu l-am receptat ca „impus”. Se plia pe gustul meu, în formare și mereu însetat. Pot eu să mă dezic de el, de Constantin Chiriță, de Arghezi, de Păunescu și de alții? Și cine îmi dă mie acest drept de a judeca? În circumstanțele vremii sale, când comunismul era incipient și mai mult o ideologie, frumoasă ca teorie ca mai toate ideile de pe hârtie… Când comuniștii se identificau cu partizanii și cu luptătorii împotriva nazismului… Să nu uităm că își pierduse fiul drag, pe Paul-Mihu care îi călca pe urme și îndrăgea scrisul, chiar pe frontul războiului antihitlerist…
În fine, dincolo de asta Mihail Sadoveanu nu are nevoie de avocați. Nici măcar unul atât de slab cum sunt eu. Recomandarea de a ne vedea de treabă este pentru noi. Nouă nu ne este bine dacă punem sub lupă aspecte din viața autorilor îndrăgiți. Opera e operă! Și cu istoria ce am făcut? Am trecut la deconspirarea tuturor. Domnitorii noștri, despre care odată învățam la istorie că au fost măreți, au ajuns sub reflectorul „adevărului crud” și acum oare ne este mai bine să știm ce știm? Ștefan, Mihai, Vlad… Toți au fost reinvestigați. Cu ce efect, însă? Au dispărut rând pe rând simțul patriotic, mândria de neam, dragostea de țară… tocmai acum când ne-am risipit în toate zările lumii. Și vreau să ne regăsim, să ne identificăm a fi ceea ce suntem, români buni, muncitori și onești, nu lichele fără cinste și rădăcini. Și să ne strângem în brațe când putem… frățește. Sau mă rog, să ne salutăm și în felul acesta artistic, din coate, cum se face acum în vremea pandemiei, dar să nu ne lovim cu coatele. Noi între noi?… Ar fi păcat! Îmi cer scuze pentru comentariu…
LikeLiked by 1 person
E pe mintea și sufletul meu comentariul tău. Îți mulțumesc. Așa gândesc și eu cu referire la Sadoveanu. De ce să scormonim viața? Nu ne ajunge opera? Îl coborâm la nivelul nostru umanoid ca să-l desființăm? Am pus pe fb această postare și tot așa…
Dar Sadoveanu rămâne Sadoveanu. Colosul literaturii românești.
LikeLike
Cu exceptia “Baltagului”, mie personal nu mi-a placut Sadoveanu. Se poate sa fi fost programa ceausista sau varsta mea de-atunci. Imi tot propun sa citesc inca o data toti “clasicii”, ca sa vad, cu mintea de-acum, ce-mi place si ce nu. Dar recunosc ca ceea ce-mi taie din elan, pentru Sadoveanu si pentru altii, este exact materialul acela de bocanci de care vorbea Pastorel. Sunt multe carti bune pe lumea asta si prea putin timp.
LikeLiked by 1 person
Materialul de… bocanci ține de viața autorului, nu de operă. Cică era un tip zgârcit, care-și „uita” mereu porofelul când ieșea sau nu-l scotea din buzunar. 😀 Însă era și hâtru, avea și un soi de umor englezesc și o eleganță proprie păturii superioare.
Scriitura e diferită. E greu să receptezi Sadoveanu la o vârstă fragedă. Și eu l-am descoperit mai târziu. Cu siguranță l-ai vedea cu alți ochi acum.
LikeLiked by 1 person
Multumesc, e incurajarea de care aveam nevoie ca sa incerc. 🙂
LikeLiked by 1 person
La toate le vine vremea uneori. 🙂 Sper să găsești cartea potrivită.
LikeLiked by 1 person
Românu’ s-a nascut poet, scriitor, muzician, compozitor, pictor si desenator, meserias atoate stiutor, dar cel mai dificil si greu, îi este sa fie întelegator, tolerant, iertator si iubitor, acceptând si constientizând ca e vremelnic, trecator si …muritor.
Un sfârsit de toamna binecuvântat cu sanatate, pace, bucurii si împliniri în toate, draga Em !
LikeLike
Toamnă liniștită și colorată, atât cât mai e! Și zile frumoase, Iosif!
LikeLike
Mi s-a părut greoi în şcoală. Am recitit puţin mai târziu şi da, am înţeles altfel. Recunosc, nu a fost chiar printre preferaţii mei.
LikeLiked by 1 person
Foarte mult contează vârsta, maturitatea literară, momentul în care pui mâna pe carte și chiar alegerea, însă și… profesorul de limba română. Și mie mi s-a părut greoi, dar după ce l-am descoperit mi-a fost drag să-l cutreire și o provocare să-i fac pe elevii mei să-l îndrăgească.
LikeLiked by 1 person
Am regăsit anul acesta lucrările mele și tezele din generală și la o teză am văzut că-mi căzuse Sadoveanu – Un om necăjit. Am citit cu mare interes rezumatul acela al meu de copil și recunsoc că aș reciti oricând nuvela aceea. Și Baltagul mi-a plăcut maxim.
LikeLiked by 1 person
Eu îl iubesc. Îi iubesc opera. Am citit întâmplări firești de viață scrise de Ștefana Velisar Teodoreanu, soția lui Ionel Teodoreanu. Viața. Omul. Firescul. Nu-i judec greșelile. Opera lui strălucește.
LikeLiked by 1 person