A fost odată ca niciodată. De fapt nu e bun începutul. Dar e real. Când am apucat eu pe verticală și am început să fac cunoștință cu planeta, el era acolo. Casa dinainte a bunicii îi purta amprenta. Aroma lui era tatuată în pereți și-n mobilierul din lemn adevărat.
Și acum, când îmi amintesc camera aceea, o văd cu ochii minții, având gutui pe dulap.
Cum eu îl găsisem acolo, era o „mobilă” firească a pământului, la fel cum era casa bunicii, fântâna ori pârâul care trecea în vale.
În Canada gutuiul e un pom rar. Ai mei mi-au adus într-un an o nuielușă ruptă din grădina bunicilor, grădina copilăriei mele. Am plantat-o în Kitchener, unde locuiam atunci. Și nuielușa asta de poveste nu prea știa ce vrea. Doi ani a stat așa, nehotărâtă și verde pe degeaba. Părea pe gânduri pusă, dacă să stea ori să plece, dacă îi place Canada ori mai bine nu. Nici nu creștea, dar nici nu se usca. Am lăsat-o în legea ei. Apoi, brusc, s-a decis și în al treilea an s-a avântat într-o tufă puternică, iar în următoarea primăvară a dat rod, niște gutui care până-n toamnă s-au făcut ca niște glume, cu bujori roșii, de nimeni nu credea că-s gutui.
Și s-a lărgit, și-a făcut trenă și s-a împodobit solid și gospodărește, ca orice ardelean ce se așază la casa lui. Parfumul și pufulețul specific era de netăgăduit. Doar roșul părea nenatural, ca și cum și-ar fi pus prea mult fard în obraji.
Când ne-am mutat în Toronto, am adus cu mine, precum Noe pe arcă, din fiecare plantă ce trăia în grădină. Și firește și o nuielușă de gutui. Am cumpărat, în aceeași primăvară, un măr, un prun și un cireș pe care le-am plantat împreună. Dar din piticul formației, gutuiul a devenit șef de trupă. E mai mare decât toți ceilalți pomi, dacă îi faci buchet. Anul acesta a dat și rod. Dar tot în stilul lui. Rod cu personalitate. Are fructe doar pe jumătate pomul. Clar delimitat. Jumătatea cu rod e încărcată. Una dintre crengi, cea mai conștiincioasă (cea din fotografie) are zece fructe. Zece!
Nici nu-mi vine să le culeg, atât e de pictural și de… perfect așa cum e.
Gutui drag, cu miros de copilărie, cu miros de casa bunicii…
Bunica nu mai e de doi ani, dar gutuiul îi poartă povestea…
Frumos si cuminte ca un zâmbet.
😊
LikeLiked by 2 people
Cred că asta e culoarea fructelor. Nu e „galbenă gutuie” ci „gutuie zâmbet cuminte”. 🙂
LikeLiked by 1 person
Să-ți trăiască, crească, înflorească si rodeasca! Unul din fructele mele preferate (le mănânc ca pe mere) si toamna am cateva ca bibelou aromatizant in fiecare cameră!
LikeLiked by 1 person
Idem. Și eu le mănânc tot așa. De fapt nici nu îmi place dulceața și compotul pentru că mi se par prea dulci și le ia din aromă. Iar parfumul… oh! Parfumul.
LikeLike
Odinioară, fiecare grădină care se respectă trebuia să aibă gutuiul ei. Și, de fiecare dată când se povestea despre recolta din acel an, aprecierile începeau sau se încheiau, ca o concluzie, cu roadele acestui pom de referință. E frumos că duci mai departe tradiția! 🙂
LikeLiked by 1 person
Ce frumos! Nu știam asta. Cineva, tot din Maramureș, mi-a spus că e numit fructul lui Dumnezeu. E un fruct simbol cu adevărat și e amprenta parfumată și galbenă a toamnei.
LikeLiked by 1 person
Simt deja parfumul… Si bunica avea un gutui in curte, cu ramurile batatand in geamul camerei ei. Bunica mea nu mai e de cateva zeci de ani, dar gutuiul ii mangaie inca fereastra…
LikeLiked by 2 people
N-am fost de mulți ani în satul bunicii pentru că, deși am pierdut-o pe bunica acum doi ani, venea ea la părinții mei când mă întorceam acasă. Așa o aveam tot timpul cu mine, nu doar câteva ore cât ar fi durat o vizită pe fugă. Nu știu dacă mai trăiește bătrânul gutui. Probabil că da. Însă urmașii lui fac treabă bună aici.
LikeLiked by 1 person
Iti recreezi spatiul familiar peste ocean. Ce frumos!
LikeLiked by 1 person
Ne punem amprenta unde locuim. Casa și grădina și cei din jur poartă urmele noastre. 🙂
LikeLiked by 1 person
Să fie sănătos și să te bucure mult timp de acum încolo! Gutuii au fost și pomii copilăriei mele, curtea bunicilor fiind flancată de gutui. Unii încă mai trăiesc, dar rodesc foarte rar (se pare că sunt atacați de “boala focului”). Anul acesta toți gutuii au rodit cum de mult nu au mai făcut-o, dar fructele nu au niciun parfum. Și ceilalți săteni se plâng. Nu știm care să fie cauza 😦 .
LikeLiked by 1 person
Eu nu știu cât parfum vor da, că nu sunt încă gata de cules și a cam venit frigul. Azi a fost chiar rece. Mi-e drag de el că-l văd așa de hotărât și cu personalitate. Nu l-am ajutat în nici un fel. 🙂
LikeLike
Să spună cât mai multe poveşti pline de miez!
Eu n-am mai văzut gutui cu fard de obraji, tare frumoase sunt aşa!
LikeLiked by 1 person
Nici eu nu am văzut. Dar tare dragi mi-au fost cum s-au dat ele peste cap să placă țării de adopție.
Sper să se coacă, pentru că deja a venit frigul și habar nu am dacă ar trebui să le iau din pom sau să le mai las. Că nu par coapte. 🙂
LikeLike
Mai lasă-le puţin, nu cred că va da îngheţul peste ele chiar de acum. Şi pe urmă le pui în casă, se vor mai coace şi aşa. Sau în geam, să fie ca acasă la bunica 🙂
LikeLiked by 1 person
Da, le mai las, sper să nu vină vreun val de frig să înghețe. Deși îmi plăceau la nebunie merele cu gheață de la bunica. Avea un soi de mere acre, mari pe care nu le-am găsit niciunde.
LikeLiked by 1 person
superbus!
LikeLiked by 1 person
Mulțumescus! 🙂
LikeLike
Pingback: Galbenă gutuie, sau nu — Sweet & Salty – „Ingerii sunt spirite inaripate, prietene cu spiritul tau inaripat.“